گروه خانواده و سلامت: با شروع فصل بهار، برخي افراد ممکن است با علائم شيدايي روبهرو شوند؛ اختلالي که باعث تغييرات شديد در خلق و خو، سطح انرژي و رفتار ميشود. اين بيماري که اغلب با شادي و خوشبيني افراطي همراه است، در صورت عدم درمان ميتواند تاثيرات منفي زيادي بر زندگي فرد داشته باشد.
بيماري شيدايي، که يکي از انواع افسردگي به شمار ميرود، به طور خاص با تغييرات فصل بهار عود ميکند و در اين زمان، فرد ممکن است با علائمي مانند نشاطزدگي، خلق بالا، خوشبيني افراطي، اشکال در تمرکز و برنامهريزيهاي بلندپروازانه مواجه شود. اين اختلال که به نوعي از افسردگي مزمن تبديل ميشود، تأثيرات عمدهاي بر رفتار، انرژي و تفکر فرد ميگذارد و ميتواند توانايي فرد را در انجام امور روزمره مختل کند.
شيدايي، که به آن اختلال دوقطبي نيز گفته ميشود، به دليل تغييرات شديد در خلق و خو و سطح انرژي بيمار، ممکن است در بازههاي مختلف زماني تکرار شود. برخي از روانپزشکان بر اين باورند که اين اختلال با درمانهاي مختلف مانند دارو، مشاوره، تغيير در سبک زندگي و روشهاي ديگر قابل کنترل است.
در اين زمينه، جمال شمس، متخصص روانپزشکي و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، توضيح داد که بيماري شيدايي اغلب در فصل بهار و در تقابل با افسردگي که معمولاً در فصل پاييز بروز ميکند، به اوج ميرسد. وي همچنين افزود که علائم افسردگي فصلي مشابه با افسردگي دائمي است، از جمله کاهش انرژي، تغيير در الگوي خواب، ميل جنسي و اشتها، و مشکلات در تمرکز و توجه.
وي همچنين اشاره کرد که افسردگي فصلي تنها به دليل زمان بروز آن از ساير انواع افسردگي متمايز ميشود. به عبارت ديگر، افراد مبتلا به افسردگي فصلي، به طور مشخص در بازههاي خاص سال به اين بيماري دچار ميشوند.
شمس تأکيد کرد که اختلالات رواني و بيماريهاي مربوط به آن ممکن است در هر سني بروز کنند. به طور معمول، بيشترين سن بروز افسردگي بين 30 تا 40 سالگي است، در حالي که اختلال دوقطبي و شيدايي بيشتر در سنين 20 تا 25 سالگي مشاهده ميشود. اما هيچ گونه محدوديت سني براي بروز افسردگي يا شيدايي وجود ندارد و افراد حتي در سنين بالاي 50 سال نيز ممکن است به اين اختلالات مبتلا شوند.
متخصص روانپزشکي افزود: "تشخيص به موقع و آغاز درمانهاي مناسب ميتواند از شدت گرفتن علائم و مشکلات بعدي جلوگيري کند." وي همچنين روشهاي درماني براي افسردگي فصلي را شامل داروهاي ضد افسردگي، نور درماني و مشاوره روانپزشکي دانست و تأکيد کرد که اگر فرد به اختلال دوقطبي مبتلا باشد، بايد به پزشک خود اطلاع دهد تا برنامه درماني متناسب با وضعيت او تنظيم شود.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از سلامت نيوز ،در نهايت، شمس افزود: "براي بيماران مبتلا به اختلال عاطفي فصلي، به ويژه در صورتي که علائم شديد باشد، داروهاي ضد افسردگي ميتوانند بسيار مؤثر باشند و به بهبود وضعيت فرد کمک کنند."