خط قرمز دولت باید منفعت مردم باشد

خط قرمز دولت باید منفعت مردم باشد

گروه تحلیل: ما برای حل مشکلات اقتصادی نیازمند آن هستیم که خط قرمز خودمان را در هر مساله‌ای منافع ملی و منفعت مردم تعریف کنیم و در تصمیماتی که اتخاذ می‌کنیم، فقط بر پایه منطق و عقلانیت پیش برویم تا بتوانیم بر مشکلات داخلی و خارجی کشور غلبه کنیم.
یک کارشناس اقتصادی، گفت: پیروزی بایدن بر آینده اقتصادی ایران تاثیر ویژه‌ای نخواهد داشت. مشکل اقتصاد ما به خودمان برمی‌گردد.
مهدی پازوکی و در پاسخ به این پرسش که پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده چه تاثیری بر آینده اقتصاد ایران خواهد داشت، گفت: مشکل اقتصاد ما به خودمان برمی‌گردد. واقعیت این است که اگر سیستم تصمیم‌گیری کلان کشور با تدابیر بیشتری رویکردهای خودش را دنبال می‌کرد، بسیاری از مشکلات اقتصادی برطرف شده بودند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: ما برای حل مشکلات اقتصادی نیازمند آن هستیم که خط قرمز خودمان را در هر مساله‌ای منافع ملی و منفعت مردم تعریف کنیم و در تصمیماتی که اتخاذ می‌کنیم، فقط بر پایه منطق و عقلانیت پیش برویم تا بتوانیم بر مشکلات داخلی و خارجی کشور غلبه کنیم.
وی با بیان اینکه بایدن و ترامپ فقط دنبال منافع ملی آمریکا هستند، تصریح کرد: قطعا بین بایدن و ترامپ تفاوت‌های زیادی وجود دارد ولی ما نمی‌توانیم آینده اقتصادی کشور را در این افراد ببینیم.
امروز اقتصاد ایران در یک وضعیت بسته است. حالا تصور کنید که آقای بایدن رای بیاورد و از فردا در کاخ سفید تصمیم بگیرد که برجام را بدون هیچ پیش شرطی اجرایی کند. آیا ما در این شرایط امکان اجرای دوباره برجام را داریم؟
پازوکی تصریح کرد: امروز اگر تمام تحریم‌های ایران برداشته شود، ما بازهم نمی‌توانیم با بازارهای جهانی همکاری کنیم، چون ما امکان فعالیت در سیستم بانکی جهانی را نداریم، چراکه قوانین جهانی این موضوع و مشخصا پالرمو و FATF را نخواستیم رعایت کنیم.
حالا این سوال مطرح است که شما وقتی نمی‌توانی پولی را جا به جا کنی، چطور به دنبال آن هستید که طبق سند ۱۴۰۴ قدرت اول منطقه شوید و یا به بازگشت آمریکا به برجام فکر می‌کنید؟
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه اقتصاد کشور امروز در سیطره یک عده محدود با تفکرات خاصی است، تاکید کرد: من تصور می‌کنم که اقتصاد امروز ایران در اختیار یک عده خاص با تفکرات خاص و اختیارات نامحدود است که یک سری مقاصد و منافع متفاوت را در اقتصاد دنبال می‌کنند. من امیدوارم که این مقاصد و تفکرات خاص کنار برود تا بتوانیم اقتصاد را از زیر سایه سیاست خارج کنیم. چراکه اقتصادی که در گرو سیاست باشد، موفق نخواهد بود و ما اتفاقا باید سیاست را در گرو اقتصاد دنبال کنیم.
وی با بیان اینکه اقتصاد امروز کشور باید از بسته بودن خارج شود، تصریح کرد: ما باید اقتصاد ایران را از این شرایطی که امروز گرفتار شده نجات بدهیم. عراقی که تا ۳ سال پیش درگیر حملات وحشیانه و مرگبار داعشیان بود، امروز توانسته جای خالی ایران را در بازارهای غربی بگیرد و با فروش روزانه ۳ میلیون بشکه نفت، ایران را در اوپک کنار بزند.
پازوکی با تاکید براینکه مشکل امروز اقتصاد ما ریشه در داخل دارد، گفت: البته این به معنای آن نیست که مثل برخی گروه‌های خاص سیاسی بگویم که دور کشور حصار بکشیم و درهای کشور را بر اقتصاد جهانی ببندیم. من اعتقاد دارم که ایران می‌تواند در تراز ۱۵ قدرت برتر اقتصادی جهان باشد چون اولا انرژی ارزان دارد و ثانیا دارای نیروهای متخصص و تحصیل‌کرده ارزان است ولی متاسفانه از این ظرفیت استفاده نکردیم.
وی افزود: ما امروز کشور را از نخبگان علمی خالی کردیم تا اقتصاد دچار یک جهالت شود و مردم در معیشت با مشکلات جدی مواجه باشند. البته خیلی از کارشناسان اعتقاد دارند که تمام این مشکلات به خاطر مشکل آفرینی دشمنان خارجی است. بله ما دشمن خارجی داریم ولی باید اول از درون قدرتمند شویم تا بتوانیم دشمن خارجی را شکست بدهیم.
فریدون مجلسی گفت: به نظر نمی‌رسد بایدن خواستار لغو تحریم‌ها باشد و این رویکرد نیز مورد حمایت جمهوری‌خواهان قرار خواهد گرفت. البته باید دید که بحث برجام بین ایران و آمریکا چگونه دنبال خواهد شد؛ چراکه این موضوع می‌تواند در آینده تحریم‌های ایران بسیار موثر واقع شود.
فریدون مجلسی با اشاره به احتمال پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده و فرضیه بازگشت او به برجام و لغو تحریم‌های ایران، گفت: من فکر می‌کنم که آقای بایدن به برجام برمی‌گردد. چراکه قبلا این موضوع و مساله را مطرح کرده است و علنا بارها نسبت به خروج غیرحقوقی و غیراخلاقی ترامپ از برجام انتقاد کرده است. البته این بازگشت نه برای ایران بلکه برای ابطال این اقدام ترامپ است. چراکه خروج ترامپ از برجام به آن شکل، وضعیت آمریکا را در عرصه بین‌المللی مورد انتقادات اروپا و بسیاری از کشورها قرار داد.
این دیپلمات سابق ادامه داد: البته در بحث تحریم‌ها من فکر می‌کنم که شرایط کمی متفاوت خواهد بود. این احتمال وجود دارد که در بحث تحریم‌های غذایی و دارویی مواضع بایدن به مراتب معتدل‌تر از ترامپ باشد و حتی تسهیلاتی را برای ایران فراهم کند ولی واقعیت این است که بخشی از تحریم‌های ایران در دوران ترامپ، غیربرجامی بودند و آمریکا چه در دوران برجام و چه بعد از آن به ایران اعلام کرده بود که قرارداد برجام به عنوان کارت سفید یا مجوز این کشور برای هراقدام یا تصمیمی نخواهد بود.
وی افزود: به ظن آمریکایی‌ها و اروپاییان، برجام اقدامی برای جلوگیری از احتمال حمله ایران به اسراییل با دسترسی به سلاح‌های هسته‌ای و امثالهم بود. این تفکر که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای است، زمانی برای اروپاییان و آمریکاییان ایجاد شد که در دوران آقای احمدی‌نژاد ما بارها شاهد مواضع تند و سخت مقامات درباره حمله و نابودی اسراییل بودیم.
مجلسی با بیان اینکه برجام فرصت خوبی برای ایران بود که مسئولان از آن غافل شدند، گفت: رویکرد ایران در دوران برجام باعث شد که زمینه تحریم‌های بعدی در دوران ترامپ فراهم شود. این در حالی است که با افزایش ابعاد تجارت بین‌المللی به ویژه آمریکا، می توانستیم امکان چنین اقدامی را چه در دوران اوباما و چه در دوران ترامپ فراهم نکنیم. ایران اگر از رویکرد تعامل استفاده بهتری می‌کرد، امروز فرصت خوبی برای بازگشت به برجام و لغو تحریم‌ها وجود داشت ولی حالا شرایط کمی متفاوت با گذشته است.
به گزارش آراز آذربایجان به نقل از انتخاب،وی در پاسخ به این پرسش که اکثریت جمهوری‌خواهان در سنا چه تاثیری بر رویکرد بایدن در قبال ایران خواهد داشت، تاکید کرد: تاثیری نخواهد داشت، چراکه به نظر نمی‌رسد بایدن خواستار لغو تحریم‌ها باشد و این رویکرد نیز مورد حمایت جمهوری‌خواهان قرار خواهد گرفت.
البته باید دید که بحث برجام بین ایران و آمریکا چگونه دنبال خواهد شد؛ چراکه این موضوع می‌تواند در آینده تحریم‌های ایران بسیار موثر واقع شود.

نوشته شده توسط admin در چهارشنبه, ۲۱ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۲۵ ق.ظ

دیدگاه


− چهار = 4