آراز آذربايجان گزارش مي دهد

مرگ تدریجی باغات سیب و انگور در کنار دریاچه پریشانِ ارومیه

مرگ تدریجی باغات سیب و انگور در کنار دریاچه پریشانِ ارومیه

گروه گزارش:باغات زیبای ارومیه این روزها پریشان حال دریاچه مظلومی است که چشم به راه مرحمتی خشکیده است .وباغدارانش همچون داغدارانی به سوگ نشسته¬اند.ارومیه یعنی شهرآب ، یعنی مردمی مغرور و نجیب تشنه بر لب دریا ، واژه ی ارومیه از ترکیب دو واژه آشوری اور (شهر) + میه (آب) تشکیل شده‌است. ارومیه به صورت اورمو، اورومیه و اورمیه تلفظ می‌شود. ارومیه در جلگه? گسترده و سرسبزی به درازای ۷۰ کیلومتر و به پهنای ۳۰ کیلومتر واقع شده که اطراف آن تا کیلومترها پوشیده از باغات انگور و سیب و کشتزار است.
دریاچه ارومیه در شرق و دریاچه مارمیشو در غرب این شهر قرار دارد. این شهر به علت آب و هوای معتدل و داشتن مناظر زیبا، یکی از شهرهای گردشگری ایران محسوب می‌شود. بلندی ارومیه از سطح دریا ۱۳۳۲ متر است. انگور و سیب از عمده محصولات کشاورزی شهر ارومیه می‌باشد.
حمدالله مستوفی (درگذشته ی ۷۴۰ ه.) در وصف ارومیه می‌نویسد: «اورمیه … باغستان فراوان دارد و از میوه‌هایش انگور خلوقی و امرود پیغمبری و آلوی زرد به غایت خوبست .
ارومیه و حومه ی آن از جهت منابع طبیعی و انسانی یکی از غنی ترین مناطق آذربایجان غربی محسوب می شوند. شهرستان ارومیه؛ مهم ترین منطقه ی آذربایجان غربی است که وجود جاذبه_های متعدد طبیعی و تاریخی، آن را از نظر گردشگری برجسته و قابل توجه نموده است. انواع درختان کهن سال در میان چمن زارهای سبز و خرم و باغ ها و بوستان های با صفا این شهرستان را در برگرفته اند. به عقیده بعضی از مورخین ارومیه محل تولد زرتشت پیغمبر بوده است. اهالی این منطقه به شغل های کشاورزی دام داری، صنایع دستی و شغل های خدماتی و بازرگانی اشتغال دارند. دریاچه ارومیه در این شهرستان؛ مهم ترین پدیده طبیعی، اقتصادی و گردشگری به شمار می آید. ارومیه از نظر کشاورزی، باغ داری و دام داری خودکفا بوده و جایگاه مناسبی دارد. پارک ملی، چشمه های متعدد منطقه، مناطق حفاظت شده، کوه های سر به فلک کشیده، مراتع ییلاقی و از همه مهم تر دریاچه ارومیه به همراه جزایر متعدد داخل آن و زیستگاه های پرندگان عمده ترین جاذبه های طبیعی شهرستان ارومیه را تشکیل می دهند. منطقه تاریخی ارومیه از قرن ها پیش مهد تمدن و مرکز علم و دانش بوده و شهر ارومیه یکی از مناطق معتبر علوم قدیمی به شمار می رفته و علما و فضلا و دانشمندان متبحر، اصول فقه اسلامی و حکمت و فلسفه و ادبیات را به علاقه مندان تدریس می کردند. اطراف این شهر پر از باغات انگور وسیب است و در دل این باغات ، باغداری است با دل پر درد . پرویز مرد میانسالی است که باغش را به دست‌هایش تشبیه می‌کند و می‌گوید: تمام تلاش من حفظ این باغ است. سرزمین ایران با وسعتی که دارد، پر است از ظرفیت‌هایی که بوی برکت می‌دهد، از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب کشور آن‌قدر استعداد نهفته است که فقط نیاز به چشم عنایتی دارد تا به نهایت فعلیت برسد.
درست در کنار دریاچه این سال‌ها پریشانِ ارومیه، هنوز باغ‌های سیب و انگور جلوه گری می‌کند و میوه‌های بهشتی زمین اینجا را تسخیر کرده‌اند.
در حاشیه برگزاری جشنواره انگور در ارومیه کشاورزان بسیاری محصولات خود را عرضه کرده بودند تا در بخش‌های مختلف مسابقه‌هایی مانند بزرگترین خوشه انگور و… شرکت کنند کشاورزان و باغدارانی که همه‌شان گلایه مند نادیده گرفته شدن بودند و خواستار کمک حداقلی دولت.باغدار ارومیه¬ای با دست‌های پینه بسته ¬اش یک تنه برای مردم شرق و غرب کشور انگور تولید می‌کند. در لابه‌لای تاکستانی راه می‌رود که خوشه‌های انگور در رنگ‌های مختلف به سوی او لبخند می‌زنند: ۲۵ سال است که این باغ را دارم. محصولاتش را که نگاه می‌کنم، جوان می‌شوم، اما…
و به پروسه یک ساله‌ای فکر می‌کند که این محصول این گونه به بار نشسته است: کار در باغ انگور از ۸ صبح تا ۸ شب ادامه دارد؛ در تمام طول سال. باید مثل چشممان از این باغ مراقبت کنیم تا به این محصول برسیم.بعد به دریاچه ارومیه اشاره می‌کند و می‌گوید: انگور محصول ویژه ارومیه است. ما هر ۱۵ روز یک بار این باغ را آبیاری می‌کنیم و آن هم از ۸ سال پیش که آبیاری قطره‌ای شد، میزان آب مصرفی برای باغ بسیار کاهش یافت. اما عدم حمایت دولت از انگورکاران باعث شده خیلی‌ها به سمت درختان میوه‌دار بروند که اساس آن آب و آبیاری است.و ادامه می‌دهد: همین‌ها باعث شد خیلی‌ها چاه بزنند و ذره ذره شیره جان دریاچه را بمکند.باغ‌دار اطراف را هم با اشاره دست نشان می‌دهد و می‌گوید: اینجا منطقه نازلوچای است؛ روستای زینالو. تا چشم کار می‌کند، باغ انگور به شما لبخند می‌زند. خیلی‌ها این کار دشوار را با عشق انجام می‌دهند، اما چشم به راه کمک دولت هستند.توی باغ حدود ۲۰ نفر مشغول چیدن انگور و کندن علف‌های هرز هستند: کار انگور یک کار خانوادگی است، یعنی همه باید پای کار بیایند؛ آن هم ۱۲ماه سال. اگر این طور بود، محصول عالی می‌شود. این خود محصول است که می‌گوید چقدر برایش زحمت کشیده‌اند.
در لابه‌لای دست‌های تاکستان انگورهای ریز و درشت و سرخ و سفید را نشان می‌دهد، می‌گوید: خاک ارومیه آن‌قدر حاصل‌خیز است که حدود ۶۰ نوع انگور مرغوب در آن بار می‌دهد.
و به باغ خودش و انگورهای گوناگون آن اشاره می‌کند: ما توی همین باغ ۱۲ نوع انگور پرورش می‌دهیم که هر کدام شرایط نگهداری خاص خودش را دارد.
بعد با دستان پینه بسته‌اش یک خوشه انگور جدا می‌کند و می‌گوید: دلال‌ها این انگور را کیلویی ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومان می‌خرند. کارخانه‌های تولید کنستانتره هم که قیمتشان بالاتر است، با ?ماه نسیه این انگور را از ما می‌گیرند. این قیمت، بهای منصفانه این همه زحمت نیست.کارگرها انگورهای چیده شده را بار نیستان می‌کنند. معلوم نیست این انگورها را به چه بهایی فروخته است اما می‌گوید: باغ انگور دست من است، با وجود همه سختی‌ها نمی توانم دستم را قطع کنم. من با این باغ زندگی می‌کنم.باغبان می¬گوید معلوم نیست این انگورها را به چه بهایی فروخته است. ما نمی¬دانیم باغاتمان به چه قیمتی پریشان می¬¬شود دریاچه¬مان به چه بهانه¬ای می¬خشکد وما در این خشکسال سرد به چه امیدی بی¬آنکه دم برآریم نشسته¬ایم ، می¬ترسم نشسته خوابمان ببرد. می¬ترسم در خواب بمیریم .

نوشته شده توسط admin در یکشنبه, ۱۱ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۵:۱۷ ق.ظ

دیدگاه


5 + = دوازده