بافت ۲۹۰ هزار مترمربع فرش در آذربایجان‌غربی؛ ظرفیتی برای جهش تولید

بافت ۲۹۰ هزار مترمربع فرش در آذربایجان‌غربی؛ ظرفیتی برای جهش تولید

آراز آذربایجان- آذربایجان‌غربی از استان‌های فعال در حوزه تولید فرش در کشور به شمار می‌رود که این ظرفیت می‌تواند در راستای جهش تولید و تامین نیاز بازارهای داخل بسیار موثر باشد؛ هرچند داشتن نیم نگاهی به بازارهای جهانی نیز در راستای ارزش افزوده بیشتر در این صنعت، خالی از لطف نخواهد بود.
به گزارش ایرنا، ایران از دیرباز به عنوان مهمترین کشور تولید و تامین کننده فرش مورد نیاز حتی در کیلومترها آن طرف تر مطرح بوده و بسیاری از تجار برای خرید فرش تولیدی ایران، سال ها در شهرهای مختلف ایرانی زندگی می کردند.
با وجود اینکه، آذربایجان غربی آوازه ای نظیر بسیاری از شهرها و استان های دیگر در حوزه تولید فرش دستباف ندارد ولی برندهای بسیار خوبی در این استان تولید می شود و در کنار آن نیز قالی بافان گمنامی برای تولید فرش مرغوب، غبار موجود در کارگاه ها را به سینه می کشند.
اما در سال های اخیر با برندسازی خوبی که صورت گرفته، شهرت فرش این منطقه به لحاظ زیبایی، نقش و کیفیت مواد اولیه در ایران و جهان شناخته شده و انواع فرش‌های دستباف در طرح‌های قبا، ماهی، نقشه، افشار و فرش تمام ابریشم توسط فعالان این بخش در آذربایجان‌غربی تولید و روانه بازار می‌شود.
فرش‌های ریز ماهی خوی و افشار تکاب در شمال و جنوب آذربایجان‌غربی در سال ۱۳۸۹ ثبت ملی شده و فرش بافته شده در خوی نیز طی سال ۱۳۹۲ نیز به ثبت جهانی رسید که این امر جایگاه این استان در صنعت فرش کشور را نشان می‌دهد.
شهرستان‌های تکاب و خوی مهمترین قطب‌های تولید فرش استان بوده و در کنار آن‌ها فرشبافی در شهرستان‌های بوکان، شاهین‌دژ، میاندوآب، مهاباد و ارومیه نیز رواج دارد.
مجموع این آمار و روایت‌ها نشان می‌دهد که آذربایجان‌غربی یکی از بهترین تولیدکنندگان فرش در منطقه است و باید از این ظرفیت برای تامین نیاز داخل و البته توجه به امکان صادرات به بازارهای خارجی بهره برد.
تولید ۲۹۰ هزار مترمربع در آذربایجان‌غربی
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی با اشاره به اینکه سالانه ۲۹۰ هزار متر مربع فرش دستباف در این استان تولید می شود، اظهار داشت: امسال ۸۲۸ کارت قالی بافی برای تولیدکنندگان فرش دستباف در این استان صادر و ۲ هزار و ۲۴۰ مورد آموزش تخصصی قالی بافی نیز برای تولید کنندگان ارائه شده است.
محمد دهقان افزود اضافه کرد: در حال حاضر، ۱۲ هزار و ۷۰۸ نفر بیمه قالیبافی در قالب تامین اجتماعی و چهار هزار و ۶۰۹ نفر نیز در قالب بیمه صندوق اجتماعی کشاورزی، روستاییان و عشایر بیمه شده اند.
وی ادامه داد: قالی بافان فرش دستباف در هفت مجتمع فعالیت دارند.
وی گفت: امسال در راستای تولید هرچه بهتر و با کیفیت تر قالی، ۴۷ قالی باف نیز برای دریافت تسهیلات به بانک‌های عامل در آذربایجان غربی معرفی شده اند.
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی اضافه کرد: تاکنون با همکاری صندوق کار آفرینی امید همچنین به ۳۰۰ نفر در استان وام خرید فرش دستباف پرداخت شده است.
اما تنها توجه به میزان تولید فرش کافی نیست و این کارگاه‌های فرش بافی هستند مه سالانه هزاران مترمربع انواع قالی و قالیچه را تولید و روانه بازار می‌کنند.
۲۲۴ کارگاه تولید فرش در آذربایجان‌غربی فعال است
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی نیز در این باره گفت: این استان با داشتن ۲۲۴ واحد کارگاه تولید فرش دستباف و کارگاه‌های خانگی برای ۷۲ هزار نفر شغل پایدار ایجاد کرده است.
غلامرضا بابایی بیان کرد: شهرت فرش این منطقه به لحاظ زیبایی، نقش و کیفیت مواد اولیه در جهان بی نظیر است و انواع فرش‌های دستباف در طرح‌های قبا، ماهی، نقشه، افشار و فرش تمام ابریشم توسط فعالان این بخش در استان تولید و روانه بازار می‌شود.
وی افزود: فرش‌های ریز ماهی خوی و افشار تکاب در شمال و جنوب استان در سال ۱۳۸۹ ثبت ملی شده و فرش بافته شده در خوی نیز طی سال ۱۳۹۲ نیز به ثبت جهانی رسیده است که این امر جایگاه استان در صنعت فرش کشور را نشان می‌دهد.
وی اضافه کرد: طرح ریز ماهی و افشار در بازارهای داخلی و جهانی از متقاضی زیادی برخوردار است.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی ادامه داد: شهرستان‌های تکاب و خوی مهمترین قطب‌های تولید فرش استان بوده و در کنار آن‌ها فرشبافی در شهرهای بوکان، شاهین دژ، میاندوآب، مهاباد و ارومیه نیز رواج دارد.
کنسرسیومی برای صادرات فرش آذربایجان غربی تشکیل می شود
اما فرش دستباف این استان به دلیل جایگاه ویژه‌ای که از گذشته تاکنون داشته است، می‌تواند در جهت توسعه صادرات در منطقه نقش مهمی داشته باشد.
رییس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی گفت: ایجاد بازارهای جدید و شناسایی خریداران فرش دستباف نیازمند برنامه‌های تبلیغاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
جواد وقاری ادامه داد: فرش دستبافت این استان به دلیل جایگاه ویژه‌ای که از گذشته تاکنون داشته است، می‌تواند در جهت توسعه صادرات در منطقه نقش مهمی داشته باشد.
وی افزود: در راستای تسهیل زمینه صادرات و بازاریابی برای فرش دستباف در بازارهای داخلی و خارجی کنسرسیوم ویژه‌ای با حضور فعالان حوزه فرش تحت نظارت شرکت شهرک‌های صنعتی این استان تشکیل می‌شود.
وی ادامه داد: با اجرای این طرح امکان حضور بافندگان فرش آذربایجان‌غربی در نمایشگاه‌ها و بازارهای خارج از کشور و نیز حضور فعالان این بخش در هیات‌های تجاری و همچنین تاسیس دفاتر تجاری بازاریابی و فروش فرش دست‌باف در خارج از کشور مهیا می‌شود.
فرش دست‌باف این استان به دلیل جایگاه ویژه‌ای که از گذشته تاکنون داشته است، می‌تواند در جهت توسعه صادرات در منطقه نقش مهمی داشته باشد اما باید در این راستا، همتی مضاعف ایجاد شود تا فرش تولیدی استان با نام خود استان در بازارها حضور یابد.
منبع : ایرنا

نوشته شده توسط admin در چهارشنبه, ۲۴ دی ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۳۷ ق.ظ

دیدگاه


+ 4 = شش