کارشناسان اقتصادی از راه‌های خانه‌دار شدن مردم می‌گویند

کارشناسان اقتصادی از راه‌های خانه‌دار شدن مردم می‌گویند

گروه اقتصادی: در سال های اخیر قیمت مسکن به دلایل مختلف همچون افزایش قیمت مصالح ساختمانی و از بین رفتن تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار تا اندازه‌ای افزایش یافته است که این روزها رکود نسبتا پایدار در بازار ایجاد شده و متقاضیان خرید مسکن به دلیل کاهش قدرت خرید به دنبال اجاره واحدهایی با متراژ پایین هستند.
البته در سال‌های اخیر بارها درباره کاهش قدرت خرید مسکن از سوی مردم از سوی کارشناسان هشدار داده شده بود و مسئولان دولتی نیز با اجرایی کردن طرح‌های مختلفی همچون طرح مسکن مهر به دنبال جلوگیری از رکود در بازار بودند که این طرح‌ها آن‌چنان که باید موفق نبوده است.
اما از یک سال قبل و با آغاز فعالیت دولت یازدهم مسئولان دولتی با ارائه راهکارهای جدید همچون مسکن اجتماعی به دنبال حل مشکل مسکن مردم بوده‌اند که البته بنا بر اعلام وزیر راه و شهرسازی طرح مسکن اجتماعی تا زمان پایان طرح مسکن مهر اجرایی نخواهد شد.
بر همین اساس طی ماه‌های اخیر طرح‌های مختلفی برای حل مشکل مسکن مردم ارائه شده که یکی از این طرح‌ها افزایش وام خرید مسکن به میزان ۸۰ میلیون تومان است که این طرح موافقان و مخالفان فراوانی دارد و مخالفین این طرح معتقدند در حالی که دولت به دنبال کاهش نرخ تورم است این طرح تورم زا خواهد بود.
این در حالی است که عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی گفته است در صورت افزایش عرضه این وام تورم‌زا نخواهد بود، زیرا تورم دلایل اقتصادی دیگری نیز دارد و فقط وام نمی‌تواند باعث تورم شود.
وی تأکید کرد باید به مردم برای خرید خانه کمک شود و این‌گونه نیست که فقط بخواهیم به یک طرف توجه کنیم، زیرا باید به عرضه و تقاضا به صورت همزمان توجه شود.
آخوندی گفته است نه تنها به تعهدات پایبند هستیم، بلکه تمام برنامه‌هایمان را در جهت خدمات روبنایی، خدمات زیربنایی و خدمات شهری پروژه‌های مسکن مهر پیش می‌بریم، زیرا در این مجموعه‌ها عمدتا به خود ساختمان مسکونی توجه شده و خدمات ضعیفی در آن‌ها ارائه شده است.
همچنین اصغر عارفی عضو هیئت‌مدیره گروه سرمایه‌گذاری بانک مسکن در این رابطه گفته است اگر ۸۰ میلیون وام مسکن تصویب شود انقلابی در تسهیلات بانکی رخ می‌دهد چرا که تسهیلات خرید مسکن بعد از ۸ سال ۲ برابر می‌شود، اما این موضوع که این وام باعث شود معادلات اقتصادی به هم بخورد و تورم ایجاد شود، تنها یک توهم اقتصادی است.
عارفی تاکید کرده است دولت باید بتواند کسری وجه را در این زمینه جبران کند که در شرایط فعلی فکر نمی‌کنم دولت توان چنین کاری را داشته باشد.
به گفته عارفی بانک مرکزی اجازه افزایش سقف تسهیلات را به شرطی می‌دهد که دولت کسری صندوق و منابع را جبران کند.
در شرایط فعلی هم بنده بعید میدانم دولت منابعی داشته باشد که بتواند کسری صندوق‌هایی که برای این کار ایجاد می‌شود را جبران کند.
حجت‌الله میرزایی از اقتصاددان فعال در حوزه مطالعات مالی مسکن نیز در این رابطه گفته است بخش مسکن در حال حاضر با رکود سنگین مواجه است و اگر نتوان با محرک‌هایی همچون تسهیلات بانکی پشتیبان خرید یا ساخت، رکود را مهار کرد، سایر بخش‌های اقتصادی که ارتباط پسین و پیشین با بخش مسکن دارند نیز آسیب خواهند دید.
میرزایی با تاکید بر اینکه به بهانه تورم نمی‌شود جلوی پرداخت تسهیلات را گرفت، می‌گوید افزایش سقف تسهیلات برای تامین مسکن اگر صرفا‌ از محل منابع بانکی باشد، غیرممکن است زیرا بانک‌ها منابع لازم را ندارند و منابع وام‌دهی آن‌ها به شدت کاهش پیدا کرده و حتی تخلیه کامل شده و بانک‌ها به مرحله فقر منابع رسیده‌اند.
از سوی دیگر اگر قرار باشد از منابع بانک مرکزی یعنی از محل خط اعتباری وام داده شود به شدت تورم‌زا خواهد
اما حامد قادرمرزی سخنگوی کمیسیون عمران مجلس در این رابطه معتقد است تزریق منابع مالی به بازار مسکن باعث رونق آن خواهد شد، اما باید عنوان کرد که رونق این بازار به عرضه و تقاضای مناسب مسکن در کشور بستگی دارد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفته است هرچند افزایش وام مسکن می‌تواند رونق محسوسی را در بازار مسکن ایجاد کند، اما تجربه نشان داده که تزریق هر نوع نقدینگی به بازار مسکن باعث تورم این بخش خواهد شد.
به گفته این نماینده مجلس افزایش وام ساخت و ساز و تولید مسکن می‌تواند هم تعادل را در عرضه و تقاضای بازار مسکن حفظ کند و هم رونق را به این بازار تزریق کند، در حالی که بالا بردن سقف وام خرید مسکن نه‌تنها کمکی به اقشار آسیب‌پذیر و فاقد مسکن نخواهد کرد بلکه افزایش نرخ‌ها را نیز در پی خواهد داشت.
بانک مسکن تاکنون منابع مالی فراوانی را برای طرح مسکن مهر هزینه کرده، اما برگشت چنین منابعی سال‌ها طول خواهد کشید.
همچنین ایرج رهبر عضو هیئت‌مدیره کانون سراسری انبوه‌سازان با بیان اینکه افزایش تسهیلات خرید مسکن فقط در کوتاه مدت جوابگو است، می‌گوید باید به دنبال راهکاری باشیم تا همزمان با عرضه تسهیلات، تولید مسکن را هم افزایش دهیم.
این تسهیلات باید با احتیاط و راهکارهای خاصی به بازار مسکن تزریق شود و همزمان برنامه‌هایی برای عرضه و تولید مسکن هم به اجرا برسد.
وی با بیان اینکه تسهیلات تولید با قابلیت انتقال به خریدار کمک زیادی به تولید و عرضه مسکن می‌کند، افزود این تسهیلات قدرت خرید را افزایش می‌دهد اما در کوتاه مدت جوابگوی نیاز متقاضیان خواهد بود زیرا با توجه به وضعیت بازار مسکن در یک سال گذشته، تقاضا در بازار افزایش پیدا می‌کند. باید به دنبال راهکاری باشیم تا همزمان با عرضه تسهیلات، تولید مسکن را هم افزایش دهیم زیرا تسهیلات خرید فقط برای ۳ تا ۴ماه می‌تواند تاثیرگذار باشد.
رهبر با بیان اینکه افزایش قدرت خرید منجر به افزایش تقاضا در بازار مسکن می‌شود، گفته است در نهایت این تسهیلات فقط پوشاننده افزایش قیمت مسکن خواهد بود و تاثیری در قدرت خرید نمی‌گذارد و هدف اصلی دولت را برآورده نمی‌کند.

نوشته شده توسط admin در دوشنبه, ۱۰ شهریور ۱۳۹۳ ساعت ۵:۱۳ ق.ظ

دیدگاه


− یک = 0