لزوم رسیدگی به پرونده متخلفان تغییر کاربری غیر مجاز زمین های کشاورزی

لزوم رسیدگی به پرونده متخلفان تغییر کاربری غیر مجاز  زمین های کشاورزی

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی: – جاده امام زاده ارومیه از نمونه مناطقی است که ویلاهای زیادی با تغییر کاربری زمین های کشاورزی این منطقه احداث شده است. افزایش بی‌رویه تغییر کاربری اراضی کشاورزی در استان نگران کننده است.دادگستری استان آذربایجان غربی باید پرونده متخلفان تغییر کاربری اراضی کشاورزی را خارج از نوبت رسیدگی کند.در شرایط کنونی که برخی از افراد متخلف به بهانه کم آبی در حاشیه دریاچه ارومیه و به خصوص در جاده‌های مواصلاتی شهرستان ارومیه اقدام به تغییر کاربری زمین های زراعی می کنند و به خصوص افراد و اشخاصی که به انحاء مختلف نسبت به تغییر کاربری اراضی کشاورزی به کاربری دیگر اقدام می کنند باید با این متخلفان این نوع جرائم خارج از نوبت رسیدگی و برخورد لازم صورت ‌گیرد.
به نظر می رسد بر اساس قانون، سازمان جهادکشاورزی و سایر دانشگاه‌های مرتبط وظیفه دارند با افرادی که اقدامات غیرقانونی نسبت به تغییر کاربری از زراعت و باغات به ساختمان‌سازی و سایر موارد کنند با همکاری نیروی انتظامی و حکم قضایی برخورد قانون انجام ‌شود.دستگاه‌های اجرایی باید در صدور مجوز به این نوع اراضی دقت لازم و کافی را داشته و استعلام‌های لازم از دستگاه‌های مرتبط انجام تا در برخورد با متخلفان مشکلی پیش نیاید. یکی از مشکلات اساسی در شناسایی متخلفان ؛ فقدان ماشین آلات، تجهیزات و اعتبارات لازم است و کمبود وسائل نقلیه و عمر بالای آنها و نبود اعتبار کافی و لازم برای مبارزه و برخورد اساسی با این پدیده از معضلات اساسی در این حوزه است و با همکاری و تعامل،می‌توان انگیزه بیشتر همکاران در این زمینه را شاهد بود.
این در حالی است که خشکسالی های اخیر در استان آذربایجان غربی و به خصوص خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه شرایط را برای کشاورزی استان سخت کرده و آب موجود برای آبیاری باغات، کفاف این درختان پیر را نمی دهد و باغداران نیز ناامید شده اند. برخی از مالکان باغ‌ها نیز چند سالی است که همین مختصر آب را از درختان رنجور دریغ و آنها را به حال خود رها کرده تا در تنهایی خویش بمیرند و جای آن ها را برج و باروهای فلزی و سیمانی بگیرد و بر تارک شهر خودنمایی کند.تغییر کاربری و خشک شدن باغ های شهر ارومیه طی سال های اخیر، کابوسی است که گستره وسیعی از باغ های شهرستان ارومیه را بلعید و اکنون که بخش عمده ای از باغات شهر از بین رفته اند مسئولین، محلات به فکر نجات باقیمانده باغ های شهر افتاده اند، باشد که این نوشداروی بعد از مرگ سهراب اثر کند.بزرگ ترین مشکلی که اکنون باغات ارومیه با آن روبرو هستند کمبود آب و روش های آبیاری سنتی است که موجب هدر رفت آب موجود می شود. مشکل دیگر باغات ارومیه پیر بودن درختان آن است که در کنار معضل کمبود آب اجازه جایگزینی، اصلاح و نوسازی آن ها را نمی دهد.تا زمانی که آب از طریق جوی های قدیمی به باغات روان شده و روش های سنتی حاکم باشد نمی توان به حفظ باغات موجود امیدوار بود و باید برای استفاده از روش های نوین آبیاری به ویژه آبیاری قطره ای برنامه ریزی کرد.
این در حالی است که با توجه به تغییر اقلیم و الگوی هواشناسی و کاهش بارندگی ها طی سال‌های اخیر، باید با استفاده از روش های مکانیزه و مدرن آبیاری، منابع موجود آب را مدیریت کرد و برای ایجاد باغات جدید با گونه‌های درختان مقاوم در برابر کم آبی و نیاز به حداقل میزان آب، سرانه فضای سبز را افزایش داد.در سالیان اخیر خشکسالی و کم آبی از یک طرف و انگیزه تغییر کاربری باغات به دلیل سودجویی مالکان آنها از طرف دیگر باعث شده است که باغات زیادی در ارومیه خشک شوند و از بین بروند.یکی از طرح های مربوط به جهاد کشاورزی در این زمینه مجوز تعمیر دیوار و حصارکشی باغات است و طرح دیگری که در دستور کار جهاد کشاورزی است آبیاری قطره ای باغات و پرداخت ۸۵ درصد کمک بلاعوض به باغداران برای اجرای این طرح است.شواهد نشان می دهد که در برخی موارد، عده ای از اهالی شهرهای مختلف استان با دریافت همین تسهیلات یک منزل در شهر اختیار کرده و یک منزل نیز در زمین های کشاورزی حاشیه شهرها احداث کرده اند.جاده امام زاده ارومیه از نمونه این مناطق است که ویلاهای زیادی با تغییر کاربری زمین های کشاورزی این منطقه احداث شده است. افزایش بی‌رویه تغییر کاربری اراضی کشاورزی در استان نگران کننده است.
میزان تغییر اراضی کشاورزی و ساخت ویلاها به‌حدی نگران‌کننده است که کشاورزان تا چند سال دیگر زمینی برای تملک نخواهند داشت. با بهره‌برداری از بافت‌های فرسوده شهری و هدایت گردشگران و علاقه‌مندان به داشتن واحد مسکونی در سایر مناطق آذربایجان غربی می‌توان بدون از بین بردن اراضی کشاورزی گردشگران استان را نیز حفظ کرد.
بر اساس دستورالعمل اجرایی قانون حفظ کاربری های اراضی کشاورزی می توان در رابطه با جلو گیری از تغییر کاربری های غیر مجاز در اراضی زراعی و باغی، علاوه بر قلع و قمع بناهای غیر مجاز تا سه برابر نیز بصورت جریمه اعمال کرد. این در حالی است که خشکسالی های ادواری سنوات اخیر و فرایند خشک شدن دریاچه ارومیه و همچنین کمبود آب مورد نیاز در بخش کشاورزی استان نیز باعث شده تا همگان به زمین‌های زراعی به عنوان یک میراث گرانبها بنگرند.اتفاق نامبارک تغییر کاربری های غیرمجاز در اراضی زراعی و باغی؛ بهره برداران بخش کشاورزی را دچار مشکلات عدیده ای ساخته و ضروری است که سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بهره گیری از تمامی توان کارشناسی خود و درکنار آن با استفاده از نیروهای مردمی بویژه سازمان بسیج سازندگی و کارشناسان سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان، سعی بر مرتفع نمودن مشکلات تملکی زمین های کشاورزی نماید.
در این راستا مسئولان امر از همت بلند مجموعه سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی با همکاری تمامی ارگانهای مسئول به جهت کوتاه نمودن دست دلالان و سودجویان از اراضی کشاورزی ، با استفاده از اهرم های قانونی خبر می دهند ولی بدون هماهنگی و همکاری همه ارگانهای مربوطه نمی‌توان در این زمینه به توفیقی دست یافت.
اگر چه با حمایت دستگاه قضایی و با تعامل فرمانداران، تغییر کاربری های غیر مجاز در تمامی شهرستان های استان کاهش یافته است ولی میزان تغییر اراضی کشاورزی و ساخت ویلاها به‌حدی نگران‌کننده است که کشاورزان تا چند سال دیگر زمینی برای تملک نخواهند داشت.ریچارد فرای ایرانشناس امریکایی که سال گذشته فوت کرد، وصیت کرده بود که او را در کنار زاینده رود دفن کنند. پیشنهادی که اگر به هر کشوری می شد با روی گشاده از آن استقبال می_شد اما متاسفانه ما که در از دست دادن فرصت_ها حرف زیادی برای گفتن داریم با این پیشنهاد مخالفت کردیم.آرامگاه فرای می‌توانست یکی دیگر از صدها جاذبه های گردشگری ایران شود که متاسفانه برخی از نمایندگان با آن مخالفت کردند.
تغییرات در جهان بسرعت در حال وقوع است و کشورها از فرصت های بسیاری برای بهبود زندگی مردم خود از آنها بهره مند می_شوند.غفلت از هر فرصتی جفای آشکاری به مردم است، مردمی که برای حفظ عزت و غرورشان می توانستیم بجای پرداخت نقدی پول، شغل برای آنها ایجاد کنیم.
حکایت صنعت توریسم در ایران اگر مورد توجه قرار نگیرد حکایت باربری است که بارش یخ بود اما از تشنگی جان سپرد.صنعت گردشگری را بها دهیم و از منافع حاصل از آن براحتی نگذریم، غفلت از این صنعت نه تنها جفای آشکار به منافع ملی بلکه مردم است.

نوشته شده توسط admin در پنجشنبه, ۲۳ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۶:۳۹ ق.ظ

دیدگاه


5 × دو =