قانون جوانی جمعیت نیازمند بازنگری است

قانون جوانی جمعیت نیازمند بازنگری است

گروه اجتماعی: عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی خواستار بازنگری در قانون جوانی جمعیت و رفع موارد بی عدالتی مندرج در این قانون نسبت به افراد مجرد شد و گفت: حاکمیت باید موظف به حمایت از دختران مجرد و تک سرپرست باشد.
حوزه دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی نشستی با عنوان »بررسی تجربه زیسته دختران دهه ۶۰ با نگاهی بر قوانین مصوب مرتبط« را با حضور کارشناسان حوزه جمعیت و خانواده در نهاد ریاست جمهوری برگزار کردند تا به واکاوی مشکلات دختران مجرد متولد دهه ۶۰ بپردازد.
سکینه سادات پاد دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی در این نشست از اینکه برخی از قوانین برای دختران دهه ۶۰ نسبتی با عدالت ندارد، انتقاد کرده بود. مشروح سخنان پاد را می توانید در لینک زیر بخوانید:
محمدرضا زهرایی عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، احمد غیاث وند، جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، احمد دراهکی عضو هیات علمی و مدیرگروه جمعیت شناسی دانشگاه علامه طباطبایی، رقیه سادات مومن، دکتری مطالعات زنان و هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع)، حجت الاسلام مهدی عباسی، هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث و رئیس میز تحکیم خانواده و تبلیغات حوزه علمیه قم، الهه خدادادی، دکتری مطالعات زنان و پژوهشگر حوزه خانواده، خدیجه زارعی، دانش پژوه فلسفه تعلیم و تربیت از کارشناسان حاضر در این نشست بودند:
بخش سوم این نشست به اظهارات محمدرضا زهرایی عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی اختصاص دارد که معتقد است باید قوانینی که سبب بی عدالتی برای دختران می شود مورد بازنگری قرار گیرد و حاکمیت خود را ملزم به حمایت از این قشر بداند:
محمدرضا زهرایی عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در این نشست با بیان اینکه گاهی بر سر برخی موضوعات انسداد ایجاد می شود، اظهار داشت: انسداد را ما درست می کنیم در حالی که رهبر انقلاب چند سال پیش فرمودند در نظام اسلامی ما انسداد وجود ندارد.
وی توضیح داد: اتفاقی که بخصوص در وضع قوانین رخ می‌دهد، این است که قوانین تسهیل کننده و محدود کننده هستند یعنی هر دو کارکرد را دارند بنابراین وظیفه ماست که هر جا قرار است انسدادی ایجاد شود، سازوکاری ایجاد کنیم که انسداد شکل نگیرد.
زهرایی، طرد، خشونت و خودکشی را از آسیب‌ها و پیامدهای ناشی از انسداد دانست و اظهار داشت: یکی از وظایف حکمرانی این است که هر جایی قرار است انسدادی ایجاد شود، آن انسداد را برطرف کند.
عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با اشاره به وظایفی که رییس جمهور در حکم انتصاب دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی تبیین کرده است، اظهار داشت: یکی از انسدادهای ایجاد شده، استخدام و اشتغال دخترانی بود که به تجرد قطعی رسیده‌اند.
وی به یکی از جلساتی که برای بررسی مشکلات این قشر برگزار شده بود، اشاره کرد و گفت: یکی از حاضران می گفت که هیچ حامی مالی ندارد و همه بستگانش که می‌توانستند او را تحت حمایت قرار دهند، فوت کرده‌اند و با قوانینی که وضع شده، پس از سالها تحصیل دانشگاهی، امیدش برای کسب شغل و درآمد را از دست داده است.
این کارشناس مسائل اجتماعی با بیان اینکه بسیاری از مشکلات مربوط به متولدین دهه ۶۰ به قبل از آن یعنی دهه ۵۰ باز می گردد، اظهار داشت: مشکل اصلی متولدین دهه ۶۰ بار جمعیتی این دهه است.
دختران مسبب تجرد نیستند
زهرایی با یادآوری اینکه متولدین این دهه در دوره اصلاحات وارد دوره جوانی شدند و بار جمعیتی آنان در دوره تحصیل در مدارس، ورود به دانشگاه و اشتغال آنان مشهود بود، گفت: در آن زمان جمعیت جوان به عنوان مشکل معرفی شد در حالی که رهبر انقلاب پایانی بر این دیدگاه گذاشتند و فرمودند اینها سرمایه انسانی هستند؛ اینها مشکل نیستند و باید زمینه رشد و شکوفایی آنها را فراهم کنیم.
عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی این نکته را یادآور شد که به مرور زمان، مشکلات این گروه سنی تشدید شد؛ در دوره ای تحصیل آنها داستانی داشت و اگرچه همان زمان هم قابل حل بود اما به دلیل ضعف مدیریتی نتوانستند آن را حل کنند.
حاکمیت باید خود را موظف به حمایت از دختران مجرد و تک سرپرست بداند
وی با بیان اینکه در حوزه ازدواج نیز با همین سبک با متولدین دهه ۶۰ برخورد شد به طوری که از ازدواج اینها غفلت شد، اظهار داشت: ازدواج برای نسل جوان از آنجا اهمیت دارد که بازتولید نهاد خانواده به مثابه سازوکار حمایتی از طریق ازدواج صورت می گیرد.
زهرایی با تاکید بر اینکه مسبب تجرد دختران، خود دختران نیستند، اظهار داشت: دست روی دست گذاشتن در موضوع ازدواج سبب شد تا اکنون نه تنها با مشکل ازدواج دختران مجرد دهه ۶۰ روبرو باشیم بلکه اشتغال آنان با مشکلاتی مواجه باشد.
عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از اینکه برخی قانون گذاری ها در حوزه اشتغال سبب انسداد در اشتغال افراد مجرد می شود، گفت: در قانون برنامه ششم و اسناد بالادستی بحث حمایت از زنان سرپرست خانوار مطرح شده است یعنی حاکمیت خود را موظف به حمایت از این قشر می داند و طبیعتاً باید خود را برای دختران مجرد و تک سرپرست موظف بداند.
بی عدالتی قانون جوانی جمعیت برای مجردها
این کارشناس مسائل اجتماعی در ادامه به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اشاره کرد و گفت: در این قانون تاهل ۲ درصد به امتیاز استخدام اضافه می کند که عدد بزرگی می شود؛ یعنی با تاهل و ۴ فرزند این عدد به ۱۰ درصد می رسد، در صورتی که امتیازاتی که برای مقالات علمی، کتاب و بقیه مسائل مدیریتی و غیره باز عقب می‌افتد.
زهرایی اظهار داشت: در این قانون ما یک امتیاز دادیم که افراد متاهل شوند و یا فرزند بیشتر داشته باشند ولی به نتایج این امتیازات توجه نکردیم.
عضو کارگروه مسائل اجتماعی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اکنون خانواده هایی هم داریم که این تجربه و فرصت برای آنها ایجاد شده که ۴ فرزند داشته باشد، از نظر سنی سنوات آنها اضافه شده و الان امتیاز استخدام آموزش و پرورش شود و در مقابل خانواده هایی هم هستند که در گذشته چنین امتیازاتی دریافت نکرده اند.
زهرایی به بحث واگذاری مسکن در قانون جوانی جمعیت نیز اشاره کرد و خواستار بازنگری در مواردی از این دست شد.
وی با تاکید بر اینکه این رویکرد سبب شده تا قانون جوانی جمعیت به ضدخانواده تبدیل شود و شایسته سالاری را مخدوش کند، گفت: اگر بتوانیم سازوکاری برای اصلاح اشکالات قانون پیدا کنیم، قدم خوبی برداشته ایم.
این کارشناس مسائل اجتماعی همچنین خواستار آن شد که با سازو کارهای حمایتی و قانونی مشکلات کسانی که به تجرد قطعی رسیده اند، برطرف شود.
زهرایی با تاکید بر اینکه باید مسئله نابرابری برای اشتغال دختران مجرد حل شود، از اینکه برخی از قوانین موجود این نابرابری را تشدید می کند، انتقاد کرد و گفت: باید دنبال راهکاری باشیم که عملیاتی و خیلی روشن و صریح و واضح باشد.
وی با بیان اینکه قانون جوانی جمعیت به نوعی به ضدخانواده تبدیل شده است، افزود: این قانون و یکسری آیین نامه ها که در دستگاه های مختلف برای آن تدوین کرده اند، فرصت شایسته سالاری یا استخدام را از بین می برد و بنابراین باید راهکار و راه حلی در قالب یک اصلاح قانون گذشته داشته باشیم یا یک تبصره ای باشد که این مشکل را حل کند.زهرایی با بیان اینکه اگر معیار زاد و ولد باشد، ما به تجرد قطعی می خوریم، اظهار داشت: اگر این معیار را کنار بگذاریم، می توانیم زمینه ازدواج دختران و پسران مجرد را که فکر می کنیم از سن ازدواج آنها گذشته، فراهم کنیم.
وی خواستار پیش بینی ساز و کار قانونی و یا حمایتی شد که امکان فرزندخواندگی را برای مجردها فراهم شود.به گزارش آراز آذربایجان به نقل از ایرنا، این کارشناس اجتماعی موضوع نابرابری در اشتغال دختران مجرد را بسیار مهم دانست و گفت: این نابرابری سبب می شود که دختران مجرد از اشتغال و استخدام عقب بیفتند؛ اگر می خواهیم تجردهای آینده را نداشته باشیم، باید قوانینی که مانع ازدواج است را برداریم.

نوشته شده توسط admin در شنبه, ۱۲ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۸:۳۴ ق.ظ

دیدگاه


چهار − 1 =