ترانه هایی که عمرشان فقط چندماه است

ترانه هایی که عمرشان فقط چندماه است

گروه فرهنگی: این روزها اشعاری در فضای مجازی و حتی از درگاه های قانونی پخش می شود که از لحاظ موزون و محتوا بسیار سطحی و حتی سخیف هستند.
بسیاری از ترانه های امروزی خالی از تفکر و بنیان هستند و به دلیل انتشار بیش از حد موسیقی های بی محتوا در کشور که مختص به زبان فارسی نیست و تمام زبان ها و فرهنگ ها را شامل می شود موجب شده جوانان و نوجوانان معنا و محتوای آثار کهن ایرانی را درک نکنند.
ما در دوران معاصر خود شاعران و ترانه سرایانی با آثار فاخر داریم که با گذشت چندین سال و حتی دهه هنوز در بین مردم ماندگار است و تازگی دارند اما متاسفانه امروزه به دلیل ضعف نظارتی و تنها برای دیده شدن شاهد تولید و عرضه ترانه ها و آهنگ هایی بی محتوا و گاها سخیف را شاهد هستیم.
عدم نظارت از دلایل رواج ترانه های بی محتوا است
مصطفی قلیزاده علیار شاعر، نویسنده و مسئول واحد آفرینش های ادبی حوزه هنری آذربایجان غربی عدم نظارت قانونی و هنری دلیل اصلی رواج ترانه ها و آهنگ های بی محتوا دانست و با اشاره به اینکه نوعی رها شدگی در دنیای موسیقی و ترانه سرایی را شاهد هستیم، تصریح کرد: گاهی ترانه ها و شعرهایی در بین مردم باب می شوند که از بس بی محتوا هستند انگار هیچ مقام یا نهادی در امر نظارت بر این ترانه ها مسیولیت ندارد.
این شاعر خاطر نشان کرد: برای اینکه اثری بامحتوا و ماندگار تولید شود باید نظارت هنری قبل از نظارت ارشادی انجام شود و ترانه ها قبل از اجرا، توسط یک استاد شعر و ادب مورد تایید قرار گیرند.
دبیر انجمن ادبی هاتف آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه متاسفانه نظارت هنری بر آثار هنری و موسیقی بسیار کم است، اظهار کرد: با وجود اینکه واحد موسیقی در حوزه هنری و ارشاد داریم اما ضعف نظارت بسیار است به طوری که می توان گفت همه چیز در این حوزه رها شده و هر ترانه سرا و آهنگ ساز و خواننده جوانی برای دیده شدن بدون تجربه قبلی هر آهنگ و ترانه ای را اجرا می کنند.قلیزاده علیار با اشاره به اینکه البته همه ترانه های فعلی مخرب نیستند تنها برخی، آن هم به دلیل اینکه با فرهنگ ایرانی مغایرت دارند، مخرب هستند، یادآور شد: برخی ترانه هایی که اکنون می شنویم عمرشان تنها چند ماه است این ترانه ها نه ماندگار خواهند بود نه اثرگذار هستند تنها اثرشان آسیب زدن به میراث اصیل و ارزشمند موسیقی ایرانی و ذائقه نسل جوان است.
سرود “سلام فرمانده” اثری فاخر و پر محتوا است
این نویسنده افزود: اگر سرود و ترانه ای با فکر و دارای محتوا باشد ماندگار و همه گیر خواهد بود نمونه موفق آن نیز سرود “سلام فرمانده” است که به دلیل اینکه دارای زبان و ساخت صحیح است و با فرهنگ و فطرت و هنجارهای اجتماعی و اعتقادی مردم ایران همخوانی دارد با استقبال تمام مردم ایران و بلکه جهان مواجه و به اثری فاخر تبدیل شده است.
مسئول واحد آفرینش های ادبی حوزه هنری آذربایجان غربی ادامه داد: مسئولین امر، حوزه هنری، ارشاد و سایر نهادهای فرهنگی و هنری مثل بسیج هنرمندان باید به این مسئله ورود کنند و نگذارند ترانه ها و آهنگهایی که بی محتوا و گاهی برگرفته از موسیقی غرب و ترکیه بر موسیقی اصیل ایرانی آسیب بزند و نسل جوان ایران را از موسیقی اصیل ایرانی دور کند.
وی افزود: البته هر وقت ترانه ها توسط اساتید شعر و ادب ماهر در ترانه سرایی تولید شده فاخر و ماندگار بوده که نمونه های ارزشمندی نیز وجود دارند.
کمبود ترانه و شعر خوب و با محتوا
وحید طلعت شاعر ارومیه افزود: مسئولین فرهنگی باید در تولید محتوای ترانه ها و آهنگ ها دقت و نظارت بیشتری داشته باشند و قبل از دادن هرگونه مجوز انتشار برای یک اثر هنری و ادبی آن را ارزیابی کنند.
وی با اشاره به اینکه اگر اصطلاحات و کلمات درست و بجا و با معنا استفاده نشود، مخرب است و فرهنگ و عرف و پیشینه ادبی یک ملت را تهدید می کند، تصریح کرد: مخاطب بسیاری از ترانه ها و آهنگ های امروز نسل جوان و نوجوان هستند که با رشد سنی،ذهن فرهنگیشان نیز در حال رشد است بنابراین نیاز است ترانه سرایان با آگاهی ترانه بنویسند و حساسیتشان نسبت به فرهنگ و هنر چند برابر شود.
طلعت خاطر نشان کرد: ما با کمبود شاعر یا ترانه سرا مواجه نیستیم بلکه با کمبود ترانه و شعر خوب مواجه هستیم.
لزوم فرهنگسازی و آشنایی دانش آموزان با اشعار و موسیقی اصیل
وی با اشاره به اینکه مردم با شعر و ترانه خوب و با محتوا ارتباط قابل توجهی برقرار می کنند و این اشعار ماندگاری زیادی دارند، اظهار کرد: یکی از راه های که می تواند موجب جلوگیری از رشد قارچ گونه ترانه ها و آهنگ های بی محتوا شود فرهنگ سازی از مدارس است چرا که اگر کودک و نوجوان از مدارس با اشعار و موسیقی اصیل ایرانی آشنا شود از نویسنده، شاعر و آهنگساز کار خوب طلب می کند و همین به رشد و بالندگی طبیعی فرهنگی کمک خواهد کرد.
این شاعر با تاکید به اینکه باید از نظرات و پیشنهادات نخبگان این هنر بهره گرفت، یادآور شد: هرچیزی را با نام ترانه نمی توان به خورد مردم داد لذا صدا وسیما در بالا بردن ذائقه مردم موثر است همچنین در کنار آن نهادهای فرهنگی مرتبط هم لازم است وقت و هزینه بیشتری برای این حوزه بگذارند.
وی با اشاره به اینکه با خطر نفوذ فرهنگی و باورهای غیر ایرانی مواجه هستیم، افزود: گاهی مفاهیمی در ترانه ها استفاده می شود که صد درصد با فرهنگ ایرانی واسلامی در تضاد بوده و متاسفانه برخوردی هم با این آثار نمی شود.
طلعت ادامه داد: داشتن تریبون و ولنگاری در دقت و نبود نظارت کافی دلیل اصلی رواج ترانه ها و آهنگ های بی محتوا و گاها سخیف شده است.
به گزارش آراز آذربایجان به نقل از ایسنا؛ موسیقی یکی از مردمی ترین هنرها و بهترین ابزار انتقال پیام در هرجامعه ای است و اگر ترانه و موسیقی محتوا داشته باشند و دارای ساختار باشند ذائقه هنری موسیقیایی مردم به سمت موسیقی های اصیل، با کیفیت ترو با محتوا تر پیش خواهد برد و این امر مگر با نظارت های دقیق و هنری توسط اساتید شعر و موسیقی اتفاق نخواهد افتاد.
Arazazarbaiijan.farhangi@gmail.com

نوشته شده توسط admin در چهارشنبه, ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۹:۰۲ ق.ظ

دیدگاه


× یک = 4