آذربایجان مهد سومریان بانیان بزرگترین تمدن بشری

آذربایجان مهد سومریان بانیان بزرگترین تمدن بشری

قسمت اول
گروه تاریخ:به گواه تاریخ ، منطقه غرب ایران , خصوصا آذربایجان ,مهد تمدن بشری بوده است ولی متاسفانه ( آنانیکه برای خود تاریخ قلابی می آفرینند ) به علت کینه توزی با تاریخ ایران باستان، و ترس از اینکه برملا شدن حقایق آن، پوچی و دروغ بودن ادعای آنان مبنی بر وجود تمدن پوشالی ۲۵۰۰ساله آریایی… در فلات ایران را ثابت خواهد کرد، لذا از نشر حقایق مربوط به آن شدیدأ ممانعت کرده و با وقاحت تمام تمدن های درخشان قبل از هخامنشی را بی اهمیت و قبل از تاریخ می نامند. لازم به ذکر است که در همه جای دنیا به دوران قبل از اختراع خط توسط سومرها، یعنی تقریبا ۶۰۰۰ سال قبل، دوران قبل از تاریخ میگویند، ولی در ایران …یکی ازاقوام ۲۵۰۰سال را مرز بین دوران قبل و بعد از تاریخ معرفی میکند تا توجه مردم به سوی تمدن های باستانی فلات ایران جلب نشود. این عمل زشت و غیر انسانی، خیانت بزرگی است که قومگرایان … به ایرانیان در کل و خصوصا به آذربایجانی ها که وارثین واقعی تمدنهای قوتتی ها،ایلامیان، سومریان، ماننا ها، مادها،اورارتوها و…میباشند (انجام دادند).
آثار و نشانه های فراوانی از تمدن های قدیم آذربایجان به صورت صدها تپه تاریخی هزاران ساله در همه جای آذربایجان پراکنده هستند و به امان خدا رها شده اند. دزدان و قاچاقچیان آثار باستانی، با تشویق اشخاص ضد آذربایجانی داخل حاکمیت که خودشان نیز در این دزدیها و فروش این آثار دست دارند، در آنجا ها بدون هیچ ممانعتی به غارت آثار باستانی آذربایجان مشغول هستند و آنچه هم از غارت دزدان در امان مانده توسط… به بهانه های مختلف تخریب میشوندو نمونه بارز آن تخریب ارک علیشاه و محوطه تاریخی مسجد کبود در تبریز میباشد.
عده زیادی از محققین سرشناس,مثل آرتور کسیت,هنری فیلد و?? آذربایجان را سرزمین ظهور انسان متفکر و مهد جامعه متمدن میدانند.
سومریان که امروزه بانیان تمدن بشری شناخته میشوند اقوامی التصاقی زبان، با زبانی خیلی نزدیک به ترکی امروزی ، بودند که بعد از مهاجرت از آسیای میانه و سکونت چند صد ساله درآذربایجان به بین النهرین کوچ کردند و با اطمینان میتوان سومرها را اجداد آذربایجانی ها و تمدن آنها را شاخه ای از تمدن باستانی آذربایجان به شمار آورد.چون تمدن سومر رابطه و خویشاوندی تنگاتنگی با تمدن های آذربایجان باستان( قوتتی,هوری,آراتتا,ماننا,اورارتو,ماد,??) دارد وخود شاخه ای از تمدن باستانی آذربایجان شمرده میشود, لذا مطلب را با بحثی کوتاه در مورد تاریخ سومرها ادامه میدهیم?..سومرها شاخه ای ازاقوام آسیائی( اورال ـ آلتائیک) بودند که در حدود۶۰۰۰ـسال قبل از میلاد،همراه با اقوام خویشاوند خود،هوری ها، ایلامیان،و… از آسیای میانه کوچ کرده و دولتهای مقتدری را در ایران,آنادولی و بین النهرین ایجاد کردند. آثار باقیمانده از اقوام نامبرده نشانگر آن است که، همه آن تمدن ها دارای منشاء مشترک بوده و یک حوزه تمدنی مشترک را تشکیل میدادند و اقوامی که آن تمدن ها را بنا نهاده بودند ،دارای ریشه نژادی ، زبانی و فرهنگی مشترک بودند.جغرافیای ارضی سومرها شامل بین النهرین, شمالغرب خلیج کنگر(خلیج فارس امروزی) و غرب خوزستان امروزی بود? البته برخی از تاریخدانان ، سومرها( اجداد ترکان) را ، نه مهاجر ، بلکه بومیان اصیل بین النهرین میشمارند و عقیده دارند که ، بعدها در طول اعصار به آذربایجان،آسیای میانه و… پخش شده اند.سومریان در کتیبه های سومری بصورت واضح اشاره میکنند که ، از کوههای شمال وشمال شرق( ایم کورا, ایم= شمال_شرق, کورا= کوه) به بین النهرین آمده بودند. سومرها خودشان خود را ” کارا کل” ( قارا قل ) یعنی سیاه سر مینامیدند، نه سومر.
سومرها در حدود ۵۵۰۰سال قبل از میلاد از اقوام همنژاد و همزبان خود در آذربایجان یعنی هوری ها، (سابیرها(سوبار ها), قوتتی ها, لولوبی ها, آذ ها,???) جدا شده وبه بین النهرین کوچ کرد ه و در آنجا اولین تمدن مدنی بشری را بنا نهادند.?سومر ها تمدن های شهری ur,Mari, uruk, nippur, kish, را در حدود ۴۵۰۰سال قبل از میلاد بنا نهاده بودند. سومرها به عنوان اولین قانونگذاران بشریت بشمار میروند و از Dungi پادشاه اور و نیسابا و اورو کاجینا شاه لاقاش(۲۶۰۰ سال قبل از میلاد) مجموعات عظیمی از قوانین به جای مانده که مربوط به همه مسائل زندگی( ارث,خرید و فروش, مجازات مامورین دولتی متهم به رشوه خواری,قوانین حقوقی زنان,??) میباشند? بعدها حمورابی شاه سامی بابل دستور داد تا آن قوانین را جمع آوری کرده و بر روی لوحه های سنگی بنویسند، که امروزه تحت نام ” قوانین حمورابی” معروف هستند. تمدن سومری بر پایه سیستم دولت ـ شهری بنا گشته بود، هرچند که پایه اقتصادی آن بیشتر بر کشاورزی استوار بود ، تا به صنعت. در هزاره سوم قبل از میلاد، سرزمین سومرتقریبا دارای ۱۳شهر بود وهر شهری با دهاتی زیادی احاطه شده بود. جمعیت شهرهای سومری تخمینأ بین ۱۰ ـ ۵۰هزار نفر بود.اولین دولت سومری که در تاریخ ثبت شده است، توسط etana ، حاکم شهر ” کیش”، در ۳۰۰۰ سال ق.م. تاسیس شد. لوحه های سومری از او به عنوان شاهی که برای مردم ثبات و رفاه به ارمغان آورد، یاد شده است.حکومت سومر بعدأ به دست حاکمان شهر اوروک “uruk” افتاد. شاهان معروف سلسله اوروک عبارتند از: enmerkar, lugalbunda, gilgamish , dumuzi, شاهان این سلسله افرادی مدبر و شجاعی بودند و کارهای شجاعانه و خارق العاده آنها الهامبخش حماسه سرایی ها ی زیادی در بین شعرا و نویسندگان آن دوره سومر شده است ، حماسه معروف گیل قامیش نیز مربوط به این دوران است. این دوره ، یکی ازعصرهای طلایی ادبیات و شعرنویسی سومر بشمار میرود. بعد از سلسله اوروک ، به ترتیب حکومت بدست سلسله های شاهی شهرهای ” Ur ” و “Lagash ” افتاد. در حوالی ۲۳۵۰ق.م. سارگون حاکم سامی شهر( Agade) Akkad، حاکم بر سومر شد و بهمراه آن زبان اککدیان در کنار زبان سومری رسمیت یافت.?سارگون شاه اککد حکومت خود را تا مناطق دوردست در شمال و غرب گسترش داد و بارها برعلیه قوتتی ها در آذربایجان و ایلامیان لشکر کشی کرد. بدستورسارگون قوانین و نوشتجات سومری به زبان سامی ترجمه شده و در معبد “ائرئخ” نگه داری شد.( بعدها آشور بنی پال از این نوشته ها نسخه برداری کرده و به آشور برد و به این صورت قوانین و نوشتجات سومریان در بین اقوام مختلف پخش و نگهداری شد.در لوحه های سومری ، از افتادن قدرت به دست سامی ها بعنوان اولین فاجعه یاد شده است. ، در دوره اکدی ها ، نارام سین، نوه سارگون ?به دلایل نامشخصی، به شهر مذهبی سومرها”نیپور” حمله و معبد بزگ آنجا را غارت کرد. منابع سومری از آن بعنوان دومین فاجعه سومرها نام برده اند.
بعد از جنگهای متوالی در سال ۲۲۰ ق.م. قوتتی های آذربایجان ، شهر اککد، پایتخت آککدها را گرفته و ویران کردند و سلسله اککدیان در سومر را برانداختند.، قوتتی های آذربایجان ۹۱سال درسومر حکومت کردند ولی چون قوتتی ها در تمدن و شهرنشینی در مقایسه با خویشاوندان سومری خود ، در سطح پائینی قرار داشتند، لذا با گرفتن خراج و رشوه از بزرگان سومر، اداره تمام امور سومر را به عهده خود سومرها گذاشتند. هر شهر سومری طبق روال سابق شاه سومری خود را داشتند و رهبر قوتتی ها که در شهر بابل ساکن بود، شاه شاهان سومر شمرده میشد. بدلیل همزبانی و خویشاوندی بین قوتتی ها و سومرها، حمله قوتتی ها کمکی بود برای سومرها، تا بتوانند در سایه حاکمیت قوتتی ها موفق به ترمیم و بازسازی زبان و فرهنگ خود که در طول حاکمیت ۱۵۰ ساله سامی ها مورد تعارض قرار گرفته بود،بشوند.
Gudea حاکم سومری شهر “اور” در همکاری با قوتتی ها،موفق شد دوباره یک سلسله سومری را در اور تاسیس کند، با اینکه از لحاظ سیاسی تحت سلطه قوتتی ها بود..او یکی از شاهان معروف سومر میباشد و مجسمه های زیادی از او پیدا شده است. در نهایت،Utu-Hegal ، حاکم سومری شهر Umma ، موفق شد که به حاکمیت قوتتی ها در سومر پایان داده ودر سال ۲۱۰۹ق.م. دوباره یک سلسه سومری حاکم بر کل سومر را تاسیس کند. این بار سومرها بر عکس حاکمیت قبلی شان جنگهای طولانی را با ایلام و لولوبی ها داشتند .
Ur-Namma از شاهان بعدی سومر، معروفترین رفورمیست تاریخ سومر میباشد که سومین سلسله شاهی “اور” را بنا نهاد (۱۹۵۰ ـ۲۰۵ ق.م.) . او اولین “کتاب قانون” در تاریخ بشریت را وضع کرد و طبق نوشتجات سومری، او شاهی هنرمند،قانونگذار، عدالت خواه بود که به حقه بازی، کلاهبرداری، ظلم ثروتمندان به فقرا و.. در کشور خاتمه داد. Shulgi فرزند “اور ـ ناما” نیز از شاهان معروف و خوشنام سومر میباشد.او علاقه وافری به هنر،شعر و موسیقی داشت. او در شهرهای ” نیپور” و “اور” مدارس زیادی را ساخت و اکثر??? هزار لوحه سومری که تا به حا ل پیدا شدهاند، توسط تربیت یافتگان این مدارس نوشته شده است. شولگی ?? سال حکومت کرد و در دوره او شعرا و نویسندگان در تمجید از او با هم رقابت میکردند.در یکی از اشعار از او بعنوان شاهی که ” همه لذات زندگی را برای مردم سومر فراهم کرد” یاد شده است.
۴۳ سال بعد از مرگ این شاه، دربیست و پنجمین سال حکوت نوه او ، Ibbi- sin ، سومر مورد حمله ایلامیان از شرق و ایلات بیابان نشین سامی” آموریها ” از غرب شد.بدلیل خیانت ژنرالهای سومری .”ریم سیم” شاه ایلام، موفق به فتح شهر”اور” شده ، شاه سومر را به اسیری گرفته و هیکل خدای سومر”نه نه” را به ایلام برد.ایلامیان ۶۰ سال بر سومر حکومت کردند.
این واقعه باعث ضعف تدریجی سومرها و قدرت گیری دوباره سامی ها شد، بطوری که چندین دهه بعد ،در دعوا بر سر حاکمیت بین سومرها و سامی ها، حمورابی،حاکم آموری بابل، با شکست دادن Rin-Sin ،رقیب سومری خود، حکومت بین النهرین را بدست گرفت. سال به حکومت رسیدن حمورابی، ۱۷۵۰ق.م.، پایان دوره باستانی سومر و شروع دوره ای که به ” تمدن بابل” معروف است،میباشد.عده ای از?سومرها که نمیخواستند زیر حاکمیت سامی ها زندگی کنند، بتدریج به آذربایجان و آسیای میانه برگشتند و آنهایی هم که باقی ماندند به مرور زمان در بین سامی ها حل شدند، ولی فرهنگ و مدنیت سومرها در طول قرنها پایه اصلی تمدن بابل بود. فرهنگ،خط و زبان سومری تا قرنها بر بابل حاکم بود و اکثر کتیبه های شاهان بابل تا قرنها به خط و زبان سومری نوشته میشد.. در زبان عربی صدها کلمه با منشاء ترکی وجود دارد که مستقیمأ از زبان سومری داخل زبانهای سامی قدیم، و از آنها نیز به زبان عربی امروزی رسیده است، مثلا کلمه”یتیم” ، “متین” و ..، کلمه “مته،ماتان، درترکی قدیم به معنی محکم میباشد. تمدن بابل ادامه تمدن سومر بود.
زندگی اجتماعی،سیاسی،مذهبی و اقتصادی سومرها با قوانین و مقررات پیچیده ای بر اساس عدالت و قانون تنظیم شده بود. طبق میتولوژی سومرها، جهان هستی تحت کنترل دقیق یک دسته خدایان ، که جسما شبیه انسانها ولی دارای قدرت مافوق طبیعی بودند، اداره میشد. بزرگترین خدای سومر “dingir” بود، که در زبان ترکی امروزی tengri و تانگری تلفظ میشود. از دیگر خدایان مهم سومرها، An خدای آسمان،” Nanna “،نه نه ،(مادر به ترکی) خدای زمین، In-anna، این آنا، خدای عشق و محبت بودند. بعدها سامی ها(بابلی ها و آشوری ها) ، In-anna خدای سومری را تحت نام ایشتر،ایستر” Ishtar ” ( کلمه ای ترکی، به معنی دوست دارنده،عشق و محبت) ، عبادت میکردند.
در داستان حماسی گیل گمش (یک کلمه ترکی میباشدو فرم اصلی کلمه “بیل گمیش” میباشد)، که قدیمیترین داستان حماسی شناخته شده بشری میباشد، ارتباط و علاقه خیلی نزدیک سومرها با آذربایجان, خزر و آسیای میانه کاملا مشهود هست? قهرمان داستان قیل گمیش شاه و خدای شهر اوروک در سومر، برای پیدا کردن راز ابدی زیستن در سفری دراز و پر خطر، به پیش ” اوتنا بیشدیم” که در وسط دریای خزر زندگی میکند میرود? او از آذربایجان رد شده و در داستان خیلی از مکان های جغرافیایی آذربایجان, مثلا کوه میشو (شمال مرند), دریاچه اورمی,??نام برده شده است و اینکه رمز جاودانه زیستن در وسط خزر بود ونه در خلیج کنگر که بغل دست سومرها بود همه نشان دهنده علایق ناگسستنی آنها به آذربایجان وحوالی دریای خزر، که منشأ شان از آنجا بود، میباشد. سومرها با گذشت قرنها وطن اصلی خود آسیای میانه و آذربایجان را هیچوقت فراموش نکرده بودند و حتی در تدفین مردگانشان آنها را به پهلو و رو به شمال شرق قرار میدادند.

نوشته شده توسط admin در یکشنبه, ۰۳ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۶:۳۵ ق.ظ

۴ نظر

نظر -49 - 0 از 4اولین« قبل بعد  » آخرین 
  1. +1

    آراز آذربایجان توهم به جرگه ی پان ترکها پیوستی؟؟؟؟تاریخ دروغ ومضحکه پورپیرار،زهتابی نوکر صدام ،وصدیق کمونیست رو که باکوییها به خورد مردمشون وپانترکهای بیچاره ی ایران میدن رو تبلیغ میکنی ؟؟؟توهم برای پان تورانیسم هیزم جمع میکنی؟؟توی این سرزمین زندگی میکنی و هیزم برای دشمن میبری؟؟؟؟پشت دین قایم شدی و ریشه به تیشه ی تاریخ ایران میزنی؟؟؟؟این چرت وچرتهایی که نوشتی وبه خورد جوانان بیچاره میدی منابعش کو؟؟منابع معتبرعلمیش کو؟؟مثل آرازنیوز تجزیه طلب بااون پرچم مضحک حرف میزنی!!!

    1. +3

      خواننده محترم از کلی گویی اجتناب کنید انگ پان ترک و تجزیه طلب برازنده روزنامه آراز آذربایجان نیست لطفا نقد کنید اگر سومرها ترک نبودند منابع علمی آنرا شما تحریر و تحلیل کنید تا آنرا بنام خودتان چاپ کنیم؛سعه صدرداشته باشید انتظار نداشته باشید نقطه نقطه و کلمه کلمه آراز آذربایجان باب میل امثال شما باشد تبادل آراء و تعاطی افکار در رسانه ها چه جایگاهی دارند؟ در پایان araznews.ir تفاوت ماهوی با سایتی که اسم بردید دارد لطفا عجولانه قضاوت نکنید.

    2. +2

      تا کی میخواهید با چنین ادبیات سخیف و به دور از ادب و تمدنی اقدام به شانتاژ بر علیه هویت تورکی مردمان آذربایجان بکنید؟ رضا شاه مرد ولی افکار فاشیستی را از خودش برای تو و امثال 
      پانفارس و تورک ستیزی مثل تو باقی گذاشت. شما پانفارس ها دشمنان اصلی ایران و انقلاب هستید. دور نیست اون روزی که ایران رو از لوث وجود شما نژادپرستها پاک کنیم. ما تورک بوده و هستیم و به ایرانی بودن خود میبالیم و هیچکاه زیر بار تحریفات و جعلیات شما پانفارس های ضد انقلاب و انسان ستیز نخواهیم رفت. یاشاسین آذربایجانیم

    3. +2

      خانم فاطمه به نظر میاد شما خیلی درباب تاریخ مطالعه ندارید
      تورک بودن سومرها مسئله ای اثبات شده هست
      به جای اینکه اینطوری نظر بدید بهتره برین تحقیق کنین اما تحقیق به دور از غرض ورزی و کاملا به دور از وارد کردن نظرات و عقاید شخصی در یافته های تاریخی
      کسی که واقعا مطالعه داشته باشه مسئله ی تورک بودن سومرها مدتها پیش براش ثابت شده هست

  2. -1

    کم تاریخو تحریف کن خجالت بکشین از محضر تاریخ روی اسراییلوشما سفید کردید چه چرندیاتی سومریها ترک بودند؟؟!!!چرا این همه سال محققان و تاریخ نگاران نفهمیدن شماپان ترکها فهمیدید اونم در زمان جنگ ایران وعراق؟؟؟

  3. -1

    بهتر است به جای توهین، ناسزا و فحش! برای اثبات ادعاهایتان به مدارک تاریخی و علمی متوسل شوید. با فحاشی و بی احترامی نسبت به نویسندگان آذربایجان به جایی نمیرسید. دیگر زمان جولان پانفارسیسم در ایران به سر آمده/

  4. 0

    مطلب بسیار مفیدی بود. من همواره با شنیدن نام حماسه سومری گیل گمیش به یاد زبان خودمون ترکی میوفتم با خوندن این مطلب همه چیز برای من روشن شد. همیشه قصد دارن نقش ترک ها در شکل گیری تمدن بشری رو نادیده بگیرن ولی زهی خیال باطل! همه موجودیتشون از ترک هاست!

نظر -49 - 0 از 4اولین« قبل بعد  » آخرین 

دیدگاه


× 5 = ده