گلایه های ناتمام باغداران سیب استان از بی توجهی مسئولان

گلایه های ناتمام باغداران سیب استان از  بی توجهی مسئولان

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی : با توجه به اینکه استان آذربایجان غربی رتبه نخست تولید سیب را در کشور به خود اختصاص داده است ، بازاریابی و تسهیل نمودن زمینه صادرات سیب درختی در استان ضروری است.
نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز یکشنبه پارلمان در تذکری اظهار داشت که با توجه به اینکه یک میلیون تن سیب درختی مردم ارومیه در سردخانه مانده است، لازم است وزیر کشاورزی از واردات میوه‌های خارجی جلوگیری کند.
وی همچنین خطاب به وزیر جهاد کشاورزی گفت که آقای وزیر! تا زمانی که میوه‌های ایرانی تمام نشده است اجازه واردات میوه‌های خارجی را ندهید.
این در حالی است که طبق آخرین آمار رسمی سازمان های مسئول از جمله سازمان جهاد کشاورزی استان؛ امسال در مجموع پیش بینی تولید محصول سیب حدود ۱۳۲۶ هزار تن بوده که از این میزان ۶۰ درصد بصورت تازه خوری در سردخانه‌های استان ذخیره شده و ۳۰ درصد آن در صنایع تبدیلی به کنسانتره، آب میوه و پوره سیب تبدیل شده و مابقی توسط خربداران به سایر استان‌ها صادر می‌شود.
با توجه به افزایش تولید ۴۵ درصدی سیب نسبت به سال گذشته باید تمهیدات لازم جهت بازاریابی و صادرات آن در آذربایجان غربی انجام شود.
بازاریابی و بازار رسانی محصول، برقراری استاندارد صادرات سیب برای حفظ و پایداری بازار، حذف تعرفه‌های صادراتی و کاهش بوروکراسی گمرکی در صادرات به انضمام حمایت از صادرات کنندگان با برقراری جوایز صادرات در کنار پرداخت هزینه حمل و نقل برای صادر کنندگان و تامین ناوگان سردخانه دار به مقدار کافی برای حمل محصول به مقصد از جمله مشکلات و چالشهای این دو محصول در آذربایجان غربی است.این در شرایطی است که بیش از یک میلیون تن سیب در سردخانه های استان آذربایجان غربی ذخیره سازی شده است و مهمترین وظیفه و یکی از اولویتهای تشکلهای تولیدی و باغداران درآذربایجان غربی ، بازاریابی و بازاررسانی به موقع و فراهم نمودن زمینه صادرات این محصول در قطب تولید سیب کشور در استان است.
با توجه به ظرفیت بالای سیب تولیدی استان در راستای حمایت از باغداران کشور و ایجاد فضای مناسب جهت صادرات این محصول به بازارهای داخلی و خارجی ، امسال و سال گذشته واردات سیب به کشور ممنوع اعلام شده است.
این استان با تولید سالانه بیش از۵ میلیون و ۹۰۰تن محصولات کشاورزی یکی از قطب های مهم تولید محصولات کشاورزی درکشور به شمار می رود و باغداران این استان امسال با برداشت بیش از یک میلیون تن سیب، رتبه نخست تولید این محصول را در کشور برای چندمین سال متوالی به خود اختصاص داده اند.این در حالی است که راه اندازی پایانه صادراتی ، ایجاد غرفه های عرضه مستقیم محصولات کشاورزی، ایجاد بورس منطقه ای و تقویت حضور تشکلهای بخش کشاورزی در افزایش صادرات محصولات کشاورزی از جمله راه حلهای اساسی و برنامه ها و اولویتهای سازمان جهاد کشاورزی برای حل مشکلات موجود است که با عملیاتی شدن آنها پیش بینی می شود ارزش افزوده بیشتری نصیب باغداران شود و کمتر متضرر شوند.با توجه به اینکه در حال حاضر ۲۰ درصد از سردخانه های استان مجهز به واحد بسته بندی و سبد سازی محصولات کشاورزی هستند و تنها دو واحد سورتینگ در استان موجود می باشد ، راه انداری ،توسعه و تجهیز واحدهای فرآوری و صنایع تبدیلی مخصوصا” بسته بندی و سورتینگ میوه در استان ضرورت دارد .کوچک بودن قطعات ، عدم وجود قوانین در خصوص حذف باغات در مناطق نا مساعد و باغات رها شده در حاشیه شهرها و روستاهای بزرگ که کانون آفات و بیماریها بوده ، بذری بودن پایه های باغات موجود ، نامشخض بودن وضعیت فروش ، عدم وجود سورت و بسته بندی مناسب ، مجهز بودن تنها ۴ درصد از باغات به آبیاری تحت فشار از جمله مسایل و مشکلات مهم بر سر راه تولید سیب استان است.
علی رغم اینکه استان آذربایجان غربی بزرگترین قطب تولید سیب درختی کشور و حتی منطقه می باشد ولی از نظر ایجاد و یا تقویت صنعت سورت و بسته بندی بسیار ضعیف می باشد ، بطوری که در این استان تنها دو واحد سورتینگ و بسته بندی در شهرستانهای نقده و ارومیه موجود می باشد که به علت جا نیفتادن فرهنگ بسته بندی و همچنین بالا بودن نرخ خدمات باغداران آنچنان رغبتی جهت استفاده از این امکانات نشان نمی دهند.شرایط نگهداری سیب در سردخانه های استان و کشور از جمله مشکلات دیگری است که موجب وارد آمدن خسارت به این کالا در مدت زمان نگهداری می شود. جمع آوری و بسته بندی نامناسب سیب در جعبه های چوبی با شرایطی که ذکر گردید بهانه ای می شود تا این جعبه ها در شرایطی غیر استاندارد در سالنهای سردخانه ها در ستونهای بیش از چهل ردیفه و بالاتر روی هم انباشته شده و مانع بزرگی جهت تبادل هوای سرد در بین جعبه ها و سیبها شده و در نتیجه بخشی از سیبهای داخل جعبه ها خراب وشده و مابقی را نیز آلوده نماید.
از سوی دیگر، تخصصی نبودن فعالیتهای اقتصادی در این حوزه و نبود تشکلهای اختصاصی در تولید ، سورت و بسته بندی ، خرید و ذخیره سازی ، نگهداری در سردخانه ها و نهایتا” بازاریابی و فروش موجب ایجاد نابسامانی در بخش مربوط به سیب درختی گردیده است بطوری که یک فرد تولید کننده سیب درختی علاوه بر تولیدگر بودن هم سورت و بسته بندی کننده، هم نگهدارنده در سرخانه و هم بازاریاب و فروشنده و تاجر می باشد و قدر مسلم یک فرد نمی تواند از عهده همزمان این امور که برخی از اینها تخصصی بوده و نیاز به فراگرفتن دانش آن کار می باشد بر آید و همین امر باعث بروز اخلال در چرخه تولید تا عرضه به بازارهای داخلی و بین المللی می گردد. مهم‌ترین مشکل تولید‌کنندگان سیب استان قیمت پایین آن در بازارهای مصرف داخلی است و واسطه‌گری و دلالی باعث شده تا در حالی که زحمت اصلی را کشاورز شب و روز از اول سال زراعی تا زمان برداشت محصول با هزینه های سرسام آور متحمل شود ولی سود اصلی را دلالان بدست آورند. البته ورود انواع سیب‌های پر زرق و برق از کشورهای اروپایی و آمریکایی به کشور و حتی به استان آذربایجان غربی قطب تولید این محصول در کشور و منطقه نیز مزید بر علت است.

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۰۶ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۷:۳۴ ق.ظ

دیدگاه


شش × 1 =