رکود بازار مسکن با افزایش نرخ سوخت

رکود بازار مسکن با افزایش نرخ سوخت

گروه اقتصادی : فعالان بازار مسکن معتقدند دولت با افزایش نرخ سوخت، بازار مسکن را با رکود بیشتری مواجه می‌کند و توان اقتصادی خانوارها کاهش می‌یابد. افزایش نرخ حامل های سوخت در هفته گذشته نگرانی هایی را در خصوص افزایش قیمت تمام شده کالاها در میان فعالان اقتصادی و مردم به وجود آورد و اغلب تولیدکنندگان نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند به خصوص کالاهایی که به طور مستقیم با مصرف سوخت ارتباط دارند، از جمله بخش هایی هستند که در این مدت، نسبت به افزاش هزینه ها گلایه داشتند.
یکی از این بخش ها تولید مصالح ساختمانی است که به طور مستقیم با ساخت مسکن ارتباط دارد، در واقع پس از قیمت زمین یکی از موارد اثر گذار بر هزینه تمام شده مسکن، نرخ مصالح ساختمانی است که بطور مستقیم به نرخ حامل های سوخت مرتبط است.
براین اساس تصمیم هفته گذشته دولت موجب شد که انجمن تولیدکنندگان سیمان پیشنهاد افزایش قیمت را به دولت بدهند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان در این رابطه گفته است: سهم سوخت در تولید سیمان ۳۰ تا ۳۵ درصد است که بر این اساس، افزایش قیمت گازوئیل از ۲۵۰ تومان به ۳۰۰ تومان در هر لیتر، منجر به افزایش قیمت تمام شده ما شده است. این در حالی است که هم اکنون تولیدکنندگان با کمبود نقدینگی مواجه هستند و چنانچه دولت با این افزایش قیمت موافقت نکند، ادامه تولید مقدور نیست.
هرچند که وزیر صنعت، معدن و تجارت در واکنش به این خبر اعلام کرد که قیمت سوخت کارخانه های سیمان و فولاد مانند سال گذشته است و هیچگونه تغییری در قیمت سیمان از بابت نرخ سوخت نباید ایجاد شود، برهمین اساس سیمانی ها هیچ بهانه ای ابرای تغییر قیمت ندارند اما به نظر می رسد که در چندماه آینده وضعیت قیمت ها در بخش مصالح ساختمانی با تغییراتی همراه خواهد شد.
از سوی دیگر، خبر افزایش ۱۰ درصدی نرخ حمل و نقل جاده ای که از سوی یکی از فعالان این صنعت عنوان شد هم از دیگر مواردی است که اثر مستقیم بر قیمت مصالح ساختمانی دارد، زیرا از زمان تولید تا زمانی که این مواد اولیه به دست سازنده مسکن برسد باید به وسیله حمل و نقل انجام گیرد که هرگونه افزایش قیمت در این بخش می تواند بر هزینه تمام شده ساختمان تاثیر گذار باشد.هرچند که رکود بازار مسکن در بیش از دو سال گذشته، موجب ثبات قیمت ها در بخش مسکن شده است اما هرگونه تغییری در سیاست های دولت و بازار کالاهای سرمایه ای می تواند شوکی برای بخش مسکن باشد که عواملی مانند افزایش نرخ سوخت، این شدت را بیشتر می کند.در این رابطه ایرج رهبر با بیان اینکه نرخ سوخت در همه بخش های اقتصاد کشور تاثیر گذار است، گفت: همیشه اینطور بوده که وقتی نرخ انرژی از کنترل خارج شود و افزایش پیدا کند تاثیر بر روی سایر بخش ها به خصوص مسکن می گذارد و به دلیل اینکه مسکن سهم زیادی را در سبد خانوار به خود اختصاص داده است بنابراین افزایش قیمت در این بخش تاثیر مستقیمی را بر توان خانوارها دارد.
این کارشناس بازار مسکن افزود: مسکن سهم ۳۵ تا ۴۰ درصدی را در هزینه خانوار دارد که به طور حتم هر تغییری که در روند اقتصادی به وجود بیاید بسیار محسوس در این بخش خود را نشان می دهد، ضمن آنکه کارخانه های تولید مصالح ساختمانی عمدتا با گاز کار می کنند، همچنین هزینه حمل و نقل و نیروی انسانی هم بر قیمت تمام شده کالا اثر می گذارد.
وی با تاکید بر اینکه تاثیر افزایش قیمت ها در ماه های آینده مشخص می شود، گفت: در حالی که دولت با افزایش وام مسکن سعی کرد که مسکن را از رکود خارج کند اما افزایش نرخ سوخت، موضوعی است که رکود را در بخش مسکن بیشتر می کند، زیرا افزایش هزینه ها موجب کاهش توان خانوارها شده و تقاضا را در بازار کاهش می دهد.رهبر با بیان اینکه بعید به نظر می رسد در کوتاه مدت، تغییری در قیمت مسکن ایجاد شود، افزود: خانوارها توان پرداخت قیمت های بالاتری را ندارند، بنابراین احتمال اینکه امسال تغییر خاصی در قیمت ها ایجاد شود کم است، اما کاهش تولید مسکن و صدور پروانه های ساختمانی در سال های آینده می تواند بازار مسکن را با بحران مواجه کند.این کارشناس بازار مسکن گفت: تازمانی که رکود بر بازار مسکن حاکم است، گرانی مسکن معنایی ندارد اما اگر زمانی متقاضی به سمت بازار هجوم بیاورد اما عرضه به اندازه کافی وجود نداشته باشد، با افزایش سرسام آور قیمت ها روبرو می شویم.
شاید عوامل تاثیرگذار بر بازار مسکن از تعداد انگشتان یک دست فراتر رود و هر روز یک دلیل باعث نوسان قیمت در این بازار شود. در روزهای اخیر نیز افزایش نرخ سوخت نیز یکی دیگر از عللی است که شاید بتواند بازار تاثیرپذیر مسکن را تحت تاثیر خود قرار دهد و اندکی بر وضعیت نیمه رکودی آن بیافزاید.
این در حالی است که بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران بازار مسکن بر این باورند که این روزها که مسکن درگیر رکود تورمی است، با افزایش میزان وام مسکن، شاید این وام‎ها بتوانند راهی برای خروج از رکود مسکن باشند اما گویی این بار افزایش نرخ سوخت می‌خواهد افزایش قیمتی دیگر بر دوش قیمت تمام شده مسکن بگذارد.البته شاید در نگاه اول ارتباط مستقیمی میان نرخ سوخت و ساخت و ساز وجود نداشته باشد اما در کند و کاو ارتباط حمل‌ونقل با ساخت‌وساز مشخص می‌شود که از اولین روز حمل مصالح ساختمانی تا ادامه روند ساخت‌وساز همگی بر قیمت تمام شده مسکن اثرگذار هستند.در این باره نیز برخی کارشناسان بازار و سازندگان گفتند که افزایش نرخ سوخت بر قیمت تمام شده مسکن بی‌تاثیر نیست و به صورت غیر مستقیم بر بازار این کالا تاثیرگذار خواهد بود.وی گفت: افزایش نرخ سوخت بر قیمت تمام شده مسکن بدون تاثیر نیست. حمل‌ونقل بر قیمت ساخت و ساز تاثیر گذار است؛ از هزینه‌های حمل مصالح ساختمانی گرفته تا هزینه رفت‌وآمد پرسنل . همچنین مصالحی همچون گاز و انرژی در ساخت‌وساز تاثیر گذار است و قطعا می‌تواند افزایش‌دهنده قیمت تمام شده باشد.کیوان شادمان، کارشناس مسکن نیز در این مورد گفت: حدود یک ششم قیمت مصالح به هزینه حمل‌ونقل مربوط است و در قیمت تمام شده یک ساختمان به هزینه صرف شده قیمت مصالح ساختمانی مرتبط است. تقریبا بر هزینه حمل‌ونقل و جابه‌جایی‌ها تاثیر گذار است. به طور طبیعی وقتی در نرخ سوخت افزایش قیمت ایجاد می‌شود، در قیمت تمام شده مسکن هم تاثیر گذار است. همه هزینه‌ها همچون افزایش تعرفه‌های شهرداری، افزایش قیمت مصالح و … تاثیر گذار است.
رهببر تصریح کرد: نکته دیگر جو روانی است و در کنار اینکه قیمت‎ها افزایش می‌یابند، انتظارات کارگران و هزینه ساخت هم به تبع آن افزایش می‌یابد. نمی‎توان در حال حاضر گفت که قیمت تمام شده چند درصد افزایش می‌یابد، البته که این افزایش هزینه‌ها بر قیمت تمام شده تاثیر گذار است، اما قیمت ملک تا اندازه‌ای از جو بازار تاثیر می‌پذیرد.شادمان خاطرنشان کرد: در حال حاضر رکودی در خرید ملک وجود دارد و بخشی از آن به بخش سیاسی کشور و و مذاکرات هسته‌ای بر می‎گردد و به نظر می‎رسد جدای از هزینه ملک در ایران، بحث سیاسی هم تاثیر گذار است و تا زمانی که آرامش به بازار وارد نشود، رونق به بازار مسکن نمی‌رسد. در حال حاضر اگر با سازندگان صحبت شود ، متوجه می‌شویم که برای به فروش رفتن واحد مسکونی خود حاضر هستند با سودهای کم واحد خود را بفروشند و به پولشان برسند.قیمت ملک در حال حاضر درست است که کمتر دست یافتنی به نظر می‌رسد اما از قیمت عرف آن کمتر است و برخی سازندگان حاضرند کمتر از سودشان ملکشان را به فروش برسانند. تعیین قیمت مسکن تا حدی پیچیده است و قیمت ملک تا اندازه زیادی متاثر از جو روانی است.

نوشته شده توسط admin در یکشنبه, ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۴:۵۰ ق.ظ

دیدگاه


8 − = چهار