ظرفیت های بی_بدیل آذربایجان غربی برای صادرات مرغ

ظرفیت های بی_بدیل آذربایجان غربی برای صادرات مرغ

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی : عدم توسعه سالن‌های سنتی کمبود اعتبارات لازم برای نوسازی مراکز تولیدی همچنین عدم ثبات لازم در قیمت نهاده‌ها از مهم‌ترین مشکلات پیش‌ روی صنعت تولید مرغ آذربایجان غربی است.
زیرساخت‌های خوبی در تولید مرغ و گوشت مرغ در کشور وجود دارد، اما از آنجا که کشورهای مختلف در مصرف مرغ سلایق مختلفی دارند، کمی کار صادرات این محصول نسبت به تخم‌مرغ که تقریبا با یک اندازه استاندارد در همه جای دنیا تولید می‌شودمتفاوت است.برخی کشورها مرغ سبک، برخی متوسط و برخی هم سنگین را می‌پسندند، بنابراین ممکن است آن اندازه از مرغ که در کشور عرضه می‌شود، مورد پسند کشورهای دیگر از جمله افغانستان و عراق نباشد.بنابراین باید بر اساس سلیقه مخاطبان نوع تولید را تغییر و سفارش تولید بگیریم که این کار نیاز به برنامه‌ریزی دقیق‌ دارد. سال گذشته در مجموع ۱۵۰ هزار تن مرغ و تخم‌مرغ صادر شد و امسال هم صادرات این دو محصول به ۲۰۰ هزار تن می رسد.یافتن بازارهای مختلف صادراتی یکی از اولویت هاست و تجار ایرانی در هر جا که امکان ورود داشته باشند، بلافاصله عملیاتی تجاری انجام می‌شود و نباید محدود شد. این در حالی است که صادرات مرغ در تیرماه و مرداد ماه توقف داشت و در مجموع از ابتدای سال تاکنون ۲۰ هزار تن مرغ صادر شده است.صادرات گوشت مرغ تابع قیمت در داخل کشور است و از ابتدای سال تا آخر مرداد ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار عدد تخم مرغ نطفه‌ دار و همچنین تا پایان تیرماه ۷ میلیون قطعه جوجه صادر شده است.این در حالی است که چندی پیش در راستای ارتقای مراودات اقتصادی ایران با کشور روسیه به خصوص در عرصه تولیدات دامی و کشاورزی، کارشناسان کشور روسیه از پتانسیل_های استان آذربایجان غربی در عرصه مرغداری و کشتارگاه های آن بازدید نموده اند که عملکرد یکی از کشتارگاه_های مرغ استان مورد قبول کارشناسان روسی قرار گرفته که قرار است بزودی با امضای قرارداد فی مابین؛ صادرات مرغ به کشور روسیه آغاز شود.در استان آذربایجان غربی روزانه ۲۰۰ تن مرغ تولید می شود و ۷۰ درصد این مرغ تولیدی معادل ۱۴۰ تن در روز در داخل استان مصرف می شود و مابقی آن به سایر استان ها صادر می_شود که با امضای این قرارداد تجاری مرغ تولیدی استان علاوه بر داخل کشور به روسیه نیز صادر خواهد شد.طبق آمار رسمی اداره کل دامپزشکی استان آذربایجان غربی از ۱۳ کشتارگاه مرغ استان تنها عملکرد کشتارگاه ارومیه به استانداردهای جهانی نزدیک است و بر طبق استانداردهای جهانی مرغ تولیدی واحدهای مرغداری باید از نظر وزن و کیفیت زیر ۴۰ روزه و عاری از هرگونه سموم دارویی بوده و وزن آنها نباید از ۱ کیلو و ۸۰۰ گرم بیشتر باشد در حالی که مرغ تولیدی ما بالای ۴۵ روزه بوده و وزن آنها به بالای ۳ تا ۳٫۵ کیلو گرم می رسد که به هیچ وجه مطابق استانداردهای جهانی نیست و این رویه باید تغییر یابد.این در حالی است که آذربایجان غربی در زمینه تولید مرغ گوشتی جزو استان های صادر کننده است که به لحاظ بالا بودن بحث کیفیت، بازار خوبی را نیز در داخل کشور دارد. این استان در حال حاضر دارای ظرفیت تولید ۶۶ هزار تن گوشت مرغ است و ۱۲ کشتارگاه صنعتی نیز در استان فعال هستند. این استان با داشتن ۶ واحد کارخانه جوجه کشی با ظرفیت تولیدی بیش از ۸۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی در سال ، ۱۲ واحد کشتارگاه صنعتی طیور به ظرفیت ۲۷ هزار قطعه در ساعت ، ۲۱ واحد کارخانه خوراک دام و طیور به ظرفیت اسمی ۸۶۹ هزار تن ، ۶۳۰ واحد مرغداری گوشتی با ظرفیت بیش از ۱۲ میلیون قطعه در دوره و همچنین ۶۶ واحد مرغ مادر گوشتی با ظرفیت بیش از ۱/۹میلیون قطعه در دوره، جزو استانهای مطرح و شاخص در صنعت طیور در کشور است.
کارشناسان کشاورزی معتقدند که با تکمیل واحدهای مرغ اجداد موجود در سطح استان توان تولید جوجه یکروزه مادر گوشتی به بیش از ۱/۷میلیون قطعه در سال می رسد و در این صورت علاوه بر تامین جوجه یکروزه مورد نیاز مرغداریهای مادر گوشتی استان، مازاد بر نیاز داخلی نیز به سایر استانهای کشور ارسال خواهد شد.ایجاد اشتغال از طریق پرورش مرغ بومی و صنایع وابسته ، افزایش تولید گوشت مرغ و تخم مرغ بومی ، خودکفایی خانوار روستایی ، حفظ ذخائر ژنتیکی و بهبود امنیت غذایی از جمله مهمترین اهداف برنامه اصلاح نژادی و پرورشی مرغان بومی در استان است.از سوی دیگر طرح پرورش و تولید مرغ گوشتی بدون مصرف آنتی_بیوتیک طرحی است که سازمان دامپزشکی کشور تدوین کرده و مقرر شده بعد از استان های خراسان، قزوین و فارس در آذربایجان غربی نیز اجرا شود.طبق آمار اعلامی، در استان آذربایجان_غربی روزانه ۱۵۰ تن گوشت مرغ در استان نیز تولید و در اختیار مردم قرار می گیرد. همچنین روزانه ۲۷ تن تخم مرغ نیز تولید و توزیع می شود. البته هیچ مشکلی از بابت تولید و تامین محصولات دامی در استان وجود ندارد.این در حالی است که مسئولان و کارشناسان اقتصادی موضوع خودکفایی استان در تولید فرآورده های دامی و لبنی را تائید کرده اند و بر این باورند که این میزان گوشت مرغ و تخم مرغ جوابگوی نیاز استان است.این در شرایطی است که مشکل عمده تولید کنندگان مرغ گوشتی در آذربایجان غربی تامین نهاده های طیور است و به همین دلیل و مشکل تامین نهاده ها، واحدهای مرغداری استان با تمام ظرفیت خود فعالیت نمی کنند و باید مسئولان امر نسبت به حل این مشکل چاره جویی کنند. چرا که علت افزایش قیمت مرغ در ماه های اخیر نیز، افزایش قیمت نهاده‌ها و تأثیر آن بر تولید اعلام شد که باید برای حل آن همت مسئولان امر جزم شود.هرچند افزایش تولیدات گوشت سفید در سطح مرغداری‌های این منطقه بیانگر پویایی این صنعت است اما وجود چالش‌های این صنعت آن را به ریسک‌پذیرترین صنعت منطقه مبدل کرده است.تلاش بر این است با هدایت تولیدکنندگان به استفاده از دانش و فناوری‌های به‌روز، بخشی از مشکلات بهره‌برداران در میان مدت برطرف شود ولی عدم توسعه سالن‌های سنتی، کمبود اعتبارات لازم برای نوسازی مراکز تولیدی همچنین عدم ثبات لازم در قیمت نهاده‌ها را از مهم‌ترین مشکلات پیش‌ روی این صنعت در آذربایجان غربی است.

نوشته شده توسط admin در یکشنبه, ۲۹ شهریور ۱۳۹۴ ساعت ۵:۱۱ ق.ظ

دیدگاه


9 × دو =