ضرورت سهولت سرمایه‌گذاری در پروژه های گردشگری استان

ضرورت سهولت سرمایه‌گذاری در پروژه های  گردشگری استان

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی : باید در راستای حل موانع موجود طرح های بزرگ سرمایه گذاری در حوزه گردشگری آذربایجان غربی با کمک سایر دستگاههای اجرایی مسئول؛ راه توسعه استان با سرعت هموار ساخته و گامی مؤثر برداشته شود.
شرایط کنونی اقتصادی و رکود در بخش های مختلف صنعت در استان آذربایجان غربی و تعطیلی برخی از واحدهای تولیدی ایجاب می کند تا مرکز خدمات سرمایه‌گذاری استان در راستای سیاست‌ها و برنامه‌های توسعه استان از نزدیک شاهد فعالیت‌های از طرح‌های بزرگ سرمایه‌گذاری در بخش گردشگری و توریستی شهرستان های مختلف قرار گیرد.
در راستای بازدیدهای دوره‌ای این مرکز از فعالیت‌ها و نحوه پیشرفت فیزیکی پروژه‌های سرمایه‌گذاری شده در مناطق مختلف استان، باید تدبیری اندیشیده شود تا اعضا و نمایندگان دستگاه‌های اجرایی استان در این مرکز در سال ۹۴ از نزدیک از طرح های بزرگ سرمایه‌گذاری شده در بخش گردشگری و توریسم در شهرستان های مختلف نیر بازدید کرده و با مسائل و برخی موانع پیشرفت کار در جریان امر قرار گیرند.
ضروری به نظر می رسد تا در راستای حل موانع موجود طرح های بزرگ سرمایه گذاری در حوزه گردشگری استان با کمک سایر دستگاههای اجرایی مسئول راه توسعه را برای استان با سرعت هموار ساخته و گامی مؤثر برداشته شود.
این در حالی است که اقتصاد آذربایجان‌غربی همیشه به عنوان یک اقتصاد مبتنی بر کشاورزی مطرح بوده است و این در حالی است که وضعیت خشکسالی در سال های اخیر و همچنین پدیده نا مبارک خشک شدن دریاچه ارومیه باعث شده تا کم آبی و از بین رفتن سفره های زیر زمینی آب کشاورزان منطقه را با مشکلات عدیده ای مواجه کند.
اگر چه البته یک سوم از کل جمعیت آذربایجان‌غربی در روستاها زندگی کرده و از طریق کشاورزی امرار معاش می‌کنند و این امر موجب به وجود آمدن چنین نگرشی شده است ولی اینکه آیا سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی استان می‌تواند موجب رشد اقتصادی این منطقه شود پرسشی است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی و یا اساتید صاحب نظر دانشگاهی از پاسخ دادن به آن طفره می روند.با شرایط پیش آمده و با نیم نگاهی به وضعیت استان ها و کشورهای همجوار آذربایجان غربی به نظر می رسد که باید به فکر یک اقتصاد جایگزین، مطمئن ، با بازگشت سرمایه بالا و با داشتن امنیت سرمایه گذاری بود و در این میان گردشگری از مهمترین حوزه های اقتصادی جایگزین و مطمئن می تواند باشد.
این در حالی است که کارشناسان اقتصادی بر این باورند که تا کنون هیچ مطالعه علمی و دقیقی در رابطه با اینکه مزیت سرمایه‌گذاری در آذربایجان غربی مربوط به کشاورزی باشد، نشده ‌است و هنوز در خصوص جایگزین این صنعت نیز کسی نیندیشیده است.
آذربایجان غربی به دلیل قدمت تاریخی، برخورداری از جاذبه های منحصر به فرد گردشگری و داشتن مردمانی خونگرم و مهمان نواز، جایگاه خاصی در صنعت گردشگری دارد و عامل نجات آذربایجان غربی در شرایط کنونی که وضعیت صنعت و اقتصاد استان مطلوب نیست، جذب گردشگر و سرمایه گذاری در این حوزه توریسم است.جاذبه‌های طبیعی، تاریخی آذربایجان‌غربی و همجواری با ۳ کشور خارجی توانایی استان را برای توسعه گردشگری صد چندان می‌کند. این استان بدلیل هم مرزی با کشورهای ارمنستان، آذربایجان، ترکیه و عراق موقعیت بسیار فوق العاده در منطقه دارد. ترانزیت کالا ، جذب توریسم و توسعه مبادلات اقتصادی می تواند آذربایجان غربی را به یک منطقه استراتژیک تبدیل کند. امنیت محیطی از عوامل جذب گردشگر است و در سال های گذشته فعالیت های خوبی در این زمینه انجام شده است و کوشیده شده تا فضای ذهنی کشور نسبت به ارومیه و آذربایجان غربی تغییر کند. از جمله اقدامات می توان به برگزاری همایش ها و مسابقات کشوری و بین المللی اشاره کرد که برای جذب گردشگر حرکت مثبتی است.از سوی دیگر، با طبیعت خدادادی بسیار دیدنی و بکر و سایر جاذبه های گردشگری موجود در آذربایجان غربی به نظر می رسد باید استراتژی همه دستگاهها جذب گردشگر باشد با تحقق این دو مهم سطح زندگی مردم تغییر خواهد کرد.در آذربایجان غربی هم اکنون ۱۸ موزه و کاخ موزه وجود دارد که این اماکن گردشگری نیز در ایام ویژه سال مثل تعطیلات نوروز با تمام ظرفیت می توانند در اختیار گردشگران قرار بگیرند و استقبال خوب و بازدیدهای زیادی نیز از آنها صورت می گیرد.
به نظر می رسد هماهنگی و همکاری همه دستگاه های عضو ستاد تسهیلات گردشگری استان در امر جذب گردشگر و توسعه توریست استان بسیار مهم و حیاتی است و آمادگی و همراهی نهادهای چون هلال احمر، اورژانس، نیروی انتظامی، درمانگاه ها، اقامتگاه های بین راهی، راه و شهرسازی و حمل و نقل و پایانه ها در این میان نقش مهمی دارد.
متاسفانه سازمان میراث فرهنگی نتوانسته به وظایف خود در رابطه با ایجاد زیرساخت‌های گردشگری عمل کند و فعالیت ها و برنامه های سال های اخیر نتوانسته کاری از پیش ببرد. خیلی جاها همسویی و هماهنگی دستگاههای مختلف اجرایی نیاز بوده که متاسفانه همدلی خوبی مشاهده نشده است.
این در شرایطی است که کارشناسان اقتصادی معتقدند سرمایه‌گذاری در بخش‌های گردشگری، صنعتی و تجاری آذربایجان‌غربی توجیه بیشتری دارد و بیشترین سهم تولید ناخالص داخلی در کشور مربوط به بخش خدمات است و دپوی صادراتی بودن، محورهای ترانزیتی استان و ظرفیت‌های گردشگری می‌تواند سهم استان را در تولید ناخالص داخلی افزایش دهد.
با نیم نگاهی به استان های موفق در حوزه جذب گردشگر و سرمایه گذاری موفق و مطمئن در این بخش از جمله استان های اصفهان و مازندران نشان می دهد که استان آذربایجان غربی نیز ظرفیت ها و پتانسیل های بسیار فوق العاده ای در بحث سرمایه گذاری در حوزه توریست دارد.
همین کشور ترکیه که در همسایگی آذربایجان غربی است در برخی سال ها درآمد حاصل از صنعت توریست این کشور از کل درآمد فروش نفت ایران در یک سال بیشتر است.
این در حالی است که سرمایه‌گذاری‌هایی که در بخش‌های مختلف استان انجام شده آینده مبهمی دارند چراکه همه جوانب را نسنجیده‌اند و با کوچکترین تغییری در تصمیمات شکست می‌خورند ولی صنعت توریست و سرمایه گذاری در این صنعت زود بازده موضوعی است که در جهان آزمون خود را پاسخ داده و درآمدهای زیادی به دست آورده است.

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۴:۴۵ ق.ظ

دیدگاه


هفت × 8 =