ضرورت استاندارد سازی برای محصولات ارگانیک آذربایجان غربی

ضرورت استاندارد سازی برای محصولات ارگانیک آذربایجان غربی

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی: استان آذربایجان غربی از قطب های کشاورزی کشور است و این استان در تولید محصولات ارگانیک و تجاری می تواند به قطب کشور تبدیل شود.
تاکنون هیچ گواهینامه‌ای برای محصولات ارگانیک کشور صادر نشده است و ضروری است در تولید محصولات ارگانیک و تجاری استان؛ کیفیت و استاندارد رعایت شود.تنها دستگاه متولی و اجرایی کشور که مجاز به صدور نشان ملی محصول ارگانیک بوده و به رسمیت شناخته می‌شود، سازمان ملی استاندارد است و این در حالی است که تاکنون هیچ گواهینامه‌ای برای محصولات ارگانیک کشور صادر نشده است.در همین راستا اعطای نشان یا لوگوی ملی محصول ارگانیک در زمره فعالیت‌های تصدی_گری قرار نداشته و قابل تفویض به غیر_اعم از بخش خصوصی و غیرخصوصی نبوده و هرگونه داعیه در این خصوص فاقد وجاهت قانونی می‌باشد.
البته فرآیند دریافت علامت ملی ارگانیک برای محصولات سخت و دشوار است و برای گرفتن این علامت برای محصولات کشاورزی باید مزرعه تولید کننده محصول تا سه سال در قرنطینه باشد و تمام فعالیت‌های آن تحت نظارت باشد تا هیچگونه سم و یا کودی برای محصول استفاده نشود.این شرایط دشوار برای گرفتن علامت ملی ارگانیک که ظاهری متفاوت از علامت استاندارد شناخته شده دارد، موجب شده تاکنون هیچ تولیدکننده‎ای برای گرفتن این علامت مراجعه نکند و هیچ گواهینامه‌ای برای هیچ محصولی صادر نشود.در همین راستا تبلیغات محصولات ارگانیک مانند مرغ سبز و امثال آن مورد تایید سازمان ملی استاندارد نیست. علامت استاندارد مواد غذایی سالم نیز باید رعایت شود و دریافت علامت استاندارد مواد غذایی سالم شرایط راحت‌تری داشته و برخی محصولات این نشان را دریافت کرده‌اند، اما این علامت با علامت ملی ارگانیک متفاوت است.
این در حالی است که استان آذربایجان غربی در تولید محصولات استراتژیک رتبه های برتر کشور را داراست و این استان در تولید سیب انگور و … رتبه اول کشور و در تولید سایر محصولات کشاورزی مثل سویا و سیب زمینی ، تولید عسل ، چغندر قند و در تولید حبوبات جزء_های رتبه برتر کشور است.
رتبه های برتر تولید محصولات کشاورزی و سایر تولیدات این استان می تواند در زمینه تولید ارگانیک این استان را به قطب های کشوری تبدیل کند، چنانچه اقدامات مهمی در این زمینه آغاز شده و تلاش می شود همین روند ادامه داشته باشد.هم اکنون محصولات باغی این استان با کمترین مصرف کود تولید و روانه بازار می_شود و بیش از ۱٫۵ میلیون دام موجود در استان نیز از سوی عشایر و براساس تغذیه سالم و ارگانیک پرورش داده می شود که به تولید گوشت ارگانیک منتج می شود.سال گذشته در راستای توسعه مبارزه بیولوژیک با آفات گیاهی در آذربایجان غربی، در سطح ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع نخود، ذرت و گوجه فرنگی در شهرستانهای ارومیه و میاندوآب با بخش غیر دولتی عقد قرارداد شد و در این راستا تاکنون در سطح یک هزار و ۸۰۰ هکتار از مزارع گوجه_فرنگی مبارزه بیولوژیک با آفت مینوز گوجه فرنگی انجام شده است. این در حالی است که طرح جایگزینی سموم بیولوژیک کشاورزی با سموم شیمیایی پرخطر در آذربایجان غربی اجرا شده است و استفاده منطقی و کارشناسی از سموم با بهره‌گیری از توان متخصص فعال در بخشهای دولتی و خصوصی باید انجام شود و استفاده از سموم نباتی آخرین روش در کنترل عوامل آسیب زا محصولات گیاهی است.
از سوی دیگر, هم‌اکنون با کنترل تلفیقی و استفاده از روشهای غیر شیمیایی بر مبنای اطلاعیه‌های پیش آگاهی صادره توسط کمیته‌های پیش آگاهی و شبکه های مراقبت انجام می‌شود و برای تولید محصول سالم و ارگانیک و درطول برنامه پنجم توسعه باید در ۲۵ درصد اراضی زراعی وباغی استان مبارزه تلفیقی با آفات و بیماریهای گیاهی انجام شود.
اقتصادی کردن تولید، حفظ منابع پایه تولید و پایداری تولید در کنار تولید محصولات سالم و ارگانیک در بخش کشاورزی از مهمترین موضوعاتی است که در کنار سایر فعالیتهای بخش کشاورزی دغدغه مسئولان و مصرف کنندگان محصولات کشاورزی محسوب می‌شود.فرهنگ سازی برای گرایش شهروندان به استفاده از محصولات ارگانیک مورد توجه جدی مسئولان امر باید باشد و تولید ارگانیک برخلاف برخی تولید سنتی محصول نیست بلکه مدیریت اینگونه تولید علمی و تخصصی است.
این در شرایطی است که آذربایجان غربی به دلیل برخورداری از شرایط جغرافیایی فوق العاده و زمین های مستعد از قطب های مهم کشاورزی کشور به حساب می آید. آب کافی، زمین حاصلخیز، وجود مناطق جنگلی، کوهپایه های سرسبز و پارک ملی دریاچه ارومیه آذربایجان_غربی را به عنوان استانی سرسبز و مستعد در زمینه کشاورزی مطرح ساخته است. این استان با دارا بودن دومین منابع آبی کشور در ردیف یکی از قطب های مهم کشاورزی است. یک میلیون هکتار زمین قابل کشت، نزولات مناسب جوی، تولید سالانه بیش از ۵/۵ میلیون تن محصولات زراعی، باغی، دامی، طیور، تولیدات شیلاتی عسل و توسعه صنایع غذایی بخش کشاورزی آذربایجان غربی را به موقعیتی مساعد و فراهم برای سرمایه گذاری تبدیل کرده است. این استان دارای یک میلیون هکتار زمین زراعی قابل کشت است که امسال در ۳۶۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان غربی زیر کشت محصول استراتژیک گندم رفته که از این میزان ۲۶۰ هزار هکتار اراضی دیم و ۱۰۰ هزار هکتار اراضی آبی تعیین شده است.
در این میان کارشناسان معتقدند که برند سیب ارومیه نباید مغفول بماند بلکه لازم است برای عرضه آن به طور گسترده زمینه‌سازی صورت گیرد. محصولات کشاورزی و زراعی آذربایجان_غربی به ویژه ارومیه علاوه بر اینکه در سطح کشور مطرح هستند بلکه در منطقه نیز قابل عرضه بوده و بازار خاص خود را دارد که باید برای فروش آن بسترسازی صورت گیرد.
این در حالی است که برندسازی و تجاری سازی محصولات شاخص بخش کشاورزی استان نیز می تواند بسیار راهگشا باشد. کارشناسان معتقدند در راستای توسعه بخش کشاورزی استان برندسازی از محصولات شاخص بخش کشاورزی مورد نیاز است تا به سوی تجاری سازی حرکت شود.

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۲۴ شهریور ۱۳۹۴ ساعت ۴:۵۴ ق.ظ

دیدگاه


7 − چهار =