سازمان زمین‌شناسی کشور در ارومیه فعال شود

سازمان زمین‌شناسی کشور در ارومیه فعال شود

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی : در بخش معدن استان آذربایجان غربی ۱۳۵ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شده و بیش از ۵ هزار نفر اشتغال دارند که در صورت فعال شدن تمام معادن این رقم‌ها قابل افزایش به دو برابر است و صادرات سنگ و مواد معدنی ۱۰ درصد سهم صادرات غیر نفتی استان را تشکیل می‌دهد.
استان آذربایجان غربی غنی از ظرفیت های معدنی متعدد برخوردار است و با این وجود اکتشافات به شکل مطلوب انجام نشده است. ضروری است به منظور رونق بخشی علمی به اکتشافات معدنی سازمان زمین شناسی در این استان فعال شود و علاوه بر این از سازمان توسعه معادن نیز جهت سرمایه گذاری دعوت شود.
ثروت سازی از مهمترین ضروریات و شاخص های محک دولت ها است و عملکرد دولت ها را باید از میزان ثروت سازی آن ها بررسی کرد. در راستای ثروت سازی در حوزه معدن استفاده از ظرفیت دو نهاد در بخش خصوصی بسیار راهگشاست و این دو نهاد سازمان نظام مهندسی معدن و خانه معدن است.
سازمان نظام مهندسی معدن به امور فنی معادن از جمله طراحی و توسعه توجه دارد و خانه معدن نیز به عنوان یک نهاد بخش خصوصی می‌تواند نیازها و مطالبات معدن کاران را پیگیری کند.
این در حالی است که از جمله مشکلات فعالان معدنی اختلاف نظر ها با محیط زیست و منابع طبیعی است و علاوه بر این مشکل معارضین یکی از مهمترین موضوعاتی است که معدن کاران را درگیر خود ساخته و در تمام استان ها مصادیق آن دیده می شود.
در عین حال بهترین راهکار در موضوع معارضین مذاکره است و باید به معارضین محلی تفهیم شود که ایجاد یک موسسه اقتصادی به نفع خودشان است و اگر تفهیم نشدند نیز بر اساس بند های قانونی برخوردهای قهری پیش بینی شده است.
این در شرایطی است که آذربایجان غربی با دارا بودن معادن غنی و کم نظیر در دنیا از ظرفیت بالایی در توسعه بخش معدن و سرمایه‌گذاری در امور صنایع معدنی برخوردار است.
این استان به لحاظ تنوع مواد معدنی موجود در آن، از استان‌های غنی کشور محسوب می‌شود که تلاش برای سرمایه‌گذاری در این بخش و جلوگیری از خام‌فروشی این مواد در استان، از اولویت‌های اصلی مسئولان این بخش باید باشد.
راهبردی‌ترین برنامه در رسیدن به توسعه پایدار در تولید و صنعت استان از طریق گسترش معادن و صنایع معدنی میسر می‌شود و توجه همزمان به اکتشاف، استخراج و تولید و صادرات مواد معدنی با کیفیت، یکی از هموارترین راه‌های خروج از اقتصادی تک محصولی است و توسعه بیشتر و پایدارتر بخش معدن، منجر به هموار شدن مسیر توسعه اقتصادی و تجاری کشور می‌شود.آذربایجان غربی به واسطه وجود ظرفیت‌های طبیعی و انسانی و نیز بسترهای سرمایه‌گذاری از استان‌های پیشرو در توسعه صنایع معدنی کشور است.
این استان در بخش صنعت و معدن ظرفیت‌های کم‌نظیری دارد و در صنایع مختلف از مزیت‌های بی‌بدیلی برخوردار است که باید به برندسازی آنها و ثبت محصولات به نام استان تلاش شود چرا که در این صورت به ارزش اقتصادی این محصولات به مراتب افزوده می‌شود.این استان در شاخص برخورداری از معدن یکی از رتبه‌های ممتاز کشور را از آن خود کرده است طبق آمار رسمی هم اکنون در مجموع ۴۴۶ معدن در استان آذربایجان غربی وجود دارد و ۱۵ معدن بزرگ کشور در آذربایجان غربی متمرکز شده‌اند. تنوع مواد معدنی معادن استان، آذربایجان غربی را به عنوان یکی از استان‌های مهم کشور در این زمینه مطرح کرده است و بیش از ۵۲ نوع ماده معدنی تاکنون در استان شناسایی شده است و این در حالی است که ۶۹ ماده معدنی در حال حاضر در کشور وجود دارد.
آمارهای رسمی نشان می دهد که ۲۹۰ معدن فعال در استان وجود دارد و ظرفیت تولیدی این معادن سالانه ۱۴ میلیون تن است که میزان بهره‌برداری از آن ۹ میلیون تن است.
این در حالی است که نقش مهم معادن در اشتغالزایی و توسعه چرخه اقتصادی منطقه بر کسی پوشیده نیست و در شرایط کنونی ۵ هزار و ۸۰۰ نفر در معادن استان در حال حاضر فعالیت می کنند.
ظرفیت‌های بالقوه فراوان استان در بخش معادن یکی از فرصت های توسعه استان به حساب می آید و به عنوان مثال معدن تیتان با ذخیره قطعی ۵۶ میلیون تن و با عیار ۵٫۸ تا ۶ درصد تیتانیوم، یکی از بزرگ‌ترین معادن کشور است که در آذربایجان غربی واقع شده است.
این در شرایطی است که صادرات سنگ و مواد معدنی ۱۰ درصد سهم صادرات غیرنفتی استان را تشکیل می‌دهد و ظرفیت استان در تولید بیش از یک صد نوع سنگ تزئینی بالا است و نگاه به معدن در استان نگاه استراتژیک است و با توجه به علاقه‌مندی سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی به زودی با فعال شدن واحدهای فرآوری سنگ در کنار معادن زنجیره تولید و استخراج سنگ در استان کامل می‌شود.
پهنه‌بندی استان در پنج بخش معدنی است و از اول مهر ‌ماه فراخوان مزایده برای اکتشاف و استخراج معادن استان آغاز ‌شده است. توان استخراج از معادن استان سالانه ۹ میلیون تن است و این ظرفیت امسال قابل افزایش به ۱۴ میلیون تن است.
براساس برنامه‌ریزی امسال صادرات سنگ و مواد معدنی ۱۰ درصد سهم صادرات غیر نفتی استان را تشکیل می‌دهد. در بخش معدن استان ۱۳۵ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شده و بیش از ۵ هزار نفر اشتغال دارند که در صورت فعال شدن تمام معادن این رقم‌ها قابل افزایش به دو برابر است.
به نظر می رسد احداث کارخانه های فرآوری در کنار معادن سنگ، پرهیز از خام فروشی سنگهای تزئینی و افزایش صادرات محصولات فرآوری شده سنگهای تزئینی باید از اولویت‌های این بخش قرار گیرد. چرا که خروج سنگ‌های تزئینی از آذربایجان‌غربی به دلیل نبود کارخانه‌های فرآوری یک معضل برای استان است.
این در حالی است که آذربایجان غربی مقام اول استخراج سنگ گرانیت در کشور را نیز داراست و سنگهای گرانیت آذربایجان غربی با تنوع رنگ مشکی، سبز، گل بهی، گل پنبه ای، طوسی و شکلاتی موجود است. هم اکنون ۵۶ معدن سنگ گرانیت در حال بهره برداری در استان وجود دارد که سالانه ۲۹۱ هزار تن سنگ گرانیت از این معادن استخراج می شود و بیش از ۸۰ نوع سنگ تزئینی در این خطه وجود دارد.

نوشته شده توسط admin در پنجشنبه, ۱۲ شهریور ۱۳۹۴ ساعت ۵:۴۳ ق.ظ

دیدگاه


6 − = دو