دولت مسئله گوشت را با تحلیل سرطان زا بودن حل کرد ماند غم نان

دولت مسئله گوشت را با تحلیل سرطان زا بودن حل کرد ماند غم نان

گروه اقتصادی: تصور حذف گوشت از سفره ایرانیان امری بعید به نظر می‌رسید. البته امروزه حجم تولید و واردات گوشت به حد مطلوبی رسیده است. تا جایی که بسیاری از دامپروران اعلام می‌کنند که این روزها در کشتارگاه‌ها نوبت به کشتار دام‌های آنها نمی‌رسد و ممکن است چند هفته در صف بایستند. شرایطی که نشان می‌دهد شاید بتوان بدون واردات گوشت مورد نیاز کشور را تامین کرد؛ اما در این میان دلالان و واسطه‌هایی حضور دارند که بر آتش گرانی دام می‌دمند و بیشترین سود را از بالارفتن قیمت گوشت به جیب می‌زنند. در صورتی که مسئولان فکری به حال حذف واسطه‌ها از این چرخه کنند شاید بتوان به بهبود سرانه مصرف امید داشت تا دیگر عده‌ای به اسم تحلیل مردم را از سرطان‌زابودن گوشت نترسانند.
حتی عبور قیمت این ماده پروتئینی از ۱۲۰ هزار تومان، نتوانست عاملی برای مصرف کمتر آن در میان مردم باشد، چراکه حذف یکباره گوشت به‌عنوان اصلی‌ترین ماده تامین پروتئین مورد نیاز بدن، معنایی جز تهدید سلامت جسم و روان ندارد. با این حال از سال ۹۶، با گران‌شدن این محصول سرانه مصرف آن، کاهش حدود سه کیلوگرمی نسبت به سال ۹۰ داشته است.
استفاده از گوشت به‌عنوان ماده‌ای غذایی قدمتی به اندازه عمر انسان دارد. انسان‌های اولیه برای رفع گرسنگی خود علاوه بر تغذیه از گیاهان، به شکار روی آوردند. از آن زمان تا امروز گوشت به یکی از محبوب‌ترین غذاها در میان ملل مختلف تبدیل شد که به‌ گونه‌های مختلفی طبخ می‌شود.
در ایران نیز بنا به فرهنگ موجود، گوشت جایگاه ویژه‌ای در سفره خانواده‌ها دارد. چنان‌که کمتر غذای ایرانی را می‌توان یافت که در آن از گوشت استفاده نشود. از آبگوشت و قرمه‌سبزی گرفته تا کله‌پاچه که به نام ایران ثبت جهانی شده همگی وابسته به گوشت هستند. این امر باعث شده که گوشت به مهم‌ترین محصول سبد غذایی ایرانیان تبدیل شود و خانواده‌ها بیش از هر ماده غذایی دیگری برای خرید گوشت پول بپردازند. کاهش سرانه مصرف گوشت
قرارگرفتن گوشت در صدر سبد غذایی خانوار موضوعی است که چندان جای تعجب ندارد. در حالی که در برخی مناطق هر کیلوگرم گوشت قرمز گوسفندی بیش از ۱۲۰ هزار تومان قیمت‌گذاری شده و حتی گوشت‌های لاکچری و ماساژدیده با قیمت‌های میلیونی فروخته می‌شوند بدیهی است که این محصول بیش از سایر اقلام خوراکی و دخانی نقدینگی خانوار را به سمت خود بکشاند. قیمت گوشت مرغ و آبزیان نیز در طول سال ۹۷ رشد فزاینده‌ای داشت و بیش از پیش باعث کاهش قدرت خرید مردم شد.
تا جایی که گروهی از مردم دیگر گوشت استفاده نمی‌کنند و اقلام دیگری نظیر سویا را جایگزین آن کرده‌اند که خاصیت به‌مراتب کمتری دارد. آخرین آمار نیز حاکی از آن است که سرانه مصرف گوشت در این میان ایرانیان از هشت کیلو و ۷۰۰ گرم در سال ۹۰، در سال گذشته با کاهش حدود سه کیلوگرمی مواجه شده و به کمتر از شش کیلوگرم رسیده است.
البته تغییر رژیم و فرهنگ غذایی شهروندان در این زمینه بی‌تاثیر نیست، اما قطعا می‌توان عوامل اقتصادی را اصلی‌ترین علت این کاهش قابل توجه سرانه مصرف قلمداد کرد. با اینکه رسانه‌هایی نظیر صداوسیما سعی دارند با تبلیغات خود به‌شکل مداوم مضرات مصرف گوشت را گوشزد کنند و صرف نظر از فوایدش آن را به‌عنوان اصلی‌ترین عامل سرطان معرفی کنند، اما حذف یکباره گوشت از سبد غذایی و هر تغییر ناگهانی در رژیم غذایی نتیجه‌ای جز بروز بیماری‌های مختلف جسمی و روانی نخواهد داشت.
ایرانیان کمتر از میانگین جهانی گوشت می‌خورند
حال حتی اگر گوشت هم سرطان‌زا باشد مشخص نیست که چرا دیگر کشورها همچنان توجه ویژه‌ای به مصرف آن دارند. کشورهایی که گاه دانشمندان آن به منبع علمی پروپاگاندای صداوسیما تبدیل می‌شوند. نگاهی به آمار جهانی نشان می‌دهد که ایرانیان ۶۰ درصد کمتر از میانگین جهانی گوشت مصرف می‌کنند.
امروز با توجه به تورمی که ایجاد شده، مردم چه به فکر سلامتی خود باشند و چه نباشند چاره‌ای جز کاهش مصرف ندارند؛ به‌عنوان مثال در سال ۹۰ که سرانه مصرف گوشت در میان شهروندان ایرانی ۸/۷ کیلوگرم بود، قیمت هرکیلوگرم گوشت گوسفندی ۱۷ هزار و ۲۶۰ تومان و هرکیلوگرم گوشت گوساله ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان بود. حال قیمت همین دو نوع گوشت در سال مورد مقایسه ۹۷، به‌ترتیب در محدوده ۹۶ هزار تومان و ۸۷ هزار تومان قرار داشت.
یعنی قیمت گوشت گوسفندی طی این سال‌ها ۵/۵ برابر و گوشت گوساله ۷/۵ برابر شده است. این در حالی است که حداقل دستمزد کارگران طی سال‌های مورد اشاره تنها ۳/۳ افزایش داشته است. بنابراین کاهش چشمگیر سرانه مصرف گوشت که منجر به حذف آن از سفره تعدادی از خانواده‌ها شده است امری اجتناب‌ناپذیر به حساب می‌آید.
چنان‌که حتی با کاهش سه کیلوگرمی سرانه مصرف، همچنان گوشت بیشترین سهم را از سبد خوراکی خانوار به خود اختصاص داده است.
به گزارش آرازآذربایجان به نقل از سرپوش ، در این بین حتی نان و برنج به‌عنوان پرمصرف‌ترین اقلام غذایی نتوانسته‌اند خود را به گوشت برسانند.
Arazazarbaijan.aghtesadi@gmail.com

نوشته شده توسط admin در یکشنبه, ۱۵ دی ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۱۵ ق.ظ

دیدگاه


2 + = شش