خانه‌های ارزان نیاز جامعه برای دهک‌های پایین

خانه‌های ارزان نیاز جامعه برای دهک‌های پایین

گروه اقتصادی:با توجه به قیمت بالای هر متر مربع واحد مسکونی، اگر مساحت واحدها متناسب با توان اقتصادی متقاضیان تعیین شوند قطعا شاهد افزایش تقاضا و شکل‌گیری رونق در این بخش خواهیم بود.
سازندگان در طراحی ساختمان‌های مسکونی باید مساحت واحدهای مسکونی را متناسب با قدرت خرید متقاضیان و خانوارها تعیین کنند که طی سال‌های اخیر به این مساله کمتر توجه شده و بنا بر اعلام دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن اگر این مساله محقق شود از یک طرف برای خانوارها امکان تامین مسکن در استطاعت مهیا می‌شود و از طرف دیگر امکان فروش واحدهای نوساز عرضه شده توسط سازندگان تسهیل و از خالی ماندن واحدهای مسکونی نوساز و قفل شدن منابع مالی سازندگان جلوگیری می‌شود. یک کارشناس مسکن معتقد است بخش مسکن از تولید خانه‌های لوکس سیراب شده و باید به سوی تولید خانه‌های ارزان برای دهک‌های پایین جامعه برود.
محمد عدالت‌خواه اظهار کرد: نیاز فعلی بازار در بخش مسکن ارزان قیمت و استیجاری است بنابراین دولت باید تمرکز خود را برای خانه‌دار شدن دهک‌های پایین بگذارد و خانه‌های ارزان‌قیمت تولید کند. یارانه‌های مسکنی و اجاره‌ای می‌توانند در این جهت سوق یابند. اما در بخش مسکن دو مشکل وجود دارد؛ یکی این‌که تولیدات جوابگوی بازار نیست و دیگر این‌که مصرف‌کننده ضعیف است و توان خرید ندارد.
بنابراین کارشناسان به تولیدکنندگان مسکن توصیه می‌کنند با توجه به اشباع بخش مسکن از خانه‌های لوکس، از این بخش خارج شوند. طی سال‌های اخیر الگوی ساخت و ساز (عرضه) به لحاظ مساحت واحدهای مسکونی جدید ساخت، با تقاضای موثر خانوارها تطابق ندارد که علاوه بر مشکل ایجاد شده برای خانوارهای ساکن در شهرها برای خرید و تامین مسکن مورد نیاز خود، سازندگان مسکن را به دلیل عدم امکان فروش سهل واحدهای تکمیل شده و خالی ماندن این واحدها، با حبس نقدینگی و تاخیر در سرمایه گذاری مجدد روبرو می شوند. بنابر این گزارش با وجود تمایل خانوارها به خرید واحدهای مسکونی با مساحت بالا، به دلیل بالا بودن قیمت مسکن و عدم تکافوی درآمد و پس‌اندازشان، توانایی خرید واحدهای با مساحت بالا را ندارند لذا بخش قابل توجهی از تقاضا در بازار مسکن برای واحدهای کوچک است هر چند به دلیل کاهش بعد خانوار کشور به خصوص در مناطق شهری در سال‌های اخیر، نیاز و تمایل خانوار شهری به خرید واحدهای مسکونی با مساحت بالا نیز تا حدودی کاهش یافته است. از طرف دیگر بررسی بازار ساخت و ساز نشان می دهد که بخش زیادی از واحدهای مسکونی عرضه شده نوساز، از مساحت بالایی برخوردار بوده و متناسب با قدرت خرید و تقاضای خانوار نیست و آمارها نشان دهنده کاهش میانگین مساحت واحدهای تکمیل شده در مناطق شهری کشور و استان تهران نمی باشد. همچنین توزیع واحدهای مسکونی در بازه های مختلف مساحتی (بیانگر نوع تقاضای موثر) در خرداد ماه سال ۱۳۹۴، نشان می دهد توزیع تجمعی واحدهای مسکونی معامله شده با مساحت کمتر از ۸۰ مترمربع از کل معاملات صورت گرفته، حدود ۶۰ درصد است. همچنین توزیع معاملات حسب مساحت، در سایر ماه_های فصل بهار ۱۳۹۴ نیز تقریبا مشابه توزیع خرداد ماه است. این در حالی است که بر اساس آخرین اطلاعات، بررسی توزیع واحدهای مسکونی تکمیل شده (نشانگر عرضه واحدهای نوساز) در مناطق شهری در بازه های مختلف مساحت حاکی از این است که در ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۳ واحدهای نوساز عرضه شده با مساحت کمتر از ۸۰ مترمربع، صرفا حدود ۷ درصد از کل واحدهای نوساز را به خود اختصاص داده است. این الگوی عرضه در مناطق شهری کل کشور نیز حاکم است به طوری که سهم واحدهای مسکونی تکمیل شده با مساحت کمتر از ۸۰ متر مربع در کشور، حدود ۸ درصد می باشد هر چند الگوی تقاضا در مناطق شهری کشور نسبت به کلان شهرها متفاوت است و در شهرهای کوچک با وجود درآمد کمتر خانوار، تقاضای واحدهای مسکونی با مساحت متوسط نیز به دلیل قیمت پایین تر مسکن، به طور نسبی بیشتر ازکلان شهر است. شاید افزایش سقف وام خرید و ساخت مسکن از ۳۵ میلیون تومان فعلی به ۶۰ میلیون بتواند دراین زمینه مشکل گشا باشد. گرچه بند مصوب در رابطه با افزایش سقف وام مسکن ظاهرا مبهم بوده و با وجود پیگیرهای انجام شده بانک مرکزی به عنوان منتشر کننده خبر و همچنین بانک مسکن به عنوان متولی و مجری مصوبه هیچ پاسخ شفافی در این رابطه ارائه نکرده‌اند، ولی پیگیری‌ها از مدیران شعب بانک مسکن و همچنین کارشناسان این بانک نشان می‌دهد که با مصوبه روز گذشته شورای پول و اعتبار، سقف وام ۳۵ میلیون تومانی خرید به ۶۰ میلیون تومان افزایش یافته ست.
در مصوبه این گونه آمده است که با افزایش سقف فردی تسهیلات ساخت و خرید مسکن از محل حساب سپرده سرمایه‌گذاری ممتاز مسکن در سقف‌های ۶۰۰، ۵۰۰ و ۴۰۰ میلیون ریال به ترتیب در شهر »تهران«، »مراکز استان‌ها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت« و »سایر مناطق شهری« موافقت به عمل آمد. به گزارش آرازآذربایجان به نقل از ایسنا،با بررسی این بند به نظر می‌رسد که پیشنهاد بانک مسکن برای بالابردن مبلغ وام ۳۵ میلیون تومانی (از محل خرید اوراق) که به اضافه وام جعاله ۱۰ میلیونی به ۴۵ میلیون تومان برای افراد عادی و ۵۰ میلیون برای زوجین می رسید مصوب شده و البته در سه سطح تقسیم بندی شده است.
بر این اساس متقاضیان دریافت وام جدید مسکن، در شهر تهران می توانند تا ۶۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند. در عین حال که این وام در” مراکز استان‌ها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ” ۵۰ میلیون و در “سایر مناطق شهری” ۴۰ میلیون تومان خواهد بود.که البته اگر وام جعاله ۱۰ میلیونی نیز به آن اضافه شود سقف_ها به ۷۰، ۶۰ و ۵۰ میلیون تومان افزایش می یابد.
با این حساب می‌توان گفت وام ۳۵ میلیون تومانی خرید مسکن که در کل کشور یکسان بود با اجرای این مصوبه به حداقل ۴۰ میلیون تومان افزایش یافته است. گرچه جزئیات این مصوبه هنوز اعلام نشده ولی به نظر می رسد پرداخت این تسهیلات نیز مانند قبل از طریق خرید اوراق در فرابورس انجام شود. به هر حال هنوز جزئیات این مصوبه اعم از میزان سود، دوره بازپرداخت، روش پرداخت و همچنین الزام به داشتن سپرده مشخص نیست و لازم به ارائه توضیحات بیشتر از سوی بانک مسکن است.

نوشته شده توسط admin در پنجشنبه, ۳۰ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۶:۱۰ ق.ظ

دیدگاه


× دو = 16