جشنواره انگور فرصتی مناسب در معرفی ظرفیتهای آذربایجان غربی
مهناز رنجه بازو
گروه گزارش:جشنواره انگور فرصتی منحصر بهفرد در اشاعه فرهنگ و رسوم بومی و سنتی استان و معرفی ظرفیتهای آذربایجان غربی به گردشگران داخلی و خارجی بوده که به توسعه اقتصادی استان نیز کمک میکند.
به گزارش آرازآذربایجان، برگزاری جشنوارههای محلی از جمله جشنواره انگور در اشاعه فرهنگ و رسوم بومی و سنتی استان و معرفی قابلیتهای آذربایجان غربی به گردشگران داخلی و خارجی بسیار تاثیرگذار بوده و به توسعه اقتصادی استان نیز کمک میکند.آذربایجان غربی در حوزه انواع محصولات کشاورزی از ظرفیت بالایی برخوردار است و با بیش از یک میلیون هکتار اراضی قابل کشت یکی از قطبهای کشاورزی کشور محسوب میشود.آذربایجان غربی با دارا بودن توان بالقوه تولید محصولات باغی به ویژه انگور با برداشت بیش از ۵۰ رقم انگور، رتبه نخست کشوری را به خود اختصاص داده است و انگور برداشت شده در کارخانههای تبدیلی برای تولید کنسانتره، آبمیوه، سرکه، دوشاب، کشمش، سبزه و… فرآوری میشود و یا برای تازهخوری و صادرات مورد استفاده قرار میگیرد.انگور میوهای بهشتی و دارای ویتامینهای مختلف بوده و نیز دارای مقداری کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم، آهن و آلبومین است و برای درمان بیماریهای رماتیسم، کمخونی و… سودمند میباشد.انواع انگور شامل انگور کشمش بیدانه سفید و قرمز انگور صاحبی قرمز و انگور صاحبی سفید، انگور لعل بیدانه سیاه، انگور حسینی، ریش بابا، انگور رازقی، قزل اوزم، انگور خلیلی قرمز و سفید انگور عسگری، انگور هلالی (ملاغی)، انگور فخری و… در ایران کشت میشود که در آذربایجان غربی نیز ۵۰ رقم انگور از جمله صاحبی، انگور سفید و قرمز، حسینی، ملکی ریش بابا، کشمشی، خلیلی، قزل اوزم کشت و برداشت میشود.کشت و برداشت انگور و تهیه فرآوردههای حاصل از انگور از جمله تهیه دوشاب، کشمش، میلاخ، سرکه، سبزه و… در آذربایجان غربی قدمت دیرینه دارد و باید این رسم و رسومات منطقه با برگزاری چنین جشنوارههایی به مسافران داخلی و خارجی معرفی شود و از این قابلیت برای توسعه گردشگری و به تبع آن توسعه اقتصادی استان بهره برد.همزمان با برداشت انگور، دومین جشنواره انگور در ارومیه از ۱۸ شهریور ماه آغاز شده و به مدت چهار روز در دهکده ساحلی چیچست با اجرای برنامههای متنوع از جمله معرفی آداب و رسوم مراحل برداشت و استحصال فرآوردههای انگور و تولید شیره انگور، تهیه سبزه و کشمش و محصولات انگور به صورت عملی و سنتی، برنامههای موسیقی محلی، برپایی نمایشگاه عرضه مستقیم انگور و مشتقات آن و غذاهای محلی استان برگزار میشود.برگزاری جشنواره محلی از این قبیل و بهرهگیری از ظرفیتهای منحصر بهفرد منطقه در توسعه هدفمند گردشگری بسیار موثر خواهد بود و در این راستا باید از ظرفیت صنایع تبدیلی به منظور فرآوری و صادرات محصولات جانبی انگور در اشتغالزایی و توسعه اقتصادی استان استفاده کرد.انگور تنها محصولی است که از تمام اجزای آن شامل تنه مو، برگ و میوه استفاده میشود و از میوه آن نیز محصولات مختلفی از جمله شیره انگور، کشمش، سرکه و… تولید میشود و با توجه به مواجه بودن با بحران کمبود آب جزو محصولاتی است که نیاز به آب کمتری دارد که باید از این ظرفیت به درستی بهرهگیری شود.
*ضرورت حمایت و رسیدگی به مشکلات تولیدکنندگان انگور
یک باغدار ارومیهای در گفتوگو با خبرنگار آراز آذربایجان با بیان اینکه کشت و برداشت و تولید فرآوردههای انگور در استان از قدمت دیرینه برخوردار است، اظهار داشت: باید از این ظرفیت منحصر بهفرد در استان به درستی بهرهگیری کرد.وی با اشاره به مشکلات پیشروی تولیدکنندگان انگور، گفت: تولیدکنندگان انگور با مشکلاتی از قبیل قیمت پایین، فرآوری، بازاریابی و صادرات مواجه بوده که باید با کوتاه کردن دست واسطهها، توجه مسئولان و دستاندرکاران به مشکلات تولیدکنندگان و فراهم کردن شرایط لازم برای صادرات این محصول ارزش افزوده آن را افزایش داده تا انگورکاران از روی ناچاری به تازهخوری آن اقدام نکنند.
*برگزاری جشنواره انگور فرصتی برای معرفی ظرفیتها و توسعه گردشگری منطقه
معاون عمرانی استاندار آذربایجان غربی برگزاری جشنواره انگور را فرصتی برای معرفی ظرفیتها و توسعه گردشگری در منطقه عنوان کرد.هادی بهادری در گفتوگو با خبرنگار آرازآذربایجان اظهار داشت: برگزاری جشنواره انگور در معرفی آیینهای سنتی منطقه و جذب گردشگران داخلی و خارجی و به تبع آن توسعه اقتصادی استان بسیار موثر است.وی با بیان اینکه کشت و برداشت انگور و تهیه فرآوردههای آن در منطقه آذربایجان غربی قدمیت دیرینه دارد و با فرهنگ مردم منطقه در آمیخته است، خاطرنشان کرد: کشت غالب در گذشته در استان محصول انگور بوده که ۵۰ سال پیش اراضی کشاورزی استان از کشت انگور به سیب تغییر داده و در حال حاضر ۹۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزی تحت کشت سیب میرود.بهادری با بیان اینکه در حال حاضر در حوزه آب دچار چالش بوده، ادامه داد: محصول سیب جزو محصولات آببر است و با توجه به شرایط منطقه، خشکسالی و وضعیت دریاچه ارومیه توسعه باغات و جایگزینی این محصول با سایر محصولات آببر ضروری است.وی با بیان اینکه محصول انگور جزو محصولاتی است که تمامی اجزای آن مورد استفاده قرار میگیرد و دور ریخته نمیشود گفت: از برگ و تنه و نیز میوه آن در تهیه دوشاب کشمش، سرکه و… استفاده میشود و با توجه به مواجه بودن با بحران کمبود آب جزو محصولاتی که نیاز به آب کمتری دارد که باید از این ظرفیت به درستی بهرهگیری شود.معاون عمرانی استاندار آذربایجان غربی ادامه داد: باید از این ظرفیتها در توسعه اقتصادی استان بهره برد.*معرفی آیین و فرهنگ آذربایجان غربی از اهداف برگزاری جشنواره انگور است
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: معرفی آیین و سنت و فرهنگ ویژه منطقه آذربایجان غربی از اهداف برگزاری جشنواره انگور است.حسین امامی در گفتوگو با خبرنگار آرازآذربایجان اظهار داشت: همزمان با برداشت انگور، دومین جشنواره انگور در ارومیه از ۱۸ شهریور ماه آغاز شده و به مدت چهار روز در دهکده ساحلی چیچست با برنامههای متنوعی در حال برگزاری است.
وی با بیان اینکه معرفی آداب و رسوم مراحل برداشت و استحصال فرآوردههای انگور و توسعه گردشگری در استان از اهداف برگزاری این جشنواره است، ادامه داد: تولید شیره انگور، تهیه سبزه و کشمش و محصولات انگور به صورت زنده و مطابق آیینهای سنتی، برنامههای موسیقی محلی، فرهنگ فولکلور و عاشیقها، برپایی نمایشگاه عرضه مستقیم انگور و مشتقات آن و غذاهای محلی استان از جمله برنامهها در دومین جشنواره انگور در ارومیه است.امامی با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای اطلاعرسانی جشنواره انگور و حضور مسافران، ادامه داد: در راستای استفاده گردشگران از برنامههای متنوع جشنواره اطلاعرسانی از طریق دفاتر خدمات مسافرتی، هتلها، مراکز و غرفههای گردشگری انجام شده است.وی اضافه کرد: گردشگر به دنبال واقعیتهای فرهنگی رسم و آیین گذشته بوده و در این راستا در سطح کشور اطلاعرسانی شده است تا با حضور گردشگر از سراسر کشور و حتی گردشگران خارجی انتقال فرهنگ و تجربیات را شاهد باشیم و رسالت میراث فرهنگی نیز نمایش آیینها و توسعه گردشگر و سفر است.امامی تصریح کرد: مهمترین هدف در راستای برگزاری جشنواره انگور نمایش شکل سنتی و بافت قدیمی برداشت انگور است و تلاش بر این است جشنواره انگور در تقویم زمانی ثبت ملی کشور شناسانده شده و در راستای معرفی آیینهای سنتی آذربایجان غربی به صورت مستمر برگزار شود.وی با بیان اینکه در محل جشنواره، نمایشگاه عرضه محصولات با ۱۰۰ غرفه پیشبینی شده، ادامه داد: عرضه محصولات و گونههای مختلف انگور با قیمت تولیدکننده و تهیه و فروش فرآوردههای انگور از اهداف برپایی این نمایشگاه است.
امامی افزود: هدف این است امسال جشنواره انگور متفاوتتر از گذشته برگزار شود و ایجاد غرفههای مختلف غذاهای محلی و سنتی با ترکیب اصلی انگور مثل خاگینه، کشمش پلو دلمه برگ مو و… یکی از محوریتهای اصلی جشنواره است.معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: برای بازدیدکنندگان از جشنواره انگور بازدید از چهار باغ نمونه استان جزو برنامهها بود که دو باغ از طریق شهرداری و دو باغ از طریق جهادکشاورزی برای بازدید انتخاب شده است.وی با بیان اینکه برگزاری کارگاههایی در راستای نمایش نحوه تهیه آب انگور و فرآوردههای مختلف آن در کارخانجات تبدیلی از طریق صنعت و معدن هماهنگی شده خاطرنشان کرد: در کنار جشنواره انگور جشنواره بادبادکها نیز برگزار شد.
*بیش از ۵۰ رقم انگور در تاکستانهای آذربایجان غربی برداشت میشود
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: بیش از ۵۰ رقم انگور در تاکستانهای آذربایجان غربی برداشت میشود.
مقصود قربانی در گفتوگو با آرازآذربایجان اظهار داشت: بیش از ۲۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان غربی را باغ انگور تشکیل میدهد که از این میزان ۵ هزار و ۵۰۰ هکتار به صورت دیم و ۱۶ هزار و ۵۰۰ هکتار آن به صورت آبی است.وی ادامه داد: ۳۰ درصد محصول تولیدی در جهت تامین کنسانتره و آبمیوه، ۳۰ درصد برای تهیه کشمش دوشاب و سرکه و ۴۰ درصد به صورت تازهخوری و صادرات به سایر کشورها استفاده میشود.قربانی با بیان اینکه در سال زراعی جاری به دنبال افت شدید دما در زمستان باغات انگور دچار سرمازدگی شدند، اعلام کرد: امسال باغداران استان بیش از ۱۰۰ هزار تن انگور برداشت خواهند کرد.وی تصریح کرد: بیش از ۵۰ رقم انگور در تاکستانهای آذربایجان غربی برداشت میشود که استان از این لحاظ رتبه نخست کشوری را به خود اختصاص داده است.معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی انگور سفید و قرمز کشمشی، حسینی ملکی، ریش بابا سفید و قرمز را از جمله ارقامی عنوان کرد که در تاکستانهای آذربایجان غربی وجود دارد.وی خاطرنشان کرد: یکی از برنامههای مهم جهاد کشاورزی استان ایستاده کردن باغات انگور بوده و در حال حاضر ۵ هزار هکتار از تاکستانهای خوابیده آذربایجان غربی ایستاده شدهاند.معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی افزود: در راستای افزایش کمیت و کیفیت محصولات باغی آذربایجان غربی طرح اصلاح و جایگزین و طرح افزایش و بهبود کیفیت که بیشتر در باغات انگور سنتی برای تبدیل به باغات مدرن در حال اجرا است.برگزاری جشنواره انگور در راستای نمایش آیینهای سنتی منطقه و توانمندهای استان توسعه گردشگری و به تبع آن توسعه اقتصادی بسیار تاثیرگذار است و باید به درستی از این ظرفیت استفاده شود و در راستای تولید، فرآوری بستهبندی، جذب بازار فروش و صادرات این محصول تدابیر موثری اندیشیده شود چراکه این محصول میتواند به رشد و توسعه اقتصادی آذربایجان غربی کمک شایانی کند.
نوشته شده توسط admin در شنبه, ۲۲ شهریور ۱۳۹۳ ساعت ۵:۱۷ ق.ظ