بعد از وعده های روز نمادین، خبرنگاری که طمع نکند را عشق است

بعد از وعده های روز نمادین، خبرنگاری که طمع نکند را عشق است

محمد فیروزی
گروه فرهنگی: هرساله در روز خبرنگار جلساتی نمادین برگزار می‌شود که در آن با سخنرانی مسئولان و اهدای لوح‌های تقدیر یا اهدای هدایایی که ارزش مادی آن ناچیز است می‌خواهند مرهمی بگذارند بر دردها و آلام کهنه قشری که دائما از کاستی‌ها و مشکلات مردم شهر و جامعه‌شان می‌نویسند و مشکلات خود را فراموش کرده‌اند. گاهی در کنار این لوح های تقدیر، مسئولانی هم در سطوح مختلف دولتی و اجرایی در جمع اهالی رسانه وعده هایی می دهند که گذر زمان نشان داده است بسیاری از آنها هیچ گاه عملی نشده اند و اگر هم تحقق پیدا کرده اند برای همه اهالی رسانه نبوده است و سهم همه جامعه رسانه از تحقق این وعده ها یکسان نیست.
اما علاوه بر وعده سخت و زیان به حساب آمدن شغل خبرنگاری که خواسته حیاتی برای جامعه رسانه ای است و تا کنون هم سرنوشت آن مشخص نشده است، مسئولان کشور طی سال های اخیر وعده های گوناگونی به خبرنگاران داده اند که در این گزارش به برخی از آنها اشاره می شود:
وام ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومانی در سال ۹۷
حوالی روز خبرنگار سال گذشته بود که سید محمدرضا دربندی، به عنوان مدیر کل مطبوعات و خبرگزاری های داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وعده اعطای تسهیلات ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومانی را (با تأمین اعتبار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همراهی بانک قرض الحسنه مهر ایران) مطرح کرد. وعده ای که با هدف حمایت از روزنامه نگاران و عکاسان مطبوعاتی قرار بر اجرای آن گذاشته شد اما از داخل جامعه رسانه ای کشور کسی خبری از آن ندارد.
اعطای اینترنت بدون فیلتر به خبرنگاران
وی همچنین به مناسبت روز خبرنگار قول داد تا اینترنت بدون فیلتر در اختیار رسانه ها و خبرنگاران قرار بگیرد که در اجرای این وعده همراهی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه هم موافقت خود را اعلام کردند، اما بر اساس گزارش ها این تسهیلات در اختیار کمتر از هزار نفر قرار گرفته است.
یک وعده و چشم انتظاری عملکرد مجلس
روز سه شنبه این هفته خبرگزاری ها از برگزاری نشستی مشترک میان اهالی رسانه و علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در کمیسیون تلفیق مجلس خبر دادند. نشستی که در آن خبرنگاران دغدغه های خود را به لحاظ در اختیار نداشتن امکانات مناسب در خانه ملت همچون صندلی ویژه خبرنگاران و در اختیار نداشتن گوشی های تلفن همراه هوشمند مطرح کردند. لاریجانی بعد از شنیدن این دغدغه های خبرنگاران درباره نرسیدن لایحه نظام رسانه ای از سوی دولت صحبت کرد و دستور داد تا کمیسیون فرهنگی در مدت باقی مانده از عمر مجلس دهم طرحی را در این زمینه آماده کند و به نوعی اهالی رسانه را در این چندماه درگیر وعده ای کرد که باید دید تا چه حد عملی می شود و در صورت آماده شدن این طرح، تا چه اندازه مفید برای اهالی رسانه است.
قول واعظی در زمان وزارت ارتباطات
از جمله وعده هایی که طی سال های اخیر هیچ وقت رنگ واقعیت به خود نگرفت، قولی است که محمود واعظی به عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اوایل سال ۹۶ به خبرنگاران داد منبی بر اینکه روند اعطای اینترنت کم هزینه را در این وزارتخانه بررسی می کند. وعده ای که بیشتر رنگ و لعاب وعده های شیک در برابر دوربین و میکروفون رسانه ها بود اما خبرگزاری دولت در همان زمان با پوشش این خبر به گونه ای تنظیم کرده بود که مایه دلخوشی خبرنگاران نشود.
وعده هایی برای تفریح کردن خبرنگاران
وعده هایی که مسئولان و نهادهای مرتبط به خبرنگاران داده اند، همیشه هم دور از دسترس و خیلی بزرگ نبوده اند. به عنوان مثال انجمن صنفی خبرنگاران و روزنامه نگاران اواخر فروردین سال ۹۴ وعده اعطای تسهیلات ویژه ای در قالب کارت های طلایی را داد که شامل تخفیف ویژه پینت بال، سینما، رستوران و کافی شاپ، سینما ۶ بعدی، عکاسی، مرکز خرید، بازدید از برج میلاد و … می شد. تسهیلاتی که تفریحی تلقی می شدند و برای کم کردن از بار سختی کار فعالان حرفه خبر ضرورت دارند. اما نکته مهم اینجاست که بسیاری از این تسهیلات تفریحی قرار است خاطره ای خوش برای صاحبانش به ارمغان بیاورد اما جای تعجب دارد که خبرنگاران هیچ وقت در جمع های خودشان خاطره ای از استفاده از این کارت ها تعریف نمی کنند و گاه معلوم نمی شود که چنین تسهیلاتی برای چه افرادی به خاطره تبدیل شده اند.
وعده های ریز و درشت احمدی نژاد
وعده های بی نتیجه به خبرنگاران فقط مربوط به یک دولت هم نمی شود، موضوعی است که گویا در طول سالیان اخیر تکرار شده است و بعضی مواقع بسیار بزرگ و گاه کوچک بوده اند. به عنوان مثال در اواخر مرداد سال ۹۱ محمود احمدی نژاد، رئیس دولت دهم قول داد مبلغ ۱۰۰ هزار تومانی بن کارت تهیه کتاب به خبرنگاران تخصیص پیدا کند. اما معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بن کارت های ۵۰ هزار تومانی به خبرنگاران داد.
بن کارتهایی که آب رفتند
اما دولت یاد شده یکسال قبل از اینکه بن کارت های ۵۰ هزار تومانی را به جای ۱۰۰ هزار تومانی به خبرنگاران بدهد، وعده جالب و البته بزرگی داده بود مبنی بر اینکه قرار است وام ۳۰ میلیون تومانی ساخت مسکن به خبرنگاران داده شود. اما در نهایت سال ۹۱ سید محمد حسینی، وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد پرداخت این تسهیلات در روز خبرنگار فقط گفت سختی هایی در پرداخت این تسهیلات وجود دارد.
رشته های دانشگاهی که متولد نشدند
سال ۸۷ نوبت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود که به خبرنگاران وعده برگزاری برنامه آموزشی ژورنالیسم پزشکی بدهد (در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد)، این خبر را محمد فرح بخش از اعضای هیأت علمی این دانشگاه به رسانه ها داد، اما با وجود گذشت ۱۱ سال هنوز هیچ دفترچه کنکور سراسری و کارشناسی ارشدی برای چنین رشته ای کد انتخاب رشته اعلام نکرده است.
وعده قبر مجانی به خبرنگاران
علاوه بر وعده هایی که مسئولان کشور طی سال های اخیر به خبرنگاران داده اند و اغلب اعضای بیشتری از جامعه رسانه ای کشور را در بر می گرفته است، در شهرستان ها نیز چنین وعده هایی در ابعاد کوچکتر داده شده است که بعضی از آنها در نوع خود قابل تأمل هستند. از ارائه تسهیلات مسکن در شمال و زمین مجانی در دزفول که کسی رنگ آن را ندیده است تا وعده قبر مجانی که سال گذشته شهردار قزوین قول آن را به خبرنگاران این شهر داد.
پول هایی که قبل از هدیه دادن خرج شد
وعده های پرداخت نقدی هم که همیشه نقل محافل مسئولان کشوری و استانی بوده است و در یکی از این موارد جالب معاون عمرانی فرمانداری گرگان اعلام کرد مبلغ ۵ میلیون تومانی را جهت هدیه کردن به خبرنگاران آماده کرده بوده و به دفتر کارش می برد. اما این پول توسط شخصی باید تحویل گرفته می شد که در زمان مقرر تحویل نگرفت و این مبلغ صرف کارهای دیگر شد. البته مسئول مربوطه قول داد که در زمان دیگری این مبلغ را به خبرنگاران استان گلستان پرداخت خواهد کرد.
وعده هایی که تماما شر هستند
به گزارش آرازآذربایجان به نقل از مهر، در میان سیل وعده های مختلف به خبرنگاران که شواهد هم نشان می دهد هیچ گاه پرداخت نشدند، شاید بتوان گفت وعده های انتخاباتی به خبرنگاران که دست برقضا بسیاری از این وعده ها برای افراد معدودی متأسفانه عملی هم می شود در زمره زشت ترین قول هاست که استقلال حرفه ای روزنامه نگار را نشانه می رود. یکی از چنین قول هایی را اواخر سال ۹۱ سایت مشرق رسانه ای کرد و نوشت: »یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری در خیابان شریعتی با تعدادی از خبرنگاران و عکاسان دیدار کرده و گفته است: کسانی که با بنده تا انتخابات ریاست جمهوری همکاری کنند به آنها ماهانه مبلغ سه تا پنج میلیون تومان پرداخت خواهد کرد.«
Arazazarbaiijan.farhangi@gmail.com

نوشته شده توسط admin در شنبه, ۱۹ مرداد ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۳۹ ق.ظ

دیدگاه


× 4 = دوازده