اختلاف شدید قیمت میوه در میادین و بازار ارومیه

اختلاف شدید قیمت میوه در میادین و بازار ارومیه

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی : در حالی که هر کیلو خیار ۱۵۰۰ تومان در بازار مرکز شهر به فروش می رسد ولی همین میوه جالیزی در بازار فلکه میثم ۳۵۰۰ تومان و در بازار شهرک بهداری ۳۰۰۰ تومان و بازار رودکی ۲۵۰۰ تومان به فروش می رسد.
اگر چه فصل پاییز امسال با چند بارش باران و حتی برف زمستان را خیلی زود در خانه های ما جا کرده ولی از همان آغاز مهر که میوه‌های نوبرانه را به شیوه باور نکردنی با قیمت های بالا عرضه کرده و در همان ایام حتی در نقاطی از شهر ارومیه ، هر کیلوگرم از آنها با قیمت ۱۲ هزار تومان تا حتی ۱۵ هزار تومانی نیز عرضه می‌شد ؛ امروز نیز انواع میوه و مرکبات فصل پاییز با قیمت های بسیار متنوع در سطح شهر بدون هیچ گونه نظارتی عرضه می شود.
البته میوه های نوبرانه همیشه با قیمت_های نجومی عرضه می شود ولی برای استان آذربایجان غربی که قطب کشاورزی کشور و تولید کننده نخست سیب و انگور است زیبنده نبود که انگور تا ۴ هزار تومان و سیب تا ۳ هزار تومان در آن عرضه و به فروش برسد.
البته با تغییر فصل و ورود میوه‌های نوبرانه به بازار که اغلب‌شان با قیمت بالایی عرضه می‌شوند، دیگر میوه‌ها نیز به تبع داستان عرضه و تقاضا در سطح شهرستان ارومیه افزایش یافتند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی روزنامه آراز آذربایجان در حالی که هر کیلو خیار ۱۵۰۰ تومان در بازار مرکز شهر مقابل مسجد اعظم به فروش می رسد ولی همین میوه جالیزی در بازار فلکه میثم ۳۵۰۰ تومان و در بازار شهرک بهداری ۳۰۰۰ تومان و بازار رودکی ۲۵۰۰ تومان به فروش می رسد.
مشتریان که از بازار میوه و قیمت‌های موجود رضایت چندانی ندارند، معتقدند بازار میوه در شرایط متلاطمی به سر می‌برد؛ از این جهت که میوه‌ها در بازار مرکز شهر و پایین شهر با قیمت های مناسبی و حتی پایین عرضه می شود ولی در محله های بالای شهر قیمت ها اختلاف فاحشی پیدا می کنند. کیوی کیلویی در مرکز شهر تا ۳۰۰۰ تومان هم گیر می آید ولی در محله فلکه میثم تا ۵۰۰۰ تومان فروخته می شود.
به گفته یکی از خرده‌فروشان بازار میوه به علت اینکه کیفیت میوه و نگهداری آن و برگشتی و فساد شدن آن به مراتب از سایر مواد غذایی و خوراکی مردم بیشتر و قابل مقایسه نیست و همچنین برخی از خرده فروش ها در محله های بالا شهر ارومیه صرفا دنبال میوه های با کیفیت بالا و اعلی هستند ؛ باعث شده تا این اختلاف قیمت در بازار میوه در سطح شهر ارومیه مشاهده شود.
این در حالی است که قیمت انواع میوه در تعاونی‌های میوه و تره‌بار و در مغازه‌های سطح شهر نسبت به قیمت‌های اخذ شده از بازار در ۲۰ روز پیش افزایش داشته و فقط پسته تازه حدود ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ تومان کاهش قیمت را تجربه کرده است.این در حالی است که اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی که قبلا بر سهم دلال‌ها در افزایش دو برابری قیمت میوه تأکید داشت، اکنون در حالی از حذف ۷۵درصدی دلال‌ها از میدان مرکزی میوه و تره‌بار خبر می‌دهد که این موضوع تأثیری در کاهش قیمت‌ها نداشته است.
البته برخی از مسئولان جهاد کشاورزی بر این باورند که افزایش قیمت میوه‌های فصل پاییز در هر صورت طبیعی است، چرا که در پس تغییر فصل و آغاز فصل پاییز براساس فیزیولوژیک ممکن است یکی دو روز یا یک هفته برخی میوه ها مثل پرتقال زود‌تر از سایر میوه‌ها به بازار برسد و در طی این مدت قیمت میوه به محض ورود به بازار افزایش پیدا می‌کند که بعد از چند روز قیمت‌ها تقلیل پیدا خواهد کرد.
کارشناسان معتقدند حفظ و تعادل قیمت ها به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای کنترل بازار است و همه مسئولان و به خصوص نهادهای نظارتی و اصناف و اتحادیه ها باید بکوشند تا کسی نتواند در این ایام فصل پاییز به فکر سوء استفاده باشد. این در حالی است که قیمت میوه از باغ تا میادین تره بار و حتی مغازه های سطح شهر بسیار متفاوت است بطوری که میوه از باغدار به یک قیمت ناچیز خریداری و در میادین میوه و تره بار نیز به یک قیمت دیگر به فروش می رسد. این تفاوت وقتی چشمگیر می شود که با گشتی در سطح شهر از مغازه های مناطق شمالی تا مرکزی و جنوبی شاهد تفاوت ۱۰۰ درصدی قیمت میوه هستیم.
این داستان برای همه میوه ها از جمله میوه های جالیزی مثل گوجه فرنگی و خیار که از روستاها اطراف ارومیه تهیه و با اندک هزینه حمل در سطح شهر به فروش می رسد نیز قابل مشاهده است.
البته طی سالهای گذشته نیز، هیچگاه بر بازار میوه و تره بار نظارت چندانی نشده است و مسئولان ترجیح می‌دهند که اجازه دهند که بازار این میوه‌ها به دست عده‌ای اندک تنظیم شود و میوه با هر قیمتی که خواست آنها است، در سبد مصرف مردم قرار گیرد.
شرایط کنونی وضعیت بازار در استان ایجاب می کند که مسئولان از تمام امکانات و ظرفیت های موجود برای ایجاد ثبات قیمت ها در بازار عرضه و تقاضا استفاده کنند و با اخلالگران اقتصادی، خصوصا دانه درشت ها مطابق قانون برخورد جدی صورت گیرد.
اکنون که فصل پاییز با سرمای سوزان و بارندگی های ایخر برای خانواده ها خرید های زیادی را به همراه داشته، باید با جلوگیری از احتکار کالا توسط سودجویان، بازرسی و نظارت بر انبارهای نگهداری اقلام ضروری به طور مستمر در دستور کار دستگاههای اجرایی و نظارتی ذیربط استان قرار گیرد.

نوشته شده توسط admin در دوشنبه, ۱۹ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۸:۳۴ ق.ظ

دیدگاه


پنج − 5 =