آیا بازارسیب آذربایجان با ممنوعیت دپو سامان می گیرد

آیا بازارسیب آذربایجان با ممنوعیت دپو سامان می گیرد

گروه اقتصادی : امسال با وجود کاهش ۴۳۰ هزارتنی تولید سیب در آذربایجان غربی با شناسایی و رایزنی بازارهای هدف جدید، پیش بینی می شود میزان صادرات این محصول افزایش خوبی داشته باشد.
آذربایجان غربی با سهم ۴۰ الی ۴۵ درصدی تولید سیب کشور از سالیان گذشته تا کنون رتبه اول تولید این محصول را به خود اختصاص داده و امسال نیز با وجود کاهش ۴۳۰ هزارتنی محصول، همچنان رتبه اول را دارد.
هر سال دپوی نامناسب سیب های زیردرختی در کنار جاده های استان به سوژه روز و اول رسانه ها در خصوص این محصول استراتژیک تبدیل می شد که امسال بر اساس تدابیر اندیشیده شده دپوی این محصول در کنار جاده ها ممنوع است.
در حال حاضر معیشت بیش از ۸۰ هزار خانوار استان به ‌صورت مستقیم از طریق تولید محصولات باغی تامین می‌شود اما هر سال بازار پس از تولید، به صرفه نبودن هزینه های تولید و فروش، هزینه بالای کارگر، نبود سورت و بسته بندی مناسب، وجود دلالان و واسطه ها، سودجویی صنایع تبدیلی و خرید با قیمت نازل محصولات کشاورزی از جمله سیب مشکلات زیادی را پیش روی این خانوارها و اقتصاد استان قرار می دهد.
این مشکلات در کنار نبود تجهیزات و ماشین آلات روز در کنار بازارهای سنتی سیب استان از جمله عراق و ترکیه نیز موجب شده بود بازار سیب آذربایجان غربی سود چندانی عاید باغداران و استان نکند اما در دو سال اخیر شناسایی بازارهای جدید، ممنوعیت دپوی سیب های زیردرختی در کنار جاده ها و افزایش قیمت خرید سیب زیردرختی بارقه های امید را در دل باغداران زنده کرده است.
*امسال کاهش ۴۳۰ هزارتنی سیب در آذربایجان غربی داریم
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در خصوص آخرین وضعیت تولید سیب در استان گفت: امسال پیش بینی می شود از باغات سیب استان ۷۷۰ هزارتن محصول برداشت شود. این در حالی است که سال گذشته میزان سیب تولیدی استان یک میلیون و ۲۰۰ هزارتن بود.
اسمعیل کریم زاده سرمازدگی بارش تگرگ و سرمای بهاره را از عوامل کاهش میزان سیب تولیدی استان عنوان کرد و گفت: از میزان سیب تولیدی ۱۵۰ هزارتن سیب درجه یک، ۳۰۰ هزارتن سیب ممتاز، ۱۷۰ هزارتن سیب درجه یک و ۱۰۰ هزارتن نیز سیب درجه سه است.
وی با بیان اینکه استان آذربایجان غربی از لحاظ مقدار کشت و تولید سیب درختی، رتبه نخست کشور را دارد ادامه داد: پراکندگی باغهای سیب به وسعت شهرهای آذربایجان غربی است و شهرستان ارومیه با دارابودن ۵۹ درصد از این باغها رتبه نخست تولید سیب آذربایجان غربی را داراست و شهرستانهای سلماس، مهاباد، اشنویه، نقده و میاندوآب در رتبه های بعدی قرار دارند.
وی سطح زیرکشت باغات سیب در استان را ?? هزار هکتار اعلام کرد و اظهار داشت: با وجود کاهش سیب تولیدی در استان بخشی از محصول تولیدی به مصرف تازه خوری رسیده و پس ازذخیره سازی میزان سیب مورد نیاز به خصوص برای تنظیم بازار شب عید بخشی نیز به کشورهای خارجی صادر می شود.
*دپوی سیب های زیردرختی در کنار جاده_ها ممنوع است
کریم زاده در خصوص مشکل بازار پس از تولید سیب در استان گفت: امسال تدابیر زیادی برای جلوگیری از بروز مشکلات از جمله دپوی سیب های تولیدی در کنار جاده ها، رایزنی با بازارهای جدید از جمله افغانستان و پاکستان، حذف دلالان و واسطه ها انجام گرفته شده است.
وی با بیان اینکه هر سال بخشی از سیب های زیردرختی تولیدی در کنار جاده های استان نگهداری می شد افزود: این اقدام ضمن بدنام شدن بازار سیب استان، به لحاظ بهداشتی نیز موجب بروز مشکلاتی می شد که امسال مقرر شده است با همکاری انتظامی استان و تشدید نظارت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی از دپوی سیب های زیردرختی در کنار جاده ها جلوگیری شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینکه سیب های زیردرختی که به صورت فله ای برای فروش به کارخانجات صنایع تبدیلی استان دپو می شدند امسال در کیسه های نایلونی نگهداری خواهند شد اضافه کرد: امسال سیب های صنعتی و زیر درختی به قیمت ۶ الی ۷ هزار ریال خریداری می شود که با توجه به افزایش قیمت پیش بینی می شود مشکلی در بازار سیب زیردرختی مثل سالهای گذشته شاهد نباشیم.
کریم زاده در خصوص حذف دلالان و واسطه ها از بازار سیب استان گفت: دلالان و واسطه ها نه تنها در بازار سیب بلکه در تمامی بخش های خرید و فروش همیشه عده ای واسطه و دلال وجود دارد یکی از کارهایی که می توان در این بخش انجام داد ساماندهی این دلالان و واسطه ها هستند چرا که خذف آنها تقریبا امکانپذیر نیست.
*ایجاد خط ویژه و سبز برای محصولات کشاورزی در گمرکات آذربایجان غربی
وی در خصوص صادرات سیب های تولیدی استان گفت: سال گذشته در مجموع ۷۰۰ هزار تن سیب از کل کشور به خارج صادر شده که از این میزان ۵۰ درصد سهم استان آذربایجان غربی بود و امسال با توجه به رایزنی با بازارهای جدید پیش بینی می شود این میزان افزایش یابد.
کریم زاده راه اندازی پایانه صادراتی، ایجاد غرفه های عرضه مستقیم محصولات کشاورزی، ایجاد بورس منطقه ای و تقویت حضور تشکلهای بخش کشاورزی در افزایش صادرات محصولات کشاورزی را از اقدامات این سازمان در راستای تسهیل برای حل مشکلات پیش روی بازار سیب استان عنوان کرد.
وی در خصوص مشکل نبود کامیون های یخچال دار و نیز موضوع بسته بندی مناسب سیب های تولیدی گفت: در طول دو سال گذشته برای حل مشکل سورت و بسته بندی اقدام به اعطای تسهیلات کم بهره بانکی به صادرکنندگان کرده ایم که امسال نیز برنامه ریزی شده ۱۰۰ میلیاردتومان وام به صورت سرمایه در گردش به صادرکنندگان سیب استان پرداخت شود.
کریم زاده در خصوص مشکل کامیون های یخچال دار نیز گفت: از محل خط اعتباری نوسازی و بهسازی مکانیزاسیون کشاورزی و نیز از محل وام های ایجاد اشتغال پایدار روستایی تلاش داریم اقدام به خرید و نوسازی ناوگان کنیم که امیدواریم این هدف امسال محقق شود.
وی از ایجاد خط ویژه و سبز در گمرکات استان برای تردد راحت خودروهای حامل محصولات کشاورزی صادراتی از جمله سیب خبر داد و افزود: به دلیل کمبود کامیون های یخچال دار بخشی از محصولات کشاورزی از جمله سیب با ماشین های ویژه حمل محصولات صادراتی کشاورزی به خارج صادر می شود ولی به دلیل صف خودروها در برخی مواقع در گمرکات رایزنی شده است خط ویژه و سبز برای تردد خودروهای حامل محصولات صادراتی کشاورزی از سیب بدون معطلی در صف توسط گمرکات در استان ایجاد شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی عراق، افغانستان، پاکستان، روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس را از مهمترین بازارهای صادراتی سیب عنوان کرد و گفت: پیش بینی می شود امسال صادرات قابل توجهی از سیب های تولیدی به این کشورها داشته باشیم.
*هزینه های تولید محصولات کشاورزی با ارز شناور حساب می شود
مدیرعامل شرکت تعاونی باغداران ارومیه در خصوص وضعیت بازار سیب استان در سالجاری گفت: متاسفانه امسال به دلایل شرایط جوی و بارش تگرگ شاهد کاهش قابل توجهی در زمینه تولید سیب در استان بودیم که به تنهایی موجب ضرر و زیان باغداران استان شده است.
امیر مرادی با بیان اینکه سال گذشته میانگین تولید سیب در هر هکتار ۲۵ تن بود که امسال این میزان به ۱۲ تن کاهش یافته است اظهار داشت: این در حالی است که هزینه های صرف شده در هر هکتار ثابت بوده و حتی امسال افزایش زیادی داشته اما میانگین تولید کمتر از سال گذشته بود که این امر موجب گلایه مندی باغداران شده است.
وی با بیان اینکه امسال باغدار با افزایش دو برابری قیمت نهاده ها از جمله کود و سموم شیمیایی، جعبه های بسته بندی پلاستیکی و کاغذ های بسته بندی به همراه هزینه های آبیاری و کارگر مواجه بود افزود: اما به دلیل سرمازدگی محصول کمتری در واحد سطح برداشت می کند که گویای میزان ضرر و زیان باغداران است.
مرادی با بیان اینکه در زمان حاضر هزینه های انجام شده توسط باغداران بر اساس ارز آزاد و شناور بازار حساب می شود گفت: این در حالی است که سال گذشته قیمت هر کیلو سیب زیردرختی ۴۰۰ تومان بود که امسال با رشد ۲۰ درصدی به ۶۰۰ تومان رسیده اما قیمت نهاده ها و هزینه تولید محصول برای باغدار با توجه به وضعیت ارز ۱۵۰ درصد رشد داشته است.
مدیرعامل شرکت تعاونی باغداران ارومیه همچنین با انتقاد از اقدام دولت در خصوص سپرده گذاری ارزی افزود: لااقل بخش کشاورزی باید از این اقدام مستثنی شود چرا که به شدت باعث ضرر و زیان باغداران می شود چون باغداران هزینه های تولید را با نرخ سوم ارز پرداخت می کنند و سپرده گذاری ارزی با نرخ دولتی به ضرر بخش کشاورزی است.
*خرد بودن باغات مشکل اساسی بازار سیب در آذربایجان غربی است
مرادی همچنین با بیان اینکه هر سال کارخانجات تبدیلی استان برای سود بیشتر همزمان با فصل خرید ظرفیت خود را کاهش می دهند و بهانه های نبود سرمایه در گردش دارند تا محصولات را با قیمت کمتری بخرند افزود: امسال به مانند سال گذشته اعلام کرده ایم اگر سیب و محصولات کشاورزی تولیدی در ارومیه و استان با نرخ مناسب و مصوب خریداری نشود بر اساس رایزنی با سایر استانها محصول تولیدی به کارخانجات صنایع تبدیلی سایر استانها منتقل کرده و به فروش می رسانیم تا باغداران بیش از این متضرر نشوند.
مدیرعامل تعاونی باغداران ارومیه کارخانجات صنایع تبدیلی و نبود قیمت مشخص خرید را از دیگر چالش‌های پیش روی بازار سیب استان اعلام و اضافه کرد: نبود قیمت خرید مناسب و مشخص، وجود دلالان و واسطه‌ها در کنار وجود کارخانجات صنایع تبدیلی که نهایت تلاش را برای خرید ارزان محصولات کشاورزی از جمله سیب می‌کنند متاسفانه معضل حل نشده ای است که کشاورزان استان هر سال با آن درگیر هستند.
مرادی خرد بودن باغات سیب در استان را از دیگر مشکلات پیش روی بازار سیب استان عنوان کرد گفت: خرد بودن باغات سیب استان سبب شده کشاورزان به دلیل صرفه اقتصادی نداشتن از تکنیک‌های روز و مکانیزاسیون بخش کشاورزی نتوانند استفاده کنند و همچنان محصولات تولیدی افت کیفیت داشته باشند. اظهارات مرادی در حالی صورت می گیرد که رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی امسال به بازار خوب صادرات سیب از استان خوش بین است اظهارداشت: سال گذشته بر اساس رایزنی با بازارهای جدید از جمله افغانستان صادرات خوبی در بخش سیب را شاهد بودیم که امسال پیش بینی می شود این اتفاق تکرار شود.
جعفر صادق اسکندری با بیان اینکه سال گذشته ۲۵۰ الی ۳۰۰ هزار تن سال گذشته سیب تولیدی استان به خارج از کشور صادر شد افزود: امسال ضمن رایزنی با بازارهای سنتی سیب استان از جمله عراق و ترکیه بازارهای جدید از جمله روسیه، افغانستان و پاکستان نیز علاقمند به سیب های تولیدی استان هستند.
به گزارش آرازاذربایجان به نقل از مهر، وی در خصوص دپوی سیب های زیردرختی در کنار جاده ها نیز گفت: امسال بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته این مشکل حل شده که امیدواریم با اجرایی شدن نظارت بهداشت و اقدام به موقع انتظامی استان دیگر شاهد دپوی نامناسب این محصول استراتژیک در کنار جاده ها نباشیم.
Arazazarbaijan.aghtesadi@gmail.com

نوشته شده توسط admin در دوشنبه, ۲۶ شهریور ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۰۱ ق.ظ

دیدگاه


7 − = هیچ