چالش‌های صنعت تولید مرغ و تخم مرغ در آذربایجان غربی

چالش‌های صنعت تولید مرغ و تخم مرغ  در آذربایجان غربی

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی: مشکل عمده تولید کنندگان مرغ گوشتی در آذربایجان غربی تامین نهاده های طیور است و به همین دلیل و مشکل تامین نهاده ها، واحدهای مرغداری استان با تمام ظرفیت خود فعالیت نمی کنند.
آذربایجان غربی در زمینه تولید مرغ گوشتی جزو استان های صادر کننده است که به لحاظ بالا بودن بحث کیفیت، بازار خوبی را نیز در داخل کشور دارد. این استان در حال حاضر دارای ظرفیت تولید ۶۶ هزار تن گوشت مرغ است و ۱۲ کشتارگاه صنعتی نیز در استان فعال هستند. کارشناسان اقتصادی، صنعت مرغداری را از مهم‌ترین صنایع تولیدی بخش کشاورزی می_دانند و معتقدند که با توجه به اهمیت این تولید در سبد غذایی مردم و با استفاده از تجربیات کارشناسان و به کارگیری یافته‌های علمی جدید، این صنعت حرکت رو به جلوی خود در سردترین ایام سال را در استان تداوم بخشیده و تجربه کرده است.
زنجیره تولید گوشت مرغ در استان آذربایجان غربی متشکل از ۵ بخش اصلی شامل ;کشتارگاه صنعتی طیور ، مزارع پرورشی مرغ گوشتی مزارع پرورشی اجداد و مادر گوشتی و کارخانجات جوجه کشی است.
ظرفیت مرکز پرورش و اصلاح نژاد مرغ بومی استان ، ۱۵ هزار قطعه مرغ مادر بومی است که سالانه از این مرکز ۲۵۰ هزار قطعه جوجه یکروزه تولید و بین مراکز بخش خصوصی توزیع می گردد.
این در حالی است که جمعیت مرغان بومی استان بیش از ۳ میلیون قطعه است و به عنوان یکی از منابع عمده تامین پروتئین خانواده های شهری و روستائی باید مسئولین امر اهتمام ویژه ای به توسعه بخش طیور استان داشته باشند.این استان با داشتن ۶ واحد کارخانه جوجه کشی با ظرفیت تولیدی بیش از ۸۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی در سال ، ۱۲ واحد کشتارگاه صنعتی طیور به ظرفیت ۲۷ هزار قطعه در ساعت ، ۲۱ واحد کارخانه خوراک دام و طیور به ظرفیت اسمی ۸۶۹ هزار تن ، ۶۳۰ واحد مرغداری گوشتی با ظرفیت بیش از ۱۲ میلیون قطعه در دوره و همچنین ۶۶ واحد مرغ مادر گوشتی با ظرفیت بیش از ۹/۱ میلیون قطعه در دوره، جزو استانهای مطرح و شاخص در صنعت طیور در کشور است.کارشناسان کشاورزی معتقدند که با تکمیل واحدهای مرغ اجداد موجود در سطح استان توان تولید جوجه یکروزه مادر گوشتی به بیش از ۷/۱ میلیون قطعه در سال می رسد و در این صورت علاوه بر تامین جوجه یکروزه مورد نیاز مرغداریهای مادر گوشتی استان، مازاد بر نیاز داخلی نیز به سایر استانهای کشور ارسال خواهد شد.
ایجاد اشتغال از طریق پرورش مرغ بومی و صنایع وابسته ، افزایش تولید گوشت مرغ و تخم مرغ بومی ، خودکفایی خانوار روستایی ، حفظ ذخائر ژنتیکی و بهبود امنیت غذایی از جمله مهمترین اهداف برنامه اصلاح نژادی و پرورشی مرغان بومی در استان است.
از سوی دیگر طرح پرورش و تولید مرغ گوشتی بدون مصرف آنتی بیوتیک طرحی است که سازمان دامپزشکی کشور تدوین کرده و مقرر شده بعد از استان های خراسان، قزوین و فارس در آذربایجان غربی نیز اجرا شود.
طبق آمار اعلامی، در استان آذربایجان غربی روزانه ۱۵۰ تن گوشت مرغ در استان نیز تولید و در اختیار مردم قرار می گیرد. همچنین روزانه ۲۷ تن تخم مرغ نیز تولید و توزیع می شود. البته هیچ مشکلی از بابت تولید و تامین محصولات دامی در استان وجود ندارد.
این در حالی است که مسئولان و کارشناسان اقتصادی موضوع خودکفایی استان در تولید فرآورده های دامی و لبنی را تائید کرده اند و بر این باورند که این میزان گوشت مرغ و تخم مرغ جوابگوی نیاز استان است.
این در شرایطی است که مشکل عمده تولید کنندگان مرغ گوشتی در آذربایجان غربی تامین نهاده های طیور است و به همین دلیل و مشکل تامین نهاده ها، واحدهای مرغداری استان با تمام ظرفیت خود فعالیت نمی کنند و باید مسئولان امر نسبت به حل این مشکل چاره جویی کنند. چرا که علت افزایش قیمت مرغ در ماه های اخیر نیز، افزایش قیمت نهاده‌ها و تأثیر آن بر تولید اعلام شد که باید برای حل آن همت مسئولان امر جزم شود.هرچند افزایش تولیدات گوشت سفید در سطح مرغداری‌های این منطقه بیانگر پویایی این صنعت است اما وجود چالش‌های این صنعت آن را به ریسک‌پذیرترین صنعت منطقه مبدل کرده است.
تلاش بر این است با هدایت تولیدکنندگان به استفاده از دانش و فناوری‌های به‌روز، بخشی از مشکلات بهره‌برداران در میان مدت برطرف شود ولی عدم توسعه سالن‌های سنتی، کمبود اعتبارات لازم برای نوسازی مراکز تولیدی همچنین عدم ثبات لازم در قیمت نهاده‌ها را از مهم‌ترین مشکلات پیش‌ روی این صنعت در آذربایجان غربی است.
این در حالی است که آذربایجان غربی سیزدهمین تولید کننده تخم مرغ در کشور نیز محسوب می شود و به گفته معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی سالیانه بیش از ۱۳هزار و ۸۵۰ تن تخم مرغ در استان آذربایجان غربی تولید می شود و تعداد ۳۵ واحد مرغ تخمگذار فعال در سطح استان با ظرفیت اسمی بیش از ۹۲۲ هزار قطعه فعالیت می کنند .
تخم مرغ یکی از کاملترین، ارزانترین منبع غذایی پروتئینی است که بعد از شیر جایگاه دوم را در تغذیه اقشار جامعه می تواند داشته باشد و در سالهای اخیر مصرف سرانه تخم مرغ به ازای هر نفر در کشور ارتقا یافته و به ۹ کیلوگرم رسیده است اما در این زمینه فاصله زیادی با دیگر کشورها داریم و باید برای افزایش مصرف سرانه در کشور تدابیر ویژه ای بیندیشیم.
طبق آمار رسمی میزان تولید تخم مرغ در کشور سالانه ۹۱۲ هزار تن است و بنا به گفته مسئولان ذیربط ، ایران از لحاظ تولید تخم مرغ در جایگاه دهم جهان قرار دارد اما از لحاظ سرانه مصرف هنوز بیش از ۵۰ عدد فاصله دارد که برای دستیابی به میانگین مصرف سرانه جهانی به تبلغیات و کار فرهنگی نیاز است.
تخم مرغ ماده پروتئینی مناسبی برای جایگزینی گوشت قرمز و گوشت مرغ است و به راحتی می توان از این ماده غذایی ارزشمند استفاده کرد و مصرف آن می تواند به کاهش خطر حمله قلبی یا سکته به وسیله جلوگیری از لخته شدن خون کمک کند.

نوشته شده توسط admin در یکشنبه, ۲۰ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۶:۰۷ ق.ظ

دیدگاه


4 − دو =