پشت پرده سناریو دیرپرداخت یارانه نقدی

پشت پرده سناریو دیرپرداخت یارانه نقدی

گروه اقتصادی: با وجود اینکه معمولا یارانه نقدی در بیست و دوم هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز می شد از ماه گذشته این روال تغییر کرده و حتی برای خرداد ماه هنوز زمان مشخصی اعلام نشده است.
برخلاف روال دولت گذشته که یارانه نقدی اغلب در زمانهای متفاوت پرداخت می‌شد، این روند در دولت یازدهم از نظم بیشتری برخوردار شد و مدتها بود که یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی به ازای هر نفر در بیست و دوم هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شد.
حتی در مواقعی پیش آمده بود که به دلایل محتلف دولت پیش دستی کرده و یارانه را دو تا سه روز زودتر از زمان مقرر پرداخت می‌کرد. اما در دیرترین زمان واریز، در ماه گذشته یارانه نقدی با تاخیر دو روزه و ۲۴ اردیبهشت ماه واریز شد که البته گویا این روال برای ماه جاری نیز ادامه دارد.
تاکنون سازمان هدفمندی یارانه‌ها که معمولا زمان واریز یارانه را یک یا دو روز قبل از پرداخت اعلام می‌کرد هیچ اطلاع رسانی در این مورد نداشته و حتی پیگیری موضوع از از این سازمان هم گویای زمان مشخصی نیست و عنوان می شود که به محض تعیین تکلیف شدن، این کار انجام خواهد شد.
اما به هر حال با توجه به آغاز حذف یارانه بگیران پردرآمد از اواخر سال گذشته و به تبع آن تغییراتی که در لیست یارانه بگیران ایجاد خواهد شد، در آماده سازی لیست و در نهایت تاخیر برای واریز یارانه بی تاثیر نیست. از آن سو باید به این نکته نیز توجه داشت که باید در هر ماه رقمی حدود ۳۵۰۰ میلیارد تومان برای پرداخت یارانه نقدی به حدود ۷۶ میلیون نفر پرداخت شود که به اذعان مدیران اقتصادی تامین این مبلغ برای واریز یارانه نقدی در زمان معمول در هر ماه بسیار دشوار است. با این وجود و با توجه به اینکه بخش زیادی از یارانه بگیران برای یارانه دریافتی هر ماه خود حتی اگر رقم قابل توجهی نباشد، برنامه ریزی کرده و به عبارتی برای بخشی از هزینه های ماهانه خود روی آن حساب باز می‌کنند، بهتر است سازمان هدفمندی یارانه‌ها به طور شفاف علت تاخیر در واریز و همچنین زمان پرداخت را به اطلاع مردم برساند. قانون هدفمندی یارانه ها از ابتدای سال جاری وارد فاز جدیدی شده است و مسئولان دولتی به دنبال کاهش ۳ هزار میلیارد تومانی سقف پرداختی یارانه نقدی به دنبال محدود کردن لیست یارانه بگیران هستند. در همین رابطه در نخستین ماه از سال جاری یارانه نقدی ۲۰۰ هزار نفر از افراد پردرآمد جامعه که از میان پزشکان، صرافان، دارندگان خودروهای لوکس و اعضای هیات مدیره بانک ها بودند حذف شد.
این اتفاق در حالی رخ داد که دولت برای تامین کسری بودجه خود برای پرداخت یارانه نقدی و عمل به قانون بودجه سال ۹۴ کل کشور باید یارانه نقدی ۵٫۵ میلیون نفر را قطع کند. بر همین اساس دولت هم اکنون با حذف یارانه ۵٫۵ میلیون نفر فاصله فراوانی دارد و برای این منظور باید به حذف یارانه نقدی پردرآمدها سرعت بخشد. موضوعی که می تواند از یارانه خرداد سال جاری در دستور کار قرار بگیرد.در همین رابطه علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفته است هزینه یارانه‌های نقدی در سال جاری بیش از دو برابر بودجه طرح‌های عمرانی کشور خواهد بود. استمرار این وضعیت به معنای افزایش بیکاری جوانان این کشور است که به طور قطع مورد نظر مردم خوب ما نیست. اصلاح هدفمندی و حذف غیر نیازمندان حرکت به سمت مسیری است که جلوگیری از ریزش مشاغل فعلی را تضمین کند. به علاوه، فشارهای تورمی ناشی از کسری بودجه را تعدیل کرده و در نهایت به نفع همه ملت ایران است.
وی تاکید کرده است در این میان و در مسیر اجرای طرح حذف یارانه غیر نیازمندان امکان بروز خطای نوع اول ( شمول افرادی که باید حذف شوند ) و خطای نوع دوم ( حذف افرادی که نباید حذف شوند ) وجود دارد. با در نظر داشتن این موضوع در چند ماه گذشته مطالعات دقیق کارشناسی صورت گرفته است تا در فرایند حذف اقشار غیرنیازمند کمترین خطا و اشتباه رخ دهد. لیکن بروز خطا و اشتباه در این مسیر اجتناب‌ناپذیر است.اما در حالی که شناسایی جامعه هدف به منظور اصلاح لیست یارانه بگیران حاشیه هایی را به همراه داشته است که اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی گفته است تا کنون هیچ پیشنهادی برای سرکشی به حسابهای بانکی نداشتیم و حسابی چک نشده است.
وی در این مورد که بانک مرکزی تضمین می‌دهد که هیچ دسترسی به حسابهای بانکی برای حذف یارانه نقدی وجود نداشته باشد؟ گفت: سیاست بانک مرکزی از ابتدا هم همین بوده و آن را ادامه خواهد داد.قائم مقام بانک مرکزی با بیان اینکه این سیاست شفاف دولت است که هیچ نوع مراجعه ای نباید به حسابهای بانکی مردم شود، یادآور شد: این اطلاعات، اطلاعات محرمانه‌ای است که در اختیار شبکه بانکی قرار داشته و کسی نمی تواند از آن استفاده کند.
اگرچه مسئولان دولت به دنبال شناسایی اقشار پردرآمد به منظور حذف از لیست یارانه بگیران هستند اما این روزها پرداخت یارانه نقدی خرداد ماه با تاخیر مواجه شده است. به طوری که در ماه های اخیر یارانه نقدی ۲۰ تا ۲۲ هر ماه پرداخت می شد اما هم اکنون ۲۴ روز از ماه خرداد سپری شده اما یارانه نقدی مربوط به این ماه همچنان به حساب سرپرستان خانوار واریز نشده است.
این در شرایطی است که پیش از این مسئولان دولتی از جمله اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور از مشکل تامین منابع مالی لازم برای پرداخت یارانه نقدی خبر داده بود و هم اکنون نیز مسئولان سازمان هدفمندسازی یارانه ها نسبت به زمان واریز یارانه نقدی این ماه اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند.
با در نظر گرفتن شرایط فوق باید دید تاخیر در پرداخت یارانه نقدی خرداد ماه تا چه زمانی ادامه پیدا می کند و سرانجام یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی این ماه چه روزی از هفته جاری به حساب سرپرستان خانوار واریز می شود.

نوشته شده توسط admin در دوشنبه, ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۴:۵۸ ق.ظ

دیدگاه


8 × = هشت