علل روانشناختی مجرد ماندن افراد

علل روانشناختی مجرد ماندن افراد

گروه خانواده وسلامت:در جامعه پسران و دختران مجردی را می بینم که با داشتن شرایط ازدواج از به عهده گرفتن مسئولیت زندگی واهمه داشته و تا کنون مجرد مانده اند. دلایل مجرد ماندن این گونه افراد چه می تواند باشد؟
علل روانشناختی مجرد ماندن جوانان امروزی
برای کمک به پیشرفت هر چه زیاد یک انسان اتفاقاتی در زندگی وجود دارد که بایستی در یک دوره زمانی خاصی رخ بدهند، یکی از این اتفاقات مهم ازدواج در زمان معین برای جوانان می باشد. متاسفانه این روزها بالا رفتن سن ازدواج جوانان به یک معضل بزرگ در جامعه تبدیل شده است و از آن به عنوان مشکلات کنونی مهم جامعه یاد می شود این اتفاق دلایل متعددی همچون مشکلات اقتصادی و یا ایده آل گرا بودن جوانان و … می تواند داشته باشد.
بسیاری از افراد در جامعه ما هیچ امیدی به ازدواج کردن ندارند و احتمال تجربه ازدواج برایشان خیلی خیلی کم است از عناصر مهمی که ازدواج را میسر می کند پول، زمینه های فرهنگی و اجتماعی و … می باشد اما آیا بودن این سه عنصر برای قطعی شدن تصمیم ازدواج کافی است؟ البته که خیر. چراکه خیلی از جوانان با وجود این که نه دچار معضل فرهنگی و معضل اجتماعی شده اند و نه حتی مشکل اقتصادی دارند اما همچنان باز هم مجرد هستند و هیچ برنامه ای برای ازدواج ندارند. بنابراین به سادگی می توان نتیجه گرفت که در این مسئله عوامل دیگری نیز دخیل هستند و در پس ظاهر استدلال های افرادی که در شروف ازدواج هستند دلایل دیگری پنهان است که دانستن آنها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
دلایل روانشناختی مجرد ماندن افراد فرار از تکرار کودکی
والدین همیشه باید به عنوان تسهیل کننده ازدواج فرزندشان باشند اما متاسفانه گاهی اوقات نیز به طور ناخواسته تبدیل به مانع ازدواج آنها می شوند. اگر بخواهیم ریشه ای نگاه کنیم موضوع به نوع رابطه پدر و مادر بر می گردد که فرزند از دوران کودکی شاهد آن بوده است به عبارتی چنانچه دوستی و تفاهم در رابطه پدر و مادر دیده شود تاثیر بسزایی در تمایل فرزند ازدواج می گذارد اما چنانچه خصومت ورزی های بسیار زیادی در رابطه والدین وجود داشته باشد تاثیرات جالبی نخواهد داشت.
بنابراین آن دسته از جوانان مجردی که بر این باورند »قادر به دل کندن از این دوران طلایی (مجردی) نیستند« و یا »ازدواج برابر با بدبختی است« مطمئناً چنین تجربه هایی را در زندگی خود داشته اند.
خطا و اشتباهات فکری
افکاری که در آنها »هیچ یا همه« وجود دارد ناخودآگاه به»حدس زدن در مورد افکار دیگران« پرداخته و خیلی جزئی یا کلی آنها را قضاوت می کند و این اتفاق باعث می شود که احتمال مجرد ماندن افزایش پیدا کند. به عنوان مثال جملات قالبی که اکثر موارد افراد استفاده می کنند که می توان به جملاتی از قبیل »زن و شوهر های امروزی فقط در روزهای اول عاشق همند«، »مردها فقط به فکر خودشان هستند« ، »همه زن ها مثل هم هستند«اشاره کرد که مصداق بارز همین خطاهای فکری می باشند.
کمبود اعتماد به نفس و عزت نفس
رفتارها و افکار افراد تحت تاثیر عدم اعتماد به نفس و عزت نفس می باشد و این امر باعث می شود که شانس ازدواج در این افراد کاهش پیدا کند اگر برایتان جای سوال است که این اتفاق چگونه رخ می دهد؟ باید بگوییم زمانی که شما به حد کافی عزت نفس ندارید در گوشتان صدای منتقدی می پیچد که دائم به شما می گوید »هیچکس کس مرا دوست ندارد» ، «من جذابیت ندارم« ، »کدام دختری با کسی مثل من ازدواج می کند؟ ، »کدام پسری به خواستگاری کسی مثل من می آید؟« و …
در این شرایط تنها راهی که به ذهنتان می رسد این است که با افکار منفی تمامی راه های ارتباطی با اشخاص جدید را ببندید و به هر رابطه ای که با ازدواج فاصله دارد تن بدهید. پس باید بدانید زمانی که عزت نفستان کاهش می یابد به تدریج اعتماد به نفس شما نیز از بین می رود و با این شرایط شما دیگر نمی توانید به خودتان در روابط اعتماد کنید و در نتیجه رفتارهای خود را نمی توانید مدیریت کنید و دیگران را دچار سوء تفاهم خواهید کرد و احساس می کنند که شما به آنها بی اعتماد هستید و در مقابل آنها نیز اعتمادشان را نسبت به شما از دست داده و تمایلی به ارتباط با شما نخواهند داشت.
داشتن معیار ها و ملاک های بلند پروازانه
این روزها دختر خانمهای ۳۱ سوالی که مجرد هستند مدام به شوخی می گویند که »همسر مورد نظر او را بایستی برایش بسازند« این در حالی است که تمامی واقعیت ها در پس شوخی ها نهفته اند و از همین جمله می توان وسواس آنها را تخمین زد. این دست جوانان کم نیستند که در ملاک دهی ازدواج مته به خشخاش می گذارند و وانمود می کنند که همسری که مدنظر آنهاست وجود خارجی در جهان ندارد.
ترس و وحشت از صمیمیت
هم در دوران کودکی و هم در دوران بعدی زندگی ترس های ناخودآگاهی در وجود هر شخصی ایجاد می شود. به عنوان مثال زمانی که یک دختر ۳۰ ساله مدتها پیش با یک پسری همسن خود رابطه ای دو یا سه ساله را تجربه می کند و به واسطه دروغ هایی که در قبال وفاداری خود از او شنیده و ازدواجی ناکام داشته است.
با وجود اینکه سالها از آن ماجرا میگذرد و او غرق در روزمرگی ها و اعتبار کسب کرده خودش است که به قول خود »هیچ نیازی به یک آقا بالا سر ندارد« و البته بر این باور است که آن قضیه برای تمام شده است ولی در حقیقت اینطور نیست و در یک حالت ترس از صمیمیت به سر می برد که حتی نداشتن یک دوست صمیمی مهر تاییدی بر این ادعاست.
منزوی شدن
زمانی که شما از همه دوستان و آشنایان خود کناره می گیرید باید بدانید که کاهش تعاملات شما باعث می شود که گزینه های مناسب برای ازدواج توفیق آشنایی با شما را از دست بدهند.
ترس از دست دادن امنیت
همه افراد در زندگی خود نقطه امنی دارند چراکه همه نیازمند احساس کنترل بر زندگی هستند زمانی که تجربه تلخی در روابط خود پیدا می کنید مرزی روانی-عاطفی برای این جنبه از روابطتان متصور شده و درون آن بدون اضطراب زندگی می کنید. و بعضی اوقات به همین رویه عادت کرده و به این منطقه پناه می برید. بنابراین در همین حال به هیچ عنوان حاضر به از دست دادن امنیت ساختگی تان نخواهید شد.
عواقب و تاثیرات منفی مجرد ماندن
هر دلیلی که باعث تجرد جوانان می شود آسیب های روحی و روانی بسیاری را به دنبال دارد در ادامه این مطلب اشاره ای به چند مورد از این آسیب ها خواهیم داشت:
کاهش توانایی در تمرکز و افسردگی
افرادی که سن ازدواج آنها افزایش یافته است حالات خاصی همچون بی تفاوتی نسبت به لذت ها، وارفتگی و بی حالی، عدم تمرکز در تصمیم گیری و تفکر را که همگی از نشانه های افسردگی هستند تجربه کرده اند. در اکثر تحقیقات علمی ثابت شده است افسردگی در دختران نسبت به زنان متاهل بیشتر دیده شده است و این نیز ثابت شده که تأخیر در ازدواج منجر شده است که تمایلات طبیعی توسط این افراد نادیده گرفته شود و به مرور زمان منزوی و افسرده شوند. در واقع آن دسته از افرادی که ازدواج کرده اند کمتر مستعد ابتلا به مشکلات روانی بالاخص افسردگی هستند.
وسواس شدید در انتخاب
با بالا رفتن سن ازدواج فرد یا درگیر وسواس در انتخاب می شود و یا به سمت تجرد قطعی سوق پیدا می کند، وسواس شدید در انتخاب تجرد دائمی به دنبال دارد. موضوع قابل توجهی که میان دختران مجرد رخ می دهد این است که اکثر آن ها میگویند:«حالا که سن ازدواجم افزایش یافته است باید به گونه ای شریک زندگی ام را انتخاب کنم که دیگران حرفی برای گفتن نداشته باشند.» این مسئله مهم باعث شده است که جوانان دچار یک ایده آل گرایی افراطی شوند و کمتر کسی را برای ازدواج بپذیرند.
راهکارهای رفع عوامل مجرد ماندن
حال که از دلایل و عواقب مجرد ماندن گفتیم در ادامه این مطلب قصد داریم مروری بر چگونگی از میان برداشتن این موانع که باعث می شوند جوانان رو به مجرد ماندن بیاورند داشته باشیم.
به چالش کشیدن صدای منتقد درونتان
چنانچه صدای منتقد درون تان را به چالش بکشید به شما کمک خواهد کرد که اعتماد به نفس و عزت نفستان را تقویت کنید و در نهایت شبکه ارتباطی شما گسترش پیدا می کند البته باید توجه کنید که این صدا از کجا نشات می گیرد. چراکه بسیاری از مواقع منشا این صداها انتقادات نابجایی است که در کودکی از والدینتان نیز شنیده اید.فراموش نکنید که شما بالغ و بزرگسالید اگرچه تحت تاثیر دوران کودکی هستید ولی تکنیک هایی برایتان حاضر است که می توانید این تاثیرات را کاهش دهید. تکنیک هایی همچون بررسی صدای منتقد درون ، گپ و گفت با خود و فیدبک گرفتن از دوستان صمیمی درباره جذابیت خود.
حواستان به خودتان باشد
همه افراد در فراز و نشیب زندگیشان زخمهایی خورده اند که بعضی از آنها همچون یک خراش باقی مانده و به مرور زمان خود به خود بهبود پیدا می کند ولی بعضی از آنها به قدری عمیق هستند که امکان دارد عفونی شوند. تنها راهی که برای پیشگیری از این شرایط وجود دارد این است که آگاهانه به «خود» توجه داشته باشید. بدین معنی که با فکر کردن به اتفاقات گذشته و آثار آن بر روی خودتان با ترس ها و گره های روانی خود مواجه شوید و آرامش خود را به دست آورید.
محدود کردن قانون گذاری هایتان
به گزارش آراز آذربایجان به نقل از نمناک،زمانی که شما قانونگذاری می کنید و منطقه امنی برای خود ایجاد می کنید باید بدانید که این دو زمانی بهتر عمل می کنند که باعث فرصت سوزی نشوند و چنانچه اینگونه شود بایستی آنها را زیر پا بگذارید، ذهن را برای شناخت اتفاقات جدید آماده و گشوده تر کرده و سعی کنید با بررسی های معقولانه و کافی نسبت به دیگران اظهار نظر کنید.

نوشته شده توسط admin در چهارشنبه, ۰۱ تیر ۱۴۰۱ ساعت ۹:۰۹ ق.ظ

دیدگاه


سه × 8 =