سیدالشهدا در نگاه متفکرین جهان

سیدالشهدا در نگاه متفکرین جهان

علی رزم آرای
گروه فرهنگی:اشاره، حادثه بزرگ عاشورا و شیوه مدیریت سیاسی اجتماعی و فرهنگی سید الشهدا حضرت امام حسین (ع) برای همه تاریخ و تا ابد سرچشمه فناناپذیر حق¬طلبی، ایستادگی و دفاع و نیز تجربه بزرگ فکر جهادی بوده، هست و خواهد بود. تا به امروز هنرمندان و ادبا متفکرین، صاحبان اندیشه، مورخین و نیز سیاست مداران، نظریه پردازان بسیاری از زوایایی گوناگون این حادثه بزرگ و نیز زندگی و شیوه تفکر و ایمان اباعبدا… حسین را مورد مطالعه و به نتایج بزرگ و گوناگونی از آن استخراج کرده و به کار گرفته¬اند. نمونه¬های زیر نه فقط شاهد این مدعا (که این ادعا نیست بلکه حقیقت است) بلکه انوار روشنی هستند از آفتاب حقیقت حادثه عاشورا و حیات فکری و ایمانی سیدالشهدا!
جرج جرداق دانشمند و ادیب مسیحی:وقتی یزید، مردم را تشویق به قتل امام حسین(ع) و مأمور به خون‌ریزی می‌‌کرد، آنها می‌گفتند: چه مبلغی به ما می‌دهی؟ امّا انصار حسین(ع) به او گفتند: ما با تو هستیم و اگر هفتاد بار کشته شویم باز می‌خواهیم در رکابت جنگ کنیم و کشته شویم.نتون بارا اندیشمند مسیحی:اگر حسین از آنِ ما بود، در هر سرزمینی برای او بیرقی بر می‌افراشتیم و در هر روستایی برای او منبری برپا می‌کردیم و مردم را با نام حسین به مسیحیّت فرا می‌خواندیم.
املاس توندون رئیس سابق کنگره ملی هندوستان: این فداکاری‌های عالی از قبیل شهادت امام حسین(ع)، سطح فکر آدمی را ارتقاء بخشیده و شایسته است خاطره آن همیشه باقی بماند و یادآوری شود.فردریک جِمس: درس امام حسین و هر قهرمان شهید دیگری این است که در دنیا اصول ابدی عدالت و ترحم و محبّت وجود دارد که تغییر‌ناپذیرند و همچنین می‌رساند که هر گاه کسی برای این صفات مقاومت کند و در راه آن پافشاری کند، آن اصول همیشه در دنیا باقی و پایدار خواهد ماند. بنت الشاطی نویسنده معروف مصری: زینب، خواهر حسین‌بن علی، لذّت پیروزی را در کام ابن زیاد و بنی‌امیّه خراب کرد و در جام پیروزی آنان قطرات زهر ریخت. در همه حوادث سیاسی پس از عاشورا همچون قیام مختار و عبدالله بن زبیر و سقوط دولت امویّان و برپایی حکومت عباسیّان و ریشه دواندن مذهب تشیع، زینب ـ قهرمان کربلا ـ نقش برانگیزاننده داشت. عباس محمود عقّاد نویسنده و ادیب مصری:‏ جنبش حسین، یکی از بی‌نظیرترین جنبش‌های تاریخی است که تاکنون در زمینه دعوت‌های دینی یا نهضت‌های سیاسی پایدار گشته است… دولت اموی پس از این جنبش، به قدر عمر یک انسان طبیعی، دوام نیاورد و از شهادت حسین تا انقراض آنان بیش از شصت و اندی سال نگذشت.چارلز دیکنز نویسنده معروف انگلیسی: اگر منظور حسین، جنگ در راه خواسته‌های دنیایی بود، من نمی‌فهمم چرا خواهران و زنان و اطفالش به همراه او بودند؟ پس عقل چنین حکم می‌کند که او فقط به خاطر اسلام فداکاری خویش را انجام داد.
ل. م. بوید: در طول قرون، افراد بشر همیشه جرأت و پردلی، عظمت روح و بزرگی قلب و شهامت روانی را دوست داشته‌اند و به خاطر همین‌هاست که آزادی و عدالت ‌هرگز به نیروی ظلم و فساد تسلیم نمی‌شود. و این بود عظمت امام حسین و من مسرورم که با کسانی که این فداکاری عظیم را از جان و دل ثنا می‌گویند شرکت کرده‌ام، هر چند که ۱۳۰۰ سال از آن تاریخ گذشته است. مهاتما گاندی رهبر بزرگ هندوستان:من زندگی امام حسین، آن شهید بزرگ اسلام را به دقّت خوانده‌ام و توجّه کافی به صفحات کربلا کرده‌ام. بر من روشن شده است که اگر هندوستان بخواهد یک کشور پیروز گردد باید از امام حسین پیروی کند.توماس کارلایل دانشمند انگلیسی: بهترین درسی که از تراژدی کربلا می‌گیریم، این است که حسین و یارانش به خدا ایمان استوار داشتند.آنها با عمل خود روشن کردند که تفوّق عددی در جایی که حق و باطل روبه‌رو می‌شوند، اهمیّت ندارد و پیروزی حسین با وجود اقلیّتی که داشت، باعث شگفتی من است.
توماس ماساریک: اگر چه کشیشان ما هم از ذکر مصایب حضرت مسیح، مردم را متأثّر می‌سازند، ولی آن شور و هیجانی که در پیروان حسین یافت می‌شود، در پیروان مسیح یافت نخواهد شد و گویا سبب این باشد که مصایب مسیح در برابر مصایب حسین، پر کاهی است در مقابل یک کوه عظیم پیکر.
ادوارد براون:حتی غیر مسلمانان نیز نمی‌توانند پاکی روحی را که این جنگ اسلامی تحت لوای آن انجام گرفت، انکار کنند.‏واشنگتن ایرونیگ تاریخ‌نگار آمریکایی: در زیر آفتاب سوزان سرزمین خشک و در روی ریگ‌های تفتیده عراق روح حسین فنا ناپذیر است. ای پهلوان و ای نمونه شجاعت و ای شهسوار من، ای حسین.
موریس دوکبرا: اگر مورخان ما حقیقت روز عاشورا را می‌دانستند و درک می‌کردند که عاشورا چه روزی است، این عزاداری را مجنونانه نمی‌پنداشتند؛ زیرا پیروان حسین به واسطه عزاداری حسین می‌دانند که پستی و زیر دستی و استعمار و استثمار را نباید قبول کنند و شعارپیشرو و آقای آنها تن به ظلم و ستم ندادن بود.موریس دو کبری: حسین(ع) برای شرف و ناموس و اجرای احکام اسلام و از بین بردن ظلم و ستم و جلوگیری از حیف و میل مسلمین و حمایت از مستضعفین و بینوایان و به خاطر خدا از جان و مال و فرزند گذشت؛ اما زیر بار استعمار نرفت پس بیایید ما نیز شیوه او را سرمشق خود قرار داده از زیر دست استعمارگران خلاصی یابیم و مرگ با عزت را بر زندگی با ذلت ترجیح دهیم زیرا مرگ با عزت بهتر از زندگی همراه با ذلت است. واشنگتن ایرونیک:برای حسین(ع) ممکن بود که زندگی خود را با تسلیم شدن به اراده یزید نجات بخشد، لیکن مسؤولیت پیشوایی و نهضت نجات¬بخش اسلام اجازه نمی¬داد که او یزید را به عنوان خلافت بشناسد، لذا خود را برای هر ناراحتی و فداکاری برای رها ساختن اسلام از چنگال بنی¬امیه آماده ساخت. در زیر آفتاب سوزان و روی ریگهای تفتیده عربستان، روح حسین(ع) فنا ناپذیر است. ای رهبر نمونه شجاعت و ای شهسوار من ای حسین(ع).
پروفسور ادوارد براون: پروفسور ادوارد گرانویل براون مشهور به ادوارد براون، پزشک و مستشرق بزرگ انگلیسی و استادیار زبان فارسی در دانشگاه کمبریج از قیام با عظمت کربلا چنین یاد می¬کند: آیا اقلیتی پیدا می¬شود که حدیث کربلا را بشنود؛ اما آشفته و محزون نگردد، حتی غیر مسلمانان نیز نمی¬توانند پاکی روحی را که این جنگ اسلامی در تحت لوای آن انجام گرفت انکار کنند. گیبون: در طی قرون گذشته و در سرزمینهای مختلف، بشریت صحنه¬های حزن¬آوری به عظمت قیام حسینی که موجب بیداری قلب خونسردترین خوانندگان خواهد شد به خود ندیده است.پورشو تامداس (تاملاس) توندون: شهادت امام حسین(ع) از همان زمان که طفلی بیش نبودم در من تأثیر عمیق و حزن-آوری داشت. من اهمیت داشتن این خاطره بزرگ تاریخی را می¬دانم. فداکاری¬هایی مانند شهادت امام حسین(ع)، سطح فرهنگ بشر را ارتقا می¬بخشد و خاطره آن شایسته است بماند و یادآوری گردد.

نوشته شده توسط admin در شنبه, ۲۵ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۷:۴۵ ق.ظ

دیدگاه


4 + نُه =