اشتغال حق ملت و وظیفه فراموش شده دولت

اشتغال حق ملت و وظیفه فراموش شده دولت

گروه اقتصادی: نرخ بالای بیکاری در چند سال اخیر در حالی به مرز بحران رسیده که مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دولت موظف است برای‏همه ‏افراد جامعه امکان ‏اشتغال ‏به‏ کاروشرایط‌ مساوی ‏رابرای‏ احرازمشاغل ‏ایجا دکند.
اما افزایش بیکاری در جامعه و به دنبال آن افرادی که به دلیل عدم تامین اقتصادی با مشکلات بسیاری دست‌و پنجه نرم می‌کنند زمینه‌های بروز انواع بزه‌کاری را فراهم کرده است .جامعه‌شناسان علل متعددی را برای بزهکاری ذکر کرده‌اند که یکی از آن علل، عامل اقتصادی، فقر و بیکاری است. بیکاری باعث می‌شود جوانان برای تامین زندگی خود مرتکب بزه و کارهای خلاف شوند.
تحقیقات نشان داده است که نیمی از افرادی که مبتلا به بزهکاری شده‌اند، افراد بیکار بوده‌اند یا حداکثر عمر خود را به صورت فصلی کار کرده و مرتب تغییر شغل داده‌اند که این امر می‌تواند تهدیدی برای جامعه و شهروندان باشد.
اصولا بیکاری ریشه بروز بسیاری از آسیب‌های اجتماعی در جامعه است اگر چه ریشه آسیب در هر جامعه‌ای چند علت دارد اما رشد بیکاری پنهان و آشکار مهم‌ترین عامل بروز هر نوع آسیبی در جامعه است. در واقع جوانانی که کار مشخص نداشته باشند با انواع مشکلاتی نظیر بی‌هویتی، عدم استقلال، پرخاشگری، تجردگرایی، هنجارشکنی، پوچ گرایی، افسردگی و روی آوردن به زندگی انگلی مواجه می شوند.
افزایش مشاغل کاذب نیز یکی دیگر از تبعات بیکاری در جامعه است به طوری که وقتی افراد با وجود داشتن مدارک تحصیلی بالا (لیسانس و فوق لیسانس) از یافتن شغل عاجز می‌مانند برای تامین معاش خود مجبورند تا به مشاغل کاذبی از جمله دستفروشی روی آورند تا بتوانند نیازهای زندگی خود را مرتفع کنند. دستفروشی یکی از مشاغل کاذب بوده که از آن به عنوان »اقتصاد خاکستری« نام برده می‌شود و این روزها به شغل اصلی بسیاری از افراد جامعه تبدیل شده است، به‌طوری‌که در جای‌جای شهرها و خیابان‌ها شاهد حضور و فعالیت دستفروشان هستیم . به اعتقاد بسیاری از کارشناسان دستفروشی امروز به یکی از معضلات اجتماعی بدل شده است که ریشه در آمار بالای بیکاری و نبود اشتغال پایدار در ایران دارد.
دستفروشی مختص افراد کم سواد یا بی‌سواد نیست به طوری‌که بسیاری از افراد تحصیل کرده نیز به دلیل نبود کار متناسب با رشته خود به این امر روی می‌آورند. اصولا باید گفت مشاغل کاذب پیامدهای جبران‌ناپذیری برای جامعه به همراه دارد، چرا که این گونه مشاغل تحت حمایت هیچ نهاد و ارگانی نبوده، از این رو امنیت شغلی را از فعالان در این عرصه سلب می‌کند و نمی‌توانند از چتر حمایتی بیمه‌ها استفاده کنند، از این رو در صورت وقوع حادثه در حین کار، دولت هیچ حمایتی از آن‌ها نمی‌کند.ازطرفی در برخی از مشاغل کاذب به منظور کسب سود بیشتر از اجناس قاچاق و وارداتی استفاده می‌شود که این خود از جهات مختلفی تاثیر منفی بر اقتصاد کشور می‌گذارد،یکی دیگر از تبعات منفی مشاغل کاذب تاثیر منفی آن بر بعد روحی و روانی جامعه است ،از آنجایی که بسیاری از مشاغل کاذب چون فال‌گیری، جارزنی، دلالی و واسطه‌گری،گل فروشی و غیره، احساسات مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهد، افزایش این نوع مشاغل موجب لطمه زدن به بعد روحی و روانی جامعه می شود که این موضوع خود می‌تواند زمینه‌ساز مشکلات بسیاری در جامعه باشد.
ضربه به تولید ملی با ترویج اشتغال کاذب در کشور
اما با وجودی که بیکاری یکی از عوامل مهم در بروز معضلات اجتماعی و جرایم است اما اقدامی جدی از سوی دولت و مسئولان برای از بین بردن آن انجام نشده است و به دین علت دستفروشی یکی از مشاغلی است که بسیاری از افراد به خصوص مردان به‌واسطه آن امرار معاش می‌کنند. شمس ا… شریعت نژاد نماینده مجلس درباره وضعیت حضور دستفروشان در معابرشهری، گفته است: بسیارى از مفاسدى که ما هم اکنون در جامعه مشاهده می‌کنیم،حاصل ناکار‌آمدى دستگاه‌هایی است که مسئولیت تولید شغل در کشور را دارند واین درحالی است که وزارتخانه‌های که مسئولیت مستقیم در تولید شغل را دارند هم اکنون نقش تاثیرگذاری در ایجاد فرصت‌های اشتغال پایدار ندارند.
وى خاطرنشان کرده است: اشتغال کاذب به‌طور حتم به تولیدملی ضربه‌های اساسی وارد می‌کند؛ بنابراین برای رفع معضل دستفروشان باید تمام دستگاه‌ها در کشور به طریق یکپارچه هماهنگ شوند تا شاهد اختلال در اجرای دستورالعمل دستگاه‌های مختلف در کشور نباشیم؛ به‌طور مثال شهرداری اعلام می‌کند فردی نباید در معابر سد معبرکند، اما از طرف دیگر شغلی برای دستفروشان مهیا نیست تا بتوان پس از خروج دستفروشان از دستفروشی در فرصت‌های اشتغال دیگر وضعیت معیشتی،دستفروشان را ساماندهی کرد.
افزایش طلاق یکی از پیامدهای بیکاری است
افزایش آمار طلاق در جامعه هم از پیامدهای افزایش بیکاری است. زن و مردی که با هزاران امید و آرزو زندگی خود را آغاز می‌کنند تنها با داشتن امنیت اقتصادی یا به عبارتی داشتن شغل می‌توانند به آمال و آرزوهای خود دست یابند. این در حالی است که نبود شغل برای این افراد که در میان‌شان هم جوانان تحصیل‌کرده هستند سبب فقر و تنگدستی و محرومیت از رفاه و آسایش مادی شده که این موضوع در نهایت منجر به پاشیدن کانون خانواده می‌شود .اما بیکاری پیامدهای بسیار دیگری از جمله اعتیاد جوانان و فروش اعضا بدن و…. را نیز به همراه دارد. فروش کلیه یا به عبارتی فروش اعضا بدن یکی از پیامدهای فقر و تنگدستی است
.به عبارت دیگر در این سال‌ها خرید و فروش اعضای بدن به پدیده‌ای قابل مشاهده در کوچه و بازار ایران تبدیل شده است به طوری که اطلاعیه‌های مربوط به آن را در معابر می‌توان مشاهده کرد.
به گزارش آرازآذربایجان به نقل از اقتصادآنلاین ، اما در خاتمه باید گفت امروزه اثرات و عواقب بیکاری، پا را فراتر از حوزه‌های اقتصادی گذاشته‌ و حوزه‌های اجتماعی را به چالشی کشیده‌اند. قطعا بی‌توجهی به چنین پدیده شوم و نامطلوب برای جامعه جوان ایران، عواقب جبران‌ناپذیری را نه تنها برای آینده اقتصاد کشور، بلکه برای آینده جامعه اسلامی‌ـ ایرانی به دنبال خواهد داشت. از این رو، انتظار می‌رود تا دولت به جای پیش کشیدن مسائل کم اهمیت، مساله بیکاری را بیش از پیش مورد توجه قرار داده و در جهت کنترل آن قدم بردارد.
Arazazarbaijan.aghtesadi@gmail.com

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۲۷ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۲۱ ق.ظ

دیدگاه


پنج × 9 =