توسعه صنایع تبدیلی راهکاری مناسب برای خرید تضمینی محصولات باغی و کشاورزی

توسعه صنایع تبدیلی راهکاری مناسب برای خرید تضمینی  محصولات باغی و کشاورزی

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی –: نبود صنایع تبدیلی یکی از بزرگترین مشکلات بخش کشاورزی استان آذربایجان غربی است و احداث کارخانه‌های فرآوری و تبدیل مواد اولیه و خام به کالاهای با ارزش افزوده بالاتر با اندکی حمایت دولت و سرمایه گذاری بخش خصوصی در کوتاه مدت امکان پذیر است. ایجاد صنایع تبدیلی با توجه به تولید محصولات مختلف در استان یک امر ضروری است و ایجاد این صنایع راهکار مناسبی برای خرید تضمینی محصولات باغی و کشاورزی و کاهش بیکاری است
آذربایجان غربی یکی از قطب‌های مهم میوه به خصوص سیب به شمار می‌رود که متأسفانه برخی کم لطفی‌ها باعث شده که تولیدات آنها به قیمت مناسب به فروش نرسد. مسئولان ذی‌ربط باید همراهی و همکاری لازم را با کشاورزان داشته و زمینه فروش تولیدات باغی خود را فراهم کنند.
این در حالی است که برگزاری جشنواره های مختلف محصولات کشاورزی از جمله انگور و سیب فرصت مناسب و مغتنمی برای معرفی توانمندی‌های باغی و کشاورزی و زمینه برای بازاریابی محصولات تولیدی است و برنامه‌ریزی سازمان جهادکشاورزی و سازمان صنعت و معدن و تجارت در جهت کمک به فروش محصولات باغی کشاورزان یک ضرورت و اولویت برای استان است.
ایجاد صنایع تبدیلی میوه و کنسانتره یکی از راهکارهای مناسب برای خرید تضمینی محصولات باغی و کشاورزی استان است و حل مشکلات کشاورزان منطقه را در پی دارد.
حمایت از کشاورزان و باغداران یکی از وظایف مهم نهادهای ذی‌ربط در استان آذربایجان غربی است و در صورت حمایت اصولی و راهنمایی عملی می‌توان ضمن ایجاد اشتغال برای کشاورزان موجب ارتقاء درآمد روستائیان شد.
این در شرایطی است که تولید و عرضه محصولات کشاورزی به علت برخی خصوصیات از قبیل وابستگی به شرایط آب و هوایی، فصلی و منطقه‌ای بودن تولید و شرایط ویژه نگهداری و حمل و نقل در مقایسه با سایر بخش‌ها دارای نوسانات زیادی است.
با توجه به نقش محصولات کشاورزی در تأمین مواد غذایی مورد نیاز مردم، تغییر در میزان عرضه و قیمت این محصولات تأثیرات نامطلوبی در امنیت غذایی و دسترسی افراد جامعه به غذای کافی و مطلوب ایجاد می‌کند.
برای برقراری تعادل در بازار محصولات کشاورزی و حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان، سیاست‌های گوناگونی از سوی دولت‌ها برای تنظیم بازار از جمله خرید توافقی محصولات کشاورزی اتخاذ می‌شود.
در این راستا، علاوه بر دخالت در تولید و توزیع محصولات کشاورزی، اقدام‌هایی برای قیمت‌گذاری و کنترل تجارت محصولات مزبور صورت می‌گیرد. در ایران نیز به دلیل عدم توسعه بازار محصولات کشاورزی، همواره شاهد بحرا‌ن‌هایی در زمینه کمبود یا عرضه بیش از نیاز برخی محصولات در سال‌های گذشته بوده‌ایم که این امر خساراتی را به تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان این محصولات وارد کرده است.
این در شرایطی است که مشکلات بیمه تامین اجتماعی کشاورزان و کارگران کشاورزی استان آذربایجان غربی و سایر معضلات گریبانگیر کشاورزان به خاطر دلال بازی در بازارهای عرضه محصولات کشاورزی ؛ موضوع افزایش اقلام خرید توافقی و تضمینی برخی محصولات کشاورزی را جدی تر کرده و همگان خواستار توجه بیشتر نمایندگان مجلس به رفع مشکل بیمه‌ای کشاورزان هستند.
کارشناسان اقتصادی همچنین خواستار حمایت مجلس از طرح توانمندسازی تشکل‌های کشاورزی و اختصاص بودجه‌ای برای حمایت، هدایت و آموزش و تجهیز نظام‌های صنفی کشاورزی هستند.
تغییر کاربری قسمتی از زمین‌های مزروعی که شرایط آن در حال حاضر تسهیل شده، می‌تواند کمکی جدی به معیشت کشاورزان برای صنایع تبدیلی و صنایع مرتبط با حوزه کشاورزی باشد و همچنین استفاده از چاه‌های جدید نیز در دستور کار آب منطقه‌ای قرار گرفته که در آینده‌ای نزدیک اجرایی خواهد شد.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند که کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش مهم‌ترین مشکلات بخش صنعت استان آذربایجان غربی است و با پایین آمدن نرخ بهره بانکی و تامین سرمایه در گردش واحد های تولیدی شاهد رونق اشتغال‌زایی و توسعه عرصه اقتصادی استان خواهیم بود.
نبود صنایع تبدیلی یکی از بزرگترین مشکلات استان آذربایجان غربی است و احداث کارخانه‌های فرآوری مواد معدنی و تبدیل مواد اولیه و خام به کالاهای با ارزش افزوده بالاتر با اندکی حمایت دولت و سرمایه گذاری بخش خصوصی در کوتاه مدت امکان پذیر است و می@تواند ثروت ملی را نیز افزایش دهد.
این در حالی است که صنایع وابسته به کشاورزی در منطقه به دلیل داشتن موقعیت منحصر به فرد،اهمیت و نقش مهمی در توسعه فعالیت‌های زراعی، باغی، آبزی پروری دامداری و توسعه اقتصاد کشاورزی داشته و با توجه به تنوع شرایط آب و هوایی و امکان تولید انواع محصولات کشاورزی، توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان، جذابیت اقتصادی ویژه ای را در پی دارد.
با بررسی پتانسیل‌های موجود در کشاورزی استان و پیشرفت فناوری و صنایع، ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی در زمینه کشاورزی، با توجه به آثار مستقیم و غیر مستقیمی که در بخش کشاورزی بر جای می‌گذارد، از اهمیت زیادی در رشد اقتصاد کشاورزی برخوردارمی سازد.
احداث سدهای بزرگ و کوچک و سیل بندها در مسیر آب‌های روان و رودخانه‌ها و اجرای روش‌های نوین آبیاری در اراضی پایاب سدهای استان، احداث شبکه های فرعی طرح‌های آبیاری تحت فشار و تجهیز و نوسازی مزارع، وجود بستر مناسب جهت ایجاد کشت و صنعت درپایاب سدها به دلیل وسعت اراضی قابل کشت و تنوع اقلیم از دیگر مزیت‌های آذربایجان غربی در حوزه کشاورزی است.وجود مراکز تحقیقاتی کشاورزی و منابع طبیعی، وجود سیلوها و سردخانه‌ها برای نگهداری بلند مدت محصولات کشاورزی، از جمله جذابیت‌های سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی، تکمیلی، فرآوری و بسته بندی محصولات این بخش از قبیل کنسانتره، آب میوه، سبزه پاک کنی، سردخانه میوه و صنایع غذایی در آذربایجان غربی محسوب می‌شود.این در حالی است که ایجاد صنایع تبدیلی با توجه به تولید محصولات مختلف در آذربایجان غربی یک امر ضروری است و ایجاد این صنایع موجب ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری می‌شود.

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۰۳ شهریور ۱۳۹۴ ساعت ۴:۴۵ ق.ظ

دیدگاه


4 × = بیست چهار