چگونه خود را برای یک ماه روزه داری آماده کنیم

چگونه خود را برای یک ماه روزه داری آماده کنیم

گروه خانواده وسلامت: ماه رمضان در روایات اسلامی ماه خدا و میهمانی امت پیامبر اکرم خوانده شده و خداوند متعال از بندگان خود در این ماه در نهایت کرامت و مهربانی پذیرایی می کند؛ پیامبر اکرم می فرماید: »ماه رجب ماه خدا و ماه شعبان ماه من و ماه رمضان، ماه امت من است، هر کس همه این ماه را روزه بگیرد بر خدا واجب است که همه گناهانش را ببخشد، بقیه عمرش را تضمین کند و او را از تشنگی و عطش دردناک روز قیامت امان دهد.«
این ماه، در میان مسلمانان از احترام، اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار و ماه سلوک روحی آنان است و مؤمنان با مقدمه سازی و فراهم کردن زمینه های معنوی در ماه های رجب و شعبان هر سال خود را برای ورود به این ماه شریف و پربرکت آماده می کنند، و با حلول این ماه با شور و اشتیاق و دادن اطعام و افطاری به نیازمندان، شب زنده داری و عبادت، تلاوت قرآن، دعا، استغفار، دادن صدقه، روزه داری و… روح و جان خود را از سرچشمه فیض الهی سیراب می کنند.
میلیون¬ها مسلمان در سراسر جهان با اعلام رویت ماه و شروع به یک ماه تطهیر روح و بدن از ناپاکی¬ها می¬کنند. ‌فلسفه روزه‌گرفتن نه گفتن به پُرخوری و پُر نوشی بوده و از طریق روزه می‌توان فضولاتی که ۱۱ ماه در بدن جمع شده است را پاکسازی کرد و این مسئله شست‌وشوی جسم و روح را به همراه خواهد داشت.در ادامه با توجه به روزهای بلند ماه رمضان و گرمای هوا می خواهیم نکاتی را در خصوص آماده سازی بدن برای ماه رمضان در اختیارتان قرار دهیم.
سعی کنید ساعت خواب خود را با ماه رمضان تنظیم کنید، چون قرار است برای سحر از خواب بیدار شوید. تنظیم چرخه خواب یکی از مهمترین چیزهایی است که باید تنظیم شود.
نوشیدن آب کافی برای پیشگیری از کم آب شدن بدن :تحقیقات نشان داده بدن انسان بدون غذا می تواند هفته ها به زندگی ادامه دهد، اما بدون آب این مدت تنها چند روز است. متخصصان توصیه می کنند یک فرد بالغ در طول ماه رمضان باید حداقل روزی دو لیتر آب ( ? ۸تا ?? ۱۰لیوان ) بنوشد. دوستداران قهوه و چای باید به خاطر بسپارند که چنین مایعاتی به تنهایی نمی توانند پاسخگوی نیاز بدن باشند.
وعده های خود را با سوپ آغاز کنید:در بیشتر خانواده ها سوپ در ماه رمضان یکی از اجزای جدا نشدنی سفره است. وقتی یک وعده را با سوپ شروع می کنید معده آماده می شود. از آنجا که ماه رمضان در بیشتر نقاط همراه است با گرمی هوا توصیه می شود سوپی با مواد مغذی تازه میل کنید تا بدنتان بعد از ساعت ها روزه داری اولین چیزی که دریافت می کند مغذی های ضروری باشد.
آهسته میل کنید:آهسته غذا خوردن به معده کمک می کند غذاها را به سادگی هضم کند، از آنجا که بعد از ساعت ها روزه داری امکان پرخوری بالا می رود، بهتر است از قبل خود را به آهسته خوردن عادت دهید، تا با شروع افطار دچار مشکل پرخوری نشوید. ??۱۵ تا ??۲۰دقیقه طول می کشد تا مغز پیام سیر شدن را دریافت کند، با آهسته غذا خوردن این فرصت را در اختیارش قرار دهید.
پروتئین و کلسیم را فراموش نکنید:مطمئن شوید که به اندازه کافی پروتئین و کلسیم از غذاهایی مانند گوشت، لبنیات، حبوبات و تخم مرغ دریافت می کنید.
ترجیح وعده های سبک به وعده های سنگین:متخصصان توصیه می کنند خوردن غذا یک یا دو ساعت پس از افطار تا زمانی که سنگین و خیلی چرب نباشد مشکلی ندارد. غذاهایی مانند زولبیا و بامیه گرچه طعم خوشایند برایمان دارند اما بعد از ساعت ها روزه داری انتخاب خوبی برای معده نیستند. میوه ها انتخاب مناسب و سالمی هستند که علاوه بر سبک بودن شیرینی شان نیز لذت بخش است.از نمک و ادویه اضافی بپرهیزید:خوردن غذاهای نمکی و تند در طول ماه رمضان توصیه نمی شود چون هگام روزه داری باعث کم آب شدن بدن می شوند.میان وعده های سالم برای تقویت انرژی:خوردن میان وعده های سالم مانند آجیل ها، میوه های خشک و خرما نه تنها انرژی تان را تقویت می کنند بلکه مواد مغذی سالم نیز برای بدن به همراه دارند.فیبرها را فراموش نکنید:یک تغییر عمده در روتین گوارشی مانند روزه گرفتن می تواند روی حرکت روده تاثیر داشته باشد. اگر برنامه غذایی تان حاوی غذاهای سرشار از فیبر مانند غلات سبوس دار، میوه ها و سبزیجات باشد هیچ مشکلی برایتان پیش نخواهد آمد.کنترل وعده ها:به اشتباه فکر نکنید پس از ساعت ها روزه داری باید بیش از آنچه بدنتان نیاز دارد غذا مصرف نمایید. مقدار وعده های غذایی خود را کنترل کنید تا از اضافه شدن وزن و مشکلات گوارشی پیشگیری شود.
وعده سحری را از دست ندهید:سحر را جا نیندازید، وعده قبل از طلوع آفتاب بدنتان را برای یک روز طولانی آماده نگه می دارد. بسیاری بر این عقیده هستند که سحر مهمترین وعده است چون از کند شدن سوخت و ساز بدن پیشگیری می کند. خوردن یک وعده سحری کامل کمک می کند بدن برای روزه داری آماده و با انرژی بماند. توصیه می شود از نان سبوس دار برای داشتن انرژی پایدار در طول روز استفاده شود.
فعال بمانید:مردم ترجیح می دهند برای صرف انرژی کمتر در طول ماه رمضان فعالیتشان را پایین بیاورند. بعد از افطار توصیه می شود به پیاده روی بروید تا سرعت سوخت و ساز بدنتان پایین نیاید و کالری اضافی بسوزانید.
با پزشک خود مشورت کنید:هر فرد برای خود نیازها و خواسته های متفاوتی دارد، پس بسیار مهم است که در صورت داشتن مشکل سلامت حتما با پزشک خود مشورت کنید.
یک متخصص طب سنتی با اشاره به اینکه روزه‌ گرفتن بسیار از بیماری‌ها همچون دیابت، نقرس و سنگ کلیه را از بدن دور می‌کند،‌ گفت:‌ مخلوط مغز بادام‌، جوانه گندم و شربت عسل بهترین نوع سحری برای روزه‌داران به شمار می‌رود.
وی افزود: هنگام روزه گرمای بدن افزایش یافته و گرمی و خشکی آن زیاد می‌شود لذا فضولات انباشته شده در بدن تحلیل می‌رود و این مسئله در درمان بسیاری از بیماری‌ها همچون نقرس، دیابت و حتی برخی از سنگ‌کلیه‌ها مؤثر است.بر خلاف اینکه بسیاری تصور می‌کنند روزه‌داری برای کسانی که سنگ کلیه دارند مناسب نیست در حالی که اگر ایجاد سنگ کلیه مربوط به خطر مواد زائد در معده باشد، روزه‌داری برای این افراد مناسب است.
متخصص طب سنتی با بیان اینکه بسیاری از افراد نگران هستند که در مدت زمان طولانی تشنگی و گرسنگی سبب آزار و اذیت آنها شود، گفت:‌ با پرهیز از پرخوری و سوق یافتن مصرف مواد خوراکی به سمت مواد غذایی مانند مغزیجات و خشکبار می‌تواند سبب مقاومت فرد در برابر گرسنگی و تشنگی شود.
مسعودی با بیان اینکه بادام، زیتون، خرما، انجیل و یا مخلوط مویز، بادام، پسته و فندق به بدن رطوبت داده و ماندگاری در معده دارد، گفت: با مصرف این مواد در ماه مبارک رمضان می‌توان در برابر تشنگی و گرسنگی مقاومت کرد. البته باید توجه داشت که حداقل دو پیمانه از این مواد را استفاده کرد.
وی ادامه داد: مخلوط مغز بادام، جوانه گندم و شربت عسل به عنوان یک سحری کامل قوای جسمانی را هنگام روز تأمین کرده و به دلیل دارا بودن رطوبت بر تشنگی نیز غلبه می‌کند،‌گفت: البته این نوع سحری برای روزهای اول مناسب نیست و زمانی که بدن به شرایط روزه‌داری عادت کرد،‌می‌توان از این نوع سحری استفاده کرد.
متخصص طب سنتی بیان داشت: افرادی که عادت به خوردن سحری سبک ندارند، بهتر است مصرف انواع خورشت همچون قیمه یا سبزی و آلو را مد نظر قرار دهند.همچنین توصیه می‌شود هنگام سحر برنج زیاد مصرف نشود و مصرف نان را همراه خورشت به ویژه از نوع سبوس‌دار مورد توجه قرار دهند.
مسعودی با اشاره به اینکه در انواع خورشت افراد بهتر است بر اساس اقلیم و منطقه مناسب خود گوشت مناسب را استفاده کنند، گفت: گوشت گوسفند، مرغ خانگی و بلدرچین مصرف آن در ماه مبارک رمضان توصیه می‌شود و بهتر است که از مصرف گوشت گاو و شتر به دلیل غلظت بالای آن خودداری شود چرا که سبب تشنه‌تر شدن فرد هنگام روز می‌شود.
وی با بیان اینکه مصرف ماهی هنگام سحر سبب بروز عطش در فرد می‌شود، گفت:‌ خوب جویدن غذا نیز کمک می‌کند به پیشگیری از گرسنگی همچنین می‌توان با خواب غیلوله یک ساعت قبل از اذان ظهر به رفع خستگی طول روز کمک کرد و این موضوع سبب می‌شود که فرد پس از مدتی بتواند سایر برنامه‌های روزانه را زمانی که روزه است، انجام دهد.

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۱۸ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۴:۴۸ ق.ظ

دیدگاه


9 × پنج =