پول نفت بر سفره‌های مردم

پول نفت بر سفره‌های مردم

گروه اقتصادی: بحث پرداخت یارانه نقدی به صورت لجام‌گسیخته و برخلاف موازین علم اقتصاد به اجرا درآمد.
یارانه در اقتصاد به این معناست که افرادی که از توانایی مالی بالایی برخوردار نیستند، توسط دولت و حاکمیت باید حمایت شوند؛ اما در کشور ما با یک شعار مبنی بر این‌که پول نفت بر سفره‌های مردم خواهد آمد، عملی شد. این در حالی بود که کسی این پرسش را مطرح نکرد مگر بر سر سفره مردم چه چیزی وجود دارد که ناشی از پول نفت نباشد؛ شکر، روغن، نان، گوشت و بسیاری مواد غذایی دیگر از خارج کشور و از طریق پول نفت تامین می شد بنابراین، این شعار از همان ابتدا هم اشتباه بود و در نهایت به کم ارزش شدن یک مساله واقعی منجر شد ولی متاسفانه این موضوع به دولت بعدی یعنی دولت یازدهم به ارث رسید و دولت هم در سالی که انتخابات در جریان است، بسیار ملاحظه گرانه اقدام می کند.
با این که در سال گذشته حذف یارانه پردرآمدها از طرف مجلس پیشنهاد و به صورت قانون درآمده بود، دولت تاکنون در مقابل چنین مساله مهمی اقدام نکرده و حتی خبری را که بتازگی از سوی یکی از خبرگزاری ها مبنی بر قطع یارانه تعدادی از دارندگان درآمدهای بالا منتشر شده بود، تکذیب کرده است.
در حالی که پرداخت یارانه ها عملا بودجه وزارت نفت را می بلعد و پولی برای اجرای طرح های پارس جنوبی باقی نمی گذارد و این وزارتخانه مجبور است برای پیشبرد اهداف خود به جای توسعه صنایع پالایشگاهی و صنعت پتروشیمی نفت خام بفروشد، در صورتی که اگر آنها را به فرآورده های نفتی تبدیل کند، طبیعتا مانند کشورهای حوزه خلیج فارس می تواند درآمد بالاتری از فروش نفت داشته باشد.
آنچه دولت انجام می دهد در تضاد با اقتصاد مقاومتی است. بنابراین دولت باید تعارف را کنار بگذارد و یارانه افراد با درآمد بالا را قطع کند و به آن کسانی که نیاز بیشتری به یارانه دارند و قدرت خریدشان از محل دریافت یارانه نسبت به گذشته به ۱۵ هزار تومان کاهش پیدا کرده، بتواند یارانه بیشتری پرداخت کند.
در عین حال باید توجه داشت پولی که از محل حذف یارانه ها به دست می آید مناسب تر است که در امر سرمایه گذاری به کار گرفته شود زیرا پرداخت یارانه بیش از حد بویژه به روستاییان که دارای خانوارهای پرجمعیت هستند، می تواند عوارض منفی به دنبال داشته باشد.
حذف یارانه پردرآمدها یک مطالبه عمومی است و دولت باید به این مطالبه جامه عمل بپوشاند.
در حالی که اخبار مختلفی مبنی بر حذف یارانه نقدی ۵ گروه »پزشکان«، »صاحبان صرافی‌ها«، »صاحبان خودروهای لوکس«، »اعضای هیات مدیره بانک ها« و »اعضای هیات مدیره شرکت های خصوصی« از لیست یارانه بگیران مطرح شده است، محمدباقر نوبخت سخنگوی هیات دولت روز گذشته خذف یارانه نقدی ۵۵ گروه مذکور را تکذیب کرد.
در حالی که ۵۰ ماه از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها سپری می شود همچنان مهم ترین موضوعی که در رابطه با این قانون از سوی کارشناسان اقتصادی مطرح می شود نحوه پرداخت یارانه نقدی به تمام متقاضیان است.
این در حالی است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۹۴ کل کشور تغییراتی را در هزینه‌های منابع قانون هدفمندی یارانه‌ها ایجاد کردند که بر اساس این تغییرات مقرر شد سقف منابع پرداختی یارانه نقدی به متقاضیان دریافت یارانه نقدی ۳۹ هزار میلیارد تومان باشد. بر همین اساس با توجه به ثابت ماندن رقم یارانه پرداختی(۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان) دولت برای تحقق رقم ۳۹ هزار میلیارد تومان و اجرای دقیق قانون باید یارانه نقدی حدود ۵/۵ میلیون نفر را قطع کند.
البته نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه ۴ معیار »شرایط اقلیمی«، »بعد خانوار«، »محل سکونت« و »میزان درآمد« را برای شناسایی افرادی که به یارانه نقدی نیاز ندارند به دولت پیشنهاد کردند.
این ۴ معیار در حالی در مجلس به دولت اعلام شد که طی روزهای اخیر اخبار مختلفی مبنی بر حذف یارانه نقدی ۵ گروه »پزشکان«، »صاحبان صرافی‌ها«، »صاحبان خودروهای لوکس«، »اعضای هیات مدیره بانک ها« و »اعضای هیات مدیره شرکت های خصوصی« مطرح شده است که محمدباقر نوبخت سخنگوی هیات دولت خذف یارانه نقدی ۵ گروه مذکور را تکذیب کرده است. البته نوبخت پیش از این از آغاز حذف یارانه نقدی افراد پردرآمد خبر داده بود.
این تکذیب در حالی صورت گرفته است که علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره اخباری که مبنی بر حذف پنج دهک پردرآمد از لیست یارانه بگیران منتشر شده است، اظهار کرد: مسئولیت شناسایی و حذف افراد پردرآمد بر عهده وزارت رفاه است و این فرآیند آغاز شده، اما تعداد حذف شدگان تا به حال قابل ملاحظه نیست.
وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به اینکه فرآیند حذف یارانه افراد پردرآمد شروع شده است، در عین حال گفت:‌ تعداد حذف شدگان از لیست یارانه بگیران قابل ملاحظه نیست.
در این شرایط که وزارت کار مسئو شناسایی دهک های پردرآمد است احد رستمی سرپرست اداره‌کل دفتر مطالعات رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ، با اشاره به اینکه کارگروه بررسی حذف یارانه اقشار پردرآمد با محوریت وزارت رفاه، جلسات نهایی خود را برگزار می‌کند، تاکید کرد: یارانه نقدی برخی افراد که میزان دارایی و درآمدشان مشخص بود، از ابتدای سال ۹۴ حذف شده است، اما به طور کلی پیشنهاد حذف تمام اقشار پردرآمد در یک فرمول کلی، معین خواهد شد.
وی همچنین تاکید کرد: از اردیبهشت‌ماه سعی داریم یارانه افراد قطعی‌شده را برای حذف به دولت پیشنهاد کنیم. در حال تکمیل بانک‌های اطلاعاتی خانوار با هماهنگی دیگر دستگاه‌ها هستیم که براساس این هماهنگی‌ها، فرمول دارایی خانوار که حدنصاب دریافت یارانه خواهد بود، معین می‌شود.
در مناطق و شهرهای مختلف میزان درآمد و دارایی متفاوت است که در نهایت جزئیات فرمول مورد مطالعه به طور مفصل اعلام خواهد شد.رسمتی تصریح کرد: به طور حتم حذف یارانه اقشار پردرآمد در دستورکار بوده و براساس الزام قانون، انجام خواهد شد.
علاوه بر این ایرج ندیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: حذف بخشی از یارانه بگیران پردرآمد اقدام شده ، دولت در حال حذف برخی دیگر از افراد است.وی تاکید کرد: همچنین ملاک دولت برای حذف یارانه بگیران، تنها درآمد افراد بوده و حذف یارانه بگیران براساس دهک، گروه، طبقه و یا صنف نیست. بر همین اساس قرار است افرادی که در طبقات مرفه درآمدی هستند به مرور از دریافت یارانه حذف شوند.
در حالی حاشیه های حذف یارانه نقدی همچنان ادامه دارد که از ابتدای اجرای قانون هدفمندی یارانه ها تا کنون ۵۰ ماه سپری می شود و رقمی در حدود ۱۷۲ هزار میلیارد تومان به عنوان یارانه نقدی به متقاضیان پرداخت شده است که خروجی چندانی برای اقتصاد کشور به همراه نداشته است.

نوشته شده توسط admin در چهارشنبه, ۰۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۴:۳۵ ق.ظ

دیدگاه


− سه = 4