صادرات مرغ آذربایجان غربی به روسیه

صادرات مرغ آذربایجان غربی به روسیه

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی: عدم توسعه سالن‌های سنتی، کمبود اعتبارات لازم برای نوسازی مراکز تولیدی همچنین عدم ثبات لازم در قیمت نهاده‌ها از مهم‌ترین مشکلات پیش‌ روی صنعت تولید مرغ آذربایجان غربی است.
در راستای ارتقای مراودات اقتصادی ایران با کشور روسیه به خصوص در عرصه تولیدات دامی و کشاورزی، کارشناسان کشور روسیه از پتانسیل های این استان در عرصه مرغداری و کشتارگاه های آن بازدید نموده اند که عملکرد یکی از کشتارگاه های مرغ استان مورد قبول کارشناسان روسی قرار گرفته که قرار است بزودی با امضای قرارداد فی مابین؛ صادرات مرغ به کشور روسیه آغاز شود.
در استان آذربایجان غربی روزانه ۲۰۰ تن مرغ تولید می شود و ۷۰ درصد این مرغ تولیدی معادل ۱۴۰ تن در روز در داخل استان مصرف می شود و مابقی آن به سایر استان ها صادر می شود که با امضای این قرارداد تجاری مرغ تولیدی استان علاوه بر داخل کشور به روسیه نیز صادر خواهد شد.
طبق آمار رسمی اداره کل دامپزشکی استان آذربایجان غربی از ۱۳ کشتارگاه مرغ استان تنها عملکرد کشتارگاه ارومیه به استانداردهای جهانی نزدیک است و بر طبق استانداردهای جهانی مرغ تولیدی واحدهای مرغداری باید از نظر وزن و کیفیت زیر ۴۰ روزه و عاری از هرگونه سموم دارویی بوده و وزن آنها نباید از ۱ کیلو و ۸۰۰ گرم بیشتر باشد در حالی که مرغ تولیدی ما بالای ۴۵ روزه بوده و وزن آنها به بالای ۳ تا ۳٫۵ کیلو گرم می رسد که به هیچ وجه مطابق استانداردهای جهانی نیست و این رویه باید تغییر یابد.
این در حالی است که آذربایجان غربی در زمینه تولید مرغ گوشتی جزو استان های صادر کننده است که به لحاظ بالا بودن بحث کیفیت، بازار خوبی را نیز در داخل کشور دارد. این استان در حال حاضر دارای ظرفیت تولید ۶۶ هزار تن گوشت مرغ است و ۱۲ کشتارگاه صنعتی نیز در استان فعال هستند. کارشناسان اقتصادی، صنعت مرغداری را از مهم‌ترین صنایع تولیدی بخش کشاورزی می دانند و معتقدند که با توجه به اهمیت این تولید در سبد غذایی مردم و با استفاده از تجربیات کارشناسان و به کارگیری یافته‌های علمی جدید، این صنعت حرکت رو به جلوی خود در سردترین ایام سال را در استان تداوم بخشیده و تجربه کرده است.
زنجیره تولید گوشت مرغ در استان آذربایجان غربی متشکل از ۵ بخش اصلی شامل ;کشتارگاه صنعتی طیور ، مزارع پرورشی مرغ گوشتی ، مزارع پرورشی اجداد و مادر گوشتی و کارخانجات جوجه کشی است.
ظرفیت مرکز پرورش و اصلاح نژاد مرغ بومی استان ، ۱۵ هزار قطعه مرغ مادر بومی است که سالانه از این مرکز ۲۵۰ هزار قطعه جوجه یکروزه تولید و بین مراکز بخش خصوصی توزیع می گردد.
این در حالی است که جمعیت مرغان بومی استان بیش از ۳ میلیون قطعه است و به عنوان یکی از منابع عمده تامین پروتئین خانواده های شهری و روستائی باید مسئولین امر اهتمام ویژه ای به توسعه بخش طیور استان داشته باشند.
این استان با داشتن ۶ واحد کارخانه جوجه کشی با ظرفیت تولیدی بیش از ۸۰ میلیون قطعه جوجه یکروزه گوشتی در سال ، ۱۲ واحد کشتارگاه صنعتی طیور به ظرفیت ۲۷ هزار قطعه در ساعت ، ۲۱ واحد کارخانه خوراک دام و طیور به ظرفیت اسمی ۸۶۹ هزار تن ، ۶۳۰ واحد مرغداری گوشتی با ظرفیت بیش از ۱۲ میلیون قطعه در دوره و همچنین ۶۶ واحد مرغ مادر گوشتی با ظرفیت بیش از ۹/۱ میلیون قطعه در دوره، جزو استانهای مطرح و شاخص در صنعت طیور در کشور است.
کارشناسان کشاورزی معتقدند که با تکمیل واحدهای مرغ اجداد موجود در سطح استان توان تولید جوجه یکروزه مادر گوشتی به بیش از ۷/۱ میلیون قطعه در سال می رسد و در این صورت علاوه بر تامین جوجه یکروزه مورد نیاز مرغداریهای مادر گوشتی استان، مازاد بر نیاز داخلی نیز به سایر استانهای کشور ارسال خواهد شد.ایجاد اشتغال از طریق پرورش مرغ بومی و صنایع وابسته ، افزایش تولید گوشت مرغ و تخم مرغ بومی ، خودکفایی خانوار روستایی ، حفظ ذخائر ژنتیکی و بهبود امنیت غذایی از جمله مهمترین اهداف برنامه اصلاح نژادی و پرورشی مرغان بومی در استان است.
از سوی دیگر طرح پرورش و تولید مرغ گوشتی بدون مصرف آنتی بیوتیک طرحی است که سازمان دامپزشکی کشور تدوین کرده و مقرر شده بعد از استان های خراسان، قزوین و فارس در آذربایجان غربی نیز اجرا شود.
طبق آمار اعلامی، در استان آذربایجان غربی روزانه ۱۵۰ تن گوشت مرغ در استان نیز تولید و در اختیار مردم قرار می گیرد. همچنین روزانه ۲۷ تن تخم مرغ نیز تولید و توزیع می شود. البته هیچ مشکلی از بابت تولید و تامین محصولات دامی در استان وجود ندارد.
این در حالی است که مسئولان و کارشناسان اقتصادی موضوع خودکفایی استان در تولید فرآورده های دامی و لبنی را تائید کرده اند و بر این باورند که این میزان گوشت مرغ و تخم مرغ جوابگوی نیاز استان است.
این در شرایطی است که مشکل عمده تولید کنندگان مرغ گوشتی در آذربایجان غربی تامین نهاده های طیور است و به همین دلیل و مشکل تامین نهاده ها، واحدهای مرغداری استان با تمام ظرفیت خود فعالیت نمی کنند و باید مسئولان امر نسبت به حل این مشکل چاره جویی کنند. چرا که علت افزایش قیمت مرغ در ماه های اخیر نیز، افزایش قیمت نهاده‌ها و تأثیر آن بر تولید اعلام شد که باید برای حل آن همت مسئولان امر جزم شود.
هرچند افزایش تولیدات گوشت سفید در سطح مرغداری‌های این منطقه بیانگر پویایی این صنعت است اما وجود چالش‌های این صنعت آن را به ریسک‌پذیرترین صنعت منطقه مبدل کرده است.تلاش بر این است با هدایت تولیدکنندگان به استفاده از دانش و فناوری‌های به‌روز، بخشی از مشکلات بهره‌برداران در میان مدت برطرف شود ولی عدم توسعه سالن‌های سنتی، کمبود اعتبارات لازم برای نوسازی مراکز تولیدی همچنین عدم ثبات لازم در قیمت نهاده‌ها را از مهم‌ترین مشکلات پیش‌ روی این صنعت در آذربایجان غربی است.

نوشته شده توسط admin در یکشنبه, ۲۵ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۵:۵۳ ق.ظ

دیدگاه


5 − چهار =