آموزش باید بتواند نیاز بازار کار آذربایجان غربی را بر طرف کند

آموزش باید بتواند نیاز بازار کار آذربایجان غربی را  بر طرف کند

مهدی قلی پور
– گروه اقتصادی: باید هدف سازمان فنی و حرفه ای یکپارچه سازی آموزش های مهارتی باشد تا خروجی موثر و اثر بخشی داشته باشد تا در قسمت های مختلف صنعتی، کشاورزی و خدمات؛ نیروی انسانی ماهر و متخصص تربیت شود.
نبود نظارت بر کیفیت آموزش های مهارتی در سطح استان آذربایجان غربی و عدم شناخت مناسب صنعت از سوی صاحبان صنایع مختلف استان موجب شکل‌گیری نوعی نا امیدی نسبت به آینده صنایع مختلف و عدم تعادل در توسعه و پیشرفت اقتصادی آذربایجان غربی شده است.
هزینه بالای برخی دوره های آموزشی نیز یک معضل اساسی است و مراکز آموزش فنی و حرفه ای به شکل کارگاهی فرصتی بسیار مناسب برای برگزاری دوره هایی است که ایجاد امکانات آموزشی مستقل برای آن صرفه اقتصادی نداشته و یا غیر ممکن است.
مراکز آموزش های فنی و حرفه ای باید هم پاسخگوی نیاز صنایع مختلف استان و هم تامین کننده نیروی ماهر برای سایر بخش ها باشند.
کارشناسان اقتصادی بر استاندارد سازی دوره های آموزشی در مراکز فنی و حرفه ای تاکید دارند و معتقدند که با توجه به استاندارد های موجود در سازمان فنی و حرفه ای، باید دستگاههای اجرایی مختلف دوره های خود را بر این اساس برنامه ریزی کنند.
بی گمان توسعه آذربایجان غربی با نیم نگاهی به ظرفیت های مستعد و پتانسیل های عظیم در حوزه های مختلف از جمله کشاورزی، معادن، صنعت و زمینه های سرمایه گذاری گوناگون، مستلزم به کارگیری و استفاده از ظرفیت همه تخصص‎ها و علوم مختلفی است که در شکل گیری و ساماندهی صنایع مطلوب نقش داشته و تعیین کننده ‌است و این مهم میسر نیست مگر با آموزش تخصصی صاحبان صنایع مختف در استان آذربایجان غربی که باید برنامه ریزی دقیقی نسبت به آن انجام و عملیاتی شود.
برای نیل به توسعه استان آذربایجان غربی و بازار یابی برای جوانان تحصیل کرده جویای کار و اشتغال در شرایط کنونی امر آموزش از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و باید بر اساس نیاز سنجی برنامه های مدون در سطح واحدهای صنعتی و غیر صنعتی برای آموزش واحدها ارائه شود. بدون شک بحث آموزش در سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی از اهمیت خاصی برخوردار است و پیشنهاد ایجاد یک تیم کارشناسی آموزشی با حضور کارشناسان واحدهای صنعتی و فنی و حرفه ای استان و سازمان صنعت و معدن و تجارت در راستای انجام نیازسنجی های آموزشی و تببین آموزش های مورد نیاز واحدهای صنعتی با برقراری ارتباط مستقیم با افراد ذی ربط این امر با عنوان طرح توسعه نهضت آموزش های مهارتی بسیار راهگشاست.
به نظر می رسد باید هدف سازمان فنی و حرفه ای یکپارچه سازی آموزش های مهارتی باشد تا خروجی موثر و اثر بخشی داشته باشد تا در قسمت های مختلف صنعتی، کشاورزی و خدمات نیروی انسانی ماهر و متخصص تربیت شود. بی گمان نیز رشد سرمایه گذاری با اتکا به نیروی جوان و حمایت از ایده و طرح های نخبگان میسر خواهد بود و برای برون رفت از تحریم ها و تهدید ها و تبدیل آنها به فرصت توسعه استان نیز در گرو حمایت از واحدهای تولیدی استان است.
این در حالی است که نقش واحد های صنعتی استان در اقتصاد مقاومتی به مثابه نقش بسیج در دوران دفاع مقدس است و لزوم توجه ویژه به مسایل و مشکلات واحدهای فعال با نیم نگاهی به نوسانات و وضعیت نرخ ارز و نقدینگی واحدها و همچنین اوضاع بازارهای هدف فروش، هر روز نمایان شده و همدلی مسئولان بخش های اقتصادی و تولیدی استان را می طلبد.
از سوی دیگر، به حرکت در آمدن چرخ های توسعه استان نیز در گرو تحقق اقتصاد مقاومتی است و برای استمرار ایستادگی در مقابل تحریم ها نیز باید عنایت خاصی به توسعه واحدهای صنعتی داشت. در چنین شرایط باید از تمام ظرفیت‌های موجود برای عملی شدن اقتصاد مقاومتی در آذربایجان غربی و بهره مندی از همه پتانسیل های واحدهای صنعتی بهره برد.
این در حالی است که طبق آمارهای رسمی، نزدیک به هزار واحد صنعتی در سراسر استان آذربایجان غربی مشغول به فعالیت هستند که طبق آمار تقریبا حدود ۷۰ درصد آنها راکد و یا نیمه فعال هستند. این واحدهای صنعتی در شهرستان های مختلف و در زمینه های گوناگون فعالیت اقتصادی می کنند. از سویی، یکی از مهمترین چالش‎ها و آسیب‎های جدی در مسیر توسعه این واحدها، عدم شناخت و درک صحیح از واقعیت‎های اطلاعات صنعتی روز دنیا و ابعاد مختلف ویژگی های پیشرفت های علمی دنیاست و باید این تغییرات در نگاه سیاسی و عمرانی و در تصمیم‌گیری‎ها و اقدامات مدیران و تصمیم گیران استان نیز لحاظ شود.
عدم شناخت مناسب صنعت از سوی صاحبان صنایع مختلف استان موجب شکل‌گیری نوعی نامیدی نسبت به آینده صنایع مختلف و عدم تعادل در توسعه و پیشرفت اقتصادی شده و در حقیقت آرام آرام رکود را در فضای توسعه اقتصادی استان حاکم می کند. چیزی که هر از چند گاهی در آمار و ارقام مسئولان اقتصادی در مورد تعداد واحدهای صنعتی راکد و نیمه فعال استان دیده می شود.
این در حالی است که اطلاع دقیق از وضعیت صنایع مختلف و تخصص صاحبان صنایع و واحدهای صنعتی دو مقوله بسیار مهم برای ادامه کار و فعالیت صنعتگران استان به حساب می آید.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که قبل از ورود به عرصه های اقتصادی بایستی اطلاع دقیق از زمینه کاری صنعت مورد فعالیت و بازار کار و سرمایه بدست آورده و همچنین نحوه بازار یابی و نیاز بازار هدف مورد مطالعه دقیق و برنامه ریزی افراد علاقه مند فعالیت در صنعت قرار گیرد.
مدیریت های اقتصادی استان نیز در این میان باید در سیاست گذاری ها و برنامه‌ریزی خود زمینه ها و اطلاعات کافی را برای صنعتگران خرد و کلان فراهم کنند. ضروری است برنامه ریزی های مطلوب و کارآمد در امکان بهره مندی صاحبان صنایع از علوم و امکانات جدید و روز دنیا از صنایع مرتبط فراهم شود چرا که خیلی از صنعتگران استان، زمان و امکان بهره مندی از آخرین تغییرات علوم و تکنولوژی روز دنیا را ندارند. چرا که برخی به دلیل عدم تخصص و نبود توان علمی نمی توانند از جدیدترین تئوری ها و تغییرات صنعت مورد فعالیت خود آگاهی داشته باشند. از سوی دیگر، پیچیدگی‎ها و پیشرفت های لحظه ای علوم و فنون مختلف در دهکده جهانی ارتباطات نیازمند بینش و دانشی همه جانبه است و آموزش صاحبان صنایع مختلف و صنعتگران واحدهای صنعتی مختلف استان را می طلبد.

نوشته شده توسط admin در پنجشنبه, ۱۸ دی ۱۳۹۳ ساعت ۶:۰۵ ق.ظ

دیدگاه


+ شش = 15