محمد علي خالق نژاد
گروه اجتماعي: توسعهي اقتصادي يک شهر؛روستا يا منطقه، تنها با احداث جاده و زيرساختهاي سخت آغاز نميشود، بلکه مقوله مهم توسعه در گروِ ايجاد بسترهاي منظم براي جريان يافتنِ ثروت و کالا است.
در اين ميان، مفهوم »روستابازار« به عنوان پل ارتباطي ميان توليدکننده و مصرفکننده، نقشي تعيينکننده در پويايي اقتصاد روستايي ايفا ميکند. اما در شهرستان تکاب، ما با يک خلأ بزرگ و دردناک روبرو هستيم:
" نبودِ بستري منظم براي عرضه محصولات روستايي."
روستا بازار و بازارچههاي محلي، فرصتهاي بينظيري براي توسعه اقتصاد روستايي و فروش مستقيم محصولات کشاورزي و صنايع دستي و حذف واسطه ها را براي عموم مردم فراهم ميکنند. با ايجاد روستا بازار ها، کشاورزان و توليدکنندگان محلي ميتوانند محصولات خود را بدون واسطه و با قيمت مناسب به دست مصرفکنندگان برسانند و در عين حال، مسير توزيع کالاها بهينه ميشود. همچنين مصرف کننده هم مي تواند نياز خودش را به طور مستقيم و با قيمت کمتر تهيه کند.
روستا بازار در ايران براي حمايت از توليدکنندگان روستايي ايجاد شده است تا محصولات کشاورزي، صنايع دستي و توليدات خانگي به شکل مستقيم و بدون واسطه به دست مصرفکنندگان برسد. که ?مع الاسف بايد گفت جاي آن در شهرستان تکاب خالي است !!!!?
اين شبکه توزيع محلي نه تنها فروش محصولات را براي کشاورزان آسانتر ميکند، بلکه با کاهش واسطهها، قيمتها براي خريداران منصفانهتر و مسير عرضه کالا بهينه ميگردد.
اين روزها مشاهدهي منظرهي عرضه محصولات و ميوهجات روستائيان يلقون آغاج وچند روستاي اطراف در پرتردد ترين نقطه شهر ( تقاطع خيابان امام خميني (ره ) وخيابان معلم روبروي بانک سپه تا سر خيابان انصار نه تنها يک چالش ترافيکي و بصري است، بلکه نشانهاي از يک بحران اقتصادي و اجتماعي مي باشد . روستاييانِ زحمتکشي که با دستهاي پينه بسته خود، خاک و ميوه ميآفرينند، اکنون ناچارند در ميان شلوغي، تجمع فروشندگان و خريداران و در پرتردد ترين نقطه شهر که جنب گلزار مطهر شهدا نيز مي باشد به عرضه محصولات توليدي خود که ماحصل يکسال زحمات طاقت فرسايشان مي باشد بپردازند. نگارنده سطور که هرروز شاهد تجمع روستاييان وخريداران مي باشد معتقداست که اين وضعيت دو آسيب بزرگ بَصَري به جامعه شهري وارد ميکند:
اول: آسيب به منظر شهري و شهرنشيني؛ که ايجاد ترافيک، آشفتگي بَصَري و منظرهاي نامناسب از شهر به شهروندان و مسافران ارائه ميدهد.
دوم و مهمتر: آسيب به کرامت و شأن ومنزلت انساني روستاييان زحمت کش؛ کساني که ستون فقرات امنيت غذايي ما بوده وهستند، امروز به دليل نبودِ زيرساختهاي مناسب، در شرايطي دسترنج زحمات خود را عرضه ميکنند که با منزلت و شأنِ تلاشِ آنها همخواني وسازگاري ندارد.
با توصيفاتي که ذکر آن رفت در شهرستان تکاب همانند ساير شهرها و بخشهاي استان آذربايجان غربي ومي توان گفت کل استانها ما نيازمند »روستابازار« هستيم؛ مکاني منظم، زيبا و اقتصادي که هم محصول روستاييان را به خوبي عرضه کند، هم رونق اقتصادي منطقه را افزايش دهد و هم زيباييهاي شهر تکاب را که شهري توريستي وگردشگر پذيرمي باشد حفظ نمايد. حال زمان آن فرا رسيده است که مسئولان وتصميم گيرندگان شهر اين ضرورتِ توسعهاي را که سالهاست در استانهاي ديگر راه اندازي شده از يک »خواسته ساده« به يک»برنامه اجرايي« تبديل کنند.


۸۰ میلیارد تومان برای روکش آسفالت جاده میاندوآب - سرچم اختصاص یافت
پهنه درياچه اروميه بيش از چهار برابر شده است
بازرگان نقشي کليدي در تجارت ايران و ترکيه دارد
نسخه مجلس براي حمايت از معيشت مردم از افزايش کالابرگ تا مهار تورم
روستابازار؛ حلقهي گمشده در زنجيرهي اقتصاد شهرستان تکاب
تاب آوري؛ انتقال بار مسئوليت به دوش جامعه
جشنوارهاي مثل انگور؛ براي درياچه اروميه
پرت ۲.۷درصدی گاز در آذربایجان غربی؛۲۲ هزار کیلومتر لولهگذاری انجام شد
حجم آب دریاچه ارومیه به ۲ میلیارد و ۶۷۰ میلیون مترمکعب رسید
سبد مدرسه زير سايه گراني والدين در دوراهي کيفيت و قيمت نوشتافزار
