گروه گزارش: بارگاه شمس پس از 20 سال انتظار به عنوان پايگاه ملي ميراث فرهنگي گشايش يافت.
به گزارش آراز آذربايجان ،قرنها از روزي که شمس در خوي زيست و نامش با اين شهر گره خورد ميگذرد، حالا بارگاه او پس از حدود دو دهه انتظار در خوي افتتاح شده است؛ شهري در »نوار گردشگري عرفان« قرار گرفته است و پيوند با قونيه، خرقان و بسطام و سهرورد را دنبال ميکند. خوي امروز در کنار قونيه، بهعنوان آرامگاه مولانا، ميزبان بارگاه شمس تبريزي است و اين ظرفيت ميتواند به مقصدي مهم براي شمسدوستان، علاقهمندان عرفان و دوستداران شعر و ادب تبديل شود.
گشايش بارگاه شمس تبريزي در خوي
پس از 20 سال انتظار بارگاه شمس تبريزي در خوي با حضور وزير ميراث فرهنگي، استاندار و مسئولان آذربايجان غربي به عنوان پايگاه ملي ميراث فرهنگي گشايش يافت. آيين گشايش بارگاه شمس تبريزي در شرايطي برگزار شد که پروژه احداث اين مجموعه سالها در انتظار تکميل بود. طرح بارگاه شمس از سالها پيش در خوي مطرح شده بود و در نهايت پس از طي مراحل مختلف اجرايي، امسال به مرحله بهرهبرداري رسيد. تبديل خوي به کانون زنده پژوهش و بازخواني ميراث عرفان ايراني رئيس جمهوري کشورمان افتتاح مجموعه فرهنگي و بارگاه شمس تبريزي را نمادي از آغاز فصلي تازه در پاسداشت و بازشناسي ميراث شمس و مولانا دانست.
رئيسجمهوري اسلامي ايران در پيامي به مناسبت افتتاح مجموعه فرهنگي و بارگاه شمس تبريزي در خوي، اين مجموعه را فراتر از يک بناي عمراني و آغاز فصلي تازه در پاسداشت و بازشناسي ميراث شمس و مولانا دانست و بر تبديل خوي به کانوني زنده براي پژوهش، گفتوگو و بازخواني ميراث عرفان ايراني تأکيد کرد.پزشکيان با بيان اينکه افتتاح مجموعه فرهنگي و بارگاه شمس تبريزي تنها گشايش يک بنا يا پايان يک پروژه عمراني نيست، تصريح کرد: اين رويداد آغاز فصلي تازه در پاسداشت و بازشناسي ميراث يکي از درخشانترين چهرههاي انديشه و عرفان ايراني است.
شمس تبريزي نماد انسجام ملي وزير ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي با اشاره به جايگاه شمس گفت: شمس تبريزي نماد انسجام ملي ايران است. سيدرضا صالحي اميري در آيين گشايش بارگاه شمس تبريزي در خوي با بيان اينکه دشمنان ملت ايران بايد بدانند اين ملت قابل شکست نيست، تصريح کرد: دشمنان ممکن است به مراکز صنعتي ما حمله کنند، اما اگر به فرهنگ و تمدن ايران نزديک شويد، قطعاً مغلوب خواهيد شد؛ چراکه فرهنگ و تمدن اين سرزمين ريشهدار و ماندگار است.وزير ميراث فرهنگي با اشاره به ظرفيتهاي تاريخي آذربايجان غربي گفت: مردم آذربايجان بايد به اين افتخار کنند که در سرزميني با تمدن بزرگ زندگي ميکنند و در هر نقطه از آن نشانهاي از يک ميراث تاريخي و فرهنگي ديده ميشود.
طراحي مسير گردشگري عرفاني
وزير ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي همچنين از طراحي مسير »گردشگري عرفاني« ايران از شاهرود و آرامگاه عارفاني همچون شيخ خرقاني و بايزيد بسطامي تا خوي و بارگاه شمس تبريزي خبر داد و گفت: کريدور فرهنگي و عرفاني خوي تا قونيه نيز در ادامه اين مسير طراحي شده است. صالحياميري همچنين افتتاح بارگاه شمس تبريزي در خوي را آغازي براي اجراي طرحهاي فرهنگي با محوريت عرفان دانست .
بايد قدر ميراث بهجامانده از گذشتگان را بدانيم
نماينده وليفقيه در آذربايجانغربي نيز در اين آيين بر ضرورت حفظ جزئيات ميراث علمي، فرهنگي و تاريخي گذشتگان تأکيد کرد و گفت: بايد شرايطي فراهم شود تا پژوهشگران بتوانند اين ميراث را مطالعه کنند و نسل جوان با انديشه و تفکر گذشتگان آشنا شود. حجتالاسلام والمسلمين سيدمهدي قريشي با اشاره به جايگاه شمس و مولانا افزود: براي شناخت شمس، شايد بهترين وسيله، شناخت مولانا و آثار او باشد؛ چراکه با شناخت مولانا و تأثيري که شمس بر او داشته است، زمينه شناخت شمس نيز فراهم ميشود.حجت الاسلام قريشي با اشاره به گشايش بارگاه شمس تبريزي گفت: اين بارگاه ميتواند مقدمهاي براي آشنايي بيشتر مردم با شمس و مولانا باشد و بايد قدر ميراث بهجامانده از گذشتگان را بدانيم.
شمس تبريزي ظرفيتي براي توسعه اقتصاد گردشگري
استاندار آذربايجان غربي گفت: افتتاح بارگاه شمس تبريزي به ظرفيت توسعه اقتصاد گردشگري منطقه تبديل شود.
رضارحماني نيز دراين آيين افزود: شمس چيزي را در مولانا بيدار کرد که طبق فرمايش علامه جعفري، تاثير شمس بر مولانا تحولي در جان اين شاعر والا بود.
وي با بيان اينکه شمس تبريزي از آذربايجان برخاسته و در آذربايجان آرام گرفت، ادامه داد: اين جغرافيا بخشي از جغرافياي فرهنگي است که با همراهي قونيه عامل پيوند عرفان در اين خطه از جهان است.
استاندار تاکيد کرد: اين بارگاه مي تواند به ظرفيت توسعه اقتصاد گردشگري منطقه تبديل شود و فرصت زيادي ايجاد کنذ.
رونمايي از تنديس شمس تبريزي در خوي تنديس شمس تبريزي نيز با حضور سيدرضا صالحياميري وزير ميراثفرهنگي، گردشگري و صنايعدستي، رضا رحماني استاندار آذربايجانغربي و جمعي از شخصيتهاي خارجي، ملي و استاني در يکي از ميادين اصلي شهر خوي رونمايي و اين ميدان نيز به نام شمس تبريزي نامگذاري شد.
اين تنديس جلوهاي تازه از حضور ميراث معنوي شمس در سيماي شهري خوي است که نام شمس تبريزي با تاريخ و هويت فرهنگي آن پيوندي ديرينه دارد و اکنون با توسعه زيرساختهاي فرهنگي و گردشگري مرتبط با اين شخصيت، گام ديگري براي معرفي اين ميراث ارزشمند برداشته ميشود.
در پايان بايد خاطرنشان شد افتتاح اين مجموعه در شرايط جنگ، تحريم و تهديد داراي معنايي فراتر از يک رويداد فرهنگي است هرچند دشمنان ايران ممکن است زيرساختها و زندگي مردم را هدف قرار دهند و با فشار و تحريم براي اين ملت دشواري بيافرينند، اما نميتوانند اراده ايرانيان را براي ساختن آينده، پاسداري از هويت و زنده نگهداشتن ميراث خود درهم بشکنند.
اما کافي نيست فقط يک بنا يا يک مزار را پيدا کرده و براي آن مراسم بگيريم. البته پيدا کردن، شناختن و معرفي مزار و آثار بزرگان بسيار مهم است و بايد انجام شود.
بايد به گذشته خودمان و به بزرگانمان توجه شود و هر طور که ميتوانيم اين ميراث را استخراج و معرفي کنيم. اما اصل مسئله اين است که براي تبديل آن به يک حرکت فرهنگي عميق؛ در کنار اينکه يک بناي توريستي ساخته شده و گردشگري فرهنگي انجام خواهد شد، بايد شناخت، تحقيق و کار فرهنگي جدي بر روي آثار مولانا و جايگاه شمس ادامه بايد.
اين مجموعه در زميني حدود هفت هزار مترمربع ساخته شده و در کنار گنبدخانه، فضاهاي فرهنگي و پژوهشي و کتابخانهاي با حدود هشت هزار جلد کتاب نيز براي آن پيشبيني شده است. خود بارگاه نيز در آستانه افتتاح رسمي، در 11 مهرماه امسال با شماره 34594 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.


اطلس جامع مدارس آذربايجانغربي تدوين مي شود
جواني جمعيت بايد به دغدغهاي ملي تبديل شود
گشايش بارگاه شمس تبريزي ظرفيتي براي گردشگري عرفاني
ايران هنوز جمعيت جوان بزرگي دارد اما ديگر جمعيت جوانشونده ندارد
بارگاه شمس تبریزی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد
وحدت مردم آذربايجان غربي مانع نفوذ دشمن شد
آغاز طرح خورشيديسازي 500 مدرسه در آذربايجانغربي
آذربايجان غربي آماده مقابله با پديده ال نينو است
عراقچي در آستانه برکناري
دليل غيبت آذربايجانغربي در ويترين برترينهاي کنکور 1405 چيست
