گروه فرهنگي:گردشگري سلامت نوعي از گردشگري است که با سلامتي پيوند خورده است و امروز بيش از هر زمان ديگري مورد توجه قرار گرفته است.
گردشگري سلامت بهعنوان يکي از صنايع در حال رشد در جهان، نقش مهمي در ارتقاي سطح سلامت جامعه و توسعه اقتصادي کشورهاي ايفا ميکند؛ اين نوع گردشگري نهتنها امکان دسترسي به خدمات درماني با کيفيت بالا و مقرونبهصرفه را فراهم ميسازد، بلکه با جذب شهروندان بينالمللي، قابل توجهي براي ايجاد کشورها ميکند.
ايران با داشتن زيرساختهاي پزشکي پيشرفته، متخصصان ماهر و هزينههاي رقابت درماني، به يکي از مقاصد جذاب گردشگري تبديل شده است؛ علاوهبر اين، موقعيت جغرافيايي مناسب و مناطق طبيعي با خاصيت درماني همچون چشمههاي آب گرم، موجب شده است که ايران مقصد خوبي براي اين گردشگري باشد.
از تپههاي گِلافشان تا جلبکدرماني؛ درمانهاي طبيعي حاصل از اقليم گسترده ايران
مرتضي خاکسار، کارشناس گردشگري اظهار ميکند: گردشگري سلامت، نوعي گردشگري ميان رشتهاي است که در حوزههايي همچون آبدرماني، نمکدرماني، جلبکدرماني و گِلدرماني بهويژه در جنوب ايران ميگنجد؛ در واقع بهدليل وجود آبها و معادن فراوان در ايران که برآمده از اقليم متنوع آن است؛ در درياچه اروميه، موجوداتي وجود دارند که غذاي نوعي ماهي هستند و جلبکها از آن تغذيه ميکنند؛ اينها خاصيت درماني ويژهاي دارند؛ حتي لجنهاي اين درياچه، يکي از مؤلفههاي درماني پوست و روماتيسم است.
وي ميافزايد: در جنوب استان هرمزگان، درياچهها و تپههاي گِلافشان وجود دارد که علاوهبر جاذبه گردشگري، براي دردهاي مفاصل، استخوان و زخمهاي پوستي مؤثر است، بهطور کلي نياز است که وزارت گردشگري توجه بيشتري به اين منابع داشته باشد تا يک آمايش گردشگري سلامت در شهرهاي داراي اين پتانسيل داشته باشيم، همچنين استفاده از تبليغات تلويزيوني و شناسنامه بارکددار ميتواند در معرفي و البته چگونگي حفاظت از آن مؤثر باشد.
گردشگري ورزش و پزشکي، بازوهاي قدرتمندي براي گردشگري سلامت
کارشناس گردشگري خاطرنشان ميکند: گردشگري سلامت تنها به منابع طبيعي محدود نميشود؛ در واقع مبحثي همچون گردشگري ورزش در بافتهاي طبيعي هم ميتواند قسمتي از گردشگري سلامت باشد؛ واليبال و فوتبالساحلي، صخرهنوردي، قايقراني و حتي جادههاي دوچرخهسواري، مثالهايي از اين مورد است که با ادغام طبيعت و سلامتي همراه است.
خاکسار عنوان ميکند: بايد گفت که گردشگري درمان و پزشکي، همواره با گردشگري سلامت عجين بوده است، براي مثال، افراد زيادي به بيمارستانهاي تخصصي ريه مراجعه ميکنند، اگر در کنار اين موضوع، تنفس در غارهاي نمکي همچون گرمسار و ورود غبار آنها به ريه، بسيار اثربخش خواهد بود؛ در اين موضوع، ايران ميتواند در سطح دنيا مطرح باشد.
وي با اشاره به شهرکهاي سلامت و افزايش جراحيهاي مربوط به زيبايي توسط افراد خارجي در ايران تصريح کرد: با وجود تحريمها، بايد به ديد اقتصادي و سودهاي ارزي همراه آن به اين رخداد نگاه کرد که البته اتفاق بدي هم نيست.
پزشکان حاذق و بيمارستانهاي فوق تخصصي؛ راهي براي دور زدن تحريم و ورود ارز به کشور با گردشگري سلامت
کارشناس گردشگري بيان ميکند: گراني دلار در ايران به راحتي ميتواند فرصت خوبي براي جذب گردشگر خارجي به ويژه در گردشگري سلامت باشد؛ علاوه بر اين، بيمارستانهاي تخصصي و با تجهيزات در کنار مهارت پزشکان حاذق ايراني، فقط براي جراحيهاي زيبايي نيستند، بلکه در درمان بيماريهاي متعدد، مطرح هستند و ورود ارزي دارند.
خاکسار ادامه ميدهد: وسعت و اقليم متنوع ايران، ميتواند برنامهريزي گردشگري سلامت را به هر منطقه و حتي شهرستانها و روستاهاي کوچک ببرد. در اين راستا، ادارات و مسئولان برنامهريزي شهري ميتوانند راه را براي سرمايهگذاران بخش خصوصي براي ساخت و تجهيز محلي مناسب باز کنند، سرعين مثالي براي اين موضوع است.
وي ميافزايد: سازمان جهاني گردشگري، نگاه ويژهاي به اين بحث دارد و استانداردهايي که تعيين کرده است که ميتواند در گردشگري سلامت ايران مورد استفاده قرار گيرد؛ وجود سايتهاي معرفي شناسنامهدار داراي بارکد جهاني که به عنوان سفر سبز يا سفر سلامت مطرح ميشود نيز به افزايش درآمد ناخالص ارزي منجر شود.
کارشناس گردشگري عنوان ميکند: کشورهاي زيادي منبع درآمدهاي ارزي خود را گردشگري قرار دادهاند، در حالي که هر استان ايران، ظرفيتهاي متنوع زيادي براي اين بحث دارد. اگر اکتشاف ناشناختههاي استاني در کشور بهخوبي انجام شود و در کنار آن، قوانين مرتبط ثبت شوند، اتفاقات خوبي خواهد افتاد.
گردشگري سلامت با ترکيب خدمات درماني پيشرفته و امکانات گردشگري، تأثيرات چندجانبهاي بر کيفيت زندگي مردم دارد؛ جنبه فردي، دسترسي به خدمات پزشکي باکيفيت و مقرونبهصرفه، زمان انتظار کوتاهتر براي درمان، و امکان بهرهمندي از محيطهاي طبيعي و آرامش بخش، سلامت جسمي و رواني بيماران را بهبود ميبخشد.
به گزارش آرازآذربايجان به نقل از ايمنا،در سطح اجتماعي، اين صنعت با ايجاد ساختمان در بخشهاي درماني، گردشگري و مهماننوازي، درآمدزايي و ارزآوري افزايش ميدهد که موجب ارتقاي زيرساختهاي بهداشتي و سلامتي جامعه ميشود و تبادل دانش پزشکي بين متخصصان بينالمللي نيز استانداردهاي درماني محلي را ارتقا ميدهد، البته در ايران ترکيبهاي طبيعي همچون چشمههاي آبمعدني و مراکز درماني، علاوهبر درمان، به کاهش استرس و بهبود کيفيت زندگي بيماران کمک ميکند.
.Arazazarbaiijan.farhangi@gmail.com