منطق قيمت بنزين ؛ منطق اداره کشور
منطق قيمت بنزين ؛ منطق اداره کشور
رضا غبيشاوي
گروه تحليل :منطق قيمت بنزين، همان منطقي است که اينترنت را فيلتر کرده اند و فيلترشکن ميفروشند. همان منطقي که صداوسيماي گران و کم مخاطب همچنان بودجه مي بلعد.
با همان منطقي که واردات خودرو را بسته ايم و اسير خودروسازان داخلي شده ايم. – مسعود پزشکيان رئيس جمهوري جديد سوال کرده "بنزين با کدام منطق، با اين قيمت عرضه مي شود؟" در جواب بايد گفت: با همان منطقي که هم اکنون کشور اداره مي شود.
با همان منطقي که اينترنت را فيلتر کرده اند و فيلترشکن ميفروشند. با همان منطقي که صداوسيماي گران و کم مخاطب همچنان بودجه مي بلعد. با همان منطقي که واردات خودرو را بسته ايم و اسير خودروسازان داخلي شده ايم.
پزشکيان با زيرسوال بردن قيمت بنزين و وضعيت تهيه و فروش آن در کشور گفته است:"هيچ منطقي وجود ندارد که بنزين را با دلار آزاد بخريم و با سوبسيد به مردم بفروشيم. هر انسان آگاه، هر انسان دانشمند و هر انسان دغدغهمندي، من تصور نميکنم اين نوع سياست و اين نوع نگاه را بپذيرد. هيچ منطقي وجود ندارد که ما بنزين را به قيمت دلار آزاد بخريم و به قيمت سوبسيد دار بفروشيم... حالا که بنزين را (به اين قيمت) بدهيم، جاي بحث است که (آيا واقعاً) ما بايد اين را بدهيم؟
علم اقتصاد، دانشمندان و تجربه بينالمللي اين حرف را از ما قبول ميکنند؟ کارشناسان ما بايد بلند شوند و نسبت به سياستهاي نادرستي که اجرا ميکنيم، اعتراض کنند. اما حالا کارشناسان و اقتصاددانان اعتراض نميکنند...من (به عنوان دولت) پول گندم، پول دارو و پول نهاده و حقوق بازنشسته ها را ندارم اما بنزين دلار 50 تومان را ميفروشم 10 تومان. کدام منطقي اين را از ما قبول ميکند که ما داريم اين کار را ميکنيم؟"
حال بايد گفت بنزين، نمونه ناتواني دوست داشتني دولت است. دولت فربه اي که در تمام امور عمومي و خصوصي مردم دخالت مي کند و از توليد مثل و لباس مردم تا بهشت و جهنم ملت، دستور و قانون مي تراشد اما از افزايش قيمت بنزين ناتوان است. اين ناتواني، دوست داشتني است چرا که اعترافي است در برابر قدرت مردم.
افزايش قيمت بنزين خطرناک است. از يک سو، به دليل پيش بيني واکنش شديد مردمي و تورم زايي نمي توان قيمت بنزين را افزايش داد و از سوي ديگر ، ادامه وضعيت فعلي به دليل فشار به بودجه کشور، قابل ادامه نيست.
ملت از اينکه دولت در اين چالش بنزيني به سر مي برد نه تنها ناراحت نيست بلکه شايد از آن استقبال هم مي کند. اينکه دولت در تنگنايي قرار گرفته که نه راه پس دارد و نه راه پيش... تا شايد اندکي هم وضعيت مردم را احساس کند. گويي ملت از اينکه دولت در يکي از بخش هاي عملکرد خود، گير افتاده (و به راستي هم گير افتاده) خوشحال است. چرا که نمي شود فقط ملت، گرفتار عملکرد دولت باشد.
بنزين، گرفتاري دولت در نتيجه عملکرد دولت است مثل همه گرفتاري هاي مردم در نتيجه عملکرد دولت. از گراني مسکن و اجاره ها تا تورم بالا و گراني مواد غذايي. از اينترنت کُند و فيلتر شده تا پول ملي بي ارزش شده . از گذرنامه کم اعتبار تا درهاي بسته در برابر مسافران ايراني.
همه اينها گرفتاريي هايي است که دولت براي ملت ساخته و حالا اشکالي ندارد اگر دولت هم در يک فقره بنزين گرفتار شود و در جستجوي منطق باشد. منطق بنزين، منطق اداره ايران است؛ با همه تناقض ها و تضادها.
گرفتاري بنزين ثمره رفتارهاي خارج از قاعده ايي است که در برخي حوزه ها ديده مي شود و ما را رکورددار رفتارهاي عجيب و غريب کرده است. از اينترنتي که فيلتر مي کنيم و صاحب بيشترين فيلترينگ در جهان هستيم تا بازار مکاره فيلترشکن ها. از خودرويي که مانع از واردات آن مي شويم تا حسرت مردم براي لذت رانندگي با خودروهاي روز جهان. از هواپيماهايي که زمين گير هستند تا فرودگاهي که واقعا "بين المللي" نيست.
دولت در ماجراي بنزين گرفتار شده مثل مردمي که خيلي وقت است گرفتار شده اند. گرفتار حقوقي که کفاف زندگي را نمي دهد گرفتار گشت ارشادي که فاجعه مي آفريند. گرفتار مسوولاني که بي درک از واقعيت، سخن مي گويند.
موضوع بنزين در ايران قطعه کوچک اما فوق العاده مهم از پازل وضعيت اقتصادي و غيراقتصادي ايران است. نمي توان بي تفاوت به کليت اقتصاد و اوضاع سياسي جامعه ايران، تنها بر يک قطعه از پازل، تمرکز داشت.
نمي توان پازل بزرگ رفتارها و عملکردهاي بي منطق را ناديده گرفت و تنها بر قطعه بي منطق قيمت بنزين نگاه کرد. به راستي تحريم ها عليه ايران منطقي است يا پرونده هسته اي که بيش از 20 سال ادامه دارد؟ راه حل بنزين چيست؟ راه حل بنزين را بايد در راه حل ايران نگاه کرد و راه حل ايران، در عادي سازي شرايط سياسي – اقتصادي است. حرکت به سمت تنش صفر و صفر تحريم . عادي سازي يعني جهت گيري کشور به سمت افزايش درآمد، افزايش توليد پول و ثروت و برنامه هايي که بايد منطقي باشند. از دل عادي سازي مي توان به سمت واقعي سازي شرايط اقتصادي ايران رفت.
به گزارش آراز اذربايجان به نقل از عصر ايران ،در نبود تحريم و افزايش درآمدهاي کشور و مردم، هم درآمدهاي کشور افزوده مي شود هم واردات خودرو آزاد مي شود هم مي توان به آزادسازي قيمت بنزين فکر کرد.
چرا واردات خودرو را مقابل افزايش کيفيت خودروي داخلي ميگذارند؟!
تاریخ:
1403/06/17 09:52 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 37 |
چاپ