گروه گزارش: ماکو در نوروز 1404 با افزايش چشمگير ورود گردشگران داخلي و خارجي، به يکي از مهمترين مقاصد گردشگري شمالغرب ايران تبديل شد. شهرستان ماکو به دليلي موقعيت جعرافيايي و برخورداري از طبيعتي بکر و آثار تاريخي ارزشمند، در سالهاي اخير به يکي از مقاصد پرطرفدار گردشگران داخلي و خارجي تبديل شده است و در ايام نوروز 1404 نيز اين شهرستان با پذيرايي از هزاران گردشگر، بار ديگر توانست جايگاه خود را بهعنوان يکي از قطبهاي گردشگري شمالغرب ايران تثبيت کند.
وجود طبيعتهاي بکر و چشمنواز در ماکو، يکي از عوامل اصلي جذب گردشگران در اين منطقه است از جمله اين جاذبهها ميتوان به چشمه زيباي ثريا، منطقه ييلاقي حاج سيد علي، دامنه سرسبز کوه سبد، دشتهاي وسيع تختهدوزي و چشماندازهاي خيرهکننده مناطق کوهستاني اشاره کرد.
اين طبيعت دستنخورده و زيبا، فضايي دلپذير براي تفريح، کوهنوردي، عکاسي و طبيعتگردي فراهم کرده که در ايام تعطيلات نوروز، بهويژه براي خانوادهها و علاقهمندان به سفرهاي آرامشبخش، بسيار جذاب است.
ميراث تاريخي غني، از معماري قاجاري تا کليساي جهاني
ماکو نهتنها با طبيعت بينظير خود، بلکه با مجموعهاي از آثار تاريخي ارزشمند، گردشگران زيادي را به خود جذب ميکند.
در اين شهرستان، بناهايي همچون کاخموزه باغچه جوق، عمارت کلاهفرنگي، قلعه قبان، گوردخمه سنگي فرهاد، حمام تاريخي ماکو، پل پنج چشمه، پل تاريخي قرهکورپي (پل سياه)، پل قلعه جوق و کوه قيه در ميان ديگر آثار، جلوهاي از هنر معماري و فرهنگ غني اين منطقه را به نمايش ميگذارند.
همچنين ساختمانهاي تاريخي نظير بيمارستان قديمي ارتش، کاخ عزتالله خان، مسجد حضرت ابوالفضل در پايين کلاهک سنگي، ساختمان بانک ملي قديم، شهرباني قديم و چندين عمارت ديگر که در حال مرمت هستند، ظرفيتهاي بالقوه گردشگري در آينده نزديک به شمار ميروند.
اما مهمترين و شناختهشدهترين اثر اين شهرستان، کليساي زور زور است که به ثبت جهاني رسيده و سالانه ميزبان هزاران گردشگر علاقهمند به تاريخ، مذهب و معماري است.
اين کليسا، بهعنوان نمادي از همزيستي اديان و ميراث چند فرهنگي ايران، جايگاه ويژهاي در نقشه گردشگري بينالمللي دارد.
خدماترساني گسترده و ايمني بالا در محورهاي مواصلاتي منطقه
محمدامين شاطويي، رئيس اداره راهداري و حمل و نقل جادهاي منطقه آزاد ماکو با اشاره به تردد بالا در ايام نوروز، گفت: طبق آمار ارسال شده محور قرهضياءالدين به مرگنلر که نخستين دروازه ورودي منطقه آزاد ماکو محسوب ميشود، حدود 95 هزار و 975 نفر وارد اين منطقه شده و 104 هزار و 865 نفر نيز از آن خارج شدهاند.
رئيس اداره راهداري و حمل و نقل جادهاي منطقه آزاد ماکو به اجراي پويش سراسري «نه به تصادفات، شش دانگ برانيم» در بازه 25 اسفند 1403 تا 15 فروردين 1404 اشاره کرد و گفت: در پنج نقطه از محور اصلي ماکو – خوي، اکيپهاي مشترک راهداري و پليسراه مستقر و خدمات متنوعي به مسافران ارائه دادند.
وي تصريح کرد: اين اکيپها بهصورت روزانه از ساعت هشت صبح تا 6 عصر، به مدت 10 ساعت خدمات ايمني، راهنمايي و امدادي را به مسافران نوروزي ارائه کردند. شاطويي بيان کرد: خوشبختانه در مدت اجراي اين طرح، هيچگونه فوتي در محورهاي مواصلاتي ماکو، شوط و پلدشت گزارش نشده و حوادث رخداده صرفاً منجر به مصدوميتهاي جزئي شدهاند. اين آمار، نشاندهنده نقش مثبت هماهنگي ميان دستگاهها در ارتقاي ايمني سفر است.
افزايش چشمگير بازديد از موزهها و جاذبههاي تاريخي
رضا حيدري، معاون گردشگري اداره کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي آذربايجان غربي نيز با اشاره به آمار بازديدکنندگان نوروزي، گفت: در نوروز امسال، تعداد بازديد از موزهها و جاذبههاي تاريخي استان، رشد 26 درصدي داشته است.
وي افزود: بر اساس آمار ثبتشده، بيش از 37 هزار نفر از آثار تاريخي مختلف استان بازديد کردهاند که در اين ميان، کاخموزه باغچه جوق ماکو سهم بسزايي داشته است.
معاون گردشگري اداره کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايعدستي آذربايجان غربي تصريح کرد: علاوه بر کاخ موزه باغچه جوق اماکن تاريخي و گردشگري ديگري هم در شهرستان ماکو مورد بازديد قرار ميگيرد که ميتوان از جمله آن به کليساي زور زور، يکي از پنج اثر ثبت جهاني شده آذربايجان غربي که در روستاي بارون ماکو قرار گرفته و يا خانه تيموري که اخيراً بازسازي شده است اشاره کرد. وي اظهار کرد: در ايام نوروز، برنامههاي فرهنگي و هنري متنوعي در اين مجموعه برگزار شد که نه تنها به جذابيتهاي گردشگري افزوده، بلکه بستري براي آشنايي بيشتر مردم با تاريخ و فرهنگ منطقه فراهم کرده است. وي ضمن ابراز تأسف گفت: اما مشکلاتي نيز در ايام نوروز در خصوص اماکن تاريخي رخ داد که از جمله آن ميتوان به آتشزدن پل تاريخي پنج چشمه و دهانه دخمه سنگي فرهاد توسط مسافران نوروزي اشاره کرد که جاي بسي تأسف و تأمل دارد.
مرز بازرگان، يکي از پرترددترين پايانههاي زميني کشور در نوروز
ايرج آزادي، مدير پايانه مرزي بازرگان، نيز با اشاره به رشد آمار تردد از اين پايانه در ايام نوروز گفت: از آغاز طرح نوروزي تا نيمه فروردين، بيش از 35 هزار و 515 نفر مسافر ايراني و خارجي از اين مرز عبور کردهاند همچنين در اين مدت، 156 دستگاه اتوبوس، وظيفه جابهجايي اين مسافران را بر عهده داشتهاند.
وي افزود: تسهيل روند ورود و خروج، همکاري ميان نهادهاي مختلف و ارتقاي خدماترساني، از جمله اقداماتي بوده که باعث افزايش رضايت مسافران در ايام تعطيلات نوروز شده است.
مدير پايانه مرزي بازرگان گفت: پايانه مرزي بازرگان با دارا بودن تجهيزات گمرکي پيشرفته و زيرساختهاي مناسب، به يکي از مهمترين مبادي ورودي و خروجي کشور، بهويژه در تعطيلات نوروز، تبديل شده است.
وي ادامه داد: سفرهاي زميني بين ايران، ترکيه و حتي برخي کشورهاي اروپايي از طريق اين مرز انجام ميشود و همين موضوع باعث افزايش اهميت استراتژيک اين پايانه در زمينه حمل و نقل و گردشگري شده است.
ماکو، آيندهاي روشن در گردشگري شمالغرب کشور
آنچه در نوروز 1404 در شهرستان ماکو رقم خورد، نمادي از همافزايي ميان طبيعت، تاريخ، مديريت کارآمد و خدماترساني هدفمند بود.
رشد چشمگير حضور گردشگران، افزايش آمار بازديد از اماکن تاريخي، تجاري و ارتقاي خدمات حملونقل و ايمني جادهاي، نشان از برنامهريزي دقيق و توجه مسئولان به ظرفيتهاي بينظير اين شهرستان دارد.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از اروم نيوز؛ با سرمايهگذاري مستمر در حوزه زيرساختها، گسترش گمرک بازرگان و گيتهاي ورودي و خروجي آن، مرمت آثار تاريخي و توسعه گردشگري پايدار، ساماندهي بازارچههاي مرزي، اهميت دادن مسئولان نسبت به کنترل و نگهداري از آثار تاريخي و اهميت به معرفي و شناساندن اين منطقه در فضاي مجازي، ماکو ميتواند در آيندهاي نزديک، به يکي از مقاصد اصلي گردشگري کشور و حتي منطقه تبديل شود. شهرستاني که هم تاريخ را روايت ميکند، هم طبيعت را به نمايش ميگذارد و هم با آغوش باز، از ميهمانان خود استقبال ميکند.