علت خجالتي بودن کودکان و راهکارهاي والدين در رفتار با آنها
علت خجالتي بودن کودکان و راهکارهاي والدين در رفتار با آنها
الهام قبادي
گروه خانواده و سلامت: يک روانشناس گفت: شناسايي علتهاي خجالت در کودکان و به کارگيري راهکارهاي مناسب توسط والدين ميتواند به بهبود وضعيت اجتماعي و رواني کودک کمک کند.
دکتر جميله زارعي روانشناس باليني سلامت گفت: خجالت يکي از ويژگيهاي معمول در دوران کودکي است که ممکن است به دليل عوامل مختلفي شکل بگيرد. درک علتهاي خجالت در کودکان و به کارگيري راهکارهاي مناسب توسط والدين ميتواند به بهبود وضعيت اجتماعي و رواني کودک کمک کند.
وي درباره علتهاي خجالتي بودن کودکان توضيح داد: از لحاظ ژنتيک و وراثت تحقيقات نشان ميدهد که ويژگيهاي شخصيتي، از جمله خجالت، ميتواند به ارث برسد. برخي از کودکان به طور طبيعي تمايل بيشتري به رفتارهاي خجالتي دارند. اين ويژگيها ميتوانند تحت تأثير ژنهاي خاصي که مسئول ويژگيهاي شخصيت هستند، قرار گيرند. همچنين تجارب اوليه کودک با ديگران نقش مهمي در شکلگيري شخصيت او دارند. کودکاني که در محيطهاي اجتماعي محدود يا ناامن بزرگ ميشوند، ممکن است بيشتر به خجالت متمايل شوند. اين تجارب ميتوانند شامل عدم تعامل مناسب با همسالان يا تجربههاي منفي در ارتباطات اجتماعي باشند.
زارعي افزود: سبکهاي تربيتي والدين يکي از دلايل محسوب ميشود چراکه شيوههاي تربيتي نيز ميتوانند بر خجالت کودک تأثير بگذارند. والديني که بيش از حد محافظهکار هستند و به کودک اجازه نميدهند که در موقعيتهاي اجتماعي مختلف قرار گيرد، ممکن است باعث افزايش خجالت در کودک شوند. همچنين، تنبيههاي مکرر و عدم حمايت عاطفي ميتوانند به احساس ناامني و خجالت در کودک منجر شوند.
زارعي پيرامون راهکارهاي والدين در رفتار با کودکان خجالتي تصريح کرد:تشويق به تعامل اجتماعي يکي از راههاي مؤثر براي کاهش خجالت کودک، تشويق او به مشارکت در فعاليتهاي اجتماعي و تعامل با ديگران است. والدين ميتوانند کودک را به شرکت در گروههاي بازي، کلاسهاي ورزشي يا فعاليتهاي جمعي تشويق کنند. اين تعاملات به کودک کمک ميکند تا مهارتهاي اجتماعي خود را تقويت کند و اعتماد به نفس بيشتري پيدا کند.
وي افزود: ايجاد محيط حمايتي يکي از راهکارهاست، فراهم کردن محيطي حمايتي و بدون قضاوت براي کودک، ميتواند به کاهش خجالت او کمک کند. والدين بايد به کودک نشان دهند که خطاها و ناکاميها طبيعي هستند و از او حمايت کنند. اين امر به کودک کمک ميکند تا احساس امنيت کند و از اشتباهات خود نترسد. همچنين مهم است که والدين انتظارات واقعبينانهاي از کودک داشته باشند. فشار بيش از حد براي عملکرد عالي در موقعيتهاي اجتماعي ميتواند به افزايش خجالت منجر شود. والدين بايد به کودک اجازه دهند که به تدريج و با آرامش در موقعيتهاي اجتماعي شرکت کند و از او انتظار نداشته باشند که فوراً به راحتي در اين موقعيتها قرار گيرد.
وي افزود: مدلسازي رفتارهاي اجتماعي يکي از راهکارهاي والدين محسوب ميشود که والدين ميتوانند با نشان دادن رفتارهاي اجتماعي مثبت و مؤثر خود، به کودک کمک کنند تا اين رفتارها را الگو قرار دهد. از طريق رفتارهاي مناسب در تعاملات اجتماعي، کودک ميتواند ياد بگيرد که چگونه به طور مؤثر با ديگران ارتباط برقرار کند و از خجالت خود کاسته شود.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان،زارعي روانشناس باليني سلامت خاطر نشان کرد:خجالت در کودکان ميتواند ناشي از عوامل ژنتيکي، تجربيات اوليه و سبکهاي تربيتي والدين باشد. والدين با تشويق تعاملات اجتماعي، ايجاد محيط حمايتي، مديريت انتظارات و مدلسازي رفتارهاي مثبت ميتوانند به کاهش خجالت در کودکان کمک کنند. در نهايت، درک و توجه به نيازهاي عاطفي کودک ميتواند به او در برقراري ارتباط مؤثر و افزايش اعتماد به نفس کمککند
تاریخ:
1403/06/07 09:34 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 37 |
چاپ