ARAZAZARBAIJAN

سکوت دولت در برابر بحران دارويي


سکوت دولت در برابر بحران دارويي

گروه اجتماعي: ارزش ريالي و قيمت محصولات دارويي افزايش و توان خريد مردم به‌ويژه خانواده‌هاي داراي بيمار يا افراد مبتلا به بيماري‌هاي مزمن کاهش يافته و به‌رغم اينکه هزينه‌هاي زندگي بالا رفته، درآمد قشرهاي ضعيف رشد چنداني نکرده، بنابراين بايد فکري اساسي براي اين بخش از جامعه کرد.


کمبود و گراني دارو هرچند در اظهارات مسئولان حوزه بهداشت و درمان به طور متناوب تکذيب مي‌شود اما وقتي نمايندگان مجلس هم لب به اعتراض مي‌گشايند، نشان از بروز مشکلات عديده در اين حوزه دارد.
هفته گذشته سلمان اسحاقي، نماينده مجلس، در گفت‌وگو با سهام‌نيوز از کمبود 500 قلم دارو در کشور خبر داد. او در بخش ديگري از سخنان خود به افزايش قيمت و ممنوعيت واردات برخي داروها اشاره کرد و گفت: «داروهاي توليد داخل که مشابه خارجي‌شان وارد نمي‌شود کيفيت مطلوبي ندارند.«
البته اين مساله را وقتي با توليدکنندگان و دست‌اندرکاران شرکت‌هاي دارويي در ميان مي‌گذاريم هيچ‌کدام کيفيت پايين داروهاي داخلي را تاييد نمي‌کنند و به اين بهانه که بايد سند رسمي در اين زمينه ارائه شود شانه از زير بار مسئوليت خالي مي‌کنند. روز گذشته اما يک بار ديگر مساله گراني دارو از جانب يکي ديگر از اعضاي کميسيون بهداشت و درمان مجلس مطرح شد.
کمبود و گراني دارو و بيماراني که درمان را ترک مي‌کنند
حسن حسن‌نتاج، عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس، با اشاره به افزايش قيمت دارو و کاهش قدرت خريد بيماران، خواستار ورود جدي‌تر دولت و بيمه‌ها براي حمايت از قشرهاي ضعيف جامعه شد و افزود: »اين اصلاً قابل قبول نيست که برخي از بيماران به دليل هزينه‌هاي بالاي درمان از مراجعه به پزشک باز بمانند يا از دريافت دارو منصرف شوند.«او با اشاره به افزايش قيمت دارو در ماه‌هاي اخيرگفت: »ارزش ريالي و قيمت محصولات دارويي افزايش و توان خريد مردم به‌ويژه خانواده‌هاي داراي بيمار يا افراد مبتلا به بيماري‌هاي مزمن کاهش يافته و به‌رغم اينکه هزينه‌هاي زندگي بالا رفته، درآمد قشرهاي ضعيف رشد چنداني نکرده، بنابراين بايد فکري اساسي براي اين بخش از جامعه کرد.«
حسن‌نتاج با يادآوري اينکه بيمه‌ها در کشورهاي پيشرفته از ارکان اصلي تامين سلامت عمومي محسوب مي‌شوند و بايد نقش جدي‌تري در اين زمينه در کشور ايفا کنند ادامه داد: «بيشتر بيمه‌ها در ايران دولتي يا وابسته به دولت هستند و اين نهاد بايد حمايت‌هايش را از بيمه‌ها افزايش دهد.»
کمبود و گراني دارو همچنان تکذيب مي‌شود
گزارش‌هاي ميداني از داروخانه‌هاي»هلال احمر«،»13 آبان«، »شهيد کاظمي‌نژاد« و ديگر داروخانه‌هايي که داروي بيماران خاص را ارائه مي‌کنند نشان مي‌دهد بسياري از بيماران در دسترسي به داروهاي مورد نياز خود دچار مشکل‌اند؛ به عنوان مثال کساني که براي دريافت داروي بيماران پيوند کليه به داروخانه‌ها مراجعه مي‌کنند با جواب منفي مسئولان داروخانه مبني بر ناموجود بودن اين دارو مواجه مي‌شوند.
حسين ميري، پدر يک بيمار پيوند کليه، دراين‌باره مي‌گويد: »يک ماه است به دنبال داروي مورد نياز فرزندم از اين داروخانه به آن داروخانه مي‌روم. مسئولان مي‌دانند که مشابه ايراني اين دارو کيفيت لازم را ندارد و پزشکان اصرار به مصرف داروي اصلي دارند اما هيچ‌کس پاسخگوي ما نيست. به هر داروخانه‌اي که مراجعه مي‌کنم مي‌گويند يک ماه است اين دارو توزيع نشده و سرگرداني ما همچنان ادامه دارد.«
او مي‌افزايد: »بيمار پيوند کليه اگر اين دارو را مصرف نکند، ممکن است بدنش پيوند را پس بزند. اين بي‌توجهي يعني بازي با جان بيماران. نکته دردناک ماجرا اينجاست که بيرون همين داروخانه دلالان دارو ايستاده‌اند و داروي مورد نياز ما را هم دارند! چطور ممکن است داروخانه دارو را نداشته باشد اما دلال اين دارو را با قيمتي گزاف به ما بفروشد؟»
داروي بيمار مبتلا به تومور مغزي از 30 ميليون تا 130 ميليون
فرشته کوهي، يکي ديگر از مراجعه‌کنندگان به داروخانه شهيد کاظمي، مي‌گويد: »مادر من به تومور مغزي مبتلاست؛ نمونه ايراني دارو 30 ميليون تومان قيمت دارد که بيمه آن را تحت پوشش قرار مي‌دهد اما اگر بخواهيم نمونه خارجي را تهيه کنيم بايد مابه‌التفاوت قيمت را خودمان پرداخت کنيم و اين يعني پرداخت ماهانه 100 ميليون تومان از جيب.«
او ادامه مي‌دهد: »نمونه خارجي اين دارو 130 ميليون تومان قيمت دارد و قطعاً خيلي از افراد قادر به پرداخت مابه‌التفاوت قيمت داروي خارجي نيستند و به‌اجبار از داروي ايراني استفاده مي‌کنند. اي کاش مسئولان که ورود داروهاي خارجي را به بهانه توليد داخل ممنوع مي‌کنند حداقل بر کيفيت داروي‌هاي ايراني نظارت کافي داشته باشند تا بيماران دچار مشکل نشوند.«
حضور دلالان در سايه داروخانه‌هاي رسمي
يکي از مواردي که از داروخانه‌هاي ارائه‌دهنده داروي بيماران خاص خودنمايي مي‌کرد حضور دلالان دارو در کنار اين داروخانه‌ها بود. افرادي که ايستاده بودند تا بيماران و کساني را که براي تهيه دارو به اين داروخانه‌ها مراجعه مي‌کردند و دست خالي باز مي‌گشتند، به خريد دارو از بازار آزاد تشويق کنند.
جالب اينجاست که آنها به‌خوبي مي‌دانستند چه دارويي در داروخانه نيست و چه افرادي در پي اين داروها هستند. يکي از آنها در پاسخ مبني بر اينکه چطور اطلاعات به دست مي‌آورند مي‌گويد: »ما هم راهکارهاي خودمان را داريم. فهميدن اينکه چه دارويي در داروخانه هست و چه دارويي نيست کار سختي به حساب نمي‌آيد. ما حتي از زمان توزيع برخي داروها نيز آگاهيم و اين کار ماست.«
او در پاسخ به سوالي درباره کيفيت داروهايي که به مردم عرضه مي‌کنند نيز توضيح مي‌دهد: »ما دارو را با ضمانت به خريدار مي‌دهيم. اينکه مي‌گويند داروهاي ما تاريخ‌مصرف گذشته است يا شرايط نگهداري مناسبي ندارد درست نيست.«
تکذيب کمبود دارو از سوي سازمان غذا و دارو
با اين تفاصيل اما روز گذشته روابط عمومي سازمان غذا و دارو در اطلاعيه‌اي کمبود و نبود داروي «راپاميون» را تکذيب کرد. البته مساله اينجاست دارويي که سازمان غذا و دارو ادعا مي‌کند هيچ کمبودي ندارد نمونه ايراني آن است در حالي که براي اينکه درمان روي بيماران پيوند کليه جواب بدهد، آنها بايد از نمونه خارجي اين دارو استفاده کنند.متاسفانه مسئولان وزارت بهداشت و درمان و سازمان غذا و دارو گويا اظهارات نمايندگان مجلس را هم باور ندارند و سعي مي‌کنند به هر نحوي شده مشکلات بي‌شمار حوزه دارو و درمان را تنها با تکذيب کردن اخبار حل‌وفصل کنند.
تلاش براي مصاحبه با مسئولان و دست‌اندرکاران به جايي نرسيد!
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از تجارت نيوز، خبرنگار ما بيش از يک هفته براي اينکه بتواند با مسئولان شرکت‌هاي دارويي و ديگر دست‌اندرکاران حوزه دارو تماس بگيرد و شرايط را از زبان آنها بررسي کند تلاش کرد اما متاسفانه هيچ پاسخي دريافت نکرد. حتي مدير يکي از شرکت‌هاي دارويي صراحتاً اعلام کرد درباره کمبود دارو و مشکلاتي که گريبان بيماران را گرفته هيچ اظهارنظري نمي‌کند.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/02/30 08:18 ق.ظ | دفعات بازدید: 741 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور