گروه خانواده و سلامت: يک استاد روانپزشکي با رد باورهاي سنتي و اشتباه درباره بيماريهاي رواني گفت: مراجعه به روانشناس يا روانپزشک نشانه عقلانيت و مسئوليتپذيري در قبال سلامت روان است، نه نشانه ديوانگي يا اختلال شديد.
با وجود پيشرفتهاي علمي و افزايش آگاهي عمومي، هنوز هم بسياري از مردم تصور ميکنند مراجعه به روانشناس يا روانپزشک، تنها مختص افراد»ديوانه« است. اما دکتر هادي خداپرست، استاد روانپزشکي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، اين ذهنيت را کاملاً نادرست ميداند و تأکيد ميکند: مراجعه به متخصص روان نشانه آگاهي و عقلانيت است، نه ضعف يا ناتواني.
زندگي شهري، استرسهاي شغلي، فشارهاي اقتصادي، اضطراب، وسواس فکري و افسردگي، تنها بخشي از بحرانهاي رواني رايج دنياي امروز است. دکتر خداپرست ميگويد: »گاهي اين مشکلات آنقدر پيچيده و عميق ميشوند که ديگر راهحلهاي فردي پاسخگو نيستند و فرد نيازمند کمک تخصصي است.«
در گذشته تصور ميشد تنها افراد با اختلالات شديد رواني به روانشناس مراجعه ميکنند، اما اکنون رواندرماني، ابزاري براي بهبود کيفيت زندگي، پيشگيري از بحرانهاي عاطفي و تقويت مهارتهاي ارتباطي است. خداپرست ميافزايد: »اصطلاحي به نام بيمار رواني در روانپزشکي وجود ندارد. ما از واژه اختلال استفاده ميکنيم، زيرا اين وضعيتها، ناهنجاريهايي قابل درمان هستند، نه برچسبهايي دائمي.«
ترسهاي ناپيدا؛ مانع مراجعه
خداپرست به يکي از اصليترين موانع مراجعه به روانپزشک اشاره ميکند: «ترس از قضاوت ديگران، ترس از برچسب خوردن، نگراني از لو رفتن مسائل شخصي، و حتي ترسهاي دروني درباره از دست دادن کنترل يا زندگي طبيعي.«وي اين ترسها را به دو دسته تقسيم ميکند: ترسهاي درونفردي مانند نگراني از مصرف دائمي دارو يا ازدستدادن عقل، و ترسهاي بينفردي مانند از دست دادن موقعيت اجتماعي يا روابط. او تأکيد ميکند که اين ترسها برخاسته از ناآگاهي و باورهاي غلط است.به گفته خداپرست، روانپزشکي شاخهاي از پزشکي است که با کارکردهاي مغزي و ذهني انسان سروکار دارد. روانشناسان نيز با تکيه بر روشهاي علمي بدون نياز به دارو، در کنار مشاوران، به درمان اختلالات يا بهبود کيفيت روان افراد کمک ميکنند.
او با اشاره به اينکه برخي تصور ميکنند روانشناسان ذهن مردم را ميخوانند يا وارد حريم خصوصي آنها ميشوند، توضيح داد: »اين نيز باوري اشتباه و بياساس است. روانشناسان و روانپزشکان هم انسانهايي عادي هستند که صرفاً با استفاده از دانش علميشان، به بهبود سلامت روان افراد کمک ميکنند.«
»خودم همه اينها را ميدانم« ادعايي رايج اما غلط دکتر خداپرست به باور رايج ديگري هم اشاره ميکند: »بسياري از افراد ميگويند من همه آنچه روانشناس ميگويد را ميدانم. اما علم روانشناسي، همانند ساير علوم، نيازمند آموزش رسمي، تجربه باليني و دانش تخصصي است. هيچکس صرفاً با خواندن يا شنيدن چند مطلب، نميتواند جاي روانپزشک يا مشاور را بگيرد.«
در نهايت، اين روانپزشک با تجربه بار ديگر بر ضرورت مراجعه علمي به متخصصان تأکيد کرد: »هر نوع اختلال رواني، از اضطراب گرفته تا افسردگي و وسواس، مثل ساير بيماريهاي جسمي قابل درمان است. اما فقط زماني که آن را باور کنيم، بپذيريم، و براي درمانش اقدام کنيم.«
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از فارس،بياييد سلامت روان را مثل سلامت جسمي جدي بگيريم. مراجعه به روانپزشک يا روانشناس، نشانه ديوانگي نيست؛ نشانه بلوغ فکري و احترام به خود است.