گروه گزارش: درختکاري به عنوان يک عمل ساده و در عين حال مؤثر نه تنها به زيبايي شهرها کمک ميکند بلکه تأثيرات عميقتري بر روي محيط زيست و جامعه دارد که در سالهاي اخير نيز با افزايش آگاهي عمومي درباره تغييرات اقليمي و ضرورت حفظ محيط زيست، فرهنگ درختکاري به يکي از اولويتهاي مهم در بسياري از کشورها تبديل شده است.
ميثم محمدي
گروه گزارش: درختکاري به عنوان يک عمل ساده و در عين حال مؤثر نه تنها به زيبايي شهرها کمک ميکند بلکه تأثيرات عميقتري بر روي محيط زيست و جامعه دارد که در سالهاي اخير نيز با افزايش آگاهي عمومي درباره تغييرات اقليمي و ضرورت حفظ محيط زيست، فرهنگ درختکاري به يکي از اولويتهاي مهم در بسياري از کشورها تبديل شده است. درختکاري به عنوان يک فعاليت اجتماعي ميتواند موجب تقويت روابط اجتماعي و همبستگي ميان اعضاي جامعه شود؛ اين فعاليت ميتواند به افزايش حس مسئوليتپذيري نسبت به محيط زيست و ارتقاء آگاهي عمومي درباره اهميت حفظ منابع طبيعي کمک کند.
از طرفي درختان به عنوان "رئوس اکسيژن" عمل ميکنند و با جذب دياکسيد کربن و توليد اکسيژن به توازن اکوسيستم کمک ميکنند و در اين ميان کاشت درختان به کاهش آلودگي هوا، حفظ تنوع زيستي و جلوگيري از فرسايش خاک کمک ميکند و البته درختان ميتوانند به عنوان محافظي در برابر بلاياي طبيعي مانند سيلابها و طوفانها عمل کنند.درختان به عنوان منابع طبيعي ميتوانند به توليد انرژيهاي تجديد پذير کمک کنند و اين در حالي است که چوب درختان يکي از منابع مهم انرژي تجديد پذير است که ميتواند به کاهش وابستگي به سوختهاي فسيلي کمک کند و با کاهش دما در مناطق شهري نياز به سيستمهاي سرمايشي را کاهش داده و مصرف انرژي را بهينهتر ميکنند.درختان با فرآيند فتوسنتز، دياکسيد کربن را جذب کرده و اکسيژن توليد ميکنند. اين فرآيند نه تنها براي بقاي موجودات زنده ضروري است بلکه به کاهش اثرات منفي تغييرات اقليمي نيز کمک ميکند.بر اساس تحقيقات، هر درخت بزرگ ميتواند سالانه حدود 22 کيلوگرم دياکسيد کربن را جذب کند و به همين ميزان اکسيژن توليد کند.
نقش مديريت شهري در درختکاري
از همين رو علاوه بر نقش درختان در زيبايي شهر به توليد اکسيژن نيز بايد تاکيد داشت تا شاهد افزايش درختکاري باشيم، حال مردم به صورت خودجوش آيا اجازه چنين کارهايي را در سطح شهر دارند که مسلما جواب منفي است اما مديريت شهري خود با تصميمات سازمان زيبا سازي اقداماتي در اين باره دارد.
مديريت شهري نقش مهمي در ترويج فرهنگ درختکاري ايفا ميکند و شهرداريها ميتوانند با برنامهريزي مناسب و تخصيص منابع لازم، فضاهاي سبز بيشتري را ايجاد کنند.
اين فضاها نه تنها به زيبايي شهرها کمک ميکنند بلکه موجب بهبود کيفيت زندگي شهروندان نيز ميشوند. ايجاد پارکها و باغها، استفاده از فضاي سبز در طراحي شهري و تشويق به مشارکت عمومي از جمله اقدامات مؤثر در اين زمينه هستند.
صداي مردم اروميه درباره لزوم درختکاري و سرانه سبز
در ادامه بررسي فرهنگ درختکاري و تأثيرات آن بر جامعه به سراغ مردم عادي شهر اروميه رفتيم تا نظرات و انتظارات آنها را در خصوص لزوم درختکاري و افزايش سرانه سبز شهر جويا شويم. در اين مصاحبهها، مردم خواستار توجه بيشتر مسئولان به فضاي سبز و زيباسازي محيط شهري هستند.مريم حضرتي ?? ساله و شغلش معلم است و با ابراز نگراني از وضعيت فضاي سبز اروميه گفت: ما به عنوان ساکنان اين شهر، نياز داريم که محيطي زيبا و سالم داشته باشيم.
درختکاري نه تنها به زيبايي شهر کمک ميکند بلکه به سلامت روان ما نيز مرتبط است.او افزود: من اميدوارم که مسئولان به اين موضوع توجه بيشتري داشته باشند و درختان زيبا و متنوعي در خيابانها و ميدانها بکارند.او بيان کرد: سرانه سبز در اروميه بسيار پايين است و ما بايد اين کمبود را جبران کنيم که البته اگر مسئولان برنامهريزي دقيقي براي افزايش فضاهاي سبز داشته باشند ميتوانيم به يک شهر زيباتر و سالمتر دست پيدا کنيم.
افزايش درختکاري روحيه شهر را پرانرژي تر ميکند
علي رجبي 42 ساله و کارمند يکي از ادارات دولتي و از ساکنان قديمي اروميه است که با اشاره به اهميت درختکاري ميگويد: درختان نه تنها باعث کاهش آلودگي هوا ميشوند بلکه به ما احساس آرامش ميدهند و من انتظار دارم که شهرداري طرحهاي خاصي براي کاشت درختان در مراکز شلوغ شهر داشته باشد و بايد درختان متنوعي از جمله چنار، بلوط و کاج در خيابانها بکارند تا زيبايي بيشتري به شهر ببخشند.
او ابا بيان اينکه ما بايد به نسلهاي آينده فکر کنيم افزود: اگر امروز به فکر کاشت درختان نباشيم فردا با مشکلات جديتري مواجه خواهيم شد بنابراين درخواست ما از مسئولان اين است که توجه بيشتري به سرانه سبز داشته باشند.
سارا ميرزايي 28 ساله و به عنوان يک دانشجوي محيط زيست، دغدغههاي خود را درباره وضعيت فضاي سبز اروميه اين چنين بيان کرد: من معتقدم که درختکاري بايد بخشي از برنامههاي آموزشي مدارس باشد و ما بايد از کودکي اهميت درختان و فضاي سبز را ياد بگيريم و همچنين مسئولان بايد اقدامات جدي براي افزايش سرانه سبز انجام دهند.او افزود: درختان ميتوانند به عنوان يک عنصر آموزشي نيز عمل کنند و اگر در خيابانها و ميدانها درختان مختلف بکارند ميتوانيم درباره آنها بيشتر ياد بگيريم و اين امر به فرهنگسازي کمک خواهد کرد.حسن صولتي 50 ساله و بازنشسته که سالهاست در اروميه زندگي ميکند و به يادآوري خاطراتش از گذشته پرداخت و گفت: زماني که من جوان بودم خيابانهاي شهر هنوز شکل نگرفته بود و اتفاقا خاکي بود ولي پر از درختان زيبا بود اما حالا اين وضعيت تغيير کرده است و من انتظار دارم که مسئولان براي احياي فضاي سبز اقدام کنند و درختاني را بکارند که نه تنها سايهسار باشند بلکه به زيبايي شهر نيز بيفزايند.
او تاکيد کرد: ما بايد يک فرهنگ درختکاري را ترويج کنيم و اين تنها وظيفه مسئولان نيست بلکه همه ما بايد در اين زمينه مشارکت کنيم اما بدون حمايت مسئولان، کار دشواري خواهد بود.
ليلا عليزاده 37 ساله به عنوان يک صاحب کسبوکار محلي بر تأثير فضاي سبز بر رونق اقتصادي تاکيد کرد و ميگويد: فضاي سبز باعث جذب گردشگر و مشتري ميشود و اگر خيابانها و ميدانهاي ما زيبا و سرسبز باشند مردم بيشتري به اينجا خواهند آمد و من اميدوارم که مسئولان به اين نکته توجه کنند و با کاشت درختان زيبا نه تنها محيط را دلپذيرتر کنند بلکه به رونق اقتصادي شهر نيز کمک نمايند.او افزود: درختکاري يک سرمايهگذاري بلندمدت است و اگر امروز براي کاشت درختان هزينه کنيم فردا سود آن را خواهيم ديد.
درختکاري عملي اجتماعي اما با اصول شهري
در نهايت، مردم اروميه با ابراز نگراني درباره وضعيت فضاي سبز شهر خواستار توجه بيشتر مسئولان به کاشت درختان و افزايش سرانه سبز هستند و آنها بر اين باورند که درختکاري نه تنها به زيبايي شهر کمک ميکند بلکه تأثيرات مثبت زيادي بر سلامت روان و محيط زيست دارد.انتظار ميرود که مسئولان با برنامهريزي مناسب و تخصيص منابع لازم اقداماتي جدي براي ترويج فرهنگ درختکاري و ايجاد فضايي سبزتر در اروميه انجام دهند.فرهنگ درختکاري نه تنها يک عمل ساده است بلکه يک حرکت اجتماعي گسترده براي حفظ محيط زيست و بهبود کيفيت زندگي انسانها محسوب ميشود.با ترويج اين فرهنگ و مشارکت فعال مردم ميتوانيم به آيندهاي پايدارتر و سالمتر دست يابيم و هر درختي که کاشته ميشود نه تنها نشانهاي از اميد براي نسلهاي آينده است بلکه يادآور مسئوليت ما نسبت به زمين و محيط زيست است.
به گفته رييس سازمان سيما منظر و فضاي سبز شهري شهرداري اروميه، هر هکتار درختکاري مقادير بسيار زيادي ريزگرد را از هواي محيط تصفيه ميکند و همچنين توسعه فضاي سبز باعث کاهش دما و تعديل آن ميشود.علي شايگان تاکيد ميکند که از نظر اجتماعي نيز فضاي سبز شهري محلي براي گذراندن اوقات فراغت شهروندان و محلي براي آرامش آنها است و در جوامع پيشرفته سرانه فضاي سبز يکي از شاخصهاي کيفيت زندگي است.وي با يادآوري اينکه سرانه فضاي سبز اروميه 11.8 مترمربع به ازاي هر شهروند است، خاطرنشان ميکند که برابر قانون هواي پاک و ابلاغ شهردار اروميه، طي سالهاي گذشته توسعه فضاي سبز در دستور کار قرار گرفته و در اين راستا هشت پارک احداث شده است.شايگان تاکيد ميکند که در تلاش هستيم تا سرانه فضاي سبز اروميه را طبق شاخصهاي قانون هواي پاک به 15 مترمربع به ازاي هر شهروند برسانيم.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از ايرنا، روز درختکاري يکي از روزهاي سال است که در آن مردم تشويق به کاشتن نهال ميشوند و اين روز معمولاً در روزهاي پاياني زمستان بوده و در ايران، 15 اسفندماه هر سال روز درختکاري نام گذاري شدهاست.