تنگناهاي سياسي و اقتصادي را رفع کنيد تا نخبگان به کشور برگردند
تنگناهاي سياسي و اقتصادي را رفع کنيد تا نخبگان به کشور برگردند
گروه جامعه: بخش زيادي از نيروهاي مهاجر با دلايل اقتصادي کشور را ترک ميکنند که عمدتا، افرادي هستند که در کشور، فرصت شغلي پولساز يا مطابق با نيازهاي درامدي خود را پيدا نميکنند. اين افراد نيز، تحصيلکرده (از فوق ليسانس تا دکترا) هستند، اما الزاما متخصص، در سطح بالا نيستند. همچنين گروهي هم افراد غير ماهر و نيروهاي سادهاي هستند که عمدتا نيمه ماهر و غيرمتخصص هستند و اتفاقا وظيفه مسئولان است که مانع از اين همه تلفاتي شوند که از طريق خروجهاي غيرقانوني به کشور وارد ميشود. بسياري از نيروهاي کشور در سايه عدم فرصتهاي شغلي مناسب يا عدم براورده شدن درخواستهاي مادي خود از کشور خارج ميشوند؛ بنابراين اميدوارم آقاي عارف، بخش مهمي از کار خود را روي اصلاح تنگناهاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي متمرکز کند. محمدرضا عارف، معاون اول رئيس جمهور در اظهاراتي نسبت به مهاجرت نخبگان ابراز نگراني کرده و گفته است که روش مهاجرت معکوس نخبگان بايد به طور جدي در دستورکار باشد نخبگان را به کشور بازگردانيم.
عارف در بخش ديگري از سخنان خود گفته است که نبايد در هايتک 30 نفر اول دنيا را که نگاه ميکنيم خيلي از آنها دانشجويان ما هستند که باعث تاسف است؛ بايد آنها را برگردانيم. همچنين بايد بطور جدي در اقتصاد ديجيتال پيش برويم و طبق برنامه هفتم توسعه بايد تا پايان برنامه، سهم آن از توليد ناخالص داخلي حداقل 10 درصد باشد.اين اظهارات معاون اول رئيس جمهور درباره نخبگان مهاجر، در شرايطي مطرح ميشود که بسياري از رتبههاي برتر کنکور سراسري و اقشار نخبه يا کارآزموده کشور، يا در حال مهاجرتند يا مهاجرت کرده اند. حسين سيمايي، وزير علوم کشور نيز، اخيرا درباره وضعيت مهاجرت نخبگان ابراز نگراني کرده و گفته است که ميل به مهاجرت نخبگان افزايش نگران کنندهاي پيدا کرده و به عکس ميل به بازگشت کاهشي شده است.با توجه به اين که معاون اول رئيس جمهور در کنار موضوع مهاجرت نخبگان به موضوع اقتصاد ديجيتال نيز پرداخته است، پرسشهايي مطرح است از جمله اين که با چه راهکاري قرار است مانع از مهاجرت نخبگان شويم و اساسا زيرساختهاي مورد نياز اين موضوع چه خواهد بود؟ مرتضي افقه، اقتصاددان و عضو هيئت علمي دانشگاه چمران ، به اين پرسشها پاسخ داده است:
همه جاي دنيا نيروي انساني را ثروت ميدانند
مرتضي افقه گفت: »در بسياري از کشورهاي دنيا، تلاش ميشود، کل کشور متکي به نيروهاي انساني خود باشد، يعني تنها ثروت يا محرک توسعهاي که اکنون براي رشد و پيشرفت کشورها وجود دارد، نيروهاي انساني، متخصص و نخبه هستند و ما بايد اين نيروها را ثروت تلقي کنيم. بسياري از کارشناسان به غلط متعقدند که ما، چون نفت و گاز داريم، نيازي به نيروهاي ديگر نداريم، اما حقيقت اين است که نفت و گاز و منابع طبيعي هم، وقتي تبديل به کالا ميشوند که نيروهاي انساني ما بتوانند اين مواد را به درستي استفاده کرده و بهترين بهره برداري را انجام دهند. نيروهاي انساني براي خدمت به رفاه کشور مورد استفاده قرار گيرند. آقاي عارف بايد اين موضوع را در حوزه نگرش و عمل جا بيندازد که مهمترين عامل پيشرفت کشور، نه نفت و گاز، بلکه نيروهاي انساني هستند. خروج سالانه بيش از 100هزار نيروي متخصص و نخبه از کشور بايد تبديل به يک موضوع حيثيتي براي کشور شود و هر يک نخبه که از کشور مهاجرت ميکند بايد تمامي حکمرانان را نگران کند تا براي بررسي دلايل خروج آنها بسيج شده و در راستاي رفع اين مشکلات، تلاش کنند.«
اميدوارم آقاي عارف با رفع تنگناها مانع از مهاجرت نخبگان شود
اين استاد دانشگاه در ادامه گفت: »به همين دليل است که ميگويم اي کاش، آقاي عارف در کنار بايدهايي که مطرح ميکنند و صحبتها درباره مهاجرت معکوس، فکري هم به حال اين موضوع داشته باشند که چه اقدامي انجام دهيم تا نيروهاي ما اصلا مهاجرت نکنند و در کشور بمانند. براي اين کار بايد ابتدا يک مطالعه ميداني دقيق درباره آنها که رفتند و آنهايي که هستند انجام دهيم تا ببينيم دلايل خروجشان چيست. شواهد نشان ميدهد بخش قابل توجهي از مشکلاتي که باعث رانده شدن نيروهاي انساني ميشود، فرهنگي و سياسي و حتي در پارهاي از موارد سخت گيريهاي مذهبي است. اگر قصد نگه داشتن جوانان، داخل کشور را داريم بايد سعي کنيم گشايش و بازنگريهايي در حوزههاي مسائلي از جمله؛ حجاب، اينترنت و مسائل ديگري ايجاد کنيم که تا کنون با شيوه ديگري با آنها برخورد ميشد. اين جوانان که اين همه زحمت ميکشند، تجربه کسب ميکنند، تحصيل ميکنند و به نيروهاي قدرتمندي تبديل ميشوند، در بسياري از موارد به کار گرفته نميشوند. يا در مناصبي که ميتوانند بهتر خدمت کنند، دعوت نميشوند يا در سيستم حکمراني و نظام مديريت کشور، به آنان توجه درستي نميشود.«
وي افزود: »بخش زيادي از نيروهاي مهاجر هم با دلايل اقتصادي کشور را ترک ميکنند که عمدتا، افرادي هستند که در کشور، فرصت شغلي پولساز يا مطابق با نيازهاي درامدي خود را پيدا نميکنند. اين افراد نيز، تحصيلکرده (از فوق ليسانس تا دکترا) هستند، اما الزاما متخصص، در سطح بالا نيستند. همچنين گروهي هم افراد غير ماهر و نيروهاي سادهاي هستند که عمدتا نيمه ماهر و غيرمتخصص هستند و اتفاقا وظيفه مسئولان است که مانع از اين همه تلفاتي شوند که از طريق خروجهاي غيرقانوني به کشور وارد ميشود. بسياري از نيروهاي کشور در سايه عدم فرصتهاي شغلي مناسب يا عدم براورده شدن درخواستهاي مادي خود از کشور خارج ميشوند؛ بنابراين اميدوارم آقاي عارف، بخش مهمي از کار خود را روي اصلاح تنگناهاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي متمرکز کند. بخشي از آن چه که به دولت مرتبط است به نظام استخدام و انتخاب نيروهايي بر ميگردد که بايد تلاش شود درگير تنگ نظريها و مداخلاتي نشود که در استخدام افراد شايسته، اختلال ايجاد ميکند. افراد شايسته در سايه چنين شرايطي يا در داخل کشور، منزوي ميشوند يا تشويق به مهاجرت خواهند شد.«
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از فرارو، اين اقتصاددان تاکيد کرد: »در حوزه اقتصاد ديجيتال هم، اتفاقا، بايد توجه کنيم در اين بخش هم متکي به افرادي هستيم که به عنوان نيروي انساني از کشور فراري ميدهيم. اگر قرار است اقتصاد کشور به تکنولوژيهاي پيشرفته مجهز شود و فعاليتهاي اقتصادي، تجارت و خدمات دولتمان پيشرفت کند، بايد نيروهاي انساني خود را حفظ کنيم. ما با همان پول نفت است که نيروهاي انساني را آموزش ميدهيم و بعد هم اجازه ميدهيم فوج فوج از کشور بروند. با خروج اين نيروها از کشور، بايد تصور يک اقتصاد ديجيتال را هم از ذهنمان خارج کنيم. پيش نياز توسعه اقتصاد ديجيتال اين است که بتوانيم با نيروهاي متخصص داخلي، اقتصادمان را توسعه دهيم. وقتي نيروهاي انساني را فراري دهيم، در نهايت ناچاريم که باز هم پول نفت را به شرکتهاي خارجي بدهيم تا سيستمهاي ديجيتال و اقتصاد ديجيتال را در کشور تاسيس کنند. نقش نيروهاي انساني بسيار فراتر از حد تصور است و بهتر است هرچه زودتر اين حقيقت را درک کنيم که بايد از درامدهاي نفتي فاصله بگيريم.«
تاریخ:
1403/06/26 09:42 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 37 |
چاپ