تصوير مهمترين ابزار براي اشاعه مفاهيم ديني است
تصوير مهمترين ابزار براي اشاعه مفاهيم ديني است
گروه فرهنگي:حسن غفاري گفت: تصوير مهمترين ابزار براي اشاعه مفاهيم ديني و اخلاقي با امتياز بيواسطه بودن و داشتن صداقت نسبت به هنرهاي ديگر است. عکس، ميراثي گرانبها با ظرفيت ايجاد و گسترش فضاي گفتوگو است.
عکاس با ثبت مصاديقي از درون فرهنگها، قلههايي را نمايان ميسازد که هرکدام ميتواند مشتاقانش را به سوي خود فراخواند. نيکوکاري تمدني از تمدنهاي بشري است که در تمامي ملل و با هر زبان و آييني ستودني و داراي تعاريف زيباي انساندوستانه است. مرکز فرهنگ نيکوکاري «خير ماندگار» با توجه به ظرفيت و توانايي عکس و عکاسي در کنار ساير فعاليتهاي خود درصدد است با برگزاري جشنواره ملي عکس نيکوکاري به پويايي، راهبري و گسترش هرچه بيشتر اين فرهنگ کمک کند. در اين راستا با حسن غفاري دبير اين جشنواره که اختتاميه آن در روزهاي پاياني شهريور امسال برگزار خواهد شد، گفتوگويي انجام داده ايم که در ادامه با آن همراه ميشويم. حسن غفاري؛ کارشناسي ارشد عکاسي از دانشگاه هنر است و در حوزه عکاسي مستند اجتماعي با گرايش مردمشناسي خارج از فضاهاي شهري (روستاها، ايلات و عشاير) عکاسي ميکند. وي عضو انجمن عکاسان مطبوعات ايران، انجمن عکاسان دوستدار ميراث فرهنگي و گردشگري، انجمن عکاسان بحران، همکار مجلات و خبرگزاريهاي حوزه ميراث فرهنگي و گردشگري، خبرگزاري ميراث فرهنگي، ميراث آريا و ماهنامه تخصصي دنياي تجارت گردشگري است. غفاري همچنين سابقه عکاسي در سينما و داوري جشنوارههاي مختلف را دارد و خود او، برگزيده جشنوارههاي متعدد خارجي و داخلي است.
ضمن خوشامد بابت حضورتان در خبرگزاري قرآن، در ابتداي بحث پيرامون اين موضوع توضيح دهيد چرا بايد جشنواره عکس نيکوکاري برگزار شود؟
مرکز فرهنگي »خير ماندگار« و بنياد راهبردي »آلا« برگزارکننده اين رويداد هستند. اين دو مرکز با اقدامات خود تلاش ميکنند فرهنگ نيکوکاري و وقف در جامعه اشاعه پيدا کند. يکي از ابزارهايي که از آن در تبليغ اين دو موضوع استفاده ميشود هنر است. بر همين مبنا جشنواره عکس نيکوکاري شکل گرفته است. باور بانيان جشنواره اين است فرهنگ وقف و نيکوکاري علاوه بر اينکه ميتواند بسياري از مشکلات جامعه را برطرف کند قادر است جوي را در جامعه ايجاد کند که به واسطه آن جلوي بسياري از معضلات گرفته شود. »نيکوکاري در جامعه ايراني« موضوع جشنواره است و بر اساس شعار »هر ايراني يک خير ماندگار« فعاليت ميکند. در جشنواره عکس تمامي ژانرهاي عکاسي مورد نظر است و موضوع نيز براي کار کردن آزاد است زيرا معتقديم نگاه به فرهنگ نيکوکاري، تنها يک حوزه را در برنميگيرد و ميتواند در تمامي عرصهها کارکرد خود را داشته باشد. مدرسهسازي، اهداي عضو، وقف، فعاليتهاي جهادي، امدادرساني، همياري در بحران طبيعي و... قادرند موضوع اين اتفاق هنري باشد حتي حياتوحش هم بخشي از اين جشنواره را شکل ميدهد. چراکه فعاليتهاي که باعث شود زيستگاه انسانها و تمامي مخلوقات خداوند شکل بهتري به خود گيرد اقدامي در جهت ترويج فرهنگ نيکوکاري است. عکسهاي گرفتهشده حاصل تلاش هنرمنداني است که در 10 سال گذشته در جغرافياي ايران عکس با محور نيکوکاري گرفتهاند.
برخيها معتقدند سينما تأثيرگذارترين زبان براي اشاعه مفاهيم اخلاقي و ديني است. آيا عکس نيز ظرفيتهاي لازم را دارد تا چنين کارکردي داشته باشد؟
تصوير مهمترين ابزار براي اشاعه مفاهيم ديني و اخلاقي است. بخشي از تصوير سينماست و بخشي ديگر عکس است البته بايد توجه داشت سينما خود عکس است چون از مجموعه عکسهايي که گرفته ميشود، فيلم خلق ميشود. عکس يک امتياز ويژه نسبت به سينما دارد؛ آن هم، صادق و بيواسطه بودن آن است. در عکس، عرضه مستقيم صورت ميگيرد. عکس را در هر وضعيت و حالي ميتوان منتشر کرد و ديد. اين امتيازي است که در ديگر اشکال هنر موجود نيست براي همين ظرفيت آن را با ديگر بخشها نميتوان مقايسه کرد. عکس همچنين برشي کوتاه از يک زمان در يک مکان است. در هنر عکاسي ممکن است برخي فريبها هم وجود داشته باشد اما آنها تکنيکي از عکاسي است که ربطي به صداقت عکس ندارد. براي نمونه وقتي عکسي سياهوسفيد را ميبينيم به اين معني نيست که دنيايي که در آن عکاسي انجام شده، رنگي نيست بلکه تنها تکنيکي از عکاسي است. اين موضوع را در خصوص کارهاي فتوشاپ هم ميتوان در نظر گرفت.
با ورود ديجيتال به حوزه عکاسي، دنياي عظيمي از امکانات در اختيار عکاس قرارگرفته است. آيا شرايط موجود باعث شده عکاسي آنالوگ کنار گذاشته شود؟
ما در عصر ديجيتال هستيم وهمه به نوعي از امکانات ديجيتال بهره ميبريم. البته تا چندي ديگر از فضاي ديجيتال نيز خارج شده و وارد دنياي هوش مصنوعي ميشويم. ديجيتال براي خود؛ سادگي، سرعت، کيفيت و تنوع خلاقيت را به همراه دارد. در حقيقت ميتوان گفت ديجيتال زمان عمر را زيادتر کرده است زيرا در عکاسي آنالوگ چندين روز زمان لازم بود تا عکسي ديده شود اما امروز عکسي گرفته ميشود در همان لحظه ديده و به دنيا مخابره ميشود. در حقيقت زمان صرفهجويي شده و عکاس قادر است کارهاي ديگري انجام دهد. در عکاسي ديجيتال خيلي از اتفاقات عمومي شدند. براي مثال درگذشته ممکن بود در هر خانوادهاي تنها يک نفر عکاسي کنند ولي امروز با بودن موبايل هر فردي عکاسي را انجام ميدهد. درگذشته عکاسي جز گرانترين هنرهاي دنيا بود چون از خريد نگاتيو گرفته تا مراحل ظهور، هزينههايي بر عکاس تحميل ميشد اما تمام اين هزينهها ديگر از بين رفته است.
جشنواره عکس نيکوکاري چه سياستي بينديشد تا رويدادي متفاوت با ديگر جشنوارههايي باشد که نگاهي مناسبتي به موضوعات دارند؟
متأسفانه بسياري از رويدادهاي عکاسي با اعلام يک فراخوان آغاز، با جمعآوري آثار ادامه مييابند و با داوري و اهداي جوايز تمام ميشوند. اما درنهايت مشخص نميشود براي عکسهايي که انتخاب شدند چه سرنوشتي به وجود آمده است و آيا اين عکسها تأثيرگذاري داشتهاند يا خير. خيلي از اين جشنوارهها صرفاً عکسها را روي ديوار قرار ميدهند و علاقهمندان هم اين آثار را ميبينند؛ يعني آثار در جامعه جاري نميشود اما هنگامي يک مسابقه عکس کاربردي، مفيد واقع ميشود که آثار برگزيده در تلويزيون يا فضاهاي جمعي و عمومي مانند معابر عمومي، سالنهاي سينما و حتي بيلبوردهاي سطح شهر يا در فضاي مجازي به نمايش درآيد و ديده شود؛ به نحوي که هم مردم و هم جامعهشناسان و مفسران بتوانند آنها را مشاهده کنند. سپس بايد شرايطي فراهم آيد تا اين عکسها به مراکز آموزشي نظير مدارس و دانشگاهها راه پيدا کند زيرا عکس يک رسانه عمومي، فرهنگساز و اثرگذار است.
در انتها، پيرامون جشنواره عکس نيکوکاري هر سخن ناگفتهاي باقيمانده بيان کنيد.
ابتدا جا دارد از خبرگزاري قرآن، بابت حمايت که از اين رويداد داشته کمال تشکر را داشته باشم. دوم از همه افرادي که با موضوع نيکوکاري عکاسي کردهاند تقاضا داريم عکسهاي خود را در پايگاه جشنواره عکس نيکوکاري بارگذاري کنند. از انجمنهاي فرهنگي و هنري ميخواهيم در اين رويداد شريک شوند. در اين رابطه کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان همکاري خوبي با جشنواره داشته است.
به گزارش آرازآذربايجان به نقل از ايکنا، در اين رويداد بخشي براي معلولان در نظر گرفته شد تا امکان رقابت براي آنها هم فراهم باشد.
Azarbaiijan.farhangi@gmail.com
تاریخ:
1403/06/07 09:36 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 33 |
چاپ