گروه گزارش: آجيل و خشکبار از جمله اقلام غذايي هستند که در فرهنگ ايراني به ويژه در مناسبتهاي خاص، مانند عيد نوروز، جايگاه ويژهاي دارند.
اين محصولات نه تنها به عنوان تنقلات خوشمزه مصرف ميشوند بلکه به دليل خواص غذايي ارزشمندشان شناخته شدهاند و آجيلها شامل مغزهاي مختلفي همچون بادام، گردو، پسته و فندق هستند که هر کدام به نوبه خود داراي ويتامينها، مواد معدني و چربيهاي سالم هستند، اما با اين حال يکي از چالشهاي اصلي مصرف آجيل، قيمت بالاي آنها در بازار است.
قيمت آجيل و خشکبار به عوامل مختلفي بستگي دارد و شرايط آب و هوايي، ميزان توليد سالانه هزينههاي حمل و نقل و عرضه و تقاضا همگي بر قيمت اين محصولات تاثيرگذار هستند و به عنوان مثال خشکسالي يا بارشهاي غير منظم ميتواند منجر به کاهش توليد و در نتيجه افزايش قيمت آجيل شود، همچنين در ايام نزديک به عيد، تقاضا براي اين اقلام به شدت افزايش مييابد و اين موضوع ميتواند باعث افزايش قيمتها شود.
آجيلها معمولاً از توليدات داخلي کشورها هستند و ايران يکي از بزرگترين توليدکنندگان آجيل و خشکبار در جهان به شمار ميرود و با اين حال افزايش قيمت آجيل به دلايل مختلفي مرتبط است، يکي از اين دلايل افزايش هزينههاي توليد است و عواملي مانند افزايش قيمت نهادههاي کشاورزي، دستمزد کارگران و هزينههاي انرژي ميتوانند به طور مستقيم بر قيمت نهايي آجيل تاثير بگذارند و همچنين فرآيند بسته بندي و توزيع آجيل نيز هزينه بر است و اين موضوع بر قيمت نهايي آن تاثير ميگذارد.
از ديگر دلايل افزايش قيمت آجيل و خشکبار محدوديتهاي صادراتي و وارداتي است در برخي موارد وضعيت اقتصادي و نوسانات نرخ ارز ميتواند بر روي قيمت آجيل تاثيرگذار باشد و به عنوان مثال افزايش نرخ ارز ميتواند هزينههاي واردات مواد اوليه و تجهيزات باغداري را بالا ببرد و در نتيجه بر قيمت نهايي آجيل تاثير بگذارد و همچنين تقاضاي بالا در بازارهاي خارجي نيز ميتواند به افزايش قيمتها در داخل کشور منجر شود.آجيل علاوه بر طعم دلپذير فوايد بسياري براي سلامتي دارد و مغزها سرشار از آنتياکسيدانها، پروتئينها و فيبر هستند و ميتوانند به بهبود سلامت قلب، کنترل قند خون و کاهش وزن کمک کنند و مصرف متعادل آجيل ميتواند به عنوان يک روش طبيعي براي تقويت سيستم ايمني بدن در برابر بيماريها عمل کند و با اين حال به دليل قيمت بالا بسياري از خانوادهها ممکن است نتوانند به راحتي به اين منابع غذايي دسترسي داشته باشند.
افزايش 80 درصدي قيمت پسته در اثر نوسانات ارزي
امير طنابي ساعي رئيس اتحاديه فروشندگان آجيل و خشکبار آذربايجان غربي اظهار داشت: در سالهاي اخير قيمت برخي اقلام آجيل در بازارهاي ايران به ويژه پسته، به طرز چشمگيري افزايش يافته است و اين افزايش قيمت به حدود 80درصد رسيده و به طور خاص به عواملي، چون تغييرات اقتصادي و اقليمي مرتبط است، به عنوان مثال نوسانات بازار ارز و تأثير آن بر هزينههاي توليد و واردات نقش مهمي در اين افزايش قيمت بازي ميکند.
وي افزود: علاوه بر نوسانات ارزي عوامل اقليمي نيز تأثير گذارند و خشکساليها و تغييرات آب و هوايي موجب کاهش توليد پسته و ساير اقلام آجيل شده و در نتيجه عرضه اين محصولات به بازار کاهش يافته است و اين مسئله نه تنها باعث افزايش قيمتها ميشود بلکه تأمين نياز بازار را نيز دشوارتر ميکند.
طنابي ساعي گفت: اين وضعيت ميتواند تأثيرات جدي بر رفتار خريد مردم داشته باشد و با افزايش قيمتها، خانوادهها ممکن است تصميم بگيرند که خريد آجيل را کاهش دهند يا به سمت خريد اقلام ارزانتر سوق پيدا کنند و اين تغيير در الگوي خريد ميتواند به کاهش تقاضا براي محصولات گرانقيمتتر منجر شود و در نتيجه بازار آجيل با چالشهاي جديدي مواجه شود.
رئيس اتحاديه فروشندگان آجيل و خشکبار آذربايجان غربي خاطر نشان کرد: علاوه بر اين افزايش قيمت آجيل ميتواند به تغيير در استراتژيهاي فروش و بازاريابي شرکتها نيز منجر شود و فروشندگان و توليدکنندگان بايد به دنبال راههاي جديدي براي جذب مشتريان باشند و در عين حال کيفيت محصولات خود را حفظ کنند و اين چالشها نياز به نوآوري و خلاقيت در بازار را افزايش ميدهد.
وي افزود: وضعيت کنوني بازار آجيل و افزايش قيمتها نيازمند توجه بيشتري از سوي دولت و نهادهاي مرتبط است و سياستگذاريهاي مناسب ميتواند به کنترل نوسانات قيمت و حفظ تعادل در بازار کمک کند در غير اين صورت اين تغييرات ميتواند عواقب منفي براي توليدکنندگان و مصرفکنندگان به همراه داشته باشد.
صداي شهروندان در بحران قيمتها
رضا مسعودي شهروند اروميهاي ، اظهار داشت: از وضعيت بازار آجيل به شدت ناراضيام هر ساله با نزديک شدن به فصلهاي خاص انتظار داريم که قيمت آجيل نسبت به سالهاي گذشته تغيير چنداني نکند، اما امسال شاهد افزايش قيمتهاي نجومي به خصوص در مورد پسته و بادام بوديم و اين افزايش قيمت نه تنها براي ما که به دنبال خريد آجيل براي مراسم و مناسبتها هستيم، بلکه براي کل جامعه يک مسئله جدي و نگرانکننده است.
وي افزود: به عنوان يک شهروند نميتوانم بفهمم که چرا قيمتها اينقدر بالا رفته است وقتي به بازار ميروم و قيمتها را ميبينم احساس ميکنم که هيچ چيز در دسترس نيست و پستهاي که سال گذشته با قيمت معقولي ميخريديم امسال به حدي گران شده که ديگر نميتوانيم به راحتي آن را تهيه کنيم اين فقط يک مشکل اقتصادي نيست بلکه يک بحران اجتماعي است که بر زندگي روزمره مردم تأثير ميگذارد.
مسعودي گفت: نوسانات ارزي و عوامل اقليمي به عنوان دلايل اصلي اين افزايش قيمتها مطرح شدهاند، اما آيا واقعاً اين توجيهات کافي هستند؟ ما انتظار داريم که مسئولين و دولت در اين زمينه اقداماتي انجام دهند، چون اين گرانيها به ما فشار ميآورد و به نوعي زندگي را براي بسياري از خانوادهها سخت کرده است و من نميتوانم تصور کنم که خانوادهاي بخواهد براي خريد آجيل، هزينههاي غيرمنطقي بپردازد.
شهروند اروميهاي خاطر نشان کرد: اين شرايط به ما يادآوري ميکند که بايد به دنبال راهحلهاي پايدار براي تأمين نيازهاي اساسي خود باشيم و اگر قيمت آجيل به اين صورت ادامه يابد، شايد ديگر نتوانيم به راحتي از اين محصولات استفاده کنيم و مجبور شويم که به اقلام ارزانتر روي آوريم و اين تغيير در سبک زندگي ميتواند تأثيرات منفي بر روي فرهنگ و آداب و رسوم ما بگذارد.
وي افزود: اميدوارم که مسئولين به اين موضوع توجه کنند و تدابيري براي بهبود وضعيت بازار آجيل بينديشند و ما حق داريم که بتوانيم محصولات با کيفيت و قيمت مناسب را تهيه کنيم و اين انتظار از دولت و نهادهاي نظارتي است که به فکر مردم باشند و به جاي حرفهاي تکراري اقداماتي عملي و مؤثر در اين زمينه انجام دهند.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از تابناک،در نهايت بازار آجيل اين روزها به کانون نااميدي تبديل شده است و قيمتها به طرز غيرقابل باوري افزايش يافته و خانوادهها را در تنگناي مالي قرار داده است و پستهاي که روزي با عشق خريداري ميشد حالا به يک آرزو بدل شده و مردم را مجبور به انتخابهاي دردناک ميکند و نوسانات ارزي و عوامل اقليمي فقط توجيههايي براي اين گرانيها هستند در حالي که واقعيت اين است که زندگي روزمرهمان تحت فشار شديد قرار گرفته است، اما در دل اين تاريکي هنوز اميدي به تغيير و بازگشت به روزهاي بهتر وجود دارد، روزهايي که بتوانيم دوباره با آرامش بر سر سفرهمان آجيل را بچينيم.