اگر مخاطب جذب نشود رسالت فرهنگي هم محقق نمي‌شود


اگر مخاطب جذب نشود رسالت فرهنگي  هم محقق نمي‌شود

گروه فرهنگي:تلويزيون بايد هم محتوا داشته باشد هم سرگرم‌کننده باشد


علي‌اکبر تحويليان با اشاره به ضعف‌هاي ساختاري صداوسيما تأکيد کرد: بسياري از سريال‌هاي شبکه نمايش خانگي صرفاً کپي‌برداري از نمونه‌هاي خارجي‌اند.
قهرمانان اين آثار اغلب با پول‌هاي کثيف، پولشويي يا تقلب به ثروت مي‌رسند و اين الگوها به جوانان القا مي‌شود.
در حالي‌که تلويزيون هنوز هم سريال‌هاي ارزشمند و با کيفيت توليد مي‌کند اما اين رسانه با وجود بودجه‌هاي کلان، نتوانسته سريال‌هاي پرمخاطب توليد کند.
علي‌اکبر تحويليان، تهيه‌کننده تلويزيون، به بررسي وضعيت امروز سريال‌سازي در صداوسيما پرداخت و صريحاً به ضعف‌هاي اين رسانه اشاره کرد.
اين تهيه‌کننده معتقد است که تلويزيون، با وجود بودجه‌هاي هنگفت، نتوانسته آثاري درخور سليقه مخاطب توليد کند و همين موضوع باعث کوچ تدريجي مردم به سمت پلتفرم‌هاي نمايش خانگي شده است.
تحويليان با اشاره به روند ثابت فروش و جذب مشترک در پلتفرم‌ها گفت: فيليمو و نماوا با وجود همه مشکلات، همان تعداد مخاطب را دارند و حفظ کرده‌اند. در مقابل، تلويزيون نتوانسته با کيفيت آثار خود رقابت کند.
حتي با بودجه‌هاي دو هزار و سه هزار ميلياردي، نتيجه‌اي جز ريزش مخاطب نداشته است.تحويليان با اشاره به ضعف ساختاري صداوسيما در توليد آثار نمايشي گفت: وقتي تلويزيون مجبور است 24ساعته آنتن پر کند، طبيعي است که کيفيت پايين بيايد.
چهار سريال مي‌سازند، دو سريال ضعيف مي‌شود و همين دو سريال هم کافي است که مخاطب زده شود.
تحويليان با اشاره به اينکه يکي ديگر از دلايل مشکلات در تلويزيون، نبود برنامه‌ريزي فرهنگي متناسب با تنوع جامعه ايران است، گفت: پلتفرم‌ها براي جذب مخاطب دست‌شان بازتر است.
اما تلويزيون کمتر به قوميت‌ها و دغدغه‌هاي واقعي جامعه توجه دارد.
در حالي که بايد توليداتش متنوع باشد تا وحدت ملي را تقويت کند.وي با اشاره به اينکه باور عمومي اين است که تلويزيون مخاطب خودش را از دست داده، در حالي که آمارها اينگونه نيست، تاکيد کرد: تصور عمومي اين است که تلويزيون مخاطب خود را از دست داده است، در حالي‌که اين‌گونه نيست.
حتي ضعيف‌ترين برنامه‌هاي زنده تلويزيون هم مخاطب دارند. اما تفاوت مهم اينجاست که شبکه‌هاي نمايش خانگي با سرمايه‌هاي کلان، تبليغات وسيع و استفاده از چهره‌ها توانسته‌اند براي خود مخاطب بسازند. از طرفي، آن‌ها محدوديت‌هاي محتوايي تلويزيون را ندارند و همين مسئله باعث مي‌شود راحت‌تر سراغ سوژه‌هاي جنجالي يا ملتهب بروند.
وي با انتقاد از شيوه مديريت تلويزيون و عدم توجه به مخاطب گفت: مشکل اينجاست که تلويزيون گاهي بيش از حد »محتوامحور« است و به مخاطب‌محوري کم‌توجهي مي‌کند.
محتوا اهميت دارد، اما اگر مخاطب جذب نشود، رسالت فرهنگي هم محقق نمي‌شود. در مقابل، برخي پلتفرم‌ها صرفاً »مخاطب‌محور« هستند و محتواي جدي ندارند که اين هم به فرهنگ عمومي ضربه مي‌زند.
تلويزيون بايد بتواند تعادل را برقرار کند؛ هم محتوا داشته باشد، هم سرگرم‌کننده و جذاب باشد.
تحويليان برخي سريال‌هاي نمايش خانگي را نمونه‌هاي ضعيف از آثار خارجي مي‌داند و معتقد است که اين آثار نمي‌توانند مخاطب را جذب کند: واقعيت اين است که بسياري از سريال‌هاي شبکه نمايش خانگي صرفاً کپي‌برداري از نمونه‌هاي خارجي‌اند.
قهرمانان اين آثار اغلب با پول‌هاي کثيف، پولشويي يا تقلب به ثروت مي‌رسند و اين الگوها به جوانان القا مي‌شود. در حالي‌که تلويزيون هنوز هم سريال‌هاي ارزشمند و با کيفيت توليد مي‌کند؛ نمونه‌هايي مثل از سرنوشت، از ياد رفته‌ها، ديوار شيشه‌اي يا ذهن زيبا نشان داده‌اند که با قصه درست مي‌توان مخاطب را جذب کرد.
وي با انتقاد به شيوه مديريت تلويزيون در توليد سريال‌هاي فاخر گفت: بايد نگاهي تازه به توليد داشت. تلويزيون نمي‌تواند تنها به بودجه و ساخت چند سريال بسنده کند. هر شبکه بايد در طول سال سريال‌هاي متنوع توليد کند تا پخش هفتگي و شبانه پر باشد.
از طرف ديگر، لازم است به سليقه و فرهنگ همه اقوام توجه شود چراکه مي‌تواند حس تعلق و وحدت ملي را تقويت کند.
همچنين توجه به سوژه‌هاي مهمي مثل زندگي شهدا بايد در اولويت باشد.تحويليان با اشاره به اينکه برايش توليد در نمايش خانگي و يا تلويزيون فرقي ندارد، گفت: براي من ساخت اثر در تلويزين يا نمايش خانگي تفاوتي ندارد؛ من در هر دو فضا کار مي‌کنم.
اما اصل ماجرا اين است که تلويزيون و شبکه نمايش خانگي بايد مکمل هم باشند.
هيچ‌کدام نبايد جاي ديگري را بگيرد. هر دو بايد در خدمت فرهنگ عمومي جامعه باشند، با رعايت ضوابط و احترام به مخاطب.
تحويليان در پايان تأکيد کرد: نه تلويزيون و نه پلتفرم‌ها نبايد يکديگر را حذف کنند؛ اما واقعيت اين است که امروز شبکه‌هاي نمايش خانگي، بهتر از تلويزيون نيازهاي سرگرمي مخاطب را پاسخ مي‌دهند.
به گزارش آرازآذربايجان به نقل از ايلنا، اگر صداوسيما نخواهد به سمت مخاطب‌محوري حرکت کند، اين فاصله روز به روز بيشتر خواهد شد.
.Arazazarbaiijan.farhangi@gmail.com


تاریخ: 1404/06/25 08:31 ق.ظ | دفعات بازدید: 1940