دبير ستاد احياي درياچه اروميه:

۵۴۰ هزار هکتار از دریاچه ارومیه غیر قابل احیا است

۵۴۰ هزار هکتار از دریاچه ارومیه غیر قابل احیا است

گروه خبر: دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: ۱۰۰ هزار هکتار از سمت شرقی ورودی زرینه رود به دریاچه ارومیه و ۴۴۰ هزار هکتار از سمت شرقی جزیره اسلامی قابل احیا نیست، رنگ قرمز در دریاچه ارومیه نشانگر آن است که جلبک‌های لازم برای رشد آرتمیا ایجاد شده است. عیسی کلانتری به آخرین وضعیت آرتمیای دریاچه ارومیه پرداخت و اظهار داشت: با رسیدن نمک دریاچه به ۳۰ درصد حیات آرتمیا مجددا به دریاچه برمی‌گردد.
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: سرخی رنگ دریاچه ارومیه حاکی از بازگشت دوباره آرتمیا به دریاچه است و این رنگ قرمز در دریاچه نشانگر آن است که جلبک‌های لازم برای رشد آرتمیا ایجاد شده و گزارش‌ها نیز حاکی از احیای آرتمیا در این دریاچه است.
کلانتری حفاظت از آرتمیا و بهره‌برداری اقتصادی از این موجود گرانبها را بر عهده محیط زیست خواند و بیان کرد: ستاد احیای دریاچه ارومیه نقش اجرایی ندارد بنابراین نمی‌تواند در بهره‌برداری اقتصادی از آرتمیای دریاچه ارومیه اقدامی داشته باشد.
وی به برداشت‌های نمک از بستر دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر کارخانه شیشه‌سازی مراغه با نظارت محیط زیست در حد نیاز خود از نمک دریاچه ارومیه برداشت می‌کند.
کلانتری برداشت‌های این کارخانه را نیمه فنی و نیمه عملی خواند و تصریح کرد: برداشت نمک باید از بستر دریاچه ارومیه علمی باشد تا کف دریاچه شکافته نشود که این اقدام سبب فرسایش نمکی دریاچه ارومیه شده و بعدها مشکلاتی را به وجود می‌آورد.دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه برداشت‌های عمومی از شور آبه دریاچه ارومیه را بدون مشکل خواند و افزود: قبلا نیز از شورآبه برداشت نمک انجام می‌شد و این نوع برداشت‌ها آسیبی به دریاچه نمی‌زند.
کلانتری یک هزار و ۳۰ کیلومتر معادل ۱۰۰ هزار هکتار از سمت شرقی ورودی زرینه رود به دریاچه ارومیه را غیر قابل احیا دانست و تصریح کرد: رسوبات زرینه رود و ایجاد شیب منفی در این مسیر سبب شده است تا دیگر این قسمت از دریاچه احیا نشود بنابراین زرینه رود به سیمینه رود وصل شده تا تبخیر آب صورت نگیرد و این بخش غیر قابل احیای دریاچه ارومیه به پارک حیات وحش تبدیل می‌شود.
به گزارش آرازآذربایجان به نقل از تسنیم ، وی حاشیه سمت شرقی جزیره اسلامی را نیز که ۴ هزار و ۴۰۰ کیلومتر معادل ۴۴۰ هزار هکتار است غیر غابل احیا خواند و گفت: در این بخش از دریاچه ارومیه نیز آبی وجود نخواهد داشت.
همچنین ماهواره ناسا، با نام آکوا ۱۰ هفته گذشته با انتشار تصویری از دریاچه ارومیه، از تغییر رنگ این دریاچه نسبت به سه ماه گذشته خبر داد.
بر اساس این گزارش دریاچه ارومیه نسبت به سه ماه گذشته تعییر رنگ داده و از رنگ سبز کم رنگ به سمت رنگ قرمز رفته است. ناسا اعلام کرده است: دریاچه شور ارومیه، همانند دریاچه آرال در ازبکستان، طی دهه های گذشته رو به تحلیل رفته است. این ماهواره خاطر نشان کرد: هر مقدار از آب این دریاچه کاسته و وسعت کوچک تر شود، شوری آب آن نیز بیشتر خواهد شد. در اثر فعالیت موجودات میکروسکوپی در داخل این دریاچه و با توجه به کوچک شدن وسعت، رنگ این دریاچه به طور متناوب به رنگ های قرمز و نارنجی تغییر می کند. در ماه های آوریل و می با وارد شدن مقادیر زیادی از آب شیرین به این دریاچه مواجه هستیم. در این دو ماه که برف های کوه های اطراف ذوب می شود و همزمان بارندگی در مناطق شمال غرب ایران افزایش می یابد منابع آب شیرین وارد این دریاچه می شوند. اما از تابستان، ورودی این منبع آب شیرین به دریاچه قطع می شود. در فصل بهار افزایش ورود آب شیرین به این دریاچه ، نمک موجود در این دریاچه شور را پایین می برد اما با آغاز فصل تابستان و قطع شدن ورود آب شیرین و افزایش دما سطح شوری و خشکی این دریاچه نیز افزایش می یابد. این درست زمانی است که میکرو ارگانیسم های موجود در آب این دریاچه رنگ خودشان را بهتر نشان می دهند. ناسا در ادامه گفته است: در سال های گذشته تغییر رنگ دریاچه بارها دیده شده و رنگ آن بارها از سبز و آبی به قرمزی گراییده است که علت این پدیده در ماه های تابستان بیشتر به دلیل فعالیت های باکتریایی و جلبکی ناشی از گرمای هوا و کاهش ورود منابع آب شیرین به این دریاچه است. ناسا همچنین به معضل خشکی و کمبود منابع آب شیرین نیز اشاره کرده و تاکید کرده است استفاده بیش از حد از آب در کشاورزی در فصل تابستان نیز مزید بر علت است.
به گفته ناسا در ۱۴ سال گذشته ۷۰ درصد از وسعت سابق دریاچه ارومیه خشک شده است و تصاویر ماهواره ای نشان می دهد در سال های گذشته هر ساله نزدیک به ۲۲۰ کیلومتر مربع از این دریاچه خشک شده است.

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۴:۴۹ ق.ظ

دیدگاه


+ چهار = 9