کاهش فاصله طبقاتی مسئولان با مردم بازسازی انقلابی فرهنگ است

کاهش فاصله طبقاتی مسئولان با مردم  بازسازی انقلابی فرهنگ است

گروه فرهنگی:مساله بازسازی انقلابی عرصه فرهنگ که ضرورت آن را رهبر معظم انقلاب حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در نخستین دیدار خود با هیأت دولت سیزدهم مطرح کردند، امروزه بدل به دغدغه اصلی مدیران، فعالان و نظریه‌پردازان عرصه فرهنگ شده است.
می‌توان گفت که فلسفه ضرورت این بازسازی به عملکرد مدیران پیشین باز می‌گردد. مدیران نهادهایی که هرکدام نقشی جدی در مدیریت فرهنگی کشور داشتند و هرکدام مسیر فعالیت نهادهای تحت امر خود را به صورت جزیره‌هایی جداگانه تعیین کرده بودند.به همین دلیل ضرورت دارد که روند بازسازی از مسیر عقلانیت تبیین شده توسط نظریه‌پردازان بگذرد.
همچنین این میان ضرورت دارد تا نقطه نظرهای فعالان عرصه فرهنگ در جای جای کشور برای پروژه بازسازی انقلابی عرصه فرهنگ نیز اخذ و دسته‌بندی و بررسی شوند.
متأسفانه نخبگان و فعالان فرهنگی در استان‌های کشور، راه چندانی به رسانه‌ها ندارند و نقطه نظرات، ایده‌ها و تئوری‌های آنها که بعضاً از نظرات پایتخت‌نشینان ممکن است بهتر باشد، مطرح نمی‌شوند. در این قسمت با حجت‌الاسلام جواد فراهانی کارشناس مذهبی برنامه‌های رادیو و تلوزیون، مشاور خانواده، فعال فرهنگی قرآنی به گفت‌وگو نشستیم.در ادامه با این گفت‌وگو همراه شوید:
* می‌دانیم که انقلاب اسلامی ایران ماهیتی فرهنگی دارد و ما در اصل پیروزی قیام به زعامت امام خمینی (ره) را مدیون مؤلفه‌های فرهنگی هستیم. بنابراین باید در طول عمر پربرکت انقلاب، فرهنگ اصلی‌ترین دغدغه حکومت بوده باشد. از وجهی این دغدغه وجود داشته است، چرا که در کلام امام (ره) و مقام معظم رهبری به عنوان رهبران دینی و سیاسی جامعه همیشه از وجهی ایجابی ضرورت توجه به فرهنگ دیده می‌شود. با این اوصاف وقتی که رهبر و رئیس حکومت از مسئله بازسازی انقلابی عرصه فرهنگ سخن به میان می‌آورند، نشان از ضعف‌های شدید در برنامه‌های پیشینی دارد. به نظر شما ضرورت بازسازی ساختار فرهنگ و رسانه در چیست و آسیب‌ها و نقاط ضعف ساختار کنونی را در چه مواردی می‌بینید؟
ساختار کنونی فرهنگ و رسانه ما به تعبیر یکی از اساتید باعث تشکیل دو خط موازی شده است: خط موازی فرهنگ و رسانه و خط مردم. این دو تا خط موازی هیچگاه به هم نمی‌رسند، اگر بخواهیم خیلی راحت صحبت کنیم این موضوع نیاز به این دارد که ساختار مطابق با نیاز امروز جامعه مردم باشد و به این پرداخته شود که مردم چه درد و چه مشکل و چه نیازهایی دارند و فرهنگ و رسانه چه موضوعی دارد.
برای رساندن این دو خط موازی به هم، باید یک نقطه مشترک میانشان پیدا کرد. اگر فرهنگ و رسانه دریک فضای آرمانی سیر کنند، اما مردم در نیازهای اولیه مقدمات فرهنگی کسری داشته باشند، این فرهنگ نیاز به بررسی جدی دارد. مهم‌ترین آسیب فرهنگ در وضعیت فعلی‌اش نیز در همین نکته خلاصه می‌شود: عدم هماهنگی یاعدم تطابق نیاز مردم و فعالیت فرهنگ و رسانه.
* مهم‌ترین مساله کشور و مردم که با بازسازی ساختار فرهنگ و رسانه باید حل شود، چه مسئله‌ای است؟
یکی از موضوعات اصلی این روزها در کشور مطالبه‌گری و ابعادش است. مردم چگونه می‌توانند مطالبه‌گری کنند؟ در بحث گفتمان سازی مطالبه‌گری تاکنون کار چندانی انجام نشده است و به عقیده من اگر بتوانیم گفتمان سازی مطالبه‌گری یا گفتمان مطالبه‌گری را خوب تبیین کنیم و خودم مردم مجری این مطالبه‌گری باشند، بسیاری از مشکلات کشور در حزوه‌های مختلف از فرهنگ گرفته تا اقتصاد و سیاست حل خواهد شد.
* نخبگان، فعالان فرهنگی و مسئولان چه وظایفی در بازسازی ساختار فرهنگ و رسانه دارند؟
مهم‌ترین وظیفه هر کسی چه نخبه‌ها و چه مسئولان و چه کسانی که دغدغه فرهنگ را دارند این است که یاعلی گفته و کار را شروع کنند. بروند به طرف کار جهادی و انقلابی. این کار نیازمند داشتن انرژی ۲۴ساعته است. اگر ما می‌خواهیم ساختار فرهنگی کشور را عوض کنیم و در این راه خلاقیت داشته باشیم و دلخوش به کارهای گذشته نباشیم، باید از ظرفیت این نخبگان استفاده کنیم. کمبودها و خلاءها در فضای رسانه‌ای ما بسیار زیاد است.
* جایگاه مردم در نظام حکمرانی مطلوب فرهنگ چیست؟
مردم در موضوع گفتمان سازی و اساساً در ایدئولوژی اسلامی نقش اصلی را بازی می‌کند. طبیعی است وقتی ما بخواهیم گفتمانی را در جامعه شکل دهیم، نخستین کسانی که باید به این گفتمان روی بیاورند و خود را در فضای قالب گفتمانی قرار بدهند خود مردم هستند. رویکرد با این باشد که دولت از تصدی‌گری خارج شده و به سمت راهبری پیش برود. مردم باید بتوانند خودشان گفتمان را ایجاد کنند و خودشان مجری گفتمان اصلی اسلام و انقلاب باشند.
* مردم چگونه می‌توانند در بازسازی انقلابی ساختار فرهنگ و رسانه مشارکت کنند و پیشنهاد شما در طراحی سازوکار این مشارکت مردمی چیست؟
حضور میدانی مردم در صحنه‌های فرهنگی و رسانه‌ای نقش کلیدی و مهمی دارد. کلید واژه اصلی مطالبه‌گری است و مردم باید با روحیه انقلابی دهه ۶۰ خود مطالبه گری را انجام دهند.
* میزان تأثیر منش و سبک زندگی مسئولان، در فرهنگ عمومی جامعه چقدر است؟
الناس علی دین ملوکهم. من به عنوان یکی از مردم عادی به مسئولان کشور نگاه می‌کنم که چگونه زندگی می‌کنند، چگونه لباس می‌پوشند و چطور خرید می‌کنند و چطور غذا می‌کنند؟ این موارد در تک تک رفتارهای اجتماعی من تأثیر می‌گذارد.
فاصله موجود بین رفتار مسئولان و گفتارشان و فاصله طبقاتی بین مسئولان با مردم یکی از آسیب‌های مهمی است که باید به آن پرداخته شود که اگر ما بتوانیم در این فضا اقدامات مهمی داشته باشیم که مردم بتوانند مسئولان را به مثل دهه ۶۰ از خودشان بدانند و رقابت درخدمت وجود داشته باشد نه رقابت در گرفتن پست‌های مدیریت وجود داشته باشد خیلی فرهنگ کشور می‌تواند به سمت تعالی و اسلامی پیش برود.
* با توجه به انتصاب رئیس جدید صداوسیما، چه پیشنهادهای ملی و استانی برای بازسازی ساختار رسانه کشور دارید؟
انتظار از رئیس رسانه ملی این است که توجه به ظرفیت‌های رسانه‌ای هر استان را در اولویت برنامه‌های خود بگذارد. پیشتر قرار بود این توجه در اولویت مسئولان صدا و سیما باشد، اما متأسفانه هیچگاه عملی نشد. فعالان و نخبگان رسانه‌ای در هر استانی حضور دارند و باید از ظرفیت آنها استفاده شود.
ضمن اینکه باید به پرورش استعدادها در هر استانی نیز فکر کرد. همچنین باید نهادهای مختلف مدیریتی اعم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان صدا و سیما به سمت فعالیت‌های مشترک پیش بروند.
به گزارش آراز آذربایجان به نقل از مهر، دکتر جبلی می‌تواند آزادی رسانه‌ای را همانطور که سازمان تبلیغات پیش برد، پیش ببرد تا رسانه ملی فارغ از مسائل جناحی بتواند حرف دلی واقعی مردم را بزند و گزارش‌هایی را ارائه کند که واقعاً از دل مردم بجوشد نه گزارش‌های صوری و نه گزارش‌های آرمانی.

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۰۹ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۹:۰۸ ق.ظ

دیدگاه


سه − = 0