پلکانی کردن حقوق کارگران به انصاف نزدیک‌تر است

پلکانی کردن حقوق کارگران به انصاف نزدیک‌تر است

گروه اقتصادی : یک فعال کارگری معتقد است پلکانی کردن حقوق کارگران امکانپذیر نیست. او می‌گوید: اگر افزایش مزد را برای همه متغیرهایی که در مجموعه دستمزد کارگران نقش دارند اعمال کنیم به انصاف و عدالت نزدیک‌تر است.
حمید حاج‌اسماعیلی به ارزیابی افزایش پلکانی حقوق کارمندان و تاثیرگذاری آن بر دستمزد کارگران پرداخت و گفت: پلکانی کردن حقوق و دستمزد کارگران ممکن نیست و برای اینکه بتوانیم کارفرمایان را مجاب کنیم که دستمزد کارگران را به این شکل در کشور پرداخت کنند، باید سیاست واحدی را در این باره دنبال کنیم اما تجربه سالهای اول دولت نهم به ما نشان داد که دستمزد دوگانه و سه‌گانه یا تفاوت در پرداخت از طرف کارفرمایان مشکلات جدی ایجاد می‌کند.
وی افزود: آن زمان برای کارگران موقت دستمزدی فراتر از دستمزد فراگیر برای همه کارگران کشور تعیین کردند ولی دوگانگی دستمزد موجب شد تعداد زیادی از کارگران اخراج شوند و عواقب جدی در بحث روابط کار در بنگاه‌ها ایجاد کرد که وزارت کار و کارفرمایان به این نتیجه رسیدند که نمی‌توانند به درستی آن را اجرا کنند.
این کارشناس حوزه کار ادامه داد: در حال حاضر بستر افزایش پلکانی دستمزدها یا پرداخت دستمزدهای متفاوت به تناسب کارگران در کارگاه‌ها آماده نیست و ما باید در آینده به سمت استانداردسازی دستمزدها حرکت کنیم لذا سیاست افزایش مزد به طور واحد بهترین گزینه برای شورای عالی کار است.
حاج اسماعیلی با بیان اینکه افزایش پلکانی حقوق کارگران قابلیت اجرایی ندارد و تصویب هم نمی‌شود، افزود: در مورد کارمندان این قضیه فرق دارد و افزایش پلکانی که در بودجه برای کارکنان دیده شده قطعا برروی دستمزدشان تاثیرگذار است. دولت هدف‌گذاری کرده که بین ۱۰ تا ۱۸ درصد دستمزد کارمندان در کشور را افزایش بدهد و هرگونه تغییر و تحول یا متغیرهای متعددی که در فضای بازار کار و اقتصاد کشور وجود دارد می‌تواند روی دستمزد اثرگذار باشد و به نوعی بار روانی خودش را مثل تورم روی دستمزد دارد.
وی گفت: این مصوبه خاص مستخدمین دولت است که قابلیت اجرا در بخش مشمولین قانون کار را ندارد و در مورد دستمزد کارگران حتما باید در شورای عالی کار تصمیم‌گیری شود لذا پلکانی کردن مزد احتمالش کم است و کارفرماها از آن تبعیت نمی‌کنند.
به اعتقاد این فعال کارگری اگر افزایش دستمزد برای سایر سطوح مزدی در شورای عالی کار اتفاق بیفتد، متعادل‌تر است و برای افرادی که در رده‌های مختلف مزدی فعالیت دارند به لحاظ سابقه و تجربه عادلانه‌تر است.
حاج اسماعیلی گفت: در صورتی که افزایش دستمزد را برای همه متغیرهایی که در مجموعه دستمزد کارگران نقش دارند اعمال کنیم به انصاف نزدیک‌تر است.
این در حالیست که یک کارشناس بازار کار معتقد است برای افزایش پلکانی حقوق و دستمزد کارگران، دولت باید در قالب تخفیفهای بیمه‌ای و مالیاتی یا کاهش عوارض و هزینه‌های انرژی به کارفرمایان و بنگاههای اقتصادی کمک کند.علی اکبر لبافی در تحلیل اعمال پیشنهاد افزایش پلکانی حقوق کارمندان دولت در حقوق و دستمزد کارگران،‌ به ایسنا گفت: آنچه مسلم است فرمولی که مجلس برای بخش دولتی پیش بینی و مصوب کرده با فرمول مشمولان قانون کار متفاوت است؛ چون در بخش دولتی کارفرمای اصلی دولت است که می‌تواند منابع لازم را تامین کند و افرادی که در لایه‌های پایین هستند ارتقا دهد ولی در بخش کارگری اکثر سرمایه‌گذاران، بخش خصوصی هستند و باید شرایط بنگاه اقتصادی و نقدینگی در آنها را مدنظر قرار داد.
وی ادامه داد: این نگاه که دریافتی کسانی که سقف حقوقشان بالا است نسبت به کسانی که از دریافتی پایینی برخوردارند باید کمتر افزایش یابد، معقول و منطقی است. البته این مساله با قوانین و مقرراتی که در حال حاضر وجود دارد متفاوت است، چون معیار بیمه پردازی طول دوران خدمتی بوده که فرد کار کرده است و در این دوران با رقم بیشتری حق بیمه پرداخت کرده تا در بازنشستگی بتواند از آن بیشتر استفاده کند ولی در شرایط فعلی مملکت و با توجه به پایین بودن قدرت خرید، افزایش پلکانی حقوق یکی از راهکارهای بهبود وضع معیشت خواهد بود.
به اعتقاد این کارشناس حوزه کار، توانایی و قدرت پرداخت حقوق توسط بخش خصوصی و کارفرمایان بنگاههای اقتصادی تعیین کننده است و باید در نظرگرفته شود.
لبافی تصریح کرد: در خصوص تصمیم‌گیری برای دستمزد کارگران نمی‌توانیم واحد اقتصادی را نبینیم. باید دید چه درصدی از شاغلان بخش خصوصی جزو مدیران و رده‌هایی هستند که از یک عدد معقول به بالا حقوق می ‌گیرند و چه تعداد از نیروهای کار افرادی هستند که در کف قرار دارند و با میانگین حداقل مزد فاصله دارند.
به گزارش آرازآذربایجان به نقل از ایسنا، او در پاسخ به این پرسش که آیا راهکاری وجود دارد که فرمول افزایش پلکانی در مورد دستمزد کارگران هم اعمال شود؟ گفت: تنها راه این است که در کنار افزایش پلکانی، دولت به نقش خود در قبال بنگاههای اقتصادی واقف باشد و در قالب تخفیفات بیمه‌ای و مالیاتی و کاهش عوارض و هزینه‌های انرژی به بنگاهها کمک کند.

نوشته شده توسط admin در پنجشنبه, ۱۰ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۷:۱۹ ق.ظ

دیدگاه


هفت − = 3