مديرکل ميراث فرهنگي و گردشگري استان:

هفت مدرسه تاریخی در آذربایجان غربی ثبت ملی شده است

هفت مدرسه تاریخی در آذربایجان غربی ثبت ملی شده است

گروه خبر:مدیرکل میراث، فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: هفت مدرسه تاریخی این استان در راستای حفاظت از هویت فرهنگی منطقه در ردیف آثار ملی به ثبت رسیده است.
جلیل جباری در دیدار با مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان غربی افزود: این مدارس شامل مدارس ۲۲ بهمن، راضیه، هدایت، چمران، طب ارشاد، لعیا در ارومیه و مدرسه خسروی در خوی است.
وی بیان کرد: ارومیه جزو شهرهای پیشرو در راه اندازی نخستین مدرسه های کشور بوده است و مدرسه تاریخی ۲۲ بهمن به عنوان یکی از این مدارس در قالب موزه ملی مدرسه استان به زودی مرمت می شود.
وی بیان کرد: اعتبار لازم برای مرمت این بنا ۵۰۰ میلیون ریال است که مصوب شده ولی هنوز تخصیص نیافته است.
وی اظهار کرد: از هفته اول بهمن ماه با آغاز تخصیص منابع اعتباری امسال مرمت این بنای تاریخی آغاز می شود و پیش بینی می شود که تا عید نوروز طبقه زیر زمین و اول موزه مدرسه استان آماده بهره برداری شود.
جباری بیان کرد: در صورت اتمام کارهای عمرانی و مرمتی مدرسه ۲۲ بهمن ارومیه می توان ۱۰۰ برابر هزینه انجام شده را به صورت فرهنگی و اقتصادی بهره برداری کرد.
به گفته وی طرح های بسیاری در استان برای مرمت آغاز شده که نیازمند اعتبارهای بیشتر است.
مدیر کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی نیز گفت: هم اکنون در حریم منظر خانه انصاری ارومیه به عنوان خانه هنرمندان معلم استان بناهای مرتفعی احداث شده که نیازمند توجه مسئولان است.
فریدون سیدمصطفوی بیان کرد: هم اکنون ۲۰۰ هنرستان استان در حال تولید انواع محصولات هستند که می توان آنها را در محوطه یا بخشی از موزه مدرسه به نمایش گذاشت.
بررسی روند مرمتی مدرسه ۲۲ بهمن ارومیه سر در مدرسه چمران و خانه انصاری از جمله مواردی بود که در این جلسه بررسی شد. آذربایجان غربی دارای هفت مدرسه تاریخی متعلق به اواخر دوره قاجار است که اغلب به صورت خانه هایی بوده اند که بعدا تغییر کاربری داده و به مدرسه تبدیل شده اند.
تنها مکانی که با کاربری مدرسه در استان راه اندازی و تاسیس شده است مدرسه ۲۲ بهمن بوده است.
ارومیه جزو اولین شهرهای کشور بوده که تدریس از حالت مکتب خانه ای به شکل علوم نوین در آن شکل گرفته است.
*مرمت کاخ موزه باغچه جوق ۲ سال طول می‌کشد
همچنین مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: با توجه به گستردگی، حجم کار، وسعت مجموعه و حساسیت تزیینات، پیش‌بینی می‌شود کار مرمت باغچه جوق دو سال به طول انجامد. جلیل جباری با بیان اینکه کاخ‌موزه باغچه جوق ماکو ازجمله آثار تاریخی به ثبت رسیده استان در ردیف میراث ملی است اظهارداشت: در مهروموم‌های اخیر به دلیل کمبود اعتبارات مرمتی به شدت نیازمند حفاظت و مرمت بوده است.
وی با اشاره به اینکه مرمت پروژه کاخ‌موزه باغچه جوق پس از ارائه طرح مرمت و ساماندهی توسط مهندسین مشاور عمارت خورشید از اوایل مردادماه سال جاری آغاز شده است افزود: در مرحله نخست استحکام‌بخشی بستر پیرامونی کاخ‌موزه آغاز شد که با شروع فصل سرما و باوجود ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی، عملیات استحکام‌بخشی فضاهای داخلی مجموعه در دست اقدام قرارگرفته است.
جباری ادامه داد: تثبیت، استحکام‌بخشی و مرمت این بنا بر اساس تفاهم‌نامه این اداره کل با سازمان منطقه آزاد ماکو در حالی صورت می‌گیرد که سازمان یادشده هزینه مرمت برخی دیگر از آثار تاریخی شهرستان ماکو را برعهده‌گرفته است.
وی با بیان تقبل هزینه ۴۰ میلیارد ریالی مرمت این بنا از سوی سازمان منطقه آزاد ماکو اظهار داشت: با وجود کمبود اعتبارات استانی این بنا همه‌ساله مورد مرمت اضطراری قرار می‌گرفت مرمت بندرها ضلع شرقی و بخش شاه‌نشین عمارت در سال گذشته ازجمله این اقدامات بود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی با تاکید بر اهمیت تاریخی و طبیعی کاخ موزه باغچه جوق به عنوان تنها کاخ موزه زیبای شمال غرب کشور اظهار داشت: احیای این کاخ موزه می‌تواند در جذب و توسعه گردشگری منطقه مؤثر واقع شود.
جباری گفت: تمامی عملیاتی که به منظور حفظ و احیای آثار تاریخی توسط منطقه آزاد تجاری ماکو انجام خواهد شد به طور مداوم و مستمر تحت نظارت کارشناسان میراث فرهنگی این اداره کل بوده و نظارت عالیه بر این اقدامات توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان است.وی با بیان اینکه کاخ موزه باغچه جوق ماکو یکی از آثار باارزش و تاریخی منطقه است افزود: حفظ بنا و موقعیت فعلی کاخ موزه باغچه جوق یکی از دغدغه‌های اصلی این سازمان است.جباری با بیان اینکه مجموعه باغ و کاخ موزه باغچه جوق واقع در شهرستان ماکو مربوط به دوره قاجار تعیین حریم شد گفت: با این مصوبه حریم این اثر تحت حفاظت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوده و هرگونه دخل و تصرف در محدوده حریم و تخلف از ضوابط حفاظتی مقرر برابر مواد ۵۵۸ لغایت ۵۶۹ کتاب قانون مجازات اسلامی جرم محسوب شده و مرتکب مشمول مجازاتهای قانونی خواهد شد.
کاخ موزه باغچه جوق یکی از قصرهای رؤیایی کشور است که اوج ظرافت و معماری را دل خود نهفته دارد با قدمت ۱۵۰ سال در مرز تخریب قرار گرفته که امسال توسط سازمان منطقه آزاد تجاری ماکو مرمت می‌شود.
این اثر یکی از زیباترین کاخ‌های ایران که عمری بیش از ۱۵۰ سال دارد از یک ساختمان دو طبقه تشکیل شده در داخل محوطه باغی به مساحت ۱۱ هکتار قراردارد، معماری کاخ تلفیقی از معماری سنتی ایرانی و غربی، به ویژه معماری روسیه اواخر سده نوزدهم است.
خانواده سردار ماکویی تا سال ۱۳۵۳ در این کاخ زندگی می‌کردند و پس از مرمت و بازسازی محوطه و ساختمان آن از سال ۱۳۵۸ به منظور بازدید عموم افتتاح شد، این کاخ موزه در سال ۱۳۶۶ در اختیار میراث فرهنگی کشور قرار گرفت.
در بخش جنوب شرقی روستای باغچه جوق، ساختمان مجلل و تاریخی قصر باغچه جوق قرار دارد که مربوط به اواخر دوره قاجاریه است، بانی آن تیمور تیموری معروف به اقبال السلطنه ماکویی یکی از حکام مقتدر وقت و از سرداران مظفرالدین شاه است.
به گزارش آرازآذربایجان به نقل از ایرنا گچبری ساختمان توسط اساتید ایرانی انجام گرفت و آئینه کاری و گچبری ساختمان در سطح عالی است در بالای عمارت دور تا دور گلدان‌ها و مجسمه‌ها وجود دارد که اغلب جای گل و چراغ است.

نوشته شده توسط admin در شنبه, ۲۵ دی ۱۳۹۵ ساعت ۹:۲۰ ق.ظ

دیدگاه


7 + هشت =