نگهداری حیوانات اقدامی برای پرکردن خلاهای روحی و عاطفی

نگهداری حیوانات اقدامی برای پرکردن خلاهای روحی و عاطفی

راضیه زمانی دهکردی
گروه اجتماعی:به راستی دلیل گرایش جوانان به حیوانات علاقه اشان است یا نوعی ژست روشنفکری و به اصلاح روی آوردن به یکی از مظاهر سطحی مدرنیته و تقلید کورکورانه از زندگی غربی ها است. برای داشتن یکی از این حیوانات راه چند سختی نباید طی کرد زیرا فروش انواع حیوانات خانگی به صورت حضوری یا با درج آگهی در سایت ها با قیمت‌های مختلف یا به صورت توافقی قابل دسترسی است.
صاحبان حیوانات خانگی علاوه بر اینکه باید غذاهای خاصی را برای آنها تهیه کنند باید وظایف سنگین دیگری در حفظ و نگهداری از آنها داشته باشند بطوریکه مانند یک بچه تر و خشک کنند و به موقع واکسن آنها را بزنند تا مبادا خود یا حیوانتشان به بیماری مبتلا نشوند.
جالب اینکه هزینه نگهداری برخی از این حیوانات نظیر سگ های کوچک خارجی که به قیمت ۵۵ میلیون ریال به بالا به فروش می رسد در برخی مواقع حتی بالاتر از هزینه های نگهداری یک نوزاد است.
صاحبان این سگ ها باید علاوه بر رعایت کردن رژیم های غذایی خاص حیوانتشان برای آنها پوشاک و لباس و لانه ای به عنوان سرپناه با حداقل هفت میلیون و ۵۰۰ هزار ریال بخرند و آنها را به موقع برای معاینه و تزریق واکسن به کلینیک های دامپزشکی ببرند.
یک متخصص علوم رفتاری، رفتار شناس و آسیب شناس اجتماعی در خصوص علل و آسیب‌های ناشی از نگهداری حیوانات گفت: امروزه بعضی از افراد برای رفع مشکلات روحی و یا پر کردن خلاء های عاطفی اقدام به نگهداری از حیوانات در منزل می کنند.
دکتر مجید ابهری در خصوص علت گرایش جوانان به نگهداری از حیوانات و آسیب های آن افزود: برخی افراد با هدف ایجاد سرگرمی جانواران به ویژه پرندگانی مثل مرغ مینا، کاسکوه و طوطی را آموزش قرار می دهند تا با تکرار الفاظ و کلمات زمینه تفریح و خنده خود و اطرافیان را فراهم کنند.
وی گفت: گروه دیگری از افراد نیز برای رهایی از تنهایی و پر کردن خلاء های عاطفی خود اقدام به نگهداری حیوانات می کنند که این اشخاص از نظر رفتار شناسی دچار کاستی های روحی ناشی از تنهایی هستند. این متخصص علوم رفتاری و آسیب شناس گفت: گروه سوم که متفاوت از دو گروه یاد شده هستند برای خود نمایی و رفع عقده و کمبود های اجتماعی خود به نگهداری از حیوانات در منزل روی می آوردند و این درحالی است که بسیاری از این حیوانات مانند لاک پشت و ایگو (سوسمارها) نه تربیت پذیر هستند و نه زیبا و نه استفاده ای برای صاحب خود دارند.
به گفته ی دکتر ابهری در مجموع آنچه که درشهرهای بزرگ کشور در خصوص نگهداری از حیوانات مشاهده می شود پیروی از سبک زندگی غربی بدون اطلاع از عواقب ناخوشایند این رفتار است.
وی تصریح کرد: برخی حیوانات مانند سگ کارایی زیادی از جمله نگهبانی از اموال و منزل راهنمایی و همراهی معلولان و نابینایان، پیدا کردن افراد زیر آوار مانده و کشف مواد مخدر برای انسان دارند.
ابهری افزود: دراین میان نشاندن حیوانات در اتومبیل و یا همراه کردن این جانور برای گردش‌های خیابانی هیچ منفعتی برای انسان و حیوان ندارد.
وی با بیان اینکه نگهداری جانوران موجب انتقال برخی بیماری ها از جمله بیماری های پوستی به انسان می شود گفت: نگهداری حیوانات وسیله ای برای تفاخر و نمادی برای غرب زدگی شده در حالی که بعضی از جانوران باید در محیط طبیعی خود نگهداری شوند.
ابهری تصریح کرد: از سوی دیگر برخی از افراد به ویژه جوانان با نگهداری برخی از حیواناتی مانند مار ، عقرب و ایگو فقط موجب وحشت دیگران می شوند. این متخصص علوم رفتاری، رفتار شناس و آسیب شناس اجتماعی افزود: رسانه های جمعی به ویژه صدا و سیما باید مضرات نگهداری از حیوان به عنوان یک رفتار پرخطر را ببیین و تشریح کنند.
دکتر ابهری با بیان اینکه متاسفانه مسابقه مدگرایی باعث گسترش نگهداری جانورانی نظیر موش، خرگوش ، خوکچه هندی و بروز انواع بیماری های پوستی و روده ای در افراد شده است افزود: نگهداری برخی پرندگان نیز باعث عفونت‌های ریوی و پوستی در افراد می شود.
متخصص علوم رفتاری افزود: در صورتی که نگهداری جانورای مثل سگ برای نگهبانی یا همراهی نابینایان و معلولان ضرورت داشته باشد این عمل باید با شرایط خاص و رعایت مقررات صورت گیرد.
ابهری گفت: ایجاد سرگرمی های سالم برای نوجوانان و جوانان، بیان زیان ها و بیماری های ناشی از نگهداری حیوانات در رسانه ها، ایجاد نشاط اجتماعی و تقویت روابط عاطفی در جامعه می تواند از این رفتار وارداتی پیشگیری یا آن را کاهش دهند.
یک فوق تخصص بیماری های عفونی نیز در این خصوص گفت: نگهداری حیوانات خانگی بسیار پر هزینه است و بیشتر مردم آشنایی مراقبت از آنها را ندارند که این خود باعث بروز بیماری‌های متعددی در افراد می شود.
دکتر مسعود مردانی افزود: یکسری از بیماری‌های عفونی و انگلی مشترک بین انسان و حیوان از طریق حیواناتی نظیر سگ و گربه با مصرف انواع سبزی و میوه های آلوده به مدفوع حیوان و مواد خام غذایی نظیر گوشت خام خوب پخته نشده به انسان منتقل می شود.
وی تصریح کرد: توکسوپلاسموز یک بیماری عفونی انگلی است که از طریق تماس با فضولات گربه به انسان منتقل می شود.
مردانی با بیان اینکه این بیماری برای زنان باردار به شدت خطرناک است و ممکن است باعث سقط جنین شود افزود: به خانم های باردار توصیه می شود از تماس مستقیم با گربه خودداری کنند.
این فوق تخصص بیماری های عفونی، علائمی شبیه به سرماخوردگی مانند ضعف و درد عضلات و بزرگی غدد لنفاوی را از علائم بروز بیماری توکسوپلاسموز در افراد مبتلا عنوان کرد.
دکتر مردانی افزود: گربه های خانگی ممکن است در شرایط غیربهداشتی به انگل های خارجی مانند کک ها، کنه ها و همچنین بروز عفونتهای قارچی مبتلا شوند که بهترین و کارآمدترین راه پیشگیری از وقوع این چنین آلودگی هایی رعایت بهداشت مو و پوست حیوان، شانه کردن مداوم موها و شستن آنها است.
وی تصریح کرد: زیر ناخن گربه یک سری میکروب وجود دارد که در صورت چنگ زدن گربه، این میکروب ها از طریق خراش وارد بدن شده و باعث بروز بیماری در افراد می شود.
با توجه به خطرات ذکر شده ناشی از انتقال بیماری های مشترک بین انسان و بعضی حیوانات پیشگیری و به کارگیری راه های مناسبی برای جلوگیری از اشاعه بیماریها در سطح جامعه ضروری است.

نوشته شده توسط admin در دوشنبه, ۱۳ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۹:۲۰ ق.ظ

دیدگاه


4 × دو =