نوشتن با حفظ احترام به شعور و اندیشه‌های دیگران

نوشتن با حفظ احترام به شعور و اندیشه‌های دیگران

گروه فرهنگی: رضا بابایی می‌گوید که مطالعه هیچ کتابی به انداز? مثنوی مولانا، قلم را قدرتمند و چابک نمی‌کند.
رضا بابایی، پژوهشگر حوزه دین‌شناسی، استاد حوزه و دانشگاه و نویسنده کتاب‌هایی چون »دیانت و عقلانیت«، »آیین قلم«، »بهتر بنویسیم«، »نگاهی به اعجاز بیانی قرآن« و »پیوند جان و جانان« در تازه‌ترین یادداشت خود در کانال تلگرامی‌اش با عنوان »چند توصی? قلمی به دوستان جوان« هفت توصیه را برای بهتر نوشتن به نویسندگان جوان ارائه کرده است. متن این یادداشت را در ادامه مطالعه کنید:
۱٫چه و چگونه
هر متنی که خواندید و بر دل شما نشست، همه یا بخش‌هایی از آن را دوباره بخوانید. خوانش دوم و سوم، چشم شما را به ظرایف و دقایقی از متن باز می‌کند که در خوانش اول به چشم نمی‌آمد.
بار اول می‌خوانیم که بدانیم نویسنده »چه« گفته است؛ اما اینکه »چگونه« نوشته است، در خوانش دوم صید می‌شود.
۲٫ چارچشمی
پس از آنکه یادداشت یا مقاله یا کتاب خود را نوشتید، چارچشمی در آن بنگرید؛ یعنی حداقل چهار بار آن را بخوانید و هر بار با چشمی. بار اول را وقف غنی‌سازی متن کنید؛ بار دوم از چشم منتقد در متن خویش بنگرید تا بتوانید کاستی‌ها و ناراستی‌های آن را ببینید؛ بار سوم با چشم مخاطب متوسط و حواس‌پرت بخوانید تا ابهام‌ها و اغلاق‌های نوشتارتان را بیابید و بستُرید. چهارم‌بار را به نیت نازک‌کاری و غلط‌زدایی از صورت متن بخوانید.
۳٫ گشودگی به اندیشه‌های دیگران
دربار? هر چه می‌نویسید، غیر از مراجعه به منابع و آثار مرتبط، حتما با چند نفر دربار? آن گفت‌وگو کنید. و اگر کسی را برای گپ‌وگفت نیافتید یا نیازی به آن ندیدید، دست‌کم با خودتان گفت‌وگو و محاجّ? طولانی کنید. نوشتن، ورود به میدان مین است. تنها و بی‌کس وارد این میدان خطرناک نشوید.
۴٫ احترام به شعور مخاطب
من عاملی را نمی‌شناسم که به انداز? احترام به شعور مخاطب در توفیق متن مؤثر باشد. کسی که به شعور مخاطب احترام می‌گذارد، سخن تکراری نمی‌گوید، مغلطه نمی‌کند، بی‌مایه نمی‌نویسد، وقت خواننده را همچون عمر خویش گرانبها می‌شمارد، جانب حقیقت را فرونمی‌گذارد، فروتن است و هیچ نوشته‌ای را بدون غلط‌گیری‌های مکرر و بدون اطمینان از پاکیزگی آن، منتشر نمی‌کند.
۵٫ آهستگی
هیچ‌کس از راه پُرنویسی و پُرچانگی به جایگاهی بلند نرسیده است و اگر هم برسد، زودا که سرنگون گردد.
۶٫ پیوستگی
اگر هوای نویسندگی در سر دارید، نباید روزی بر شما بگذرد که در آن چند سطری ننوشته باشید؛ هرچند برای خویش و نه برای انتشار.
۷٫ مثنوی‌خوانی
به گزارش آرازآذربایجان به نقل از مهر ، همچنان معتقدم که خواندن هیچ کتابی به انداز? مثنوی مولانا، قلم را قدرتمند و چابک نمی‌کند. من تا کنون فرصت نکردم که دلایلم را دربار? این توصیه به‌تفصیل بنویسم.
اینجا همین‌قدر می‌گویم که زبان فارسی در کمتر اثری به انداز? آثار مولانا زنده و پویا است. انس با این زبان نیرومند، قلم را برای خلاقیت‌های بسیار مستعد می‌کند. تقلید از او و از هیچ کس دیگر جایز نیست؛ اما بیگانگی از سرمایه‌های پیشینی، ابتری و سترونی است.

نوشته شده توسط admin در پنجشنبه, ۰۴ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۹:۳۰ ق.ظ

دیدگاه


6 + شش =